Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Bίντεο από την Ισραηλινή επίθεση στα πλοία για τη Γάζα

από Γιώργος Σαρρής

Eνα βίντεο από τα πιο καθαρά που κυκλοφορούν στο youtube.
Αυτή την ώρα έχουμε μεγάλη διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη αλλά και στην Ιορδανία.Καμιά πληροφόρηση από τους Ελληνες που βρίσκονται στο έλεος των Ισραηλινών.Το τηλέφωνο του Τ.Πολίτη έκλεισε(μάλλον του το άρπαξαν) την ώρα που ήταν στον αέρα και μέχρι τώρα είναι αδύνατον και για τους δικούς του να επικοινωνήσουν μαζί του.Το ίδιο συμβαίνει και με τους υπόλοιπους Έλληνες ακτιβιστές δηλ. καμιά είδηση.Κάποιοι από αυτούς έχουν και παλιότερα ακτιβιστική δράση για το ίδιο θέμα και αν δεν υπάρξει δυναμική Ελληνική Παρέμβαση σίγουρα θα αντιμετωπίσουν το απάνθρωπο πρόσωπο του Ισραηλινού κράτους.

Η ενημέρωση πριν την επίθεση από το www.shiptogaza.gr

00:04 Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ισραηλινής κυβέρνησης δήλωσε πριν λίγο: Το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να σταματήσει το Στόλο αγνοώντας το τίμημα. Χαρακτήρισε όλους τους επιβάτες υποστηρικτές της "τρομοκρατικής" Χαμάς.

Τα σιωνιστικά καθάρματα προκαλούν.


00:40 Νεότερη είδηση από το Ισραήλ. Αλλα τρία πολεμικά σκάφη αναχώρησαν. Δεν διευκρινίστηκε αν αναχώρησαν από τη Χάιφα ή από άλλο λιμάνι.

01:12 Οπως μετέδωσε το Αλ-τζαζίρα, χιλιάδες άτομα έχουν κλείσει τους δρόμους γύρω από το ισραηλινό προξενείο στην Ισταμπούλ. Απαιτούν να φτάσουν τα πλοία ασφαλή στη Γάζα.

01:16 Aυτή τη στιγμή το Αλ-τζαζίρα μεταδίδει ότι εκατοντάδες παλαιστίνιοι έχουν κατέβει στο λιμάνι της Γάζας, ανεμίζοντας τεράστιες σημαίες. Περιμένουν το Στόλο της Ελευθερίας.

01:22 Στο Mavi Marmara ο κόσμος παραμένει με τα σωσίβια και κάποιοι φορούν αντιασφυξιογόνες μάσκες. Δεν είναι διατεθειμένοι να παραδώσουν εύκολα το πλοίο τους. Το κομβόι έχει σφίξει το σχησματισμό του και τα πιο μικρά επιβατηγά πλοία(Σφενδόνη και Challenger 1) έχουν πλευρίσει το μεγάλο τούρκικο.Ο Στόλος της Ελευθερίας συνεχίζει για τη Γάζα.

01:46 Το Αλ-Τζαζίρα μετέδωσε ότι φάνηκαν επίσης ισραηλινά αεροσκάφη σε κάποια απόσταση. Επίσης, ότι ο Στόλος της Ελευθερίας ανακαθορίζει την πορεία του ώστε να μην έχει αντιπαράθεση με τους Ισραηλινούς στη διάρκεια της νύχτας.

02:19 Η Χανίν Ζουάμπι, μέλος του Ισραηλινού κοινοβουλίου, που επιβαίνει στο Στόλο της Ελευθερίας, είπε στο Αλ-Τζαζίρα ότι οι ακτιβιστές σκοπεύουν να φτάσουν στη Γάζα, ανεξάρτητα από τα σχέδια που θέλουν να τους σταματήσουν.

«Εάν οι Ισραηλινοί σκοπεύουν να μας σταματήσουν, αυτό θα είναι μια μεγάλη διπλωματική και πολιτική κρίση γι’ αυτούς», είπε η Ζουάμπι. «Εχουμε 50 χώρες που συμμετέχουν στην αποστολή και στέλνουν ένα καθαρό μήνυμα στο Ισραήλ: η διεθνής κοινότητα δεν αποδέχεται την πολιορκία της Γάζας».


02:22
Φωτογραφία από τη συγκέντρωση αλληλεγγύης στο Ισραηλινό προξενείο στην Ισταμπούλ


03:09 Επικοινωνία με το ναύτη Μιχάλη Γρηγορόπουλο, ώρα 3:00.

Εδώ και ώρα οι Σιωνιστές έχουν πάψει να μας παρενοχλούν. Εχουν μείνει πίσω μας και δεν έχουν δοκιμάσει να επικοινωνήσουν στον ασύρματο.Εχουμε κόψει ταχύτητα για να φτάσουμε στην πιο επικίνδυνη περιοχή μέρα.Συνεχίζουμε κανονικά την πορεία μας προς τη Γάζα. Γύρω στις 4 με 5 τα χαράματα εκτιμούμε ότι θα είναι μια κρίσιμη ώρα.

Το ηθικό είναι ακμαιότατο.

Χαιρετισμούς σε όλους από τη γέφυρα της «Ελεύθερης Μεσογείου».

_________________________________________________________________

05:29 Αιματηρή επίθεση των Σιωνιστών στο Στόλο της Ελευθερίας!

Στις 4:50 ο σιωνιστικός στρατός έκανε επίθεση με ελικόπτερα και φουσκωτά ενάντια στο Στόλο της Ελευθερίας. Με χρήση πραγματικών πυρών κατέλαβε πρώτα το τουρκικό επιβατηγό. Στη συνέχεια επιτέθηκαν στη Σφενδόνη και στα δυο τουρκικά φορτηγά, τα οποία επίσης κατέλαβαν. Η Ελεύθερη Μεσόγειος συνέχισε την πορεία της. Κάλεσαν το σκάφος να παραδοθεί και πλήρωμα και επιβάτες αρνήθηκαν. Φουσκωτά με άνδρες των σιωνιστικών ενόπλων δυνάμεων κατευθύνονται προς το ελληνικό σκάφος. Υπάρχουν διάφορες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, τις οποίες δεν μπορούμε να αναπαράγουμε πριν τις επιβεβαιώσουμε.


05:30
Συνέχεια της προηγούμενης είδησης. Η «Ελεύθερη Μεσόγειος» είναι το μόνο πλοίο που δεν έχει καταληφθεί. Αρνείται να υπακούσει στις εντολές του Ισραηλινού ναυτικού και δηλώνει πως περιμένει οδηγίες από την ελληνική κυβέρνηση.

Βουλευτές και μέλη της Πρωτοβουλίας προσπαθούν να επικοινωνήσουν με το υπουργείο Εξωτερικών αλλά μέχρι τώρα δεν απαντούν τα τηλέφωνα.

Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Κύπρος: Απαγόρευση απόπλου στα πλοία για τη Γάζα... με πολλά ερωτηματικά για την στάση της πολιτικής ηγεσίας (5 κρατών)

Στοχασμός=Πολιτική
Πλήρης επιβεβαίωση του ρεπορτάζ του Έθνους

(Ισραηλινό μπλόκο στα πλοία της Γάζας):
"Στο υπουργείο Εξωτερικών στο Ισραήλ εκλήθησαν την Πέμπτη οι πρεσβευτές της Τουρκίας, της Ελλάδας, της Κύπρου, της Σουηδίας και της Ιρλανδίας, όπου και τους τονίστηκε η πάγια ισραηλινή θέση για θέματα σαν το τωρινό, με κατακλείδα ότι "το Ισραήλ θεωρεί πρόκληση" τον κατάπλου του στολίσκου."

Σχετικό Ρεπορτάζ από ΤΑΝΕΑ
Απαγόρευση απόπλου πλοίων με προορισμό τη Γάζα από κυπριακά λιμάνια εξέδωσε η κυπριακή κυβέρνηση.

Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, «δεν εισακούστηκε παράκληση της κυβέρνησης να αποφύγουν τη χρήση του εδάφους και των λιμανιών της Κυπριακής Δημοκρατίας ως αφετηρία ή ορμητήριο της εκδήλωσης τους».

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω προέδρω Τίτος Χριστοφίδης σε δήλωσή του λέει πως η Κυπριακή Δημοκρατία δίνει αγώνα επιβίωσης και ότι πρέπει να αποφεύγονται οι οποιεσδήποτε ενέργειες, που προκαλούν δυσκολίες, ακόμα και ζημιά σε αυτό τον αγώνα.

Προσθέτει ότι η απαίτηση να αρθεί ο αποκλεισμός «είναι δίκαιη και ανταποκρίνεται στα ανθρωπιστικά αισθήματα όλων μας, πιστεύουμε δε, ότι θα εξυπηρετήσει με τον καλύτερο τρόπο, το στόχο εξεύρεσης, το συντομότερο δυνατόν, ειρηνικής λύσης στο παλαιστινιακό πρόβλημα. Εκφράζουμε ακόμη μια φορά την πλήρη αλληλεγγύη μας προς το δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού».

Στήριξη στη κυβέρνηση για την ενέργεια της εξέφρασε ο ΔΗΣΥ και η ΕΔΕΚ. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης εξήγησε ότι κάθε κράτος πρέπει να βλέπει και τα δικά του προβλήματα, παρά τη συμπάθεια που ολόκληρος ο κυπριακός λαός τρέφει προς τους Παλαιστινίους ενώ η ΕΔΕΚ αναφέρει ότι «ανεξάρτητα από την απόφαση της Κυπριακής κυβέρνησης να απαγορεύσει τον απόπλου σκαφών από κυπριακά λιμάνια, με προορισμό τη Γάζα, υποστηρίζει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστινίους».

Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ έχει ανακοινώσει ότι δεν θα επιτρέψει στα πλοία να προσεγγίσουν τη Γάζα. Επιπλέον, θα δώσει εντολή να καταληφθούν από το Ναυτικό και να οδηγηθούν σε ισραηλινό λιμάνι για έλεγχο.

Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Άλμπερτ Άινσταϊν-Ο Κόσμος όπως τον βλέπω εγώ

Απο τον Ιπτάμενο Ολλανδό-Τροφή για τη σκέψη



Ο Κόσμος όπως τον βλέπω εγώ.(1925)

Σε τι παράξενη κατάσταση βρισκόμαστε εμείς οι θνητοί! Καθένας από εμάς βρίσκεται εδώ για μια σύντομη επίσκεψη· δεν γνωρίζει για ποιο σκοπό, αν και μερικές φορές νομίζει ότι τον αισθάνεται. Αλλά από την οπτική γωνία της καθημερινής ζωής, χωρίς να εμβαθύνουμε, υπάρχουμε για τον συνάνθρωπο μας - καταρχάς για αυτούς στων οποίων τα χαμόγελα και την ευημερία στηρίζεται όλη η ευτυχία μας και αμέσως μετά για όλους αυτούς που δεν γνωρίζουμε προσωπικά και με την μοίρα των οποίων είμαστε ενωμένοι με τον δεσμό της συμπόνοιας. Εκατό φορές κάθε μέρα, θυμίζω στον εαυτό μου ότι η εσωτερική και εξωτερική ζωή μου εξαρτάται από την εργασία των άλλων ανθρώπων, ζωντανών και νεκρών, και ότι πρέπει να υπερβάλω εαυτόν για να μπορέσω να δώσω στο ίδιο μέτρο με το οποίο έχω λάβει και συνεχίζω να λαμβάνω. Με ελκύει η απλή ζωή και συχνά καταπιέζομαι από το αίσθημα ότι απορροφώ μια μη αναγκαία ποσότητα από την εργασία των συνανθρώπων μου. Θεωρώ τις ταξικές διαφορές αντίθετες προς την δικαιοσύνη και, σε τελική ανάλυση, βασισμένες στον εξαναγκασμό. Θεωρώ επίσης ότι η απέριττη ζωή κάνει καλό σε όλους, φυσικά και πνευματικά.
Σίγουρα δεν πιστεύω στην ανθρώπινη ελευθερία με την φιλοσοφική έννοια. Όλοι δρουν όχι μόνο υπό την επιρροή

H σφαγή των γερόντων


Από Cynical

Στο παρόν σημείωμα θα ήθελα να ασχοληθώ με μια αρκετά διαδεδομένη παρεξήγηση σχετικά με το αν εάν έχει ή δεν έχει τελικά καταργηθεί η13η και η 14η σύνταξη. Το μέτρο αυτό, πέραν πάσης αμφιβολίας είναι καθολικό και αφορά όλους τους συνταξιούχους, τόσο του ιδιωτικού, όσο και του δημοσίου τομέα, ακόμα και αυτούς που εισπράττουν το ευτελέστατο ποσό των 330 ευρώ, όπως είναι οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ. Και είναι πάρα πολλοί αυτοί που καλούνται να θρέψουν το ασθενικό τους σαρκίον, και να πληρώσουν ρεύμα, νερό, τηλέφωνο και πετρέλαιο με μόνο 11 ευρώ την ημέρα. Άδικον μεν, αναγκαίον δε, όπως δεν χάνουν την ευκαιρία να διαβεβαιώνουν οι ψιττακοί της ζούγκλας των 8, διαμορφώνοντας και όχι ανταποκρινόμενοι στο κοινό αίσθημα.


Παράλληλα, οι ελληνόφωνοι (και αυτό παίζεται) τοποτηρητές της διεθνούς τοκογλυφίας, που γι αυτούς ο συνταξιούχος του ΟΓΑ αποτελεί την προσωποποίηση του σύγχρονου έλληνα κομπιναδόρου και καταχραστή του κοινοτικού χρήματος, σπεύδουν να επιδείξουν τα φιλεύσπλαχνα και ανώτερα φιλοζωικά τους αισθήματα, θεσπίζοντας ένα έκτακτο βοήθημα, τέτοιο που να φαίνεται ότι αντισταθμίζει ολικώς ή μερικώς τις αποκεφαλισθείσες συντάξεις.


Εφαρμόζοντας λοιπόν μια στοιχειώδη λογιστική, οι συνταξιούχοι το ΟΓΑ, όπως και οι υπόλοιπες κατηγορίες χαμηλοσυνταξιούχων αποφαίνονται πασίχαροι ότι μπορούν να συνεχίζουν, στρίβοντας καθησυχασμένοι κι από το άλλο πλευρό, τον ύπνο του δικαίου, χωρίς καν να μπαίνουν στον κόπο ν’ αναρωτηθούν για ποιο λόγο κάποιος που ενώ από τη μια μεριά τους κόβει τις συντάξεις, από την άλλη απλόχερα τούς τις αναπληρώνει. Μια δουλειά που θα μπορούσε κάλλιστα να είχε τακτοποιηθεί με μια “IF THEN” statement στο λογισμικό που τις υπολογίζει.


Κι όμως, η ως άνω περίεργη και εκ πρώτης όψεως ανορθολογική διευθέτηση αυτού του τόσο ευαίσθητου ζητήματος είναι δύσκολο να εξηγηθεί χωρίς να ληφθεί υπ’ όψιν το κοινό ενοποιητικό υπόβαθρο της ειδεχθούς κυβερνητικής λογικής, που είναι η καθ’ έξιν εξαπάτηση, η κουτοπονηριά, η χειραγώγηση, η δημαγωγία, και η διαστρέβλωση της αλήθειας. Τούτων δοθέντων, δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς τον απώτερο σκοπό της, που είναι ο αποκεφαλισμός εν ευθέτω χρόνω, και αυτού του ίδιου του βοηθήματος, με τον ίδιο ανάλαφρο και εύκολο τρόπο που γνωρίζει η κυβέρνηση, τύποις επονομαζόμενη και ελληνική και ακόμα πιο τύποις σοσιαλιστική, να εξαερώνει και τα οποιαδήποτε άλλα υποσχεθέντα επιδόματα αλληλεγγύης προς άλλες κατηγορίες αδυνάτων.


Μια σύνταξη είναι δύσκολο να καταργηθεί, θέλει νόμους και παρανόμους, ενώ ένα επίδομα όσο εύκολα έρχεται, τόσο εύκολα μπορεί και να παρέλθει, αποσυρμένο από ένα άκαρδο χέρι.


Μού είναι αδιανόητο να φανταστώ πως μπορεί και υπάρχουν γύρω μας τέτοιοι «άνθρωποι», που τους επιτρέπει η συνείδησή τους να κάθονται και να ξοδεύουν το διεστραμμένο τους μυαλό, στο να εφευρίσκουν τους πιο ύπουλους τρόπους για να εξαπατήσουν και να αφαιμάξουν τα εξαθλιωμένα αυτά γεροντάκια των 330 ευρώ.


Ας μπούμε λοιπόν στη θέση τους, και ας αναρωτηθούμε, αν κι ο καθένας απ’ εμάς θα άντεχε να κάνει το ίδιο....Είμαι σίγουρη ότι και μόνο στην ιδέα, θα μάς σηκώνονταν οι τρίχες ορθές, θα ξερνούσαμε από αηδία, και θα το βάζαμε στα πόδια για να απαλλαγούμε από την ιερόσυλη αυτή σκέψη.


Κι όμως αγαπητοί μου υπάρχουν. Μένει να δούμε ως πότε θα είναι ανάμεσά μας και θα μάς μολύνουν.

Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Της αρκούδας


Μου το έστειλαν στο μέιλ μου και το δημοσιεύω

Το είδαμε κι αυτό! Πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Απογευματινή» περίπου να ...πανηγυρίζει (!) χτες για την επίθεση που δέχτηκαν από μια αρκούδα τρεις Αλβανοί μετανάστες στη Φλώρινα, στην προσπάθεια να περάσουν τα σύνορα!

Μάλιστα, οι υπεύθυνοι της εφημερίδας, υπερήφανοι προφανώς επειδή στην ελληνική μεθόριο κυκλοφορούν αρκούδες με γνήσιο, με ατόφιο και με καθάριο ...ελληνικό αίμα (!), αρκούδες με τόσο ακμαίο εθνικό φρόνημα, που άμα χρειαστεί κατασπαράσσουν μετανάστες (ο ένας από αυτούς υπέστη σοβαρά τραύματα στο λαιμό και το σώμα), έφτασαν στο σημείο να δηλώνουν στην πρώτη τους σελίδα, σχολιάζοντας το γεγονός ότι «Αρκούδα... συνέλαβε 3 Αλβανούς λαθρομετανάστες στις Πρέσπες», ότι «ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΙ ΑΥΤΕΣ» (σ.σ.: οι αρκούδες, δηλαδή) για να «συλλαμβάνουν» τους μετανάστες!

Ως στήλη και ως άνθρωποι, πραγματικά, μένουμε εμβρόντητοι από το μέγεθος της ζωώδους συμπεριφοράς που είναι ικανά να επιδείξουν ορισμένα «ζώα».

ΥΓ: Προς άρση παρεξηγήσεων, η πληροφορία ότι η εν λόγω αρκούδα αναμένεται να δεχτεί πρόταση από τον Καρατζαφέρη για να κατέλθει υποψήφια με το ψηφοδέλτιο του ΛΑ.Ο.Σ στις επόμενες εκλογές ελέγχεται ως ανακριβής...

Κυριακή 9 Μαΐου 2010

Το πολιτικό σύστημα καταρρέει και προσβλέπει στην δόλια βοήθεια της 5ης φάλαγγας των δημοσκόπων

από τον Ακτιβιστή

Το ότι το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα πνέει τα λοίσθια, τουλάχιστον όπως αυτό εκφράζεται σήμερα, είναι αδιαμφισβήτητο.

Και παρόλο που αυτή η πεποίθηση εκφράζεται σε όλους τους χώρους και από όλους τους χώρους, υπάρχουν και οι εκφραστές του πολιτικού συστήματος (κόμματα) που θα επιχειρήσουν να προχωρήσουν σε οποιεσδήποτε μεθοδεύσεις, ώστε να καταφέρουν να μεταστρέψουν την εδραιωμένη άποψη της πλειοψηφίας της Ελληνικής κοινωνίας.

Είναι δε δεδομένο ότι σ' αυτήν τους την προσπάθεια είχαν έχουν και θα έχουν (για όσο καιρό ακόμη επιβιώνουν) τους (όχι άδολους) συμμάχους τους. Τους καναλάρχες, τα δημοσιογραφικά συγκροτήματα, τους αργυρώνητους δημοσιογράφους αλλά και τα κομματικά παπαγαλάκια ( τα στελέχη μιας κομματικής νομενκλατούρας αλλά δυστυχώς και αφελείς αλλά φανατικούς οπαδούς). Τελευταίοι αλλά όχι έσχατοι σύμμαχοι της κομματικής αποσύνθεσης ....
(και αναφερόμαστε κυρίως στους δύο κυρίαρχους τα τελευταία 35 χρόνια, αστικούς κομματικούς σχηματισμούς) που στηρίζουν - όχι αφιλοκερδώς - οι εταιρείες δημοσκοπήσεων.



Είναι γνωστό στους παρεπιδημούντες την Ιερουσαλήμ της διαπλοκής μεταξύ κομμάτων και τύπου, ότι κάθε μεγαλοεκδότης( δεν θα πούμε μεγαλοκαναλάρχης γιατί γνωρίζουμε ότι περίπου είναι τα ίδια πρόσωπα) που θέλει να σέβεται τον ρόλο του και να εξυπηρετεί τις παράλληλες αλλά διαφορετικού τύπου επιχειρηματικές δραστηριότητές του - με το αζημίωτο φυσικά - είναι να φροντίζει να στέκεται αρωγός στα πολιτικά κόμματα και κυβερνήσεις. Και ιδιαίτερα όταν αυτά είναι σε αντίθεση με την λαϊκή βούληση (το έκαναν και με τον Καραμανλή το κάνουν και με τον Παπανδρέου).

Αφού εξαντλήσουν σε πρώτη φάση την δυνατότητα που έχουν με την πληρωμένη και καθ' υπόδειξη δημοσιογραφία των έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων, και αφού εκτιμάται όπως τώρα ότι αδυνατούν να μειώσουν την εκφρασμένη οργή των πολιτών, τότε μετέρχονται της χρησιμοποίησης οποιουδήποτε στοιχείου, και ιδιαίτερα προβοκάτσιας που μπορεί να κλονίσει την βεβαιότητα του λαϊκού κινήματος.

Και έπειτα ζητούν την συνδρομή της 5ης φάλαγγας (ή 5ης εξουσίας) των δημοσκοπικών εταιριών. Παραγγέλλουν το αποτέλεσμα που επιθυμούν. Και οι δημοσκόποι με το στήσιμο των ερωτήσεων ( μήπως και των απαντήσεων;) τους παρέχουν το αιτούμενο αποτέλεσμα, που ουσιαστικά σκοπό έχει να εξυπηρετήσει συγκεκριμένο κόμμα ή πολιτική.

Και για του λόγου του αληθές ας δούμε μερικά μόνο στοιχεία από 4 σφυγμομετρήσεις που δημοσιεύονται στις Κυριακάτικες εφημερίδες και που θα επιχειρήσουν να μεταλλάξουν την αγανάκτηση και οργή των πολιτών απέναντι σε μια φθαρμένη και τελειωμένη πολιτική εξουσία.

Σε έρευνα της Κάπα Research για λογαριασμό του Βήματος της Κυριακής, σχετικά με τα νέα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, το 55,2% των πολιτών δηλώνει ότι δέχεται το πακέτο μέτρων (ναι 37,1% - μάλλον ναι 18,1%), έναντι 44,6% που το απορρίπτει (όχι 36,3% - μάλλον όχι 8,3%).

Το 56,3% προτιμά την περικοπή μισθών από τη χρεοκοπία της χώρας, ενώ το 74,8% δηλώνει ότι η χώρα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη.

Οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 71,3% ζητούν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να λειτουργήσουν σε κλίμα συναίνεσης, έναντι 22,2% που ζητά δυναμική αντίσταση.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν πρέπει να σταματήσουν οι διαδηλώσεις μετά τα τραγικά γεγονότα της Τετάρτης, το 45,3% δηλώνει «ναι ή μάλλον ναι» και το 53,2% «όχι ή μάλλον όχι».

Σε δημοσκόπηση της ALCO για το Πρώτο Θέμα, το 74% θεωρεί ότι πρέπει οι απεργίες να περιοριστούν σε λογικά επίπεδα έναντι 21% που απαντά «όχι».

Στην ερώτηση εάν πιστεύουν ότι ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν συντελέσει με τη στάση τους στην έκρηξη κοινωνικών αναταραχών, το 56,5% απαντά «ναι» έναντι 30,9% που λέει «όχι».

Επίσης, ποσοστό 51,4% πιστεύει ότι η οικονομική κρίση πρέπει να αντιμετωπιστεί με περισσότερες θυσίες και ποσοστό 28% λέει με περισσότερες απεργίες-διαδηλώσεις.
Η δημοσκόπηση της MRB για τη Real News έχει στόχο τη διατήρηση του δικομματισμού με πρώτο στοιχείο τις 8,7 μονάδες που προηγείται το ΠΑΣΟΚ της ΝΔ και καταλήγοντας στο μήνυμα προς άλλους Βουλευτές που θα "τολμούσαν" να διαφοροποιηθούν από αντιλαϊκές πολιτικές ή να τις υπερψηφίσουν:

Σ' αυτήν τη δημοσκόπηση, το 53,7% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και το 36,3% στο σύνολο των ψηφοφόρων συμφωνεί με τη διαγραφή των τριών βουλευτών από τον Γ. Παπανδρέου έναντι 43,5% στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και 53,9% στο σύνολο των ψηφοφόρων που διαφωνούν.

Σε ποσοστό 52,1% στους ψηφοφόρους της ΝΔ και 44,1% στο σύνολο των ψηφοφόρων, οι πολίτες κρίνουν θετικά την απόφαση Σαμαρά να διαγράψει την Ντόρα Μπακογιάννη έναντι 41,4% στους ψηφοφόρους της ΝΔ και 45,6% στο σύνολο των ψηφοφόρων που κρίνουν θετικά.

Σε δημοσκόπηση της Public Issue για την Καθημερινή της Κυριακής, δύο στους τρεις πολίτες, τάσσονται κατά των οικονομικών μέτρων.

Τα ποσοστά αυτά είναι ακόμη πιο υψηλά μεταξύ των άμεσα θιγόμενων τμημάτων του ενεργού πληθυσμό: Κατά των μέτρων τάσσεται το 68% των μισθωτών, το 69% του ιδιωτικού τομέα και το 73% των ανέργων.

Την ίδια ώρα, 8 στους 10 ερωτηθέντες εκτιμούν ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν, παρά τις κοινωνικές αντιδράσεις. Αντίστοιχο ποσοστό πιστεύει ότι οι απεργίες δεν θα έχουν αποτέλεσμα.



Μετά όλα τα παραπάνω θα συνιστούσαμε να σταματήσουμε να αγοράζουμε τις εφημερίδες τους με ή χωρίς DVD ( όπως λέει κι ο μεγάλος πιτσιρίκος). Γιατί κάνει κακό στην υγεία και την σκέψη.

Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

«Είμαστε όλοι Έλληνες»


Από την Τόνια Χατζηδάκη

Το ελληνικό γένος οφείλει εν πολλοίς την απελευθέρωσή του από το ζυγό του Οθωμανού κατακτητή, στους Φιλέλληνες. Τα ζοφερά χρόνια της τουρκικής κατοχής, τότε που τα γεράκια της Ιερής Συμμαχίας με πρωτοπαλίκαρο το Μέττερνιχ, πολεμούσαν λυσσαλέα τον αγώνα ανεξαρτησίας των Ελλήνων, οι Έλληνες είχαν συμμάχους. Όχι τις διεφθαρμένες κυβερνήσεις της Δύσης, (αυτές στο Συνέδριο της Βερόνας, το 1822 καταδίκασαν την ελληνική επανάσταση), αλλά απλούς πολίτες των χωρών της. Ανθρώπους ανώνυμους και επώνυμους οι οποίοι με όποιο τρόπο μπορούσαν συμπαραστάθηκαν και βοήθησαν ηθικά και υλικά στον δίκαιο αγώνα των Ελλήνων για ανεξαρτησία. Ο Βίκτορ Ουγκώ, ο Σατομπριάν, ο Γκαίτε και ο Πέρσι Σέλλευ με την ποίησή τους προσπαθούσαν να συγκινήσουν την κοινή γνώμη των χωρών τους με τα πάθη της Ελλάδας.
Ο Ντελακρουά με τους σπαρακτικούς πίνακές του. Ευγενείς και κυρίες της αριστοκρατίας διοργάνωναν εράνους για να συγκεντρώσουν χρήματα που θα εξόπλιζαν τους επαναστάτες. Πολλοί από αυτούς έδωσαν την προσωπική τους περιουσία για τους μαχόμενους Έλληνες (ο Ελβετός τραπεζίτης ΄Ευναρντ). Κι άλλοι πρόσφεραν ακόμα και τη φυσική τους παρουσία στο πεδίο των μαχών, πολεμώντας ως εθελοντές- στρατιώτες δίπλα στους εξεγερμένους Έλληνες. Όχι μόνο ευρωπαίοι αλλά και Αραβες, Σέρβοι και Μαυροβούνιο, Βούλγαροι, Αλβανοί , Μολδαβοί και Βλάχοι, ακόμα και Τούρκοι, συμμετείχαν στον ελληνικό Αγώνα. Πολλοι από αυτούς άφησαν την τελευταία τους πνοή σε ξένη γη, για την ελευθερία των άλλων (Λόρδος Μπάιρον, κόμης Σανταρόζα, στρατηγός Ραζαλόρ, Ιάκωβος Μάγερ κ.ά. )
Όλοι αυτοί οι άνθρωποι στην Ευρώπη κι αλλού, ενέργησαν με ένα και μόνο κίνητρο, αυτό της αλληλεγγύης.

Ο τόπος μου η Κρήτη, σ’ αυτούς τους ανθρώπους χρωστά την ελευθερία της. Μια Κρήτη ερειπωμένη, αποδεκατισμένη από τις σφαγές των Τούρκων στα 1897, τότε που ο στόλος των «προστάτιδων δυνάμεων» από το λιμάνι των Χανίων, βομβάρδιζε τους επαναστάτες Κρητικούς στο Ακρωτήρι (9-2-1897). Ένας κατάπτιστος βομβαρδισμός από τους προστάτες μας συμμάχους . Μα τα συλλαλητήρια και η κατακραυγή που προκάλεσε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, οδήγησαν το νησί στην ελευθερία.

Τις ζοφερές μέρες που ζούμε, μέρες που η χώρα μου έχει παραδοθεί στη χλεύη Ευρώπης και Αμερικής και στα αρπακτικά που χώνουν τα νύχια τους στις σάρκες της, ξαναθυμήθηκα τους φιλέλληνες. Ανθρώπους έντιμους που υψώνουν τη φωνή τους απέναντι στους διεθνείς οικονομικούς τρομοκράτες, την κλίκα των τραπεζών που δεν έχουν πατρίδα και Θεό, τους κάθε λογής κερδοσκόπους, αεριτζήδες, κομπιναδόρους και τις διεφθαρμένες κυβερνήσεις τους.
Μια λέξη μου ‘ρχεται στο νου: Νέοι Φιλλέληνες. Ξένοι δημοσιογράφοι, οικονομικοί αναλυτές, βουλευτές αλλά και απλοί άνθρωποι που διαδηλώνουν στους δρόμους υπέρ της πατρίδας μας, σε μια προσπάθεια να πετύχουν την υποστήριξη των κυβερνήσεων τους, αλλά και άκουσον- άκουσον, να μας ανοίξουν τα μάτια.

Τούτες τις μέρες, που «οι ποιητές σωπαίνουν» και οι ανθέλληνες που προσυπογράφουν την εθνική ταπείνωση και την ένδεια ως μέλλον μας, πληθαίνουν εντός των τειχών, ας ακούσουμε μερικές φωνές από έξω. Να γνωρίσουμε κάποιους ξένους ανθρώπους που όπως τότε σπρωγμένοι από το κίνητρο της αλληλεγγύης και της αλήθειας, μας απλώνουν το χέρι.

-Μax Keiser. Οικονομικός αναλυτής,(στο αγγλικό Al Jazeera, BBC, Russia Today κλπ), δε χρειάζεται συστάσεις. Κατανοητός, σαφής, αποκαλυπτικός, παθιασμένος με τα δεινά μας, προσπαθεί να μας ανοίξει τα μάτια. «Οι φτωχοί Έλληνες χάνουν δουλειές και υφίστανται "μέτρα λιτότητας". Τα μέτρα όμως, δεν έχουν καμιά σχέση με ριζικές μεταρρυθμίσεις της οικονομίας! Οι Έλληνες είναι λουκάνικα που ρίχνονται στο τραπεζικό εργοστάσιο της Wall Street! Πρέπει να απαγορεύσετε κάθε μορφή μπίζνες της Goldman Sachs στην Ελλάδα! Εσείς οι Έλληνες πρέπει να διώξετε όλες τις εταιρείες της Wall Street από τη χώρα σας! Αν δεν απαλλαγείτε από τους Οικονομικούς Τρομοκράτες στη χώρα σας, θα χάνετε δουλειές, η ανεργία σας θα ανεβαίνει και το βιοτικό σας επίπεδο συνεχώς θα πέφτει! Διότι γίνατε αιχμάλωτοι οικονομικών τρομοκρατών. Δεν τό' χετε καταλάβει; Διώξτε τους!»
-Alex Jones. Αμερικάνος δημοσιογράφος, είναι ο άνθρωπος που ενημερώνει την Αμερική για πράγματα που ποτέ δεν θα βγουν στα επίσημα και «μιλημένα» έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, δείχνοντας την σκοτεινή πλευρά της εξουσίας, στο ίδιο μήκος κύματος με τον Μax Keiser κι ακόμα παραπέρα. Ούτε λίγο ούτε πολύ υποστηρίζει ότι οι διεθνείς ληστρικοί τοκογλύφοι- τραπεζίτες και τα διεθνή τραπεζικά καρτέλ πάνε να μετατρέψουν την χώρα μας σε τριτοκοσμικό κρατίδιο τύπου Λατινικής Αμερικής όπου θα υπάρχουν ακόμα και δικτατορίες με επικεφαλείς δωροδοκημένους «ηγέτες» μαριονέτες και από πίσω τα τραπεζικά καρτέλ να καταληστεύουν τον πλούτο, τα εδάφη και τις πρώτες ύλες της χώρας μας!
-Frederic Lordon. Γάλλος συγγραφέας- οικ. αναλυτής, με άρθρο του στη Monde Diplomatique: “Δεν είναι η Ελλάδα που πρέπει να αποπεμφθεί, η Γερμανία είναι !”
- Cordonnier Laurent: Γάλλος συγγραφέας – οικ. αναλυτής στη Monde Diplomatique : «Μπορεί ένα κράτος να χρεοκοπήσει ;» (Οι κυβερνήσεις κάτω από την εξουσία των τραπεζών)
- Serge Halimi. Διευθυντής της Monde στο ίδιο φύλλο: « Η Ελλάδα, η Goldman Sachs και η στάση της Ευρωπαικής Ένωσης». «Το να επιχειρείς να μειώσεις το έλλειμμα του ΑΕΠ από το 12,7% που ήταν το 2009, στο 3% για το 2012, σχεδόν 10 μονάδες του ΑΕΠ, είναι σχεδόν αδύνατον. Ιδιαίτερα σε περίοδο αναιμικής μεγένθυσης. Δεν πρόκειται λοιπόν για «λιτότητα», αλλά για σοβαρή χειρουργική επέμβαση», καταλήγει ο αρθογράφος.
- Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, επικεφαλής των Πράσινων, Γάλλος ευρωβουλευτής. Έκανε παρέμβασή στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 7-2-2010, κατά τη διάρκεια της συζήτησης που προηγήθηκε της ψηφοφορίας για την έγκριση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο Κον Μπεντίτ κατηγόρησε μεταξύ άλλων τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για "γενικολογίες" και "έλλειψη πρωτοβουλιών".
"Μιλάτε για πρωτοβουλίες" είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Επιτροπής- "ποια ήταν η πρωτοβουλία της Επιτροπής για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα; Που είναι η αλληλεγγύη για την Ισπανία; Δεν φαίνεται πουθενά, δεν ακούω τίποτα".
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ τόνισε "θα σας δώσω μία συμβουλή: Ένα από τα προβλήματα της Ελλάδας είναι ο προϋπολογισμός της για την άμυνα. Το 4,3% του ελληνικού ΑΕΠ πηγαίνει στην άμυνα. Το πρόβλημα είναι η Κύπρος και οι σχέσεις με την Τουρκία".
Ο αρχηγός των Πρασίνων ρώτησε στη συνέχεια: "Πού είναι η πρωτοβουλία της Επιτροπής για να λυθεί το κυπριακό ώστε να ελαφρυνθεί το ΑΕΠ της Ελλάδας από το βάρος αυτής της ηλίθιας και βλακώδους εμπλοκής που θα πρέπει επιλύσουν ως Ευρωπαίοι; Τι έκανε η Επιτροπή; Μηδέν, απολύτως τίποτα" κατέληξε ο κ. Μπεντίτ.
Και σε άλλες δηλώσεις του που δημοσιεύει η Καθημερινή (28-4-2010) υποστηρίζει: «Καταστροφική η διαχείριση της ελληνικής κρίσης από Ε.Ε.»
-Nigel Farage, βρετανός ευρωβουλευτής, ηγέτης ενός μικρού εθνικιστικού κόμματος (Κόμμα της Ανεξαρτησίας). Σε ομιλία του στην Ευρωβουλή, έβρισε πατόκορφα τον διορισμένο Βέλγο πρόεδρο της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρόμποϊ , (εκλεκτό της Λέσχης Bilderberg, ), τον αποκάλεσε «βρεγμένη πατσαβούρα», πως έχει βάλει στόχο την δολοφονία των ευρωπαϊκών εθνικών κρατών και πως το μόνο του κατόρθωμα όσον καιρό είναι στην προεδρία είναι να κάνει την Ελλάδα, προτεκτοράτο!
-η «Humanite» γαλλική εφημερίδα τηςΑριστεράς, έχει από τις 26-4-2010 ξεκινήσει εκστρατεία συμπαράστασης στον ελληνικό λαό: «παρ' όλο που ο ελληνικός λαός δεν είναι υπεύθυνος για την οικονομική κατάρρευση του κράτους του, οι αγορές και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στρέφονται ουσιαστικά εναντίον του και θέλουν να του ρουφήξουν το αίμα. Ο ελληνικός λαός καλείται να παραιτηθεί του δικαιώματος να ζει φυσιολογικά. Είναι άδικο. Δεν είναι αυτός που ευθύνεται. Οι μισθοί στην Ελλάδα είναι ήδη πολύ χαμηλοί. Αν υπήρξαν σπατάλες δεν έγιναν απ' τους μισθωτούς». Η λύση που προτείνει η «Humanite», απλή! Σαν το αυγό του Κολόμβου. Αντί να μας δανείσουν οι τράπεζες και το ΔΝΤ με το τοκογλυφικό 5%-8%, να μας δανείσουν για ένα διάστημα με 1%, όσο δηλαδή δανείζονται και οι ίδιες.
Για το σκοπό αυτό συγκεντρώνει υπογραφές από Γάλλους πολίτες. Η ανταπόκριση των Γάλλων πολιτών στην πρωτοβουλία της εφημερίδας είναι πολύ μεγάλη, καθώς μέσω της ιστοσελίδας της έχουν ήδη συγκεντρωθεί εκατοντάδες υπογραφές που συνεχώς αυξάνονται. Την πρόταση προσυπογράφουν πολίτες όλων των ηλικιών, συνδικαλιστές, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, ευρωβουλευτές, οικονομολόγοι, καθηγητές Πανεπιστημίου, πολλά μέλη κομμάτων της Αριστεράς και οργανώσεις που εντάσσονται στο διεθνές κίνημα υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης όπως η Attac (που προωθεί μεταξύ άλλων τη φορολογική διαφάνεια).
-Το γαλλικό "Κόμμα της Αριστεράς", οργάνωσε διαδήλωση που έγινε στις 26-4-2010, στο Παρίσι μπροστά από την Ένωση Γαλλικών Τραπεζών, με κεντρικό σύνθημα "Ο ελληνικός λαός είναι θύμα των τραπεζών".
Δεν ήταν πολλοί, 200 άτομα λένε οι ίδιοι, μπορεί και λιγότεροι. Καινούργια συγκέντρωση με ενωτική συμμετοχή προγραμματίζεται στις 5 Μαΐου. Το σύνθημα της διαδήλωσης “Les banques s’ engrece” κάνει λογοπαίγνιο μια και μπορεί να διαβαστεί “Οι τράπεζες στην Ελλάδα” αλλά και “Οι τράπεζες παχαίνουν”. Το φώναζαν άλλωστε στη διαδήλωση, “Οι τράπεζες παχαίνουν στην πλάτη των Ελλήνων”. (από εκει και η φωτο)
- Απλοί Γερμανοί πολίτες στη γερμανική πόλη Ντύσελντροφ συγκεντρώθηκαν έξω από το ελληνικό προξενείο με σύνθημα: «Είμαστε όλοι Έλληνες», προσπαθώντας να απαντήσουν σε μερικούς νεοναζί που είχε μαζέψει το νεοναζιστικό NPD διοργανώνοντας μια αποτυχημένη διαδήλωση κατά της Ελλάδας που είχε τίτλο: «Όχι λεφτά Γερμανών φορολογουμένων για τους Έλληνες».
- Η γερμανική αριστερή εφημερίδα Junge Welt στις 30-4-2010 είχε φωτογραφία στο πρωτοσέλιδό της από τις ελληνικές απεργιακές κινητοποιήσεις με τον τίτλο: «Είμαστε όλοι Έλληνες».

Σ’ όλους αυτούς τους επώνυμους και ανώνυμους πολίτες, που συμπαραστέκονται στη χώρα μου, ένα μεγάλο ευχαριστώ.
Μη παρακαλώ σας μη, λησμονάτε τη χώρα μου.
Πολλοί από εμάς τους δικούς της κατοίκους, σάρκα από τη σάρκα της, της έχουν γυρίσει την πλάτη και τη χλευάζουν. Απλώς ανόητοι ή συνένοχοι στο έγκλημα;

Σημ. Ας με συγχωρήσουν οι φίλοι αναγνώστες αν ο κατάλογος είναι ελλιπής. Εσείς που έχετε περισσότερες πληροφορίες στο αρχείο σας, ή καλύτερη πληροφόρηση από το εξωτερικό βοηθήστε με να τον εμπλουτίσω.
Η άλλη φωτο είναι ο πίνακας του Θεοδ. Βρυζάκη: «Η Ελλάς ευγνωμονούσα». Μέχρι πρόσφατα κοσμούσε το γραφείο του Πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου. Τις τελευταίες μέρες έχει εξαφανιστεί.

Τόνια Χατζηδάκη

Πηγές:
http://www.parliament.gr/1821/ekthesi/filellinismos2.asp

http://www.youtube.com/watch?v=AbH1JsOTInk&feature=player_embedded

http://www.youtube.com/watch?v=IbNtZYkAEHE

http://www.youtube.com/watch?v=bUNhtPAtMBg&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=fzNBleP9C9U&feature=related

Εφημ. LE MONDE DIPLOMATIQUE, 25-4-2010.

Εφημ. LE MONDE DIPLOMATIQUE, 7-3-2010

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_28/04/2010_334981

http://www.youtube.com/watch?v=9p1syaWAOxQ

http://sarantakos.wordpress.com/2010/05/01/gauche/

Εφημ. Ελευθεροτυπία, 28-4-2010.

http://www.jungewelt.de/2010/04-30/058.php

Κυριακή 2 Μαΐου 2010

Πως Ξεπλήρωσαν οι Τραπεζίτες τη Διάσωσή τους από τους Πολίτες; Στοιχηματίζοντας στη Χρεοκοπία των Πόλεών τους


Ανέβασε ο Iptamenos Ollandos
Από τους ΔΡΟΜΟΥΣ του Ρούσσου Βρανά
Πώς ξεπλήρωσαν.......οι
μεγάλες αμερικανικές τράπεζες τους φορολογούμενους που πλήρωσαν για τη
διάσωσή τους; Στοιχηματίζοντας στη χρεοκοπία των πόλεών τους.

18 εκατομμύρια αμερικανών προστέθηκαν φέτος στα περυσινά 12 εκατομμύρια πολιτών που είναι στο δρόμο, χωρίς στέγη, βλ.Eighteen Million, Out in the Road,

Η εφημερίδα...
...«Γουόλ Στριτ Τζόρναλ» γράφει:
«Την
ώρα που αμερικανικές πόλεις παλεύουν με τα οικονομικά τους προβλήματα,
οι επενδυτές βρήκαν ένα νέο τρόπο για να επωφεληθούν από τη δυστυχία
τους: αγοράζουν επενδυτικά προϊόντα που ουσιαστικά ποντάρουν στη
χρεοκοπία αυτών των πόλεων». Πρόκειται για ασφάλιστρα κινδύνου (CDS)
που διατίθενται εδώ και μερικά χρόνια από τράπεζες όπως η JΡ Μorgan, η
Βank of Αmerica και η Citigroup και που δίνουν τη δυνατότητα στους
επενδυτές να αποκομίσουν κέρδη σε περίπτωση χρεοκοπίας πόλεων αλλά και
πολιτειών όπως η Καλιφόρνια, το Μίσιγκαν και η Νέα Υόρκη.

Με δυο λόγια,
διασώζοντας
τους τζογαδόρους τραπεζίτες της Γουόλ Στριτ, η αμερικανική κυβέρνηση
στην ουσία αύξησε τον κίνδυνο να χρεοκοπήσουν οι πόλεις και οι
πολιτείες που συναποτελούν τη χώρα.
Δεν είναι λοιπόν καθόλου
παράξενο που σε μερικές αμερικανικές πολιτείες, οι ίδιες οι τοπικές
αρχές έχουν κηρύξει πόλεμο εναντίον των μεγάλων τραπεζικών κολοσσών και
καλούν τους πολίτες τους να μη συναλλάσσονται πια με αυτούς, αλλά με
τις μικρές τοπικές τράπεζες.

Μετά την κρίση...
....κανείς δεν μπορεί να κρύψει πια πού καταλήγουν τα χρήματα των φορολογουμένων.
Είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο. Είναι γνωστό και στο Σικάγο.
Οι δημότες του γνωρίζουν καλά το καθεστώς διαφθοράς και αδιαφάνειας που επικρατεί στις δαπάνες του δήμου.
Γνωρίζουν
γιατί δεν καταλήγουν σε αυτούς παρά μονάχα μερικά ψίχουλα από τον
δημοτικό προϋπολογισμό. Γι΄ αυτό ακριβώς, περίπου 60.000 κάτοικοι του
Βόρειου Σικάγου αποφάσισαν να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους.
Βρήκαν
για σύμμαχό τους τον αντιδήμαρχο Τζο Μουρ, που αξιοποίησε τα διδάγματα
του Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας, όπου από το 1990 δεκάδες χιλιάδες
άνθρωποι αποφασίζουν μόνοι τους πώς θα δαπανήσουν το 20% του δημοτικού
προϋπολογισμού.
Κάπως έτσι αποφάσισε να κάνει αυτό που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ σε καμιά αμερικανική πόλη.
Βάζοντας
κατά μέρος 1,3 δισ. δολάρια από αυτά που κάθε αντιδήμαρχος έχει στη
διάθεσή του για έργα υποδομής, ζήτησε από τους δημότες του Βόρειου
Σικάγου να αποφασίσουν τι θα τα κάνουν. Στην αρχή υπήρχαν ανησυχίες.
Τι προτάσεις θα έκαναν οι δημότες;
Μήπως σχέδια και προγράμματα που θα ήταν περιττά;
Μήπως θα έβαζαν πρώτα τις ατομικές τους ανάγκες;
Κάθε άλλο.

Σε δημοψήφισμα...
...
όλοι οι δημότες του Βόρειου Σικάγου ηλικίας άνω των 16 ετών ψήφισαν τις
14 πιο δημοφιλείς προτάσεις: πεζοδρόμια, ποδηλατόδρομους, δημοτικούς
κήπους, σηματοδότηση και ηλεκτροφωτισμό των δρόμων και πολλά άλλα.
Ηταν κάτι περισσότερο από ένα απλό δημοψήφισμα.
Ηταν
μια λαϊκή γιορτή. Και μια επιβεβαίωση πως καθένας πολίτης ξεχωριστά και
όλοι μαζί μπορούν να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους, όσα κι αν
είναι τα εμπόδια που βάζει μπροστά τους η κεντρική εξουσία.


Sancho