Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Στα κάγκελα οι Ευρωπαίοι

καφενείο

Οργή και παγωμάρα επικρατεί στις Βρυξέλλες για την απόφαση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να θέσει τη νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας σε δημοψήφισμα
Επισήμως, η απάντηση της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Καρολίνας Κότοβα ήταν "ουδέν σχόλιο και για τα δυο ζητήματα. Είμαστε σε επαφές και αναμένουμε επίσημη ενημέρωση από τις ελληνικές αρχές".
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες Ευρωπαίο αξιωματούχοι δηλώνουν αιφνιδιασμένοι, εκνευρισμένοι και ανίδεοι, την ........
ώρα που τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου ανατρέπει τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής.
Όπως ήταν φυσικό η απόφαση του πρωθυπουργού τράβηξε την προσοχή των διεθνών ΜΜΕ, καθώς το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα μπορούσε να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην ευρωζώνη.


"Δημοψήφισμα για το νέο πακέτο στήριξης εξήγγειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου" αναφέρει το Reuters, το οποίο παραθέτει την φράση του πρωθυπουργού ότι περί εμπιστοσύνης των πολιτών, αλλά και την πρόσφατη δημοσκόπηση της KΑΠΑ Research, σύμφωνα με την οποία περίπου το 60% του λαού δηλώνει αντίθετο στην τελευταία συμφωνία.


Με ανησυχία αντιμετωπίζει την ανακοίνωση του πρωθυπουργού το BBC. Στο δημοσίευμα γίνεται εκτενής αναφορά στις έντονες αντιδράσεις του ελληνικού λαού και στην παραπάνω δημοσκόπηση.
Επίσης, δεν περνάει απαρατήρητη η εσωτερική αμφισβήτηση που αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός στο κόμμα του λόγω των μέτρων λιτότητας.


"Για μη αναμενόμενη απόφαση" κάνουν λόγο οι Financial Times, αναφερόμενοι στην εξαγγελία του πρωθυπουργού για διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
"Η κίνηση του πρωθυπουργού ενισχύει τις ανησυχίες ότι έχει χαθεί ο έλεγχος στο εσωτερικό της χώρας, την ώρα που φουντώνουν οι αντιδράσεις των πολιτών για τα μέτρα λιτότητας" αναφέρει το δημοσίευμα.


"Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε δημοψήφισμα" αναφέρει η Daily Telegraph, η οποία αναφέρεται στις αντιδράσεις του λαού και στις εκδηλώσεις οργής κατά την διάρκεια των παρελάσεων για την 28η Οκτωβρίου.
"Στην Ελλάδα, πολλοί πιστεύουν ότι έχει παρατραβήξει ο οικονομικός έλεγχος της χώρας από την ΕΕ και το ΔΝΤ" προσθέτει ο αρθρογράφος, που εκφράζει αμφιβολίες για τις εξελίξεις.

Το BBC για το δημοψήφισμα

Το BBC σχολίασε για το δημοψήφισμα:
"Ειναι σαν να ρωτούν τις γαλοπούλες αν θέλουν να ψηθούν τα Χριστούγεννα"

Που σημαίνει οτι θεωρούν τα μνημονια και το "ψήσιμο" της Ελλάδας τελειωμένη υπόθεση, όπως επίσης  ότι το δημοψήφισμα θα είναι χωρίς ουσιαστικό αποτέλεεσμα ό,τι κι αν αποφασιστεί.

Το ΒΒC δεν είναι κανενα τυχαίο δίκτυο που λέει ότι του κατέβει. Κατι θα ξερει για να κανει τετοια εκτίμηση.

Δημοψήφισμα: Γάτζωμα με καθε τρόπο στην εξουσία!

Το ΠΑΣΟΚ που έλεγε πως οι εκλογές είναι καταστροφική επιλογή, ξαφνικα προτείνει και δημοψήφισμα και κατόπιν και εκλογές. Γιατί βεβαια τί άλλο μπορεί να συμβεί αν ο λαός πεί ΟΧΙ;
Φαίνεται λοιπόν ξεκάθαρα πόσο εννοούν όλα όσα λένε οι του ΠΑΣΟΚ.
Ελπίζουν οτι εκβιάζοντας το λαό θα πάρουν δια της πλαγίας την "έγκριση" να συνεχίσουν την καταστροφική πολιτική τους, πραγμα που δεν θα μπορούσε να γίνει με εκλογές αφου όλες οι δημοσκοπήσεις δίνουν στο ΠΑΣΟΚ ακόμη και κάτω από 15%.

Αντί να ερωτηθεί ο λαός ποια πολιτική επιλέγει θα επιχειρήσουν να τον βάλουν μπροστά σε ένα δίλημμα του τύπου ΠΑΣΟΚ ή ΧΑΟΣ

Που πάει αυτό το καράβι;

Σιγά-σιγά τα πράγματα ξεκαθαρίζουν και το παραμύθι της "Ελληνικής" κρίσης τελειώνει.
Προκειται για γενικευμένο πόλεμο του καπιταλισμού εναντίον της εργασίας και των εργαζομενων που προσπαθεί να ξεπεράσει την τεράστια κρίση του προκειμενου να αποφυγει την κατάρρευσή του.
Ολα τα άλλα όπως θα γίνεται όλο και πιο φανερό ειναι πέταγμα της μπάλας στην εξεδρα.
Οχι οτι δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα  στην ελληνική οικονομία βεβαια αλλά δεν είναι αυτά που δημιούργησαν αυτή την κρίση. Οπως επίσης ας ειναι καθαρό οτι ακόμη κι αν -λέμε τωρα- γινόταν εφικτό να επιλυθούν με τους άθλιους τρόπους που εχουν επιλεγεί, δεν θα λυνόταν το πρόβλημα αυτής της κρίσης.

Αντι άλλης πολυλογίας ρωτάω:
Εστω οτι η Ελλάδα έλυνε το πρόβλημα του ελλείμματος και του χρέους της και μετά από λιγους μηνες κατέρρεε η Ιταλική οικονομία όπως έγινε με την Ελληνική. Αυτό δεν ειναι πλέον σοβαρή πιθανότητα αλλά βεβαιότητα. Τα Ιταλικά σπρεντ σε λίγο θα έχουν φτερά και θα πετουν σε ύψη δυσθεώρητα.
Τι θα γίνει με την Ελληνική οικονομία;
Θα υποστεί πλήγμα από το γκρέμισμα του ευρώ και το χαος που θα επικρατήσει;
Ναι ή όχι;
Εχουν οι Ελληνικές τράπεζες Ιταλικά, Γαλλικά κ.α. ομόλογα;
Και αν ακόμη δεν έχουν, εχουν μετοχές τραπεζών που έχουν;(Γαλλικών, Ιταλικών κλπ;)

Οπότε για σκεφτείτε που πάει αυτό το καράβι;

Μίκης:"Οχι στο Ναι των υποταγμένων Ναι στο Οχι των γενναίων"

Ελευθεροτυπία

Μίκης ΘεοδωράκηςΤην παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, για «να σταματήσει η ουσιαστικά πραξικοπηματική δράση της παρούσης κυβέρνησης», ή ακόμη και την παραίτησή του ζητεί ο Μίκης Θεοδωράκης.
Μίκης Θεοδωράκης  Με δήλωσή του στην «Ε», με αφορμή την επέτειο του ΟΧΙ, αναφέρει τα σημαντικά ΟΧΙ «στην προσβολή του ελληνικού λαού». Ολόκληρη η δήλωση έχει ως εξής:
Το Οχι του 1940 είναι μία από τις ιερότερες παρακαταθήκες του ελληνικού έθνους. Ενα ιδεώδες που θα πρέπει να το σεβόμαστε, όχι μόνο με γιορτές και παράτες, αλλά με την καθημερινή μας στάση και συμπεριφορά και που κυρίως θα πρέπει να το σέβεται και να το τιμά με τη στάση της και κάθε της πράξη η εξουσία. Το Οχι είναι κανόνας ζωής για τους κοινούς θνητούς και μέτρο αξίας και εντιμότητας για τους αξιωματούχους. Κυρίως όταν πρόκειται για θέματα και περιπτώσεις που αφορούν την τιμή και τα συμφέροντα του λαού.
Οχι στην εξαπάτηση του λαού.
Οχι στο ψέμα και στη διαφθορά.
Οχι στην ατιμωρησία υπουργών και άλλων ισχυρών.
Οχι στην παραβίαση του Συντάγματος.
Οχι στην εθελοντική παράδοση μέρους της εθνικής μας ακεραιότητας σε ξένους.
Οχι στην εξόντωση των εργαζομένων.
Οχι στην ερήμωση της χώρας.
Οχι στο πρόσφατο «Ναι σε όλα», που καθιστά τη χώρα υποτελή, αναγκασμένη να ξεπουλήσει τον εθνικό μας πλούτο.
Και τέλος,
Οχι στην προσβολή ενός ολόκληρου λαού. Γιατί προσβολή είναι το να τολμούν να του λένε «σε πήραμε από το 120% του ΑΕΠ και αφού σου αλλάξαμε τα φώτα, σε ρεζιλέψαμε στους ξένους, σε φτωχύναμε, σε διαλύσαμε και σε εξοντώσαμε ολοκληρωτικά, μετά είπαμε το Ναι στη Μέρκελ, γιατί υποτίθεται ότι θα μας βοηθήσει να σε οδηγήσουμε στο σημείο απ' όπου σε παραλάβαμε, δηλ. στο 120% του ΑΕΠ».
Δηλαδή σε βασανίζουμε δώδεκα ολόκληρα χρόνια (κι αν τελικά θα είναι δώδεκα), χωρίς κανένα λόγο. Εκτός φυσικά κι αν μέσα σ' αυτό το διάστημα καταφέρουν να μας ξεπουλήσουν και πάλι ολοκληρωτικά και να μας μεταβάλουν στο υπ' αριθμόν 1 προτεκτοράτο του Δ' Ράιχ. Μας τύλιξαν μέσα σε ένα «Μηδενικό», για ποιο λόγο; Ασφαλώς αυτοί και τα αφεντικά τους θα γνωρίζουν το λόγο, όμως δεν μας τον λένε, με την ελπίδα ότι έως τότε θα μας έχουν μεταβάλει σε φυτά...
Οχι, κύριε Πρόεδρε, να ανέχεστε να μας κυβερνά και να δεσμεύει το μέλλον της χώρας μια ομολογουμένως κυβερνητική μειοψηφία. Και εάν ακόμα το Σύνταγμα, μετά την αναθεώρησή του από τον Ανδρέα Παπανδρέου δεν σας δίνει το δικαίωμα να διαλύσετε τη Βουλή και να προκηρύξετε εκλογές, εν τούτοις έχετε το ηθικό - προσωπικό σας ανάστημα και λόγω του ανωτάτου αξιώματος που κατέχετε και λόγω της προσωπικής σας ιστορίας, να παρέμβετε για να σταματήσει η ουσιαστικά πραξικοπηματική δράση της παρούσας κυβέρνησης. Και στο κάτω κάτω, ως έσχατη λύση, υπάρχει πάντα ο έντιμος δρόμος της παραίτησης, που θα ήταν ένα ηχηρότατο ράπισμα στο πρόσωπο όλων αυτών που καταστρατηγούν το Σύνταγμα οδηγώντας τη χώρα στην καταστροφή της.
Πώς είναι δυνατόν να ζητούν οι σημερινοί κυβερνώντες να τους σεβαστεί ένας λαός που περιμένει το παράδειγμά τους, όταν όλοι ανεξαιρέτως οι υπεύθυνοι για την εύρυθμη λειτουργία του πολιτεύματος και του κράτους αρνούνται να εφαρμόσουν και να επιβάλουν το ζωτικό Οχι σε θέματα που έχουν να κάνουν με τη ζωή και την τιμή του λαού και του έθνους; Οταν τον εμπαίζουν έχοντας καταντήσει αυτό το μεγάλο Οχι μια τυπική φιέστα, όταν η καθημερινή τους συμπεριφορά βρίσκεται σε μια συνεχή διάσταση μαζί του;
Σέβομαι τους θεσμούς, όταν και εκείνοι σέβονται τα ιερά και τα όσια του λαού αναγνωρίζοντάς τον -με πράξεις και όχι μόνο με λόγια- ως υπέρτατη αξία ανώτερη κι από τον ανώτατο αξιωματούχο. Και ο λαός θέλει ειδικά οι κυβερνήτες του να είναι πιστοί θεματοφύλακες της εθνικής τιμής και ακεραιότητας και όχι φορείς τού Ναι και της υποταγής που μας επιβάλλεται εδώ και δύο χρόνια. Οσοι δεν κατάλαβαν ακόμα ότι αυτοί είναι οι λόγοι που μας κατεβάζουν στους δρόμους, θα είναι άξιοι της τύχης τους.
Η οργή του λαού οφείλεται στο γεγονός ότι η στάση τους απέναντι στα συμφέροντα του λαού και του έθνους βρίσκεται σε ριζική αντίθεση με το νόημα τού Οχι.
Εκείνοι τότε είπαν Οχι αψηφώντας τις θυσίες και το θάνατο. Αυτοί σήμερα υποτάσσονται με δειλία και ανικανότητα στο Ναι. Επομένως δεν έχουν σχέση με το Οχι του λαού των γενναίων αλλά εκφράζουν το Ναι των δειλών και των συμβιβασμένων.
Εκείνοι αρνήθηκαν να δώσουν έστω και ένα τετραγωνικό εκατοστό ελληνικής γης. Αυτοί τους προσφέρουν το σύνολο της εθνικής επικράτειας.
Ανήκουν στο Ναι και όχι στο Οχι.
Το Οχι ανήκει στους ελεύθερους και ανεξάρτητους Ελληνες.
Αθήνα, 29.10.2011

τα ντόμπερμαν της ενημέρωσης

Ελευθεροτυπια

σταθης

Η «πόλις» έχει αρχίσει να κόβεται στα δύο. Μας μιλούν πλέον σαν να είμαστε δούλοι -θέλουν «συμβάσεις μιας ημέρας», «απολύσεις χωρίς αποζημιώσεις», θέλουν τις κόρες μας στο χαρέμι τους, τους γιους μας στη δούλεψή τους, γιουσουφάκια.

Αυτοί που λήστεψαν τη χώρα, αυτοί που έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό, θέλουν τώρα με εργαλείο την ακροδεξιά κατοχική κυβέρνηση Παπανδρέου να έχουν να διαθέτουν και να κατέχουν ανθρώπους των 500 Ευρώ.

Μας μιλούν με φερέφωνα (όπως άλλοτε με τα κατοχικά μεγάφωνα) τους καθεστωτικούς δημοσιογράφους.

..........................................

Η «πόλις» κόβεται στα δύο, το παρακάτω κείμενο δεν είναι επί προσωπικού. Είναι περί του επερχόμενου εκφασισμού...
Τι Τρόμος είναι αυτός;!
Το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Μέγκα.
Τι οργουελικός εφιάλτης!
Σαν τα κοράκια παραμονεύουν οι δύο απ' τους παρουσιαστές, η κυρία Τρέμη και ο κ. Πρετεντέρης
να αρπάξουν απ' το στόμα του καλεσμένου τους, όταν δεν είναι φιλοκυβερνητικός, την κουβέντα του, να την δαγκώσουν
να την διαστρέψουν, να την ανασκολοπίσουν
και να του τη δώσουν πίσω να την φάει, να τού κάτσει στον λαιμό, να πνιγεί, να σκάσει -και
αυτό το λένε διάλογο, ενημέρωση, ειδήσεις.
*****
Τι οργουελικός τρόμος είναι αυτός! Αυτό το φρικτό δίδυμο δεν επιτίθεται με μένος ταλιμπάν εναντίον των στόχων του μόνον με το (απύλωτο, ιταμό και υπερφίαλο) στόμα του, αλλά
με όλην τη γλώσσα του σώματός του να κορυβαντιά, να ωρύεται, να σκούζει, να προσβάλλει, να ειρωνεύεται -είναι αυτό ειδήσεις; έστω σχόλιο μέσα στις ειδήσεις; είναι άποψη;
Οχι, είναι τρομοκρατία! Είναι προπαγάνδα! Είναι κουστουμάτος ταλιμπανισμός, είναι φασισμός,
είναι, ακόμα χειρότερα, εθισμός των θεατών στον φασισμό.
...................................
Τίποτα απ' όσα γίνονται σε αυτό το δελτίο δεν έχει σχέση με τη δημοσιογραφική δεοντολογία, ρωτάνε και απαντάνε οι ίδιοι,
διακόπτουν όποιον γουστάρουν
και το στόμα τους στάζει μέλι μόνον μπροστά στους κυβερνητικούς και τους φίλους τους. Αλλά, το πιο θλιβερό είναι όταν για «ξεκάρφωμα» οι δύο αυτοί παρουσιαστές (των οποίων, τουλάχιστον η ταπεινότης μου δεν είναι συνάδελφος) κάνουν τάχα ζόρικες ερωτήσεις στους υπουργούς, ανάλογες
με εκείνες που θα έκαναν δουλικά στους αφεντάδες τους σε άλλες εποχές.
Δεν ξέρω αν λέει αλήθεια η AGB ή η Πωστηλέν τώρα, για τη θεαματικότητα αυτού του δελτίου, ούτε με νοιάζει αν είναι πρώτο ή έσχατο. Με νοιάζει ότι είναι όνειδος για τη δημοσιογραφία, πληγή για τη δημοκρατία, ντροπή για την πολιτική.
Ούτε απορώ με τους πολιτικούς που πάνε και προσκυνάνε τα ξόανα της τηλεοπτικής τυραννίδας στην πιο απεχθή τους μορφή, αμφισβητώ όμως ότι οι πολίτες δεν αισθάνονται έστω κι απ' τον καναπέ τους τον κίνδυνο που πηγάζει απ' αυτήν την τηλεοπτική χούντα -αυτό
το διαρκές εξουσιαστικό ξεσάλωμα
του πρασινοφρουρισμού. Αυτής της ανωφελούς γλίτσας που σπαράζει τη χώρα παραπάνω από δυο δεκαετίες τώρα.
Αυτός ο συνδυασμός γκαιμπελισμού και σταλινισμού παντός καιρού, όστις υποστήριξε υπό την δορά του εκσυγχρονισμού με τον πιο καθωσπρεπίστικο τρόπο ό,τι πιο αισχρό μάς έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια, απ' το άγος του Χρηματιστηρίου έως την αποκοπή των μισθών και τις επιχειρησιακές ή ατομικές συμβάσεις,
αυτός ο συνδυασμός, καλά οχυρωμένος από αφεντικά, χορηγούς, διαφημιστές, τραπεζίτες και συν-ένοχους δημοσιογράφους, έχει βλάψει τον λαό και το πολίτευμα περισσότερο απ' όσον έβλαψε η μαύρη πανώλης το Λονδίνο και τις τρεις φορές που το επισκέφθηκε.
Η ενημέρωση είναι δικαίωμα του λαού.
Το δελτίο του Μέγκα και τα άλλα δελτία όπως αυτό δεν ενημερώνουν τον λαό, τον στραβώνουν, τον αιχμαλωτίζουν, τον χειραγωγούν.
Βγαίνουν στον αέρα, που είναι περιουσία του λαού, μόνο και μόνο για να τον τρομοκρατήσουν, για να τον κάνουν να κάθεται σούζα,
οι σταθμοί αυτοί είναι η μαύρη χειρ και η σιδερένια φτέρνα των διαπλεκόμενων - είναι εχθροί του λαού με περικεφαλαία.
Την περικεφαλαία της οίησης, του (ραγιάδικου) θράσους, του κυνισμού, του αμοραλισμού, της αναισχυντίας, της αγένειας - με έναν λόγο: μιλάνε στον λαό σαν να μιλούν σε κατσαρίδες...
Ντροπή!

Δυο τηλεφωνήματα από την Ελληνοφρένεια

Δυο τηλεφωνήματα από την Ελληνοφρένεια.
Στο ένα η ακροάτρια εξοργισμένη λέει:" Καλά ο κ.Παπούλιας θυμάται τα νιάτα του και δε θυμάται τι έγινε προχθές; Σα δε ντρέπονται λίγο..."
Στο άλλο ένας σχεδόν κλαμμένος πατερας 2 νεων ανθρώπων λέει:
"Εγω ειμαι έτοιμος να πεθάνω για να ζήσουν τα παιδιά μου καλύτερα. Ειναι 33 και 35 χρονών και είναι στην ανεχεια. Δεν προκειται να τους περάσει σας το λέω..."

Εμείς τι να πουμε; Για την παρέλαση και τους θεσμούς;
Με τους ανθρώπους θα ασχοληθούν; Η μλονο με το "καλό της πατρίδας"
Οι πατρίδα αποτελείται από ανθρώπους συμπατριώτες μας.Ας αφησουν τα σάπια λοιπόν.

Από τις τράπεζες «ζόμπι» στην κυβέρνηση «ζόμπι»

youpayyourcrisis

ΠΗΓΗ: aformi.gr 
Του Γιάννη Μηλιού

Η κρίση δημόσιου χρέους στην Ελλάδα και την Ευρώπη αποτελεί απλό «σύμπτωμα» της βαθιάς κρίσης αναπαραγωγής (κρίση «υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου») που πλήττει από το 2008 όλες τις χώρες του αναπτυγμένου καπιταλισμού. Για να το διατυπώσω διαφορετικά, η κρίση είναι συστημική, η αιτία της είναι ο ίδιος ο τρόπος λειτουργίας του καπιταλιστικού συστήματος που «αυτορυθμίζεται» μέσα από τον ελεγκτικό και εποπτικό ρόλο των χρηματαγορών.
Η κρίση χρέους δεν αποτελεί παρά αποτέλεσμα και έκφανση της συστημικής κρίσης, όχι αιτία της. Η νεοφιλελεύθερη καπιταλιστική οικονομία και κοινωνία έχει «μπλοκάρει» σε παγκόσμιο επίπεδο, πλήττοντας αρχικά το βασικό μηχανισμό χρηματοδότησης της οικονομίας, τις τράπεζες. Γρήγορα οι τράπεζες μετατράπηκαν σε ζωντανούς-νεκρούς, σε τράπεζες-ζόμπι όπως αποκαλούνται διεθνώς.
Η κρίση των τραπεζών οδήγησε γρήγορα

Αν η Ιταλία έχει πρόβλημα χρέους τότε Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία & ΗΠΑ είναι χειρότερα

inprecor


Αν αποδεχτούμε πως η Ιταλία έχει πρόβλημα χρέους τότε ίσως να πρέπει να αναθεωρήσουμε την άποψη μας για τη Γερμανία και τη Γαλλία υποστηρίζει η Societe Generale, προσθέτοντας ότι η Ιταλία δε θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται από τις αγορές όπως συμβαίνει τώρα – Αλλά αν οι αγορές στράφηκαν στην Ιταλία, τότε υπάρχει κάθε λόγος να κάνουν το ίδιο και για τη Γερμανία και τη Γαλλία, καθώς οι δύο αυτές χώρες έχουν μεγαλύτερες εκτός προϋπολογισμού υποχρεώσεις και έτσι περισσότερο ‘κρυφό’ χρέος, αναφέρει η SocGen.
Οι χώρες έχουν κρυφά χρέη τα οποία είναι εκτός προϋπολογισμού και αυτά θα γίνονται όλο και πιο φανερά από δω και στο εξής, αναφέρει η SocGen, προσθέτοντας ότι στην πραγματικότητα οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία είναι σε χειρότερη θέση από την Ιταλία όσον αφορά στο χρέος τους.
Αυτό ακριβώς δείχνει και το διάγραμμα της εικόνας όπου φαίνεται πως η Ισπανία και η Ιταλία είναι στην καλύτερη θέση μεταξύ των υπολοίπων κρατών.

ΗΠΑ: Εκδίωξαν τους διαδηλωτές από τις καταλήψεις

* 24χρονος διαδηλωτής υπέστη σύνθλιψη κρανίου και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση

Στο Όκλαντ, ο διαδηλωτής και βετεράνος Σκοτ Όλσεν υπέστη σύνθλιψη κρανίου από βομβίδα κρότου λάμψης που εξερράγη στο κεφάλι του. Μάλιστα ο αστυνομικός έριξε τη βομβίδα προκειμένου να διαλύσει το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί να βοηθήσει τον Σκοτ Όλσεν, ο οποίος είχε τραυματιστεί λίγα λεπτά πριν από άλλη βομβίδα.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο occupytogether.org μέχρι την Τετάρτη υπήρχαν 1.747 καταλήψεις σε ολόκληρο τον κόσμο, με τις περισσότερες να έχουν γίνει απ’ αφορμή του κινήματος «Καταλάβατε τη Γουόλ Στριτ». Καθώς φαίνεται, ο Ομπάμα δεν προτίθεται να ανεχτεί άλλο το 99% των αμερικανών έναντι του 1% των οικονομικά ισχυρών και έδωσε εντολή να δοθεί τέλος στην «ανοχή».
Έτσι με δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες και μάνικες νερού,  την Τετάρτη, η αστυνομία αμερικανικών πόλεων προσπάθησε να εκκενώσει τους κατειλημμένους δημόσιους χώρους από πολίτες που διαδηλώνουν ενάντια στις αγορές και την οικονομική πολιτική του Ομπάμα. Τα ξημερώματα της Τετάρτης οι κατασκηνωτές-διαδηλωτές ήρθαν αντιμέτωποι με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που είχαν εντολή να αδειάσουν τις κατειλημμένες πλατείες. Η αστυνομία από τα ελικόπτερα με δακρυγόνα και βομβίδες κρότου λάμψης, ενώ οι διμοιρίες των ΜΑΤ είχαν περικυκλώσει τους κατειλημμένους χώρους εκτοξεύοντας ασφυξιογόνα και εφορμώντας εναντίον των διαδηλωτών που είχαν σηκώσει τα χέρια προκειμένου να δείξουν ότι δεν αντιστέκονται. Στο Όκλαντ, ο διαδηλωτής και βετεράνος Σκοτ Όλσεν υπέστη σύνθλιψη κρανίου από βομβίδα κρότου λάμψης που εξερράγη στο κεφάλι του. Μάλιστα ο αστυνομικός έριξε τη βομβίδα προκειμένου να διαλύσει το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί να βοηθήσει τον Σκοτ Όλσεν, ο οποίος είχε τραυματιστεί λίγα λεπτά πριν από άλλη βομβίδα. Σύμφωνα με ανακοίνωση των «Βετεράνων του Ιράκ ενάντια στον Πόλεμο», ο 24χρονος Σκοτ Όλσεν βρίσκεται αναίσθητος στο νοσοκομείο ενώ οι νευρολόγοι περιμένουν να ξεπεράσει ο οργανισμός του το σοκ για να δουν αν μπορεί να χειρουργηθεί. Από τις εφορμήσεις της αστυνομίας συνελήφθησαν 50 διαδηλωτές στην Ατλάντα, ανάμεσά τους και ένας πολιτειακός γερουσιαστής που συμπαραστάθηκε στους διαδηλωτές, 85 άτομα στο Όκλαντ και 10 στο Αλμπουκέρκι του Νέου Μεξικού, όταν τους ζητήθηκε να φύγουν από κατασκήνωση που έστησαν στο Πανεπιστήμιο της πολιτείας.
Την επόμενη μέρα 2.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν ξανά έξω από το δημαρχείο του Όκλαντ διαμαρτυρόμενοι για το σοβαρό τραυματισμό του Όλσον και απαιτώντας από τον δήμαρχο να παραιτηθεί. Αντίστοιχες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας έγιναν στο Όρεγκον, τη Νέα Υόρκη, το Πόρτλαντ και αλλού.

Τι τρεχει στα γήπεδα;

Η διαμαρτυρίες στα γήπεδα συνεχίστηκαν και σήμερα..

Μετα τις χοντράδες των διαιτητών -που βεβαια δε λειτούργησαν από μόνοι αλλά ακολούθησαν εντολές- σήμερα τα πράγματα εξελίχτηκαν πιο φυσιολογικά.
Παντως ξαναλέω ότι όλη αυτή η "αθώα" ιστορία δεν μου γεμίζει το μάτι.
Εχω την υποψία ότι κάποιοι θα προσπαθήσουν να βγάλουν οργανωμένο "γήπεδο " στο δρόμο και να το στρέψουν εναντίον των πολιτικών οργανώσεων και συνδικάτων μετατρέποντας τους δρόμους σε πολεμική ατμόσφαιρα εξέδρας χωρίς φυσικά κανενα πολιτικό ζητούμενο ή στόχο.
Μακάρι να βγώ ψευτης.
Προσωπικά δεν θαθελα να δω τύπους που σφάζονται κυριολεκτικά για το "Θρυλο" και το "τριφύλι" σκοτώνοντας ευχαρίστως ο ένας τον άλλο, στους ίδιους δρόμους με  το οργανωμένο (όσο τα εχει καταφέρει) λαικό κίνημα.
Κάποιοι άλλοι θα το παλέψουν όσο μπορούν.

Η ανελέητη μάχη για την αστική εξουσία

redflyplanet (από το Ριζοσπάστη)


ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 1945
Η ανελέητη μάχη για την αστική εξουσία

Παράδοση των όπλων από τους μαχητές του ΕΛΑΣ (Συμφωνία της Βάρκιζας)
Στις 26 Ιούνη του 1945 η ΚΕ του ΕΑΜ έστειλε ανοιχτή επιστολή προς τις τρεις μεγάλες δυνάμεις της εποχής (Αγγλία, Ηνωμένες Πολιτείες και ΕΣΣΔ) με την οποία κατήγγειλε το όργιο τρομοκρατίας κατά των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και ζητούσε την παρέμβασή τους. Η επιστολή δημοσιεύθηκε στο «Ριζοσπάστη» στις 28 Ιούνη του 1945.
Ξεφυλλίζοντας το «Ριζοσπάστη» της περιόδου 1945-1947 προκαλεί εντύπωση το γεγονός της σχεδόν καθημερινής καταγραφής ειδήσεων που περιγράφουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον των ΕΑΜιτών, των κομμουνιστών και των δημοκρατικών πολιτών από συμμορίες δωσιλόγων, πρώην συνεργατών των Γερμανών και κάθε λογής φασιστοειδών.
Και δεν είναι υπερβολή να πούμε πως, όποιος μιλάει για κείνη την εποχή, χωρίς να έχει μελετήσει ακριβώς αυτές τις καταγραφές αδυνατεί έστω και στο ελάχιστο να την κατανοήσει και να την περιγράψει με στοιχειώδη αντικειμενικότητα.

Δεν είναι υπερβολή να σημειώσουμε πως μέσα από τις σελίδες του «Ρ» εκείνης της τριετίας - αλλά και στις σελίδες των άλλων προοδευτικών εφημερίδων - κουρελιάζονται όλες οι σύγχρονες θεωρίες, που, «ελαφρά τη καρδία», διατυπώνουν το συμπέρασμα πως ο Εμφύλιος μπορούσε να αποφευχθεί, πως το ξεκίνημα του δεύτερου ένοπλου αγώνα και η συγκρότηση του ΔΣΕ

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Καπνιστός.. φόρος

Χρίστος Βασιλόπουλος (η μηχανή του χρόνου)

Όταν o μονάρχης, ο σουλτάνος ή οι Έλληνες προεστοί κατά την τουρκοκρατία  ξεμένουν από χρήματα και έχουν ήδη φορολογήσει τα πάντα όλα, τότε το μόνο που απομένει να φορολογήσουν είναι, ο «καπνός».
Το 1660 στην Αγγλία επεβλήθη φόρος, στις καμινάδες! Το μέτρο αυτό, έπληξε κυρίως τις κατώτερες τάξεις και οδήγησε πολλούς να κρύψουν τις καμινάδες τους. Το 1864 όταν ένας φούρναρης προσπάθησε να ψήσει, χρησιμοποιώντας την καμινάδα γειτονικού σπιτιού, έβαλε πυρκαγιά που κατέστρεψε 20 σπίτια και σκότωσε 4 άτομα. Το αποτέλεσμα ήταν να καταργηθεί ο φόρος.
Στα χρόνια της τουρκοκρατίας  υπήρχε ο "φόρος καπνού».  Κάθε μη μουσουλμανική οικογένεια κάθε φορά που άναβε το τζάκι του σπιτιού της, πλήρωνε  τον ανάλογο φόρο για το τζάκι που κάπνιζε.
Οι ιστορίες αυτές μας διδάσκουν ότι ,  όταν πρέπει κατά του άρχοντες να επιβληθεί ένας φόρος, η φαντασία οργιάζει.
Βαγγέλης Γεραντώνης

Εχουμε καί κάποια ...περηφάνεια

του Πέτρου Ζερβού(Ελευθεροτυπία)

Η Τυνησία διδάσκει δηµοκρατία στην Αίγυπτο


Η Βουλή θα συντάξει το νέο Σύνταγµα και θα ορίσει προσωρινή κυβέρνηση ως τις γενικές εκλογές σε έναν χρόνο
το Βήμα


Η Τυνησία διδάσκει δηµοκρατία στην Αίγυπτο Ενώ η λαίλαπα του χρέους σαρώνει τις βόρειες ακτές της Μεσογείου, στον Νότο οι επαναστάσεις της «Αραβικής Ανοιξης» γεννοβολούν, εννιά µήνες µετά την άτακτη φυγή του Μπεν Αλί, τους πρώτους δηµοκρατικούς καρπούς. Στην Τυνησία, την πρώτη διδάξασα των λαϊκών ξεσηκωµών στην περιοχή, το ισλαµικό κόµµα Ενάχντα – οργανωµένο, όπως διακηρύσσει, στα πρότυπα του τουρκικού ΑΚΡ – αναδείχτηκε στις ελεύθερες εκλογές της περασµένης Κυριακής πρώτη δύναµη της Συντακτικής Συνέλευσης και πρωτοστατεί στον σχηµατισµό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Η Τυνησία δίνει µαθήµατα δηµοκρατίας στην Αίγυπτο, όπου σε λίγες εβδοµάδες η Μουσουλµανική Αδελφότητα, έπειτα από διώξεις δεκαετιών, ετοιµάζεται µε τη σειρά της να πανηγυρίσει στις κάλπες, σύµφωνα µε όλες τις δηµοσκοπήσεις. Το µέχρι πρότινος αδιανόητο – το «πάντρεµα» Αράβων και δηµοκρατίας –, είναι πλέον ένας δύσκολος και ανηφορικός δρόµος όπου ήδη ανεβαίνουν οι Τυνήσιοι και οι Αιγύπτιοι. Αύριο ίσως οι Λίβυοι και οι Σύριοι. Γιατί όχι (αν έρθουν τα πάνω κάτω...), κάποτε και οι Σαουδάραβες. Τι είδους «ισλαµιστές» είναι όµως αυτοί του Ενάχντα; Παρά τις προσπάθειες πολλών «κοσµικών» κοµµάτων να δαιµονοποιήσουν την «παράταξη των πιστών» και να παρουσιάσουν τον ηγέτη της Ρασίντ Γκανούσι σαν νέο... Χοµεϊνί, ο ένας στους τρεις Τυνήσιους ψήφισε Ενάχντα – και κανένας παρατηρητής, ντόπιος ή ξένος, δεν τόλµησε να αµφισβητήσει το αποτέλεσµα µιας πανηγυρικής εκλογικής διαδικασίας, όπου πάνω από το 90% των εγγεγραµµένων έσπευσε να ασκήσει το άρτι κατακτηθέν τους δικαίωµα. Τι να πουν, άλλωστε, οι Ευρωπαίοι και οι Αµερικανοί που αναγνώριζαν ως «δηµοκρατική» την προπέρσινη εκλογή του δικτάτορα Μπεν Αλί στην «προεδρία» µε... 89,5%!

Τη χειρότερη «ζηµιά» από την απόπειρα δαιµονοποίησης του Γκανούσι υπέστησαν οι πρωταγωνιστές της, οι φιλόδοξοι Σοσιαλδηµοκράτες του Προοδευτικού ∆ηµοκρατικού Κόµµατος, που καταβαραθρώθηκαν. Βγήκαν τέταρτοι µε µονοψήφιο ποσοστό και παρακολουθούν τώρα ανήµποροι τον δεύτερο και τον τρίτο της εκλογής: το κεντροαριστερό κόµµα Ετακατόλ του Μουσταφά Μπεν Τζαφαάρ και το Κογκρέσο για τη ∆ηµοκρατία του Μονσέφ Μαρζούκι, που εκτιµάται ότι κερδίζουν από 15% των εδρών έκαστο.

Εργο των 217 µελών της νέας Συντακτικής Βουλής είναι η σύνταξη νέου Συντάγµατος και ο διορισµός προσωρινής κυβέρνησης που θα «τρέξει» τη χώρα ως τις γενικές εκλογές, σε περίπου έναν χρόνο από σήµερα.

Το Ενάχντα από τη µεριά του µόχθησε ιδιαίτερα για να καθησυχάσει τους επενδυτές και τους διεθνείς οικονοµικούς εταίρους της Τυνησίας πως, όπως και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία, ενδιαφέρεται πρωτίστως για την εδραίωση ενός «σταθερού οικονοµικού περιβάλλοντος». Ανακοίνωσε ότι «δεν θα αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας των τραπεζών» (και ας απαγορεύει ρητά το Κοράνι την τοκογλυφία...) ούτε θα επιβάλλει «σεµνό» ενδυµατολογικό κώδικα στους ξένους τουρίστες. Ασφαλώς η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη: η οικονοµία παραµένει στάσιµη από τον περασµένο Ιανουάριο και οι συνθήκες για τον µέσο Τυνήσιο έχουν χειροτερέψει µετά τις µαζικές ακυρώσεις τουριστικών «πακέτων» από την Ευρώπη, ενώ το επίσηµο ποσοστό της ανεργίας είναι 19%. Οµως οι Τυνήσιοι έχουν για πρώτη φορά από την ανεξαρτησία τους από τους Γάλλους, το 1956, ξανά το δικαίωµα να πανηγυρίζουν και να ελπίζουν.
Η ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ
Στο Κάιρο οι κάλπες µυρίζουν µπαρούτι
Η Αίγυπτος κάθε άλλο παρά ήρεµη δείχνει, έναν µήνα πριν από τις εκλογές της 28ης Νοεµβρίου. Και αυτό γιατί η «µεταβατική», υποτίθεται, χούντα τού (υπουργού Αµυνας του Χόσνι Μουµπάρακ επί 20 χρόνια...) στρατηγού Ταντάουι έβαψε στο αίµα µεγάλη διαδήλωση Κοπτών στο Κάιρο και τσακίζει δεκάδες µαχητικές απεργίες, όπως αυτή των δασκάλων (πάνω από 1,2 εκατοµµύρια απεργοί), των λιµενεργατών του Σουέζ, των οδηγών λεωφορείων κ.ά.

Η καταστολή, οι στενές σχέσεις µε το Ισραήλ και η συνεργασία µε το ΝΑΤΟ για την ανατροπή του Καντάφι έχουν αποξενώσει µεγάλο µέρος της αιγυπτιακής κοινής γνώµης, που συσπειρώνεται γύρω από τη Μουσουλµανική Αδελφότητα και διάφορα σχήµατα της Αριστεράς.

Η κατάσταση στο Κάιρο µυρίζει µπαρούτι, καθώς πολλοί πιστεύουν ότι η επανάσταση έµεινε µισή και θα χρειαστεί ένας δεύτερος γύρος µαζικών κινητοποιήσεων για την εξασφάλιση των τριών βασικών της προταγµάτων: «Ψωµί - Ελευθερία - Κοινωνική ∆ικαιοσύνη!», όπως φώναζαν ένα εκατοµµύριο άνθρωποι πριν από οκτώ µήνες στην πλατεία Ταχρίρ.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βαρομετρικό χαμηλό … για το ΠΑΣΟΚ στη νέα δημοσκόπηση της_Kapa_Research

στοχασμός-πολιτική
Σε χαμηλά ποσοστά εξακολουθούν να κινούνται τα μεγάλα κόμματα, με τη ΝΔ όμως να προηγείται 
με 7,8% του ΠΑΣΟΚ και με οκτώ κόμματα να διεκδικούν την είσοδό τους στη Βουλή.

Ειδικότερα στην δημοσκόπηση για λογαριασμό του Βήματος, σε ότι αφορά την πρόθεση ψήφου, η ΝΔ προηγείται με 22,2%, ενώ το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 14,7%!!! Ακολουθούν το ΚΚΕ 9,1%, ΛΑΟΣ 6,3%, ΣΥΡΙΖΑ 5,1%, Δημοκρατική Αριστερά 4,2%, Οικολόγοι 3,4%, Δημοκρατική Συμμαχία 2,6%, Άρμα Πολιτών 1,8 %, ενώ άλλο κόμμα θα ψήφιζαν το 4,1% των ερωτηθέντων.
Πάντως στην δημοσκόπηση προηγείται η αδιευκρίνιστη ψήφος με 26,5%!!!
Στην μέτρηση η κοινή γνώμη αξιολογεί αρνητικά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα, ενώ εξαιρετικά ενδιαφέροντα συμπεράσματα προκύπτουν και για τα πολιτικά κόμματα με τους πολίτες να ζητούν κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, αλλά να παρουσιάζουν έντονες αντιφάσεις σε ότι αφορά τα πρόσωπα που θα την αποτελούν. ...
Είναι χαρακτηριστικό ότι προτείνουν για τη σύνθεσή της πρόσωπα, τα οποία σε άλλη ερώτηση της έρευνας κρίνουν ως ακατάλληλα να κυβερνήσουν! (piazzadelpopolo)

Handelsblatt: " Οι θεραπείες – σοκ είναι εχθροί της Δημοκρατίας."

Kαφενείο
“Αν ήμουν Έλληνας θα είχα κάνει μήνυση στους δανειστές μου για σωματική βλάβη” αναφέρει άρθρο της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, μετά την επίσκεψη και παραμονή στη χώρα μας ομάδας δημοσιογράφων, που έζησαν από κοντά την κατάσταση στη χώρα.
Όπως λένε, μίλησαν με πολιτικούς, επισκέφθηκαν υπηρεσίες και ήρθαν σε επαφή με τον κόσμο.
Αυτό που είδαν είναι “μία εξαντλημένη χώρα, που υποφέρει από ένα διπλό βάρος: το χάος του χρέους που η ίδια επέβαλε στον εαυτό της και την ευρωπαϊκή πολιτική διάσωσης, που κάνει τα πράγματα χειρότερα. “Τα αποτελέσματα δεν μπορούν να είναι πιο αποκαρδιωτικά.

Η οικονομική ζωή σβήνει, η ανεργία αυξάνεται, οι νέοι........ άνθρωποι ονειρεύονται να φύγουν στο εξωτερικό. Και το χρέος ανεβαίνει συνεχώς χωρίς τα μέτρα να φέρνουν αποτέλεσμα” αναφέρουν. “Αν ήμουν Έλληνας θα είχα μηνύσει τους δανειστές μου και το βράδυ θα κατέβαινα στο Σύνταγμα για να διαδηλώσω μπροστά στο Κοινοβούλιο, ώστε να εκφράσω την διαμαρτυρία μου για μια πολιτική της κρίσης που το μόνο που κάνει είναι να την επιδεινώνει” προσθέτουν.

“Πιο επικίνδυνα όμως είναι όσα δεν φαίνονται. Αν ήμουν από την Ελλάδα θα ήμουν μεταξύ αυτών που θα έβλεπαν με ανησυχία και με επαγρύπνηση την στρατιωτική μηχανή που κυβερνούσε από το 1967 ως το 1974 και που μπορεί να ψάχνει την ευκαιρία να δράσει. Το ξέρουμε από πολλές χώρες: οι θεραπείες – σοκ είναι εχθροί της Δημοκρατίας.

“Ένα τέτοιο βουνό χρέους δεν μπορεί να μειωθεί συρρικνώνοντας την οικονομική δύναμη. Αν και η χώρα έχει λάβει τα σκληρότερα μέτρα που έχει πάρει δυτική χώρα εκτός πολέμου, το χρέος έχει μεγαλώσει κατά 67 δισεκατομμύρια ευρώ, σε σχέση με το ΑΕΠ έχει φτάσει από το 127% στο 157%. Δεν μπορεί κανείς να κάνει μυς όταν πεινάει” σημειώνουν.
“Το σπιράλ της κρίσης τρέχει όλο και πιο γρήγορα. Η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής θα επιβραδύνει την αποσύνθεση της χώρας αλλά δεν θα τη σταματήσει. Όλα άργησαν κατά ενάμιση χρόνο. Αν τότε είχε γίνει διαπραγμάτευση του χρέους σήμερα θα ήταν κάτω από 100% του ΑΕΠ. Όπως έχουν τα πράγματα η χώρα θα μείνει αποκλεισμένη από τις αγορές για πολύ καιρό”, τονίζουν.

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Τα πραγματικά έκτροπα

Η εκτροπολογία συνεχίζεται στα κανάλια.
Περιέργως τα δελτία δεν εστιάζουν στο ξεσπασμα λαικής διαμαρτυρίας αλλά σε μεμονωμένα γεγονότα. Στο αν έπεσαν μερικές μπουνιές ή σπρωξιές εδω κι εκεί ή αν έγινε έτσι ή αλλιώς ότι έγινε στη Σαλονίκη.
Η γραμμη είναι :"Καταδικάζετε τα έκτροπα";
Λες κι αν βγουν κάποιοι και πουν ναι ή όχι στην ύπουλη προβοκατόρικη ερώτηση ξαφνικά ο λαός θα πάψει να νιώθει την εξαθλίωση, θα βάλει μυαλό και θα ξαναγυρίσει στη σιωπή.
Κουνια που τους κούναγε...
Ρωτουν αν υπάρχουν όρια στη λαική διαμαρτυρία. Οσο δεν υπάρχουν όρια στην εξαθλίωση και στη μανία των μέτρων ποιος μπορει να ξερει την απάντηση;
Οσο για τα πραγματικά έκτροπα ξερετε ποια είναι.
Αυτα που γίνονται κάθε μερα στα σαλόνια της Ευρώπης και στα κυβερνητικά κτίρια και στοιχίζουν ζωές, το παρόν και μέλλον μας.
Τα άλλα είναι μάλλον πταίσματα.

Οσο για τις απαντήσεις είναι όλες πλέον θέμα συσχετισμών.

Deutsche Bank: Εάν η περίπτωση της Ελλάδας δεν συνιστά χρεοκοπία, τότε ποια κατάσταση στο μέλλον θα μπορούσε να χαρακτηριστεί χρεοκοπία; Για να δούμε τι θα αποφανθούν οι οίκοι αξιολόγησης...

www.bankingnews.gr
"Εάν η περίπτωση της Ελλάδας δεν συνιστά χρεοκοπία, τότε ποια κατάσταση στο μέλλον θα μπορούσε να χαρακτηριστεί χρεοκοπία;" διερωτώνται οι αναλυτές της Deutsche Bank, σχολιάζοντας τα συμπεράσματα και τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Τετάρτης.
Στην έκθεσή του με τίτλο "First thoughts on EU Summit decisions" (Πρώτες σκέψεις για τις αποφάσεις της Συνόδου) ο οίκος, αναφερόμενος στην απόφαση των Βρυξελλών για haircut 50% στο ελληνικό χρέος, με στόχο τη μείωσή του στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020, επισημαίνει ότι για να καμφθούν τελικά οι ενστάσεις των τραπεζιτών έπρεπε να τεθεί επί τάπητος η απειλή για την ολοκληρωτική χρεοκοπία της Ελλάδος.
"Ο Γάλλος πρόεδρος Ν. Sarkozy ισχυρίστηκε ότι η Ευρώπη απέφυγε τη χρεοκοπία της Ελλάδας. Για να περιμένουμε όμως να δούμε τι θα αποφανθούν οι οίκοι αξιολόγησης", σχολιάζει μεταξύ άλλων η Deutsche Bank.
Αναφερόμενος στο σκέλος της ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών, ο οίκος προειδοποιεί, πως παρά τα μεγαλεπίβολα σχέδια των Ευρωπαίων, ο κίνδυνος πιστωτικής κρίσης δεν έχει πλήρως εξαλειφθεί. "Πως η υπερβολική απομόχλευση μπορεί να ποσοτικοποιηθεί, καθοριστεί και εντέλει αποφευχθεί παραμένει ένα μείζον ερώτημα", αναρωτάται η Deutsche.
Εστιάζοντας στις αποφάσεις για την ενίσχυση των διαθέσιμων πόρων του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης (EFSF) περί το 1 τρις, μέσω δύο επιλογών (πιστωτική αναβάθμιση και όχημα ειδικού σκοπού), ο οίκος κάνει λόγο για κινήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση που ενισχύουν την αισιοδοξία, αλλά ζητά ταυτόχρονα περισσότερες λεπτομέρειες και μεγαλύτερη σαφήνεια.
"Εάν το συνολικό πακέτο που αποφασίστηκε στη Σύνοδο της Τετάρτης είναι η τελευταία λύση για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, αυτό θα εξαρτηθεί από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής που θα εφαρμοστούν από τα ευρωπαϊκά κράτη, αλλά και από το εάν η ανάπτυξη των κρατών είναι επαρκής για να πείσει τις αγορές ότι τα προβλήματα χρέους θα ξεπεραστούν", επισημαίνει η Deutsche Bank.
Σύμφωνα με τον οίκο, υπάρχουν ακόμη πολλά προβλήματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η Ευρωζώνη, ωστόσο πλέον έγινε σαφές ότι οι ηγέτες επιχείρησαν να δώσουν ορισμένες ενδείξεις σαφήνειας σε αυτό που αποκάλεσαν το "Μεγάλο Σχέδιο"...

Σ.Σ(Εδώ και τωρα): Φυσικα απάντηση στο άλυτο πρόβλημα "και δημοσιονομική πολιτική(λιτότητα άρα ύφεση) και ανάπτυξη" δεν υπάρχει. Ο καπιταλισμός τραβάει ακάθεκτος τον αδιέξοδο δρόμο του.

Το σχέδιο "Εναντίον όλων των πολιτικών"...

Βλέπω σε διάφορα πονηρά site να εξελίσσεται προσεκτικά η προσπαθεια να αλλάξει η εντύπωση για το τι έγινε χτές.
Η καταδίκη της πολιτικής εξαθλίωσης του λαού και του ξεπουλήματος του τόπου θα πρέπει να "μεταφρασθεί" ύπουλα σε καταδίκη των πολιτικών κομμάτων, της "κομματοκρατίας" και όλων των πολιτικών όλων των πλευρών!
Ηδη δεξιες εφημερίδες, αναλυτές τυπου Τσιμα, οικονομικά σάιτ προβάλουν τις ανεκδιήγητες απόψεις.
Δε θα μου κανει καθόλου εντυπωση να δουμε ακόμη και εκπροσωπους του ΣΕΒ ή και τραπεζίτες από Δευτέρα να συντασσονται με το λαό που καταδίκασε το άχρηστο πολιτικό συστημα και να ζητουν κυβερνηση αξιων τεχνοκρατών. Καταδικάζοντας βεβαια παράλληλα και τις ακρότητες γενικά...

Θα γινουν σιγουρα και δημοσκοπήσεις που με συντριπτικα ποσοστά θα συμφωνουν με την "άποψη" αφου αυτοί που έχουν "σιχαθεί τους πολιτικούς" είναι οι ίδιοι οι ψηφοφόροι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ -δηλ. η πλειοψηφία- και που ακόμη δεν έχουν αποφασίσει να κανουν το βήμα προς τα Αριστερά.

Κι όμως παρά τα προβλήματα η λύση βρίσκεται χωρίς την παραμικρή αμφιβολία στα Αριστερά.

Σουργελιανό κράτος

Γαλαξιάρχης

  • Λεφτά υπάρχουν το 2009
  • Λεφτά δεν υπάρχουν το 2010
  • Το χρέος (120% ΑΕΠ) δεν είναι βιώσιμο το 2009
  • Το χρέος (160% ΑΕΠ) είναι βιώσιμο το 2011
  • Το χρέος δεν θα ήταν βιώσιμο (180% ΑΕΠ) το 2012, αλλά θα είναι βιώσιμο (120% ΑΕΠ) το 2020
  • Το κούρεμα είναι καταστροφή τον Ιούνιο του 2011
  • Το μικρό κούρεμα είναι σωτηρία τον Ιούλιο του 2011
  • Το μικρό κούρεμα δεν κάνει το χρέος βιώσιμο τον Σεπτέμβριο του 2011
  • Το μεγάλο κούρεμα είναι η μόνη σωτηρία τον Οκτώβριο του 2011
  • Τα ταμεία δεν έχουν σάλιο το 2010
  • Τα ταμεία γίνονται ανθηρά αφού χάσουν το 50% της αξίας των ομολόγων που κατέχουν το 2011
  • Η συζήτηση για αναδιάρθρωση ισοδυναμεί με συζήτηση για χρεοκοπία την άνοιξη του 2011
  • Η αναδιάρθρωση κατά 20% είναι default αλλά όχι χρεοκοπία το καλοκαίρι του 2011
  • Η αναδιάρθρωση κατά 50% δεν είναι ούτε default, παρά μόνο σωτηρία, το φθινόπωρο του 2011.
  • Το μνημόνιο επαρκεί το 2010
  • Το μνημόνιο δεν επαρκεί το καλοκαίρι του 2011, αλλά επαρκεί το μεσοπρόθεσμο (Μνημόνιο Β')
  • Το μεσοπρόθεσμο δεν επαρκεί το φθινόπωρο του 2011, αλλά επαρκεί το νέο μνημόνιο (Γ')
  • Η ΔΕΗ δεν μπορεί να εισπράττει φόρους το καλοκαίρι του 2011
  • Η ΔΕΗ εισπράττει φόρους το φθινόπωρο του 2011
  • Σταθερό φορολογικό σύστημα το 2010 σε βάθος δεκαετίας. 
  • Εννιά αλλαγές του φορολογικού συστήματος έως και το 2011.
  • Τελευταίες οι περικοπές τον Ιανουάριο του 2010. Τελευταίες οι περικοπές τον Μάιο του 2010, που προστίθενται στις περικοπές του Ιανούαρίου. Τελευταίες οι περικοπές του 2011, που προστίθενται στις περικοπές του 2010...............
Αγαπητοί συνέλληνες, που σας μετέτρεψαν σε γίδια που τα κούρεψαν με την ψιλή, επειδή δεν σκοπεύω να μπω σε τρελάδικο, θα βγω στην παρανομία.

Ή με τους ήρωες του «ΟΧΙ» ή με τους φαύλους του «ναι σε όλα»


Τιμούμε τη μνήμη κάποιων ανθρώπων, σημαίνει ότι ακολουθούμε το παράδειγμά τους. Κι αν δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό, είτε γιατί δεν είναι δυνατόν να είμαστε όλοι ήρωες είτε γιατί δεν το απαιτούν οι συγκεκριμένες περιστάσεις, τουλάχιστον υποκλινόμαστε στη μνήμη τους, στους αγώνες τους, στις θυσίες τους. Και πάντως, δεν πράττουμε το ακριβώς αντίθετο.
Υπ’ αυτή την έννοια, το γενναίο «ΟΧΙ» του ελληνικού λαού στην επέλαση του φασιστικού – ναζιστικού άξονα, το τιμούν αυτοί που μάχονται και όχι αυτοί που λιποταχτούν, αυτοί που αγωνίζονται και όχι αυτοί που παραδίνονται, αυτοί που αντιστέκονται και όχι αυτοί που προσκυνούν.
Συνεπώς, το ξέσπασμα της λαϊκής οργής, την ημέρα της 71ης επετείου της 28ης Οκτωβρίου, εναντίον του σάπιου και διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος, που οδήγησε την Ελλάδα στο κατώφλι της υποτέλειας και της εξαθλίωσης και -ταυτόχρονα- τους Έλληνες στην κοινωνική και οικονομική εξόντωση, είναι η καλύτερη απόδοση τιμής στο έπος του ’40.
Καμία εθνική επέτειος δεν αμαυρώθηκε. Όσοι πολιτικοί μηρυκάζουν, ελαφρά τη καρδία, αυτές τις ανοησίες, ομολογούν εμμέσως πλην σαφώς την ιδιοκτησιακή τους λογική ως προς τις εθνικές επετείους και τη σημασία τους. Θα ήθελαν προφανώς να βλέπουν τους εαυτούς τους, πρώτες μούρες στις εξέδρες και τα μπαλκόνια εορτών και παρελάσεων, στη μνήμη ανθρώπων και αγώνων που εμπνέουν και καθοδηγούν για τα ακριβώς αντίθετα από τα πεπραγμένα αυτών των ιδίων.
Εναντίον τους στράφηκαν οι χιλιάδες των οργισμένων συμπολιτών μας και όχι εναντίον των ηρώων προγόνων. Και τις εκδηλώσεις τους δεν τις οργάνωσε κανένα κόμμα, καμιά πολιτική ομάδα, κανένα καθοδηγητικό κέντρο. Η κυβερνητική πολιτική της τελευταίας διετίας, ως επιστέγασμα μιας εγκληματικής συμπεριφοράς των κομμάτων και των μηχανισμών εξουσίας, για πάνω από τρεις δεκαετίες, αρκούν και περισσεύουν για να οργανωθούν όχι μόνο όσα συνέβησαν την 28η Οκτωβρίου 2011, αλλά και για όσα θα ακολουθήσουν.
Όσοι σπέρνουν ανέμους θερίζουν θύελλες, λέει ένα ρητό. Οι θύελλες έχουν ήδη ξεσπάσει. Οι τυφώνες έπονται...
Υ.Γ.: Δεν έχει κανένα νόημα, ο αξιότιμος Πρόεδρος της Δημοκρατίας να επικαλείται το παρών που έδωσε στον αγώνα κατά των κατοχικών δυνάμεων, το ’41-’44, αμούστακο παιδί ων. Θα γνωρίζει ασφαλώς ότι εξαίρετοι στρατηγοί, δοξασμένοι ήρωες στα πεδία των μαχών, υπήρξαν τόσο ο Γάλλος Aνρί Φιλίπ Πετέν όσο και ο ημέτερος Γεώργιος Τσολάκογλου...

Ένα μικρό οικονομικό Θαύμα της Κοινωνίας των πολιτών απέναντι στην οικονομική κρίση: Η περίπτωση του Wörgl

Kωνσταντίνος Μπουρλετίδης


Το Wörgl (Βεργκλ) ήταν μια μικρή πόλη 4.500 κατοίκων στην Αυστρία όπου διεξήχθη ένα καινοτόμο οικονομικό πείραμα το 1932. Ήδη η Ευρώπη είχε χτυπηθεί από το κραχ του 1929, και το 1931 που εκλέχτηκε Δήμαρχος ο Michael Untergüggenberger (Μίκαελ Ούντεργκέγκενμπέργκερ) ήδη είχε έλθει η ύφεση με 30% ανεργία, και 10% άπορους. Ο νέος Δήμαρχος προερχόταν από φτωχή αγροτική οικογένεια, ο ίδιος κατόρθωσε να μορφωθεί μόνος του και να γίνει μηχανικός στους σιδηροδρόμους. Αν και ο ίδιος δεν ήταν μαρξιστής, είχε συνδικαλιστική δράση και υποστήριζε τα συμφέροντα των εργαζομένων ενάντια των πλουσίων επενδυτών του σιδηροδρόμου, πράγμα που το πλήρωσε με την μη προσωπική του άνοδο στην ανώτερη ιεραρχία των σιδηροδρομικών υπαλλήλων. Ήταν ένας άνθρωπος ανοιχτόμυαλος, πρακτικός, εργατικός, δραστήριος που κέρδισε την καρδιά των συμπολιτών του, οι οποίοι τον εμπιστεύτηκαν στη θέση του Δημάρχου, γνωρίζοντας ότι δεν θα τους προδώσει.
Ο νέος δήμαρχος είχε έναν μακρύ κατάλογο έργων που ήθελε να εκτελέσει. Έργα απολύτως απαραίτητα όπως η ύδρευση της πόλης, η ασφαλτόστρωση των δρόμων, ο οδικός φωτισμός και η φύτευση δέντρων κατά μήκος των οδών. Αλλά τα δημοτικά ταμεία ήταν σχεδόν άδεια, και οι δημότες ήταν ήδη σε δεινή οικονομική κατάσταση, αντιμετωπίζοντας αρκετοί από αυτούς πρόβλημα επιβίωσης. Ο Δήμαρχος καταλάβαινε ότι μία αύξηση της φορολογίας τους, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα δημοτικά έργα, θα οδηγούσε σε περαιτέρω φτώχεια και ύφεση.
Ο Δήμαρχος όμως είχε μελετήσει το βιβλίο «Η Φυσική Τάξη» του οικονομολόγου Silvio Gesell (Σύλβιο Γκέσελ). Ο οποίος πίστευε ότι η αργή κυκλοφορία του χρήματος είναι η κύρια αιτία για την παραπαίουσα οικονομία. Το χρήμα ως μέσο συναλλαγής ολοένα εξαφανίζεται από τα χέρια των εργατών – παραγωγών και μαζεύεται στα χέρια των λίγων που το συσσωρεύουν, εκμεταλλεύονται τους τόκους, και δεν το επιστρέφουν πίσω στην αγορά. Κατ΄ αυτόν δηλαδή, όσο περισσότερο χρήμα είχαν, όσο περισσότεροι άνθρωποι, οι οποίοι το κυκλοφορούν συνεχώς, τότε η Κοινωνία θα έχει υγιή ανάπτυξη και ευημερία. Ο Δήμαρχος βάζοντας σε εφαρμογή την παραπάνω θεωρία, ξεκίνησε το πρόγραμμα των Δημοτικών του έργων, δίνοντας δουλειά σε πολλούς εργαζόμενους και εργολάβους, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι η πληρωμή τους θα γινόταν με σελίνια (το νόμισμα της Αυστρίας) όχι εκτυπωμένα από την Εθνική Τράπεζα της, αλλά από τον Δήμο του Wörgl. Όντως εκτυπώθηκαν και τέθηκαν σε κυκλοφορία 32.000 σελίνια ως "Γραμμάτια Πιστοποίησης Εργασίας", κάτι σαν ένα δωρεάν χρήμα, διότι δεν είχαν αντίκρισμα σε χρυσό, απλά

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Η διαστρέβλωση της αλήθειας για την "καταδίκη των επεισοδίων"

Η διαστρέβλωση της αλήθειας συνεχίστηκε στον ΣΚΑΙ όπου ειπαν οτι τα κόμματα καταδίκασαν τα επεισόδια εκτός του ΣΥΡΙΖΑ! Είπαν δηλαδή οτι το ΚΚΕ ειναι κόμμα που ταχτηκε με την πλευρά των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ που έρριξαν τονους δακρύων για τις ματαιώσεις των καθιερωμενων παρελάσεων. Ειναι μια συκοφαντία που με ύπουλο τρόπο στρεφεται εναντίον και των 2 αριστερων κομματων και που εντασσεται στην προσπαθεια να ανοίξει πόλεμος αναμεσά τους. Ας προσεχτεί αυτό ιδιαίτερα.
Το ΚΚΕ δεν καταδίκασε τις λαικές αντιδράσεις. Ισα-ισα τις εκθείασε πεντακάθαρα. Ειπε ακριβως: "Κάτω η κυβέρνηση και τα κόμματα της πλουτοκρατίας. Όλοι στον αγώνα για τη λαϊκή συμμαχία της αντεπίθεσης και της ανατροπής. Η λαϊκή αντίθεση εκφράστηκε με πολλούς και διάφορους τρόπους. Με μαζικές διαδηλώσεις κατά των βάρβαρων μέτρων και με συμβολικές κινήσεις αντίθεσης των μαθητών που συμμετείχαν στις παρελάσεις, παρόλο που η κυβέρνηση «εξαίρεσε» από αυτές τα σχολεία που είχαν κινητοποιηθεί κατά της πολιτικής της. Αυτή η μαζική λαϊκή αντίδραση δεν μπορεί ούτε να συκοφαντηθεί, ούτε να στιγματιστεί από τη δράση ορισμένων θυλάκων που δεν εκφράζουν τα λαϊκά συμφέροντα και δρουν ενάντια σε αυτά, για δικούς τους σκοπούς. Το αν έγινε ή δεν έγινε η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη είναι ένα δευτερεύον ζήτημα, μπροστά στο δράμα που ζει ο λαός και τα χειρότερα που του φέρνουν κυβέρνηση - ΕΕ - πλουτοκρατία" Αυτό βεβαια μόνο καταδίκη δεν είναι. Φυσικά οι εικόνες όπως του τυπου που ορμάει και χτυπά από πισω τον βουλευτή Τρικάλων κ.Μαγκούφη δεν εκφραζουν αυτο που έγινε σήμερα ουτε επίσης οι προσωπικές βρισιές τα αυγά και τα μπουγελώματα που μπορούν ευκολα να συκοφαντηθούν και να εχουν ακριβως το αντίθετο αποτέλεσμα. Ουτε επίσης οι δράσεις που ανελαβαν ακροδεξιοί και φασιστικες ομαδες που ηταν μια ελάχιστη μειοψηφία που δεν άρεσε σε κανεναν εκτός των ιδίων. Αυτα δεν τα καταδικάζει μονο το ΚΚΕ αλλά και όλοι οι σοβαροί προοδευτικοί άνθρωποι που νοιάζονται να καταλήξει κάπου όλη αυτή η αντίδραση.
Οι ανακοινώσεις και των 2 κομματων εδώ

ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ: Μαζική λαϊκή αντίδραση, ο καλύτερος φόρος τιμής

Ελευθεροτυπία

«Στις παρελάσεις, τόσο στις κεντρικές σε όλες τις πόλεις όσο και σε αυτές που έγιναν στις λαϊκές συνοικίες, καταδείχθηκε πόσο μεγάλη είναι η λαϊκή οργή και αντίθεση προς την κυβερνητική πολιτική» αναφέρει το ΚΚΕ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για « σαφές μήνυμα, να σταματήσει η εξόντωση της κοινωνίας».
Το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του τονίζει : "Κάτω η κυβέρνηση και τα κόμματα της πλουτοκρατίας. Όλοι στον αγώνα για τη λαϊκή συμμαχία της αντεπίθεσης και της ανατροπής. Η λαϊκή αντίθεση εκφράστηκε με πολλούς και διάφορους τρόπους. Με μαζικές διαδηλώσεις κατά των βάρβαρων μέτρων και με συμβολικές κινήσεις αντίθεσης των μαθητών που συμμετείχαν στις παρελάσεις, παρόλο που η κυβέρνηση «εξαίρεσε» από αυτές τα σχολεία που είχαν κινητοποιηθεί κατά της πολιτικής της. Αυτή η μαζική λαϊκή αντίδραση δεν μπορεί ούτε να συκοφαντηθεί, ούτε να στιγματιστεί από τη δράση ορισμένων θυλάκων που δεν εκφράζουν τα λαϊκά συμφέροντα και δρουν ενάντια σε αυτά, για δικούς τους σκοπούς. Το αν έγινε ή δεν έγινε η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη είναι ένα δευτερεύον ζήτημα, μπροστά στο δράμα που ζει ο λαός και τα χειρότερα που του φέρνουν κυβέρνηση - ΕΕ - πλουτοκρατία".
ΣΥΡΙΖΑ: Ο καλύτερος φόρος τιμής
Στην δική του ανακοίνωση αναφέρει: "Η πάνδημη και αυθόρμητη παρέμβαση του λαού της Θεσσαλονίκης προς τους επίσημους εκπροσώπους της κυβέρνησης ακύρωσε την στρατιωτική παρέλαση για τον φετινό εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου. Το μήνυμα ήταν σαφές να σταματήσει η εξόντωση της κοινωνίας, να σταματήσει ο κατήφορος της πατρίδας μας, να αγωνιστούμε για την αξιοπρέπεια μας. Η μετατροπή τελικά της παρέλασης σε μια αυθόρμητη λαϊκή εκδήλωση ιερής αγανάκτησης και οργής είναι αντάξια των καλύτερων αγωνιστικών παραδόσεων του λαού μας για εθνική αξιοπρέπεια , κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατία. Οι σημερινές αυθόρμητες λαϊκές αντιδράσεις σε όλη την Ελλάδα δεν μπορεί να αγνοηθούν . Αποτελούν το καλύτερο φόρο τιμής σε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για αυτό το τόπο. Η κυβέρνηση έσπειρε ανέμους και θερίζει θύελλες" .
Νωρίτερα ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΝ Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, υποστήριξε ότι οι διαμαρτυρίες που έγιναν κατά τη διάρκεια των παρελάσεων απετέλεσαν τον καλύτερο φόρο τιμής στη σημερινή επέτειο.
"Σήμερα στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις είδαμε έναν περήφανο λαό που ήταν αντάξιος των καλύτερων αγωνιστικών παραδόσεων του λαού μας" είπε ο κ. Σκουρλέτης και πρόσθεσε ότι οι διαμαρτυρόμενοι "ήθελαν να μπει τέλος στον κατήφορο της χώρας" και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "έχει σπείρει ανέμους και θερίζει θύελες".
Δημοκρατική Αριστερά: Προσβάλλουν μια σημαντική ημέρα
Σε εντελώς αντίθετο κλίμα,  η Δημοκρατική Αριστερά, προβάλλοντας τα συστηματικά χαρακτηριστικά της, καταδικάζει τις   "ενέργειες που τραυματίζουν τη δημόσια εικόνα της χώρας"...
"Είναι δικαιολογημένη η αγανάκτηση των πολιτών και δημοκρατικό δικαίωμα οι διαληλώσεις κατά της κυβερνητικής πολιτικής. Αυτό, όμως, είναι διαφορετικό από το να εμποδίζεται η παρέλαση, η οποία αναφέρεται στην τιμή και στη μνήμη του αντιφασιστικού αγώνα του ελληνικού λαού. Είναι ενέργειες που τραυματίζουν τη δημόσια εικόνα της χώρας, αλλά και προσβάλουν μια σημαντική μέρα όπως η σημερινή που συμβολίζει το μεγάλο αντιφασιστικό αγώνα" αναφέρει στην ανακοίνωσή της.

Επεισόδια και στην Κερκυρα(βίντεο)-Μεγάλο πληθος στην παρέλαση

Εγινε παντού λοιπόν. Από άκρη σε άκρη της Ελλάδας ο λαός τους καλεί ξεκάθαρα να φύγουν. Μεγάλη η ευθυνη της κυβερνησης για όσα συμβαίνουν. Δεν μπορούν να παριστάνουν τους κουφούς. Δειτε τις εικόνες παντού. Ειναι μειοψηφία λοιπόν όλος αυτός ο λαός;

Γιουχα και στην Τρίπολη(βίντεο)

Η παρέλαση έγινε διαδήλωση και στην Τριπολη. Μιλτιάδης Παπαιωάννου και Α.Λυκουρέντζος δεν πέρασαν πολύ καλά μάλλον. Ο Υπ.Δικαιοσύνης πάντως κανονικά τυφλός είδε μειοψηφίες κι εκανε κρυο χιουμορ για τα Σαράντα παλληκάρια της ΔΕΗ. Πασχουν από μανία διάσωσης μαλλον.

Πατρα:Ενταση και επεισόδια στην παρέλαση-Εσπασαν τα κιγκλιδώματα(βίντεο)

Επεισόδια και μεγάλη ένταση και στην Πάτρα όπου διαδηλωτές έκαψαν και Γερμανική σημαία.
Φανταζομαι πως κάποια στιγμή τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ θα αρχίσουν να το ξανασκέφτονται.
Ο λαός δεν θέλει να το σωσουν άλλο.

Οργή λαού και στον Πυργο!(Βίντεο))

Δειτε άλλη μια πόλη οπου οι παρελάσεις έγιναν μαχητικά συλλαλητήρια. Η παρέλαση διακόπηκε και παρέλασε λαος και σωματεία φωναζοντας συνθηματα. Ποσος χρόνος τους μενει ακόμη άραγε;

Ουρλιαχτό από όλη την Ελλαδα:Φυγετε τώρα!!-Αντίσταση τωρα(δειτε το βίντεο)

 Συγκλονιστικες οι εικόνες από όλη την Ελλάδα
 Δειτε αυτό το βίντεο!
Οι μαθητες ενωνονται με τα σωματεία και αποθεώνονται!
Οι άπλοί άνθρωποι της δουλειάς ειναι περήφανοι για τα παιδιά τους.

Θράκη:.."ενώ η παρέλαση βρισκόταν σε εξέλιξη, μερίδα μαθητών (από τρία λύκεια της πόλης) ενσωματώθηκαν στο πλήθος των διαδηλωτών βγαίνοντας από την παρέλαση."(από το thrakitoday)

Απίστευτες εικόνες στις παρελάσεις!!!




Στη Θεσσαλονίκη αυτη την ωρα ο κόσμος κανει παρέλαση με πανω και άλλα σύμβολα που έχουν να κανουν με στιγμες της ιστορίας. Πολλά σχολεία αλλα και άλλες ομάδες παρελαυνουν κανονικά με κόσμο να αποθεώνει και να φωναζει συνθηματα.

 Στην Πάτρα επικρατεί μεγάλη ένταση ενω φυγαδευτηκε ο υφυπουργός Άμυνας κ.Σπηλιοτόπουλος.
Ουτε κι εκεί δεν γίνεται η παρέλαση.

Στο Ηράκλειο της Κρητης το ιδιο σκηνικό.

Στην Αθηνα μαθητές ανεβασαν στο Λυκαβητό σημαία-λάβαρο της Επανάστασης του 1821.
Αυτη την ωρα κοσμος πολύς στην Αμαλίας κι απέναντι η Αστυνομία.

Οι εικόνες πρωτογνωρης παρέλασης διαδηλωτών, συλλόγων, Μακεδονομάχων κλπ, από τη Θεσσαλονίκη ειναι απίστευτες.
Συλλογοι  ομαδες πολιτών, απλών ανθρώπων κανουν παρελαση κανονικα με τους επισήμους να εχουν αποχωρησει και στη θεση  τους να βλέπουμε απλό κόσμο!

Αυτό που βλέπουμε σημερα ειιναι μια απόλυτη αμφισβήτηση από τους απλούς ανθρώπους αυτων που τους αγνοούν παραδειγματικα ενω ισχυρίζονται ότι τους εκπροσωπούν.
Αυτοί που δηλώνουν πως "λυπούνται" ας λυπηθούν πρωτα για όσα κάνουν.
Ας λυπηθούν  πρώτα για τη Δημοκρατία που γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια.
Ας σκεφτούν που οδηγούν την κατάσταση.

Παρελάσεις: Η Ελλάδα στα κάγκελα

 Οι επίσημοι αποχώρησαν πριν λίγο στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης που όπως φαίνεται ματαιώνεται.

Κάγκελα παντου στην Αθήνα.
Μια κατάσταση που πρωτη φορά συμβαίνει και που σημαίνει πολλά.
Πως γίνεται η κυβερνηση να νομιζει οτι μπορεί να προχωρήσει σε μια πορεία απόλυτης σύγκρουσης με όλους.
Πως γίνεται να μιλούν για μαζί και να μην λαμβανουν υπόψη κανεναν εκτός από τους πιστωτές της χωρας;

ΜΑΤ αυτη την ωρα στη Θεσσαλονικη ενω ο κόσμος γινεται περισσότερος βλέποντας την εικόνα από την ΕΤ3 που μεταδίδει.
Ο κόσμος έχει  από ώρα αποκλείσει τη λεωφόρο που θα γινόταν η παρέλαση όπως βλέπουμε στην ΕΤ3.

Το βίντεο από το βαθύ κόκκινο ειναι από τις χθεσινες διαμαρτυρίες .

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Γ.Παπανδρεου: "Οταν δουλεύουμε μαζί!"

Το πρωί ο ΓΑΠ έλεγε¨Εμείς ζητήσαμε τη βοήθεια των τεχνικών συμβούλων." Αυτό το είπε οταν τον καρφωσε ο Ραιχενμπαχ(όποτε λεω αυτό το όνομα νοιώθω μια ανατριχίλα...Ράιχ-ενμπαχ)

Τωρα μας λεει οτι ζητησαμε την εξάρτηση για να γλυτωσουμε από εξαρτησεις...

Ωραιος.
Ειπε να στρωθουμε και στη δουλειά.Ποια δουλειά ...αν εισαι άνεργος;

Και ειπε πως αποδειχτηκε ότι οταν δουλευουμε "μαζί" πετυχαίνουμε και κανουμε νικες!

Τι εννοεί ο ποιητής; Ποιοι δουλεψαν μαζί με ποιούς;
Και ποιοι πετυχαν νίκη εναντίον ποιων;
Αυτοί που δουλεψαν μαζί μάλλον εναντίον μας.


Γλεντι στις αγορές-Καλό ή κακό;

Τελικά το Ελληνικό Χρηματιστήριο έκλεισε στο +4,82% με τις τράπεζες να μειωνουν κάπως τα κερδη τους προς το τέλος.Αυριο βεβαια ειναι μια άλλη μερα.Στις άλλες αγορες στηθηκε γλέντι.
Μιλάμε και παλι για σήμερα. Οι αγορες ζουν το σημερα σαν να μην υπάρχει αύριο...
Dow Jones 12191,30 2,72% 322,26
Nasdaq 2745,01 3,56% 94,34
DAX 6337,84 5,35% 321,77
CAC 3368,62 6,28% 199,00
SMI 5823,00 2,15% 122,50
Nikkei 8926,54 2,04% 178,07
Χρυσός 1747,90 1,46% 25,20
Άργυρος 35,23 5,80% 1,93
Πετρέλαιο 93,77 3,96%

Ανάθεμα την ώρα κατάρα στο ..PSI

Η θεση της Αριστεράς για την άρνηση του χρεους δεν εχει καμια σχεση με αυτό που συμβαίνει κ.Παπαχελά.
Η Αριστερά δεν λεει να περάσει το χρέος στο Αγγλικό δίκαιο όπου θα απαιτούνται αποζημιώσεις όπως θα συμβεί τωρα με το PSI(εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών-Private Sector Involvement).
Το 2009 το 97% των ομολόγων ηταν στο ελληνικό δικαιο όπου η Ελλάδα δεν υποχρεωνόταν σε αποζημιώσεις αν ...Τωρα και θα μας εξαθλιώσουνε και θα μας αναγκάσουν σε χρεοκοπία η θανατο και θα μας ζητάνε και αποζημιώσεις από πάνω όταν η κακια ώρα χτυπήσει την πορτα όπως το πάνε το καράβι.
Οπότε όχι δεν ευχόμαστε να επιτύχει το PSI αλλά του στελνουμε ολόψυχα την κατάρα μας.

Το 2020 και η Δευτερα παρουσία ...του χρεους

Σιγα να μην ειναι το χρεος 120% του ΑΕΠ το 2020;

Ετσι έλεγαν οτι το χρεος ειναι διαχειρήσιμο, οτι στο τέλος του 2011 θα βγαίναμε στις αγορές, οτι το έλλειμμα θα ήταν κατω από το 4% και τελικά θα φτασει το 5,9%(αισιόδοξα) όπως έλεγαν 10 φορές οτι δεν θα χρειαστούν μέτρα και τελικά ήταν "αναγκαία", όπως λένε οτι θα έχουμε πρωτογενες πλεόνασμα το '12 αλλα δεν υπάρχει περίπτωση εκτός αν ξαναδιπλασιασουν το πετρελαιο και τη βενζίνη και καταργήσουν τη Δημοσια Υγειά, Παιδεία κλπ, κλπ.

Ποιος εχει όρεξη να πιστεψει πολιτικούς ψευτες που κάνουν ότι τους λένε και επίσης είναι άσχετοι(όπως αποδεικνύεται) και αυτοί και αυτοί που τους τα λένε(όπως δυστυχώς θα αποδειχτεί).
Σε λίγο θα σβήσουν τα φώτα και θα αρχίσει μια πολύ άγρια παράσταση.
Κι όποιος τους πίστεψε γιατί απλά δεν άντεχε να μην τους πιστέψει θα δει την αλήθεια.
Και τότε δεν θα είναι πια ώρα για λόγια.

Γατί έπρεπε να πουμε ΟΧΙ- Γ.Βαρουφάκης

 Απόσπασμα από άρθρο του Γ.Βαρουφάκη στο Protagon

Εφόσον η απόφαση της Συνόδου υπολείπεται των περιστάσεων για πολλοστή φορά, η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να πει ένα μεγάλο ΟΧΙ στο σημερινό συνονθύλευμα ημι-αποφάσεων που θα εμφυσήσουν ανέμους στα πανιά της Κρίσης. Να ασκήσει, εν πολλοίς, de facto βέτο στο κοινό κείμενο, έστω και κατόπιν εορτής (επιτρέποντας στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να ψηφίσουν κατά συνείδηση). Την ίδια στιγμή να ανακοινώσει ότι αποσύρει τα τελευταία μέτρα που ψήφισε στην Βουλή (ιδίως την κατάργηση των κατώτατων μισθών στον ιδιωτικό τομέα) και να κηρύξει την χώρα σε έκτακτη οικονομική ανάγκη, εφαρμόζοντας μια σειρά από δικά της έκτακτα οικονομικά μέτρα (βλ. παρακάτω) έως ότου η Ευρώπη αλλάξει ρότα. Κι όλα αυτά, βέβαια, χωρίς να πει τίποτα περί στάσης πληρωμών (και φυσικά ούτε να διανοηθεί να μιλήσει, ή να αφήσει να εννοηθεί, ο,τιδήποτε περί εξόδου από την ευρωζώνη).
Γιατί να το κάνει αυτό; Σας θυμίζω τι συνέβη την 21η Ιουλίου: Μια κάκιστη για την Ευρώπη συμφωνία παρουσιάστηκε ως "λύση" κι έτσι οι ηγέτες μας μπόρεσαν να πάνε διακοπές αφήνοντας τις οικονομίες της Ιταλίας, της Ισπανίας (αλλά και τις βορειο-ευρωπαϊκές τράπεζες) να χορέψουν, καλοκαιριάτικα, έναν μεταμοντέρνο χορό του Ζαλόγγου (ο οποίος βούλιαξε την Ελλάδα πιο βαθιά στο τέλμα). Ένα ελληνικό ΟΧΙ την 21η Ιουλίου θα ήταν δώρο, όπως αποδείχθηκε, για την Ευρώπη. Το ίδιο ισχύει και τώρα. Η συγκατάβαση σε πολιτικές που όλοι γνωρίζουν ότι είναι μέρος του προβλήματος απλά δίνει στους ηγέτες των πλεονασματικών χωρών περισσότερο σχοινί για να αυτο-κρεμαστούν (για εμάς δεν μιλώ - απλά, το τέλμα  στο οποίο βρισκόμαστε μας έχει σκεπάσει πλήρως). Χάρη θα τους είχε κάνει ο κ. Παπανδρέου την 21η Ιουλίου αν έλεγε ΟΧΙ τότε. Τουλάχιστον θα είχαν εξαναγκαστεί να ακυρώσουν τις διακοπές τους πασχίζοντας για κάτι καλύτερο από εκείνη την συμφωνία. Το ίδιο ισχύει και σήμερα. Δώρο για την ευρωζώνη θα ήταν ένα ελληνικό ΟΧΙ.
 ......................
  • Και γιατί λέω ότι ο προγραμματισμός θα πρέπει να αφορά τους επόμενους δώδεκα μήνες;
  Επειδή μια μη-λύση της ευρωπαϊκής Κρίσης για άλλους δώδεκα μήνες (με την "διαρκή" Σύνοδο Κορυφής να μην μπορεί να κατασταλάξει σε κοινό ανακοινωθέν) θα οδηγήσει την Γαλλία στην υποβάθμιση και, συνεπώς, την Γερμανία εκτός ευρώ. Μετά από μια τέτοια (υποθετική) εξέλιξη, ο σχεδιασμός σήμερα είναι αδύνατος καθώς το τι μέλλει γενέσθαι τότε θα εξαρτηθεί από το ποια νέα νομίσματα θα προκύψουν, τι νέες συμμαχίες θα δημιουργηθούν, τον τρόπο με τον οποίο η διχοτόμηση ή τριχοτόμηση του ευρώ θα επιρρεάσει την Κρίση και δη την ελληνική της έκφανση. Κάτι τέτοιο θα ήταν τραγικό για την Ευρώπη αλλά όχι πιο τραγικό από ό,τι θα φέρει σύντομα στην πατρίδα μας άλλη μια αναβολή της Τελικής Λύσης.

Γελοίοι οι ηγέτες της ΕΕ

Γ.Δελαστίκ (εθνος)

Σαρωτικός εναντίον των ηγετών της Ευρώπης και της οικονομικής πολιτικής που ακολουθούν στο θέμα της κρίσης ήταν στο τελευταίο του άρθρο που δημοσιεύθηκε προχτές στους "Τάιμς της Νέας Υόρκης" ο Αμερικανός νομπελίστας της Οικονομίας Πολ Κρούγκμαν. "Αν δεν ήταν τόσο τραγική, η τρέχουσα ευρωπαϊκή κρίση θα ήταν αστεία" γράφει αρχίζοντας το άρθρο του ο Κρούγκμαν και συνεχίζει με ιδιαίτερα σκληρούς χαρακτηρισμούς για τους ηγέτες της ΕΕ: Καθώς το ένα σχέδιο διάσωσης αποτυγχάνει μετά το άλλο, οι Πολύ Σοβαροί Ανθρωποι της Ευρώπης συνεχίζουν απλώς να φαίνονται όλο και περισσότερο γελοίοι" τονίζει.
Εξηγεί γιατί τους χαρακτηρίζει έτσι: "Σκεφθείτε χώρες σαν τη Βρετανία, την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν μεγάλο δημόσιο χρέος και ελλείμματα και παρ' όλα αυτά παραμένουν ικανές να δανείζονται με χαμηλά επιτόκια.
Ποιο είναι το μυστικό τους; Η απάντηση, σε μεγάλο βαθμό, είναι

Στο +6% το Χρηματιστήριο-Αντιδραση στην πίεση και αντεπίθεση των long στους short

 Ο τζόγος στο φούλ. Η ανοδος +6.60% μοιαζει να είναι αποτέλεσμα της πίεσης που είχε ασκηθεί μεσω μόχλευσης παραγωγων τις προηγούμενες μέρες .Οσοι ειχαν παιξει short τωρα τρεχουν να αγοράσουν όχι γιατι πιστευουν στις προοπτικες της Ελληνικής Οικονομίας αλλά για να σωσουν το κεφαλι τους κλείνοντας θεσεις.
Στο Ελληνικό Χρηματιστήριο έχουμε άνοδο πάνω από 6% στις 1.30μμ (Η  συμβουλή μου προς όσους είναι μπλεγμενοι  ακόμη ειναι να φυγουν τρεχοντας γιατι αυτο προκειται να κανουν και πολλοί άλλοι "επενδυτές" εκμεταλευόμενοι την άνοδο όπως αποδείχτηκε οτι έγινε και μετά την 21η Ιουλίου, αλλά  και μετα τη συμφωνία ΑΛΦΑ-ΕΥΡΩΒ).
Τα σπρεντ όμως πέφτουν 120 μονάδες όταν χτες ανεβηκαν πάνω από 150 μονάδες. "No big deal" δηλαδή αν σκεφτει κανείς οτι τα Ιρλανδικα έπεσαν 500 μοναδες(σε λίγες ώρες), οταν οι αγορες πίστεψαν τα (αμφιβολα)λεγόμενα των Ιρλανδων οτι του χρόνου τελειώνουν με το δικό τους μνημόνιο και το ΔΝΤ. Τα Ιταλικα σπρεντ πεφτουν περιπου 20 μονάδες όσο ανεβηκαν δηλ. προχτες και με δεδομενη την παρεμβαση με αγορες ιταλικων ομολογων απο την ΕΚΤ και παρα τις Γερμανικες αντιρρήσεις.
Στις άλλες αγορές
DAX 6255,43 3,98% 239,36
CAC 3300,70 4,14% 131,08
SMI 5797,99 1,71% 97,49
Nikkei 8926,54 2,04% 178,07

Κον Μπεντίτ: «Κινεζική εκτροπή» η συμφωνία

αθηνα 9.84

Ο επικεφαλής της ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, κατήγγειλε την «κινεζική εκτροπή» σε αυτό «το ελάχιστο βήμα» -όπως είπε- που αποτελεί η συμφωνία στις Βρυξέλλες για τη διάσωση του ευρώ, τονίζοντας ότι η Ευρωζώνη παραδίδεται «δεμένη χειροπόδαρα στις αναδυόμενες χώρες».«Πρόκειται για ένα πολύ μικρό βήμα... βρήκαν επιδέσμους. Καλό είναι αυτό, όταν υπάρχει αιμορραγία χρειάζονται επίδεσμοι» σχολίασε ο επικεφαλής της ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Κατήγγειλε, επίσης, ένα από τα μέτρα που προβλέπονται από τη συμφωνία, τη δημιουργία ειδικών ταμείων για την προσέλκυση ξένων επενδυτών- ανάμεσά τους οι αναδυόμενες χώρες και η Κίνα- για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Αυτή η «κινεζική εκτροπή είναι γελοία. Τη στιγμή που εδώ και μήνες συζητείται η έκδοση ευρωομολόγων που θα επέτρεπαν στην Ευρώπη τον επιμερισμό το χρέους και τη δυνατότητα επενδύσεων, επέλεξαν να παραδοθούν δεμένοι χειροπόδαρα στις αναδυόμενες χώρες» δήλωσε ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ.

«Δεν είναι δυνατόν να συζητάτε για την προστασία από την κοινωνική και περιβαλλοντική παγκοσμιοποίηση και να ζητάτε από αυτούς με τους οποίους θα διαπραγματευτείτε αυτήν την προστασία, να πληρώσουν το χρέος σας» είπε.

«Νομίζετε ότι οι Κινέζοι θα σας δώσουν χρήματα επειδή σας συμπαθούν;» προειδοποίησε.

«Πρόκειται για μία πολιτικά επικίνδυνη, κακή λύση», πρόσθεσε, λέγοντας ότι αυτή επιλέχθηκε «διότι δεν θέλουμε να κάνουμε αυτό το βήμα» προς την ενίσχυση του φεντεραλισμού στην Ευρώπη.

Απορίες για τη θεραπεία και τους θεραπευτές-Golden boys με λευκά φτερά και στολές

Mας λένε από το πρωί οτι η νεα απόφαση είναι μια μεγάλη ανάσα για την Ελλάδα.
Για ποια Ελλάδα μιλάνε όμως; Τη δική μας ή "των φίλων τους";

Δεν καταλαβαίνουμε γιατι αποφασίζεται να ενισχύσει το κράτος τα Ασφαλιστικά Ταμεία αντί να εξαιρεθούν τα ομόλογα των Ταμείων από το κούρεμα(ανταλλαγή ομόλογων με νεα στο 100%) όπως έχουν εξαιρεθεί άλλα. Πως θα εγγυάται το αδύναμο και υπο χρεοκοπία Ελληνικό κράτος την βιωσιμότητα των Ταμείων σε διάρκεια στο μέλλον;
Πως θα προκυψουν τα πλεονασματα και οι ισοσκελισμοί λοιπόν μεσα σε ύφεση; Δια της βίας και εναντίον ποιών; Πως λοιπόν "δεν θα ληφθούν μετρα" ;
Η κ.Μέρκελ είπε πως πρεπει η χωρα μας να μπει σε μονιμο έλεγχο, ενω πριν λίγες μερες έλεγε κραυγαζοντας πως "οταν μια χωρα(σαν την Ελλάδα) βρισκεται σε τετοια κατασταση μπαινει σε διαρκή εποπτεία και η ιδιωτικοποίηση περναει σε διεθνή χέρια..." Τι εννοούσε ακριβώς;
Πόση εποπτεια και  πόσο εξευτελισμό συμφώνησαν(η κ.Μερκελ μίλησε για "γραπτή συναίνεση"); αν ο Ο κ.Ράιχενμπαχ(που ειμαστε Θε μου στην κατοχή;) είναι ή δεν είναι "γκαουλάιτερ"; Η βοηθάει καλοπροαίρετα σαν καλός φιλέλληνας τη χωρα μας όπως τον παρουσιάζουν;
Τι σημαίνει "η βελτιστοποίηση της ενίσχυσης των πόρων του EFSF στο 1τρις ευρώ με μόχλευση...";
Οτι ο τζογος, το μικρόβιο δηλ. που προκαλεσε την κριση είναι και το φάρμακο για τη θεραπεία;

Οπως ακριβώς αυτοί που προκάλεσαν την αρώστεια είναι τωρα οι θεραπευτές....