Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Ιδου ο ένοχος



Τελικά μια τραγωδία τεράστιων διαστάσεων ξετυλίγεται μπροστά μας από χθες.

Λίγο- λίγο, αργά-αργα γίνονται γνωστές οι λεπτομέρειες σε μια υπόθεση γεμάτη  σκιές και ερωτηματικά.


Πόσοι άνθρωποι ήταν στο πλοίο; Γιατί δεν το ξέρουμε ακόμη;
Πως πήρε πιστοποιητικό αξιοπλοΐας το Νorman Atlantic με τόσες παρατηρήσεις;
Πόσοι ήταν στη λίστα επιβατών και πόσοι εκτός λίστας και γιατί;
Πόσοι   άνθρωποι έχουν χαθεί τελικά ενώ οι αρχές  μέχρι το πρωί μιλούσαν για έναν νεκρό;
Γιατί ενώ τόσοι και τόσοι μιλούσαν χθες, δεν ακούσαμε κανέναν εκπρόσωπο της εταιρείας να λέει κάτι;
Γιατί ενώ το πλοίο όταν πήρε φωτιά απείχε μια ώρα από τις Αλβανικές ακτές τελικά πήγε βόλτα μεσα στη νύχτα και την τρικυμία στην Αδριατική για να φτάσει ρυμουλκούμενο την άλλη μέρα στο Μπρίντεζι έχοντας στο κατάστρωμα εκατοντάδες βρεγμένους και παγωμένους ανθρώπους που κινδύνευαν; Αίσχος πραγματικά!
Γιατί απέπλευσε με 10 μποφώρ ασφυκτικά γεμάτο με 500 επιβάτες και 220 αυτοκίνητα;
Πόσους μπορούσε πραγματικά να μεταφέρει το πλοίο με ασφάλεια;
Ποιος φταίει τελικά και γι αυτήν την τραγωδία;
Ποιος είναι τελικά ο δολοφόνος;

Αν έπρεπε να δώσουμε μια μονολεκτική απάντηση που να απαντά σε όλες τις ερωτήσεις για το τι φταίει μόνο μια λέξη θα ήταν η κατάλληλη.

Κέρδος.
Μιλάμε για το επιχειρηματικό κέρδος που όσο περνάει ο καιρός όλο και θεοποιείται και φυσικά μπαίνει πεντακάθαρα πάνω από την αξία τόσων και τόσων ανθρώπινων ζωών. Ο καπιταλισμός χωρίς μερικές ανθρώπινες ζωές επιβιώνει. Χωρις κέρδη όμως όχι.
Ιδου ο ένοχος λοιπόν.

Θα μιλήσουν πάλι οι "ειδικοί", θα πουν για τραγικές παραλήψεις για απαράδεκτες ολιγωρίες ατόμων, για τρομερές συμπτώσεις, για τον κακό μας τον καιρό και την κακιά στιγμή, αλλά θα παραλείψουν αυτές τις δυο λέξεις:
"Επιχειρηματικό κέρδος"
Η μανία για όλο και μεγαλύτερη δύναμη και χρήμα και η αναπόφευκτη επιτάχυνση του ανταγωνισμού δεν μπορούν να πάνε παρέα με τα  απαραίτητα μέτρα  και τη σκληρή εφαρμογή κανόνων ασφαλείας.
Είναι εντελώς παράλογο να σκεφτεί κανείς πως είναι δυνατόν η αναγκαία για τους επιχειρηματίες μείωση κόστους να έχει σαν αποτέλεσμα καλύτερες και ασφαλέστερες υπηρεσίες.
Το επιχειρηματικό κέρδος, όσο εξελίσσεται η σαπίλα του καπιταλισμού τόσο περισσότερο μυρίζει αίμα.

Και αυτή η τραγωδία, ανάμεσα σε τόσες άλλες έχει σαν αιτία της, την ανάγκη κερδοφορίας της επιχειρηματικότητας που είναι και η βάση του καπιταλισμού.

Πολλοί μιλάνε όλα αυτά τα τελευταία χρόνια για τις περίφημες "αναγκαίες μεταρρυθμίσεις".
Ας το ξεκαθαρίσουμε λοιπόν με την ευκαιρία.

Μεταρρυθμίσεις είναι εκείνες οι ακόμη και δολοφονικές νομοθετικές ρυθμίσεις που κάνουν τον κόσμο όλο και λιγότερο ανθρώπινο και τους πλούσιους όλο και πιο "ανταγωνιστικούς".

Για παράδειγμα μια αναγκαία μεταρρύθμιση είναι αυτή που δίνει το δικαίωμα στον πλοιοκτήτη να υποχρεώσει τον πλοίαρχο να αποπλεύσει με 10 μποφώρ με 500 ψυχές φορτίο μέσα στο χειμώνα, αφού η απαγόρευση απόπλου έχει πάει στο καλό.
Μια άλλη "αναγκαία μεταρρύθμιση" είναι εκείνη που αφήνει το νηογνώμονα να είναι ιδιωτική εταιρεία που πουλάει πιστοποιητικά αξιοπλοΐας σε καράβια γεμάτα παρατηρήσεις που κρύβουν κινδύνους. Όπως είπε ο Σ.Τσιμπόγλου, πάντα  όλα τα ναυαγισμένα πλοία είχαν τα απαραίτητα πιστοποιητικά αγορασμένα από τους νηογνώμονες.
Μια τρίτη μεταρρύθμιση είναι εκείνη που δίνει ακόμη και στη διάσωση ουσιαστικά τον πρώτο λόγο στην πλοιοκτήτρια εταιρεία(!) (και όχι στα κράτη), που τελικά αποφασίζει για δικούς της λόγους να ρυμουλκήσει το πλοίο μεσα στη νύχτα και τη θύελλα, όχι στην Αλβανία που απείχε μία ώρα αλλά στις Ιταλικές ακτές που απείχαν μια ολόκληρη νύχτα.
Την απόφαση δεν την παίρνουν τα 2 κράτη της Ελλάδας και της Ιταλίας αλλά μια εταιρεία σύμφωνα με τη δική της λογική του δικού της συμφέροντος. Τι να πει κανείς;
Μια άλλη τέταρτη "απαραίτητη μεταρρύθμιση" είναι εκείνη που λέει στην πλοιοκτήτρια εταιρεία ότι αν και το πλοίο της πιάστηκε με μια σειρά προβλήματα στην ασφάλεια(ελέγθηκε στις 19 Δεκεμβριου και βρέθηκε με "παρατηρήσεις¨), έχει  σύμφωνα με το νόμο περιθώριο 15 ημερών για να κάνει τα απαραίτητα, αλλά εν τω μεταξύ το πλοίο μπορεί να ταξιδεύει ελεύθερα στα άγρια πέλαγα και να πνίγει ή να καίει ανθρώπους.
Μια τελευταία "απαραίτητη μεταρρύθμιση"  είναι  αυτή που επιτρέπει στον πλοιοκτήτη να μειώνει το προσωπικό των πλοίων κάτω από τα όρια ασφαλείας και να ρίχνει την ποιότητα των πληρωμάτων χρησιμοποιώντας φθηνούς και ανεκπαίδευτους ναυτικούς που δεν μιλούν καν την ίδια γλώσσα.

Αυτές είναι λοιπόν μερικές από τις "απαραίτητες μεταρρυθμίσεις" που στην περίπτωση της τραγωδίας του Νorman Atlantik έστειλαν στο θάνατο μερικές δεκάδες ανθρώπους.

Ακούσαμε και σήμερα τον "σοσιαλιστή" κ. Μοσκοβισί από τη μια και τον κ.Σόιμπλε από την άλλη να καλούν εκ μέρους της ΕΕ την Ελλάδα να συνεχίσει στο δρόμο των "απαραίτητων μεταρρυθμίσεων".

Μας κάλεσαν  δηλαδή να συνεχίσουμε στο δρόμο για την απόλυτη απαξίωση της ζωής μας, στο δρόμο για το θάνατο. Αυτός είναι ο δρόμος της ΕΕ στον οποίο υποκλίνονται παλιοί και νέοι σωτήρες.

Σε λίγες μέρες έχουμε εκλογές αφού δεν εκλέχτηκε Πρόεδρος Δημοκρατίας.
Μίλησαν πολλοί και είπαν όσα μπερδεμένα είπαν και θα μιλήσουν κι άλλο τις επόμενες μέρες.
Για το "καλό της πατρίδας" και την αξιοσύνη της ΕΕ όπου πρέπει να παραμείνουμε πάση θυσία.
Η Ζωή όμως και η πραγματικότητα μίλησαν με το δικό τους σκληρό τρόπο.

Πόσοι θα ακούσουν άραγε;
Πόσοι θα δούν και θα επιλέξουν το δρόμο του αγώνα για έναν καλύτερο και ανθρώπινο δικό μας κόσμο, πετώντας στα σκουπίδια τον σαπισμένο και άρρωστο κόσμο των "απαραίτητων μεταρρυθμίσεων" για το καλό "της κερδοφορίας της επιχειρηματικότητας";

Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Ο Σάββας Τσιμπόγλου για την τραγωδία



"Σε όλα τα ναυάγια τα πλοία είχαν κριθεί αξιόπλοα. Οι νηογνώμονες πουλάνε τα πιστοποιητικά σα σουπερμάρκετ"
"Σε όλες τς τραγωδίες φταίνε πάντα τρία πράγματα. Ο καιρός, η κακιά στγμή και ο καός ναυτικός..."
"Το πλοίο καιγόταν κι έκανε βόλτες στην Αδριατική ενω απείχε 1 ώρα από την Αλβανία"

Ο καπιταλισμός σε όλο του το μεγαλείο.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Έλεγχος στο «Norman Atlantic» προειδοποιούσε για σοβαρές ελλείψεις στην ασφάλεια

902
Tο έγγραφο που έχει αναρτηθεί στο σύστημα «EQUASIS»


Σοβαρές ελλείψεις στους τομείς της πυρασφάλειας αλλά και στηδιαχείριση των επιβατών του πλοίου σε περίπτωση κινδύνου, εντόπισε -μεταξύ άλλων ελλείψεων- ο έλεγχος που έγινε στο «Norman Atlantic» στις 19 Δεκέμβρη 2014 από τιςΛιμενικές Αρχές στην Πάτρα.

Ο 902.gr παρουσιάζει το έγγραφο, που έφεραν στη δημοσιότητα οι καταγγελίες ναυτεργατικών σωματείων, με τις πολύ σοβαρές παρατηρήσεις που αφορούν την αξιοπλοΐα του εν λόγω πλοίου και έχει αναρτηθεί στο σύστημα «EQUASIS» (www.,equasis.org).

Ο έλεγχος έφερε στην επιφάνεια μία σειρά ελλείψεις ανά κατηγορία ασφαλείας. Συγκεκριμένα:

Στον τομέα «Πιστοποίηση/Έγγραφα» μία έλλειψη που αφορά το σχέδιο για την εκκένωση του πλοίου σε περίπτωση κινδύνου (SAR Co-operation plan for passenger ships).

Στον τομέα «Συστήματα εκτάκτου ανάγκης», την έλλειψη φωτισμού εκτάκτου ανάγκης.

Στην «Πυροπροστασία» σημειώνεται έλλειψη πυρίμαχων θυρών, δύο ελλείψεις σημειώνονται στον τομέα των «Σωστικών Μέσων», ενώ καταγράφεται και πρόβλημα στο κλείσιμο των υδατοστεγών θυρών.

Εγκληματική «αβάντα» στους εφοπλιστές

Όπως προκύπτει από το έγγραφο, όλες οι ελλείψεις που εντοπίστηκαν έπαιξαν καθοριστικό ρόλο σε αυτό το ναυτικό ατύχημα που εξέθεσε σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή εκατοντάδων επιβατών και ναυτικών. Παρόλα αυτά ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας επιχείρησε να δικαιολογήσει την ιδιοκτήτρια εταιρεία, υποστηρίζοντας ότι δεν είχε εκπνεύσει η 15ημερη προθεσμία που είχε προκειμένου να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις. Ωστόσο η πραγματικότητα απέδειξε, ότι αυτή η «περίοδος χάριτος» προς τους εφοπλιστές για να συμμορφώνονται με τους κανόνες ασφάλειας, όχι μόνο δεν έχει καμία λογική, αλλά βάζει σε άμεσο κίνδυνο τις ζωές εκατοντάδων ανθρώπων, ανά πάσα στιγμή...

Σε κύκλο οι ελλείψεις στον τομέα της ασφάλειας που εντοπίστηκαν στον έλεγχο το

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 345 οι διασωθέντες

902




Σε 345 ανέρχονται οι διασωθέντες του πλοίου «Norman Atlantic» με τα εναέρια μέσα, στα οποία εκτός των ιταλικών συμμετέχουν 4 ελληνικά, δύο τύπου «Σούπερ Πούμα» και δύο τύπου «Σικόρσκι».

Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Λιμενικού, κατόπιν επικοινωνίας με το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης της Ιταλίας, δεν επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που μετέδωσε νωρίτερα η ιταλική τηλεόραση RAI για τέσσερις νεκρούς. Την πληροφορία είχε δώσει ένας διασωθείς επιβάτης τουρκικής καταγωγής που μεταφέρθηκε με το πλοίο «Spirit of Piraeus» στο λιμάνι του Μπάρι.

Για τους διασωθέντες, το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος έχει δώσει έκτη λίστα με τα ονόματά τους. (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ)

ΥΓ: Τελικά δυστυχώς  επιβεβαιώνεται από τις ιταλικές αρχές ότι υπάρχουν 4 ακόμη νεκροί που έχουν ανασυρθεί από τη θάλασσα.

Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

Το ΝΑΤΟ η μεγαλύτερη απειλή, σύμφωνα με το νέο στρατιωτικό δόγμα της Ρωσίας


902

Ο Πούτιν παρακολουθεί στρατιωτικές ασκήσεις (Φωτο αρχείου ΑΡ)




Ο Πρόεδρος της ΡωσίαςΒλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε την Παρασκευή το νέο στρατιωτικό δόγμα της χώρας, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Στο νέο στρατιωτικό δόγμα αναφέρεται ότι οι κυριότεροι εξωτερικοί κίνδυνοι για τη χώρα είναι η επέκταση των στρατιωτικών δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ και η αποσταθεροποίηση σε διάφορες περιοχές, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA.

Σημειώνεται επίσης ότι οι βασικοί εσωτερικοί κίνδυνοι για τη Ρωσία είναι οι δραστηριότητες για την αποσταθεροποίησή της και οι τρομοκρατικές ενέργειες.

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Νότια Κορέα: Δικαστική «βόμβα» για διάλυση του Ενιαίου Προοδευτικού Κόμματος

Υποστηρικτές του Ενιαίου Προοδευτικού Κόμματος (Φωτό ΑΡ)




Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Νότιας Κορέας αποφάσισε σήμερα τη διάλυση του μικρού αριστερού Ενιαίου Προοδευτικού Κόμματος (UPP), που υποστηρίζει το σοσιαλισμό και το πολιτικό σύστημα διακυβέρνησης της ΛΔ Κορέας, με το πρόσχημα της «απειλής» για τη «φιλελεύθερη δημοκρατία της Νότιας Κορέας», προχωρώντας σε άμεση επέμβαση στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, αλλά και στην καταπάτηση βασικών πολιτικών ελευθεριών, ακυρώνοντας στην ουσία τη βουλευτική ιδιότητα πέντε εκπροσώπων του κοινοβουλίου.



Το Νοέμβρη του 2013 το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο με το αίτημα απαγόρευσης του Ενιαίου Προοδευτικού Κόμματος που δημιουργήθηκε στο τέλος του 2011 από τη συγχώνευση μικρών προοδευτικών, αριστερών ομάδων πολιτικών, καταφέρνοντας να εκλέξει πέντε βουλευτές στο νοτιοκορεατικό κοινοβούλιο, οι οποίοι πλέον χάνουν τη βουλευτική τους ιδιότητα. Ως πρόσχημα για την προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο, το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε χρησιμοποιήσει τότε «πληροφορίες» πως τάχα ανώτερα στελέχη του Ενιαίου Προοδευτικού Κόμματος «συνωμοτούσαν» με στόχο την «ανατροπή» της κυβέρνησης στη Νότια Κορέα και την εφαρμογή ενός συστήματος διακυβέρνησης ανάλογο με αυτό της γειτονικής ΛΔ Κορέας.


Είναι η πρώτη φορά που διατάσσεται η διάλυση ενός κόμματος από τα τέλη της δεκαετίας του '80, οπότε δόθηκε τέλος σε σειρά χουντικών, στρατιωτικών κυβερνήσεων που χειραγωγούνταν από τις ΗΠΑ.


Στελέχη του Ενιαίου Προοδευτικού Κόμματος κατηγόρησαν τις κρατικές μυστικές υπηρεσίες για την κατασκευή κατηγοριών σε βάρος τους, σημειώνοντας πως είναι αντίποινα για τις αποκαλύψεις που είχαν κάνει πριν περίπου δύο χρόνια, πως δηλαδή κρατικοί πράκτορες συμμετείχαν σε παράνομη επιχείρηση το Δεκέμβρη του 2012, με στόχο την εκλογή της σημερινής προέδρου της Ν. Κορέας, Παρκ Γκέουν Χίε, ο πραξικοπηματίας στρατηγός πατέρας της οποίας, Παρκ Τσανγκ Χίε, είχε καταλάβει την εξουσία από το 1963 μέχρι τη δολοφονία του το 1979.

902

Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Ελεύθεροι οι τρεις Κουβανοί πατριώτες, η Κούβα απελευθέρωσε δύο πράκτορες της CIA-Προς εξομάλυνση σχέσεων Κούβα και ΗΠΑ


Προς εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων Κούβας και ΗΠΑ


Οι 5 Κουβανοί πατριώτες (φωτό ΑΡ)

Προς εξομάλυνση των διπλωματικών τους σχέσεων βαδίζουν ΗΠΑ και Κούβα, μετά τη σημερινή εξέλιξη με την ανταλλαγή κρατουμένων και την ανακοίνωση τόσο του προέδρουΜπάρακ Ομπάμα, όσο και τουΡαούλ Κάστρο, προέδρου του Κρατικού Συμβουλίου της Κούβας και του Συμβουλίου των Υπουργών.

Οι τρεις Κουβανοί αγωνιστές που εξακολουθούσαν να κρατούνται από το 1999, ο Χεράρδο Ερνάντες με ποινή δύο φορές ισόβια, ο Ραμόν Λαμπανίνο που είχε ποινή ως το 2024 και οΑντόνιο Γκερέρο που θα ολοκλήρωνε την ποινή του το 2017, επέστρεψαν σήμερα στην Κούβα δίνοντας μεγάλη χαρά στους συγγενείς τους και σε όλο το κίνημα αλληλεγγύης. Αυτοί οι τρεις, μαζί με τους Ρενέ Γκονζάλες και Φερνάντο Γκονζάλες, που είχαν ήδη απελευθερωθεί νωρίτερα, αποτελούσαν τους 5 Κουβανούς αγωνιστές που είχαν διεισδύσει στην αντικουβανική μαφία του Μαϊάμι για να αποτρέψουν επιθέσεις στο Νησί και να αποκαλύψουν τα σχέδια που έχουν τη στήριξη των αμερικανικών κυβερνήσεων Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων.

Όπως είπε ο Ρ. Κάστρο, η Κούβα απελευθέρωσε για ανθρωπιστικούς λόγους τον πράκτορα Άλαν Γκρος 65 χρονών, που δούλευε για την Υπηρεσία των ΗΠΑ για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID), παραμάγαζο της CIA, είχε συλληφθεί το 2009 και είχε καταδικαστεί σε 15 χρόνια κάθειρξη, επειδή έστηνε υπονομευτικό δίκτυο τηλεπικοινωνιών στο Νησί. Επίσης απελευθερώθηκε και ένας ακόμα πράκτορας της CIA, κουβανικής καταγωγής, που κρατούνταν για 20 χρόνια, χωρίς να δοθεί το όνομά του.

Εκτός από τις παραπάνω πληροφορίες για τις απελευθερώσεις, στο μήνυμά του, που μεταδόθηκε ραδιοτηλεοπτικά στη χώρα, ο ηγέτης της Κούβας σημείωσε:

«Αποφασίσαμε την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων. Αυτό δεν σημαίνει ότι λύθηκε το κύριο ζήτημα. Ο οικονομικός, εμπορικός και χρηματοπιστωτικός αποκλεισμός, που προκαλεί τεράστιες ανθρώπινες και οικονομικές ζημιές στη χώρα μας, πρέπει να σταματήσει. Παρόλο που οι κυρώσεις έχουν μετατραπεί σε νόμο, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών μπορεί να τροποποιήσει την εφαρμογή τους, χρησιμοποιώντας τις εκτελεστικές του εξουσίες. Προτείνουμε στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να υιοθετήσει αμοιβαία μέτρα για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων και να κινηθούν προς την ομαλοποίηση με βάση τις αρχές του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Η Κούβα επαναλαμβάνει τη βούλησή της να στηρίξει τη συνεργασία σε πολυμερείς οργανισμούς, όπως ο ΟΗΕ. Αναγνωρίζοντας ότι έχουμε βαθιές διαφορές, κυρίως στην εθνική κυριαρχία, τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την εξωτερική πολιτική, επιβεβαιώνουμε τη βούλησή μας να συζητήσουμε όλα τα θέματα. Καλώ την κυβέρνηση των ΗΠΑ αφαιρέσει τα εμπόδια που αποτρέπουν και περιορίζουν τους δεσμούς μεταξύ των λαών, των οικογενειών και των πολιτών των δύο χωρών μας, ιδιαίτερα εκείνων που σχετίζονται με τα ταξίδια, τις ταχυδρομικές υπηρεσίες και τις τηλεπικοινωνίες. Η πρόοδος στις ανταλλαγές έχει αποδείξει ότι είναι δυνατόν να βρεθεί λύση σε πολλά προβλήματα. Όπως έχουμε πει, θα πρέπει να μάθουμε την τέχνη της συμβίωσης, με πολιτισμένο τρόπο, με τις διαφορές μας. Για αυτά τα σημαντικά ζητήματα θα μιλήσουμε και αργότερα».

Επίσης ο Ρ. Κάστρο ευχαρίστησε για τη διαμεσολάβηση τον πάπα Φραγκίσκο και το Βατικανό και την κυβέρνηση του Καναδά για τη διευκόλυνση του διαλόγου σε υψηλό επίπεδο.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, που έκανε το διάγγελμά του την ίδια ώρα με τον ηγέτη της Κούβας, ερμήνευσε την απόφασή του για άμεσες συνομιλίες και για εξομάλυνση των σχέσεων με την Κούβα τονίζοντας ότι «μετά από 50 χρόνια της πολιτικής του εμπάργκο αυτό έχει ξεπεραστεί γιατί απέτυχε να προωθήσει τα αμερικανικά συμφέροντα». Έτσι ανακοίνωσε πως έδωσε ήδη εντολή στον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι να ξεκινήσει άμεσα συνομιλίες με την κουβανική πλευρά για ομαλοποίηση και αποκατάσταση των διμερών σχέσεων με στόχο το άνοιγμα αμερικανικής πρεσβείας στην Αβάνα ως το Γενάρη του 2016 και να εξετάσει την απαλοιφή του ονόματος της Κούβας από τη λίστα των χωρών που προωθούν την τρομοκρατία. Κάλεσε επίσης τους αρμόδιους αξιωματούχους να ξεκινήσουν βήματα προς την κατεύθυνση της ανεμπόδιστης ταξιδιωτικής κίνησης Αμερικανών προς την Κούβα και της παράλληλης «ροής πληροφοριών, διαφάνειας και αμεσότητας στις διμερείς σχέσεις», σημειώνοντας ότι οι «Αμερικανοί πολίτες θα είναι οι καλύτεροι "πρεσβευτές" του αμερικανικού τρόπου ζωής» και πρόσθεσε «οι ΗΠΑ σκοπεύουν να δημιουργήσουν περισσότερες ευκαιρίες για να συνεργαστούν Αμερικανοί και Κουβανοί».

Στην συνέχεια «έντυσε» την προσπάθεια που θα συνεχιστεί για την ανατροπή του σοσιαλισμού στην Κούβα με αναφορές για «σεβασμό στην ελευθερία, στη δημοκρατία, στην αυτοδιάθεση και στα κυριαρχικά δικαιώματα κάθε χώρας», αναφέροντας ως πρώτους τομείς διμερούς συνεργασίας την Υγεία, τη μετανάστευση, το λαθρεμπόριο ναρκωτικών,προτείνοντας συνεργασία ανάμεσα σε ομάδες Κουβανών και Αμερικανών γιατρών για την αντιμετώπιση της επιδημίας του «Έμπολα» στην Αφρική. Το επικοινωνιακό σόου ολοκληρώθηκε με αναφορά στον Κουβανό ποιητή Χοσέ Μαρτί και με την φράση στα ισπανικά «Όλοι είμαστε Αμερικανοί».

Στις ίδιες τις ΗΠΑ υπήρξε η πρώτη αντίδραση από την πλευρά του Τζον Μπένερ, προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων με τους Ρεπουμπλικάνους, που χαρακτήρισε την απόφαση Ομπάμα ως μέτρο που εντάσσεται σε μια σειρά «ασυλλόγιστων παραχωρήσεων» και είπε ότι δεν πρέπει να αναθεωρηθούν οι σχέσεις με την κυβέρνηση της Κούβας.

Την απελευθέρωση των 3 Κουβανών αγωνιστών όπως και την εξομάλυνση των σχέσεων χαιρέτισαν κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής, ενώ και ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν σημείωσε ότι «τα Ηνωμένα Έθνη είναι έτοιμα να βοηθήσουν τις δύο αυτές χώρες να αναπτύξουν σχέσεις καλής γειτονίας».

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Δυο νέες δημοσκοπήσεις


Δυο νέες δημοσκοπήσεις.
Η μια της VCITIZENS για την "Εφημερίδα των Συντακτών"

Η άλλη  της PALMOS για το TVXS.
Αφούδίνει αυτή η δημοσκόπηση 4,7% στο ΚΚΕ ... Μέχρι τώρα ποτέ δεν έδωσαν πάνω από 3,5%



Μια ωραία συζήτηση

Τι ωραία συζήτηση ανάμεσα σε Παυλόπουλο και Μπαλάφα στο REAL fm!
Η χαρά του ρεαλισμού.

Ο Μπαλάφας του ΣΥΡΙΖΑ να καλεί τη ΝΔ σε ρεαλισμό και να τάζει θέση και ρόλο στον Παυλόπουλο όταν έρθει η ωρα της "δημοκρατικης διακυβέρνησης".
Κι ο ευγενής Παυλόπουλος να μην αρνείται το ρόλο αλλά απλά να λέει ότι και τώρα υπάρχει δημοκρατική διακυβέρνηση.
Μετα ακολούθησαν διάφορες αυρότητες και ευγενικές αντεκλήσεις, "δεν καταλάβατε τι εννοούσα" κλπ. και γενικά υπήρχε μια "σοβαρότητα" και μια υπευθυνότητα που αφόπλιζε τους περί ακραίων λαλούντες.
Σιγά που δε θα δώσουν τα χερια...

 Πρώτη δύναμη το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΠΑΜΕ στις εκλογές στην ΕΛΜΕ Πειραιά


Πρώτη δύναμη το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΠΑΜΕ στις εκλογές στην ΕΛΜΕ Πειραιά




Πρώτη δύναμη αναδείχθηκε για ακόμη μια φορά η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών, το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΠΑΜΕ στις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του ΔΣ στην ΕΛΜΕ Πειραιά.

Συγκεκριμένα:
Ψήφισαν: 964 (1069 το 2013) και έγκυρα ήταν 944 (1040 το 2013)
Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών (ΠΑΜΕ) έλαβε 327 ψήφους, 3 έδρες - 34,6%. Το 2013 είχε λάβει 351 ψήφους, 3 έδρες - 33,8%
Η ΣΥΝΕΚ (ΣΥΡΙΖΑ) έλαβε 217 ψήφους, 2 έδρες - 23%. Το 2013 είχε λάβει 161 ψήφους, 2 έδρες - 15,5%.
Η ΕΑΑ (Αγωνιστικές Κινήσεις και Παρεμβάσεις) έλαβε 216 ψήφους, 2 έδρες - 22,8%. Το 2013 είχε λάβει 282 ψήφους, 3 έδρες - 27,1%.
Η ΔΑΚΕ έλαβε 139 ψήφους, 2 έδρες - 14,7%. Το 2013 είχε λάβει 180 ψήφους, 2 έδρες - 17,3%.
Η ΠΕΚ (νέο σχήμα από την ΠΑΣΚ) έλαβε 45 ψήφους, δεν πήρε καμία έδρα - 4,8%. Το 2013 είχε λάβει 66 ψήφους - 6,4% .

Σε ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών σημειώνει:

«Ευχαριστούμε τους συναδέλφους που ανέδειξαν για άλλη μια χρονιά, πρώτη και με διαφορά, την ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ, το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών στην ΕΛΜΕ Πειραιά, στις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του ΔΣ. Έχοντας να αντιμετωπίσουμε την επίθεση από την κυβέρνηση σε όλα τα μέτωπα, το χτύπημα στα δικαιώματά μας και τις κατακτήσεις μας, η ενίσχυση της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ σε αυτή την εκλογική μάχη, αποτελεί επιβράβευση τής ως τώρα δράσης μας. Αρνητικό γεγονός είναι η μείωση της συμμετοχής, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που η αντιλαϊκή επέλαση συνεχίζεται.

Η ενίσχυση των ΣΥΝΕΚ (ΣΥΡΙΖΑ) εκφράζει τις αυταπάτες που εξακολουθεί να έχει μερίδα εργαζομένων, για ανατροπή της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής Κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου μέσα από την κυβερνητική εναλλαγή, στο πλαίσιο μάλιστα της ΕΕ, και αναζητεί ατομικές λύσεις στα προβλήματα, μέσω του προσεταιρισμού του κυβερνητικού συνδικαλισμού. Η αντίληψη αυτή οδηγεί μερίδα συναδέλφων σε αποχή από τις εκλογές και τη δράση της ΕΛΜΕ, σε μια περίοδο που η βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική απαιτεί μεγαλύτερη συσπείρωση και ενίσχυση του σωματείου.

Μείωση -4,3% (66 ψήφοι) παρουσίασε και η παράταξη της ΕΑΑ (Αγωνιστικές Κινήσεις και Παρεμβάσεις), η οποία χαρακτηρίζεται για την αντι-ΠΑΜΕ πρακτική της, για τυχοδιωκτισμό, και λειτουργεί συχνά ως συμπλήρωμα - ουρά των ΣΥΝΕΚ.

Μείωση παρουσίασε και η παράταξη της ΔΑΚΕ (-2,6%, για μια ψήφο κράτησε τη 2η έδρα), η οποία κατάφερε να συσπειρώσει τις δυνάμεις της, μέσα σε ένα κλίμα πολιτικής πόλωσης («Προεδρολογίας») και δικομματικού αποπροσανατολισμού. Τέλος η κατάρρευση της ΠΕΚ (πρώην ΠΑΣΚ ) συνεχίζεται.

Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ τονίζει ότι το αποτέλεσμα «για μας σημαίνει μεγαλύτερη ευθύνη, για να συνεχίσουμε αταλάντευτα στο δρόμο ανάπτυξης αγώνων προσανατολισμένων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική Ευρωπαϊκής Ένωσης και πλουτοκρατίας, όποιοι και να είναι οι εκφραστές της. Γι' αποτελεσματικούς αγώνες με ακόμη πιο μαζικό σωματείο και με ταξικό προσανατολισμό του, εγγύηση της μόνης ενότητας που έχει αντοχή και διάρκεια, γιατί δίνει προοπτική στο συνδικαλιστικό κίνημα».


Σημείωση "εδώ και τώρα": Μεγάλη η πτλωση για ΕΑΑ (Αγωνιστικές Κινήσεις και Παρεμβάσεις), που σημαίνει ότι οι εκπαιδευτικοί αποδοκίμασαν την τυχοδιωκτική τους στάση με την "απεργία διαρκείας" όπου αυτό που έκαναν ήταν, να εκθέτουν το συνδικαλιστικό κίνημα μέσω απίστευτων διαδικασιών, να συκοφαντούν το ΠΑΜΕ(που ζητούσε συνέχιση των κινητοποιήσεων αλλά μόνο με διαρκείς ανά λίγες μέρες ΓΣ) και να μετατρέπουν τη μεγάλη συμμετοχή των εκπαιδευτικών τις πρωτες μέρες της απεργιας(μέχρι και 90%!) από ΄νίκη σε ήττα, όταν τη δεύτερη εβδομάδα που αποφάσισαν συνέχιση της απεργίας χωρίς να υπάρχει τέτοια δυνατοτητα, τα ποσοστά έπεσαν στο 10%.
Ανάλογη στάση είχαν και οι ΣΥΝΕΚ βέβαια. Οι αυταπάτες όμως και τα ψέματα καλά κρατούν. 

Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Δεν ήταν "ένας άνθρωπος"


"Eυτυχώς που υπάρχουν ακόμη τέτοια μνημεία που μας θυμίζουν πώς ένας άνθρωπος αιματοκύλησε όλόκληρο τον κόσμο..."
Αυτά είπε ΄συνεργάτης πρωινης τηλεοπτικής εκπομπής μιλώντας ίσως ακόμη και με ειλικρίνεια ή αφέλεια, νομιζοντας μες στην άγνοιά του πως έτσι χτυπάει το φασισμό. Η εκπομπή παρουσίαζε τα υπόγεια της Κομαντατουρ στην Κοραή που ήταν τόπος κράτησης και φρικτών βασανιστηρίων την εποχή της Γερμανικής Ναζιστικης κατοχής.
Μόνο που βέβαια δεν ήταν ¨ενας άνθρωπος" που αιματοκύλησε την ανθρωπότητα αλλά η εξουσία μιας τάξης που έπρεπε τότε, για τα δικα της συμφέροντα,  να ξαναμοιράσει τον κόσμο και να κτυπήσει την Σοβ.Ένωση για να απαλλαγεί από το βραχνά του σοσιαλισμού που "κάλπαζε" μέσα σε συνθήκες τεράστιας παγκόσμιας κρίσης του καπιταλισμού.
Τότε ο φασισμός, η άκρη του καπιταλισμού, ηττήθηκε και οι λαοί γλύτωσαν την απόλυτη καταστροφή και τη μόνιμη δυστυχία που πάντα κρύβει στα σπλάγχνα του.

Η απειλή όμως δεν εξαλείφθηκε.
Η καπιταλισμός συνέχισε να υπάρχει. Κατάφερε να αναρρώσει προσωρινά κρατώντας βαθιά μέσα του την αρρώστια και τη σήψη του.
Τώρα πετάει τη μάσκα και δείχνει ξανά τα δόντια του.
Και η ζωή συνεχίζεται με τους πολλούς να χάνονται μέσα σε αφελή, αλλά πονηρά διοχετευμένα συμπεράσματα, που βάζουν τρικλοποδιές στην ιστορία και τη ζωή.

Δεν ήταν "ένας άνθρωπος". Ποτέ δεν είναι.

Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Από τον Α' στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Μελετάμε αντλώντας πείρα και συμπεράσματα




Το 2014 αποτέλεσε τη χρονιά που σημαδεύτηκε από επετειακά αφιερώματα για τα 100 χρόνια από την έναρξη του Α' Παγκόσμιου Πόλεμου, ενώ το 2015 συμπληρώνονται 70 χρόνια από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Οι δυο αυτοί πόλεμοι είχαν κοινή ρίζα, τη μήτρα που γεννά τους πολέμους στην εποχή του ιμπεριαλισμού, την ανάγκη για μοίρασμα αγορών, εδαφών, πλουτοπαραγωγικών πηγών ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη. Μια σημαντική διαφορά του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ήταν η συμμετοχή της ΕΣΣΔ, του πρώτου σοσιαλιστικού κράτους στον κόσμο. Η ΕΣΣΔ διεξήγαγε δίκαιο πόλεμο για την προάσπιση του σοσιαλισμού, των κατακτήσεων της Οκτωβριανής Επανάστασης, πράγμα που δεν έκανε κανένα άλλο κράτος, ακόμα και όταν Αγγλία και ΗΠΑ συμμάχησαν στρατιωτικά με την ΕΣΣΔ ενάντια στο φασιστικό άξονα Γερμανίας - Ιταλίας - Ιαπωνίας.



Η ανάγκη γνώσης γύρω από τους δύο παγκόσμιους πολέμους συνδέεται άμεσα με τον προσανατολισμό του εργατικού κινήματος σε κάθε χώρα, με την ίδια την ικανότητα του Κομμουνιστικού Κόμματος να προσανατολίσει την εργατική τάξη, το λαό γενικότερα, σε πάλη για τη δικιά του προοπτική, για τη δικιά του εξουσία. Η πραγματικότητα των πολεμικών συγκρούσεων σε Ουκρανία, Συρία, ΙΡΑΚ και αλλού υπογραμμίζει με τραγικό τρόπο «πόσο εύκολο» είναι η εργατική τάξη και ο λαός μια χώρας να βρεθεί να πολεμάει κάτω από «ξένες σημαίες», δηλαδή από σημαίες τμημάτων της εγχώριας αστικής τάξης που πάντα συνδέονται και ακουμπάνε σε διεθνή στηρίγματά τους - σε ισχυρότερες χώρες του ιμπεριαλιστικού συστήματος.





Με αφορμή αυτές τις επετείους, ο «Ριζοσπάστης» υπενθυμίζει ορισμένες εκδόσεις που αναδεικνύουν συμπεράσματα και φωτίζουν με ιστορική γνώση αυτό που θέτει το Πρόγραμμα του ΚΚΕ: «Σε περίπτωση ιμπεριαλιστικής πολεμικής εμπλοκής της Ελλάδας, είτε σε αμυντικό είτε σε επιθετικό πόλεμο, το Κόμμα πρέπει να ηγηθεί της αυτοτελούς οργάνωσης της εργατικής - λαϊκής πάλης με όλες τις μορφές, ώστε να οδηγήσει σε ολοκληρωτική ήττα της αστικής τάξης, εγχώριας και ξένης ως εισβολέα, έμπρακτα να συνδεθεί με την κατάκτηση της εξουσίας. Με την πρωτοβουλία και καθοδήγηση του Κόμματος να συγκροτηθεί εργατικό - λαϊκό μέτωπο με όλες τις μορφές δράσης, με σύνθημα: Ο λαός θα δώσει την ελευθερία και τη διέξοδο από το καπιταλιστικό σύστημα που, όσο κυριαρχεί, φέρνει τον πόλεμο και την "ειρήνη" με το πιστόλι στον κρόταφο».
Β. Ι. Λένιν: «Για τον πόλεμο και τη Σοσιαλιστική Επανάσταση».

Τα κείμενα της Συλλογής γράφτηκαν στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Και αναδεικνύουν ποια είναι η αιτία των πολέμων στην εποχή του ιμπεριαλισμού. Αυτή η προσέγγιση έχει πολλή μεγάλη σημασία σήμερα, αφού η αστική τάξη κάθε χώρας συσκοτίζει τις πραγματικές αιτίες των πολέμων: Είτε με τον εθνικισμό, που προβάλει ως αίτιο κάποια εθνική αδικία που της συνέβη, μόνο που αυτό είναι μόνο η αφορμή, είτε με την κοσμοπολίτικη ερμηνεία, που προβάλει πως θα μπορούσαν οι πόλεμοι να αποφευχθούν, πως δήθεν δεν έδρασαν αποτελεσματικά οι ειρηνοποιοί πολιτικοί, δεν εισακούστηκαν οι ψύχραιμες φωνές. Είναι αλήθεια πως στις σχέσεις μεταξύ των κρατών συνυπάρχουν ο ανταγωνισμός και η συνεργασία, π.χ., στην περίπτωση ελληνικού και τούρκικου κεφαλαίου, όπου ο ανταγωνισμός για το Αιγαίο συνυπάρχει με πολιτική συνεργασίας και συνδιαχείρισης. Ομως οι αιτίες των πολέμων δεν μπορούν να εξαλειφτούν όσο υπάρχει ο καπιταλιστικός ανταγωνισμός. Η αλλαγή στο συσχετισμό των δυνάμεων μεταξύ των καπιταλιστών επιφέρει την ανάγκη για το ξαναμοίρασμα των αγορών.

Αναφέρει χαρακτηριστικά ο Λένιν το 1916: «... Στον καπιταλισμό ... δεν μπορεί να υπάρξει άλλη βάση, άλλη αρχή μοιρασιάς, εκτός από τη δύναμη... Η δύναμη όμως αλλάζει με την πορεία της οικονομικής εξέλιξης...

Για να ελεγχθεί η πραγματική δύναμη ενός καπιταλιστικού κράτους δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρχει άλλο μέσο εκτός από τον πόλεμο...

Στις συνθήκες του καπιταλισμού είναι αδύνατη μια ισόμετρη ανάπτυξη των διαφόρων οικονομιών και των διαφόρων κρατών. Στις συνθήκες του καπιταλισμού δεν μπορεί να υπάρχουν άλλα μέσα για την αποκατάσταση από καιρό σε καιρό της παραβιασμένης ισορροπίας, εκτός από τις κρίσεις στη βιομηχανία και τους πολέμους στην πολιτική».


Οπως επισημαίνεται, επίσης, στη Συλλογή πρόκειται για το ότι: «Ενας δουλοκτήτης που έχει 100 δούλους πολεμάει με ένα δουλοκτήτη που έχει 200 δούλους, για ένα πιο "δίκαιο" ξαναμοίρασμα των δούλων», τότε δεν έχει σημασία ποιος ξεκινά πρώτος, ποιος επιτίθεται πρώτος, «η χρησιμοποίηση σε μια τέτοια περίπτωση της έννοιας "αμυντικός" πόλεμος ή "υπεράσπιση της πατρίδας" θα ήταν πλαστογραφία της ιστορίας και στην πραγματικότητα θα σήμαινε εξαπάτηση του απλού λαού... Ετσι ακριβώς εξαπατά τους λαούς η σημερινή αστική τάξη με την "εθνική" ιδεολογία και με την έννοια της υπεράσπισης της πατρίδας στο σημερινό πόλεμο, που γίνεται ανάμεσα σε δουλοκτήτες για την εδραίωση και το δυνάμωμα της δουλείας».

Επίσης, ο Λένιν αναλύει πολέμους που ήταν τυπικό γνώρισμα της περιόδου 1789-1871, δηλαδή οι εθνικοί πόλεμοι της εποχής των αστικών επαναστάσεων αλλά και τα κινήματα των καταπιεζόμενων και χωρίς κρατική συγκρότηση εθνών που συνεχίζονταν και στην εποχή των κειμένων της Συλλογής.

Η Συλλογή αναδεικνύει πως υπάρχουν και δίκαιοι πόλεμοι, όπως είναι η επανάσταση της εργατικής τάξης, ο εμφύλιος πόλεμος από τη σκοπιά της εργατικής τάξης, ο επαναστατικός πόλεμος.

Στις συνθήκες του πολέμου επήλθε η χρεοκοπία της σοσιαλδημοκρατίας, η οποία πήρε θέσεις σοβινιστικές - εθνικιστικές, ο Λένιν αναλύει τις αιτίες του φαινομένου, καταλήγοντας πως το σοσιαλσοβινισμό τον γέννησε ο ρεφορμισμός, ότι δεν ήταν ένα στιγμιαίο ατόπημα, απλώς μια προδοσία κάποιων παλιανθρώπων. Αξίζει να παρακολουθήσει κανείς στα κείμενα τις Συλλογής πώς ο Λένιν και το Κόμμα των Μπολσεβίκων χάραξαν σε δύσκολες συνθήκες τη γραμμή που έθετε την ανάγκη «ήττας της δικής σου αστικής τάξης» και τη μετατροπή του πολέμου σε πάλη για την κατάκτηση της επαναστατικής εργατικής εξουσίας. Αυτή η επεξεργασία έγινε σε αντιπαράθεση τόσο με το σοσιαλσοβινισμό όσο και με τον πασιφισμό, που πρότασσε απλώς το σύνθημα της ειρήνης δίχως να θέτει ποια τάξη θα φέρει την ειρήνη και με ποιον τρόπο.

Αντρέ Μαρτί: «Το Επος της Μαύρης Θάλασσας».

Η έξοδος από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο έφερε τη νίκη της εργατικής τάξης, το 1917, στη Ρωσία, η λενινιστική γραμμή των μπολσεβίκων είχε καταφέρει να επικρατήσει. Το παράδειγμα πλέον της ίδιας της επανάστασης είχε επίδραση στους λαούς όλου του κόσμου, οι αστοί έτρεμαν τον μπολσεβικισμό. Ενα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα της επίδρασης της επανάστασης ήταν και αυτό της εξέγερσης των πληρωμάτων του Γαλλικού Στόλου, που είχε πάει για να καταπνίξει την επανάσταση. Στην εξέγερση συντέλεσαν τόσο οι ταλαιπωρίες του ίδιου του πολέμου όσο και η συνειδητή δράση των μπολσεβίκων.

Ρατζάνι Πάλμε Ντατ: «Φασισμός και κοινωνική Επανάσταση».

Από το, ευρύτατου ενδιαφέροντος, βιβλίο αξίζει μια αναφορά στο υποκεφάλαιο «Φασισμός και Πόλεμος». Οπως γράφει ο Ντατ: «Στο ζήτημα φασισμός και πόλεμος έχουν γραφτεί ιδιαιτέρως πολλές ανοησίες». Αναδεικνύονταν πως ο πόλεμος δε συνδεόταν αποκλειστικά με τη φασιστικής μορφής κυβέρνηση αλλά και η αστική δημοκρατία έχει διεξάγει ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Οτι οι ΗΠΑ, Αγγλία, Γαλλία δεν ήταν «άγγελοι ειρήνης».

Ιβάν Μάισκι: «Ποιος βοήθησε τον Χίτλερ;».

Η τελευταία επισήμανση του Ντατ αποτελεί και οδηγητικό νήμα για την κατανόηση της στάσης της ΕΣΣΔ στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Για την κατανόηση των κινήσεών της σε διπλωματικό - διακρατικό επίπεδο απέναντι στη Γερμανία. Ο Μάισκι στο βιβλίο καταθέτει πληροφορίες και γεγονότα έχοντας άμεση και προσωπική πείρα, αφού από το 1932 έως το 1943 ήταν ο πρέσβης της ΕΣΣΔ στο Λονδίνο και για ακόμα μεγαλύτερο διάστημα ήταν στις διπλωματικές - προξενικές υπηρεσίες της ΕΣΣΔ.

Θανάσης Παπαρήγας: «Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος. Σκέψεις για μερικές πλευρές του».

Πλευρές των γενικότερων εξελίξεων που οδήγησαν στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά και της εξέλιξής του κατατίθενται σε αυτό το βιβλίο. Ιδιαίτερα επικεντρώνει στην πείρα των κυβερνήσεων των «Λαϊκών Μετώπων» σε Ισπανία και Γαλλία. Αναδεικνύοντας σχετικά άγνωστες ή ξεχασμένες πλευρές, όπως ήταν η μεταξύ τους σύγκρουση κ.ά.

Συλλογικό: «Δεκέμβρης του 1944».

Η έκδοση θέτει τα γεγονότα στο διεθνές πλαίσιο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, που δεν είχε λήξει συνολικά παρόλο που είχε λήξη η κατοχή στην Ελλάδα. Συμβάλλει στην απάντηση στην αστική αντικομμουνιστική προπαγάνδα σχετικά με τα γεγονότα του Δεκέμβρη και αναδεικνύει το μεγαλείο της πάλης του λαού σε αυτήν τη δίκαιη μάχη. Ταυτόχρονα, αναδεικνύονται συμπεράσματα σχετικά τον ίδιο το χαρακτήρα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και τη στρατηγική του ΚΚΕ. «Το κόμμα μας δεν αντιμετώπισε τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα ως κρίκο για την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας, αλλά αυτονόμησε την πάλη ενάντια στους κατακτητές από την πάλη για την ανατροπή της αστικής τάξης», όπως τονίζει η «Εισαγωγή» του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Δ.Κουτσούμπας:"Δεν τους χρωστάμε τίποτα, αυτοί χρωστάνε στον ελληνικό λαό"


Δήλωση του Δ. Κουτσούμπα στην εκδήλωση μνήμης για το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα

Στις εκδηλώσεις για το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα παραβρέθηκε το πρωί του Σαββάτου 13 Δεκέμβρη, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Παρέστη στην επιμνημόσυνη δέηση και στη συνέχεια πορεύθηκε μέχρι το μνημείο όπου έγινε προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων.

Σε δήλωσή του ο Δημήτρης Κουτσούμπας επεσήμανε: «Σήμερα εδώ από τη μαρτυρική πόλη των Καλαβρύτων, απευθύνουμε μήνυμα συνέχισης του αγώνα, της αντίστασης. Το έγκλημα των ναζί, των φασιστών του γερμανικού ιμπεριαλισμού ενάντια στο λαό της χώρα μας, ενάντια στο λαό των Καλαβρύτων, αλλά και των άλλων 32 μαρτυρικών πόλεων δεν πληρώνεται με τίποτα.

Αυτό που μπορούν να κάνουν αυτήν τη στιγμή είναι να αποδώσουν τις γερμανικές επανορθώσεις στον ελληνικό λαό. Δεν τους χρωστάμε τίποτα, αυτοί χρωστάνε στον ελληνικό λαό».

902

Ιταλία: Τσουνάμι απεργιακών κινητοποιήσεων κατά της πολιτικής Ρέντσι

“Δεν πάει έτσι!” είναι το σύνθημα αυτής της απεργιακής κινητοποίησης...


ikypros
Πορείες σε 54 πόλεις






«Τσουνάμι» απεργιακών κινητοποιήσεων σήμερα στην Ιταλία, με πορείες σε 54 πόλεις εναντίον των οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών της κυβέρνησης του Ματέο Ρέντσι.

Από την απεργία αναμένεται ότι θα επηρεασθούν όλοι οι τομείς δραστηριότητας, οι υπηρεσίες υγείας, τα σχολεία, οι μεταφορές, αλλά θα εξασφαλισθεί ένα μίνιμουμ υπηρεσιών. Η κινητοποίηση θα διαρκέσει από τις 09:00 ως τις 17:00.

Χθες το βράδυ, ο υπουργός Μεταφορών Μαουρίτσιο Λούπι υπαναχώρησε την τελευταία στιγμή στην απόφασή του να προχωρήσει σε επίταξη στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες, αφού πέτυχε από τα συνδικάτα του τομέα να μειώσουν τη στάση εργασίας τους κατά μία ώρα (από τις 09:00 ως τις 16:00, αντί για τις 17:00): αυτό θα επιτρέψει στους κατοίκους των προαστίων που διαδηλώνουν ή εργάζονται να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

“Δεν πάει έτσι!” είναι το σύνθημα αυτής της απεργιακής κινητοποίησης η οποία οργανώθηκε στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα από την κύρια ιταλική εργατική συνομοσπονδία, την αριστερή CGIL, και υποστηρίζεται από τη μετριοπαθή UIL.

Μια τρίτη, μικρότερη συνομοσπονδία, η δεξιά UGL, ανακοίνωσε εκ των υστέρων τη συμμετοχή της στην κινητοποίηση. Η μετριοπαθής καθολική συνομοσπονδία CISL δεν συμμετέχει, θεωρώντας πως η διαμαρτυρία στο σημερινό πλαίσιο είναι αντιπαραγωγική και πως είναι καλύτερα να προταθεί “ένα μεγάλο κοινωνικό σύμφωνο”.

Αναστάτωση αναμένεται ιδιαίτερα στον τομέα των αερομεταφορών, λόγω ακυρώσεων πτήσεων και της συμμετοχής στην απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.

Ο κύριος στόχος της συνδικαλιστικής οργής παραμένει η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας την οποία θέλησε ο Ρέντσι για να ενθαρρύνει τις προσλήψεις. Ο σχετικός νόμος, ο οποίος υιοθετήθηκε την περασμένη εβδομάδα, προβλέπει τη διευκόλυνση των απολύσεων και τον περιορισμό των δικαιωμάτων και της προστασίας των μισθωτών κατά τα πρώτα χρόνια της εργασιακής σύμβασής τους.

Τα συνδικάτα καταγγέλλουν επίσης το σχέδιο προϋπολογισμού του 2015, τα μέτρα του οποίου για την οικονομική ανάκαμψη θεωρούν ανεπαρκή.

Στη Ρώμη, τα συνδικάτα θα πραγματοποιήσουν μια πορεία στον κέντρο της πόλης και μια διαδήλωση σε μία από τις μικρότερες πλατείες της πρωτεύουσας.


Σημείωση "εδώ κ τώρα": Δεν βλέπουμε να συμμετέχει η USB στο ..."δεν πάει έτσι".
Οι Ιταλοί εργαζόμενοι ανάμεσα στα σκληρά μέτρα που έρχονται κι ένα συνδικαλιστικό κίνημα που "αντιστέκεται" χωρίς στόχο.

Αντιασφαλιστικοί νόμοι: Από τον Σιούφα στον Γιαννίτση και από εκεί στον Ρέππα

Μια αναδρομή στις βασικές ανατροπές από το 1990, που είχαν όλες την ίδια στρατηγική στόχευση για λογαριασμό του κεφαλαίου


Πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη», την περίοδο των εργατικών κινητοποιήσεων ενάντια στο σχέδιο 

Το 2001 η κυβέρνηση Σημίτη, με υπουργό Εργασίας τον Τάσο Γιαννίτση (διετέλεσε πρόεδρος του Ομίλου Ελληνικών Πετρελαίων - ΕΛΠΕ την περίοδο 2009 - 2011), επιχείρησε για λογαριασμό της εργοδοσίας να προωθήσει την επόμενη μεγάλη, μετά το 1992, αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση.
Οπως κάθε φορά, έτσι και τώρα, οι στόχοι παρέμεναν ίδιοι: Παραπέρα μείωση του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους» και να βάλουν, ξανά, οι κεφαλαιοκράτες στο χέρι τα όποια αποθεματικά των Ταμείων. Οπως έκαναν επί περίπου πέντε δεκαετίες, ροκανίζοντας με διάφορους τρόπους σχεδόν 60 δισ. ευρώ,

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Ολονυχτία των συνταξιούχων έξω από το υπουργείο Οικονομικών= Με χαρά συμμετέχω!



Ολονύχτια παναττική συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομικών, στο Σύνταγμα, διοργανώνουν αυτή την ώρα οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ - ΕΛΤΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ -ΟΣΕ - OAEE - ΝΑΤ - ΤΑΕ-ΟΑΕΕ- ΟΤΑ. Απαιτούν την επαναφορά της 13ης - 14ης σύνταξης.

Ήδη μπροστά από το υπουργείο Οικονομικών έχουν στηθεί τα καζάνια ώστε να φτιαχτεί ένα πλούσιο τραπέζι με φασολάδα, φακές, βραστό κρέας και άλλους μεζέδες.

Στη συγκέντρωση παραβρίσκεται ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Την κινητοποίηση θα συνοδεύσει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη», ο Μ. Ανδρουλιδάκης, ο Γ. Ανδρεάτος, η Ρ. Αντωνοπούλου, ο Β. Λέκκας, ο Β. Κορακάκης και ο Γ. Σαρρής ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των συνταξιουχικών ενώσεων να πλαισιώσουν καλλιτεχνικά τη διαμαρτυρία τους.


Από την κινητοποίηση στο Σύνταγμα

Θαν. Παφίλης για Νίκο Ρωμανό- "Για ποια ασφάλεια των πολιτών μιλάτε;"

Για ποια ασφάλεια των πολιτών μιλάτε;
10 και 15 χρονων παιδια πεθαίνουν απ' την πείνα και μιλάτε για ασφάλεια; Αυτοί από τι κινδυνεύουν;
Ακόμη κι ο κ.Κακλαμάνης που έχουμε συγκρουσθεί άπειρες φορές το είπε.
Εχετε κάνει 800 πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Τωρα δε μπορείτε;

Γ. Γκιόκας: Τώρα να δοθεί λύση στην υπόθεση του Νίκου Ρωμανού (VIDEO)

902.gr




Πρέπει τώρα να δοθεί λύση στην υπόθεση του κρατούμενου απεργού πείνας, Νίκου Ρωμανού, τόνισε στη Βουλή ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.


Σημείωσε πως υπάρχουν λύσεις για να εξασφαλιστεί η εκπαιδευτική άδεια καθώς είναι αναφαίρετο και αυτονόητο το δικαίωμα στη μόρφωση και στις σπουδές. Ο Γιάννης Γκιόκας επισήμανε πως γίνονται πιο μεγάλα τα ερωτήματα που προκύπτουν από τη στάση της κυβέρνησης καθώς δεν ανέλαβε κάποια πρωτοβουλία για να λυθεί το θέμα, ενώ αποδεικνύεται ότι από την πρώτη στιγμή υπήρχαν τρόποι να αντιμετωπισθεί η υπόθεση.

Αναρωτήθηκε αν τελικά η κυβέρνηση βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή ενός νέου ανθρώπου και ρίχνοντας λάδι στη φωτιά, στόχευε και στοχεύει στον αποπροσανατολισμό από τα κύρια προβλήματα του λαού.

Ανέφερε πως το ΚΚΕ δεν συμφωνεί με την τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης που προβλέπει τηλεδιάσκεψη και μαθήματα εξ αποστάσεως, λέγοντας πως σκοπός είναι να αποκρουστεί η πίεση για τη χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας που αφορά και τον Ρωμανό και άλλους κρατούμενους, ενώ υπενθύμισε πως τα ΤΕΙ στην κατάσταση που είναι δεν μπορούν να στηρίξουν μαθήματα εξ αποστάσεως.

Επίσης εξήγησε αναλυτικά τους λόγους για τους οποίος το ΚΚΕ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης «ρύθμιση δεσμευμένων ή κατασχεμένων χρηματικών απαιτήσεων και μετρητών».

Χθες Δευτέρα ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου άφησε ανοιχτό να αξιοποιηθεί το βραχιολάκι, λέγοντας πως «ο Νίκος Ρωμανός θα μπορεί να αξιοποιήσει τη ρύθμιση για την ηλεκτρονική επιτήρηση κρατουμένων (βραχιολάκι) όταν το σύστημα τεθεί σε εφαρμογή».

«Λύση είναι και το "βραχιολάκι"» δήλωσε ο Φραγκίσκος Ραγκούσης δικηγόρος του Ν. Ρωμανού.

Απεργία δίψας ξεκίνησε από σήμερα ο Ν. Ρωμανός










Aπεργία δίψας ξεκίνησε από σήμερα, σύμφωνα με τους δικηγόρους του, ο επί 31 μέρες απεργός πείνας Ν. Ρωμανός, μετά από τη χτεσινή απόρριψη από την αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Β. Θεοδώρου, της αίτησης του κρατούμενου, που ζητούσε να αναιρεθεί το βούλευμα με το οποίο δεν έγινε δεκτό το αίτημά του για χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών. Ο δικηγόρος του, μετά από τη γνωστοποίηση της απόρριψης, δήλωσε: «Ένας ακόμα δεσμός του Νίκου Ρωμανού με τη ζωή έσπασε».

Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Λεωφορεια χωρίς οδηγό -Πρόοδος...

Λεωφορεια χωρίς οδηγό, τώρα και στην Ελλάδα!
Η "πρώτη" τους στα Τρίκαλα.

Προφανώς μετά την κυκλοφορία των λεωφορείων χωρίς οδηγό, οι οδηγοί θα εξακολουθήσουν να δουλεύουν κανονικά, απλά λιγότερο και πιο ξεκούραστα και φυσικά δεν θα επηρεαστούν οι μισθοί τους.
Μετά ξυπνάς και ψάχνεις γκρεμό να πέσεις.

Η τεχνολογίες, που πράγματι καλπάζουν, δεν είναι στη διάθεση όλων αλλά μόνο στη διάθεση των ιδιοκτητών τους.

Για ποιο λόγο να χαρούμε λοιπόν;
Που κάποιοι ακόμη θα χάσουν τη δουλειά τους και κάποιοι άλλοι θα πληρώνονται λιγότερο;

Κι εσύ μικρομαγαζάτορα που λες "και τι με νοιάζει εμένα", αυτούς θα τους ξαναδείς να μπαίνουν στο μαγαζί σου;

Οι άλλοι... που θα πλουτίσουν και από αυτή την "πρόοδο" και "μεταρύθμιση" δεν μπαίνουν σε μικρομάγαζα. Εχουν τα δικά τους.


Γιούρογκρουπ: Δίμηνη «τεχνική παράταση» του μνημονίου - Σχόλιο του ΚΚΕ


Ηρεμα και χαμογελαστά...
902
Δίμηνη «τεχνική παράταση» του «ελληνικού προγράμματος» (Μνημονίου) αποφάσισε το Eurogroup. Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας αναμένονται την Τρίτη στην Αθήνα για να συνεχιστούν οι συζητήσεις και τα «πάρε - δώσε» για τη διαμόρφωση των αντιλαϊκών μέτρων και για την «επόμενη μέρα», που η κυβέρνηση ονομάζει «μεταμνημονιακή».

Όπως δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, η τρόικα ενημέρωσε το Eurogroup πως υπάρχει κάποια πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, όμως αυτή δεν είναι αρκετή για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως τα τέλη του 2014.

Την Τρίτη, η Ελλάδα θα υποβάλλει και τυπικά (με επιστολή) το αίτημα της δίμηνης παράτασης το οποίο αναμένεται να γίνει δεκτό από το Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Σε αυτό το αίτημα θα υπάρχει από την Ελλάδα η επαναβεβαίωση των δεσμεύσεών της για την υλοποίηση των ενεργειών του προγράμματος.

Παραλλήλως, η τρόικα θα υποβάλλει την Τρίτη έκθεση για τα πεπραγμένα της Ελλάδας.

Η τρόικα πρότεινε την παράταση της διαθεσιμότητας των 11 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως το τέλος Φεβρουαρίου και το Eurogroup αναμένεται

Νίκος Σοφιανός στον «Real FM» για την επίσπευση της προεδρικής εκλογής




«Η επίσπευση της προεδρικής εκλογής είναι ενταγμένη στους σχεδιασμούς που κάνει η συγκυβέρνηση, μαζί με τους συμμάχους της, τους εταίρους της», είπε ο Νίκος Σοφιανός,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας νωρίς το βράδυ της Δευτέρας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM». Προσθέτοντας ότι δεν είναι εταίροι μόνο της συγκυβέρνησης, αλλά «είναι και της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των πολιτικών δυνάμεων που θεωρούν ότι η ΕΕ το ΔΝΤ και η ΕΚΤ είναι μονόδρομος για τη χώρα».

«Η θέση του ΚΚΕ είναι γνωστή. Στην προεδρική εκλογή θα σταθούμε απέναντι. Θεωρούμε ότι αυτός ο θεσμός, ανεξάρτητα από πρόσωπο, υπηρετεί μια πολιτική κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της ολιγαρχίας και από χέρι ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα», επισήμανε ο Ν. Σοφιανός.

Σε ερώτηση για τις εκλογές, αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόνισε:

«Το κρίσιμο διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι αν ο λαός μας θα έχει την επόμενη μέρα μια ισχυρή πολιτική δύναμη, η οποία εναντιώθηκε και θα εναντιωθεί από χέρι και σίγουρα χωρίς μετεκλογικά αλισβερίσια, στην τρόικα, στα μνημόνια διαρκείας. Τα οποία είναι γνωστά, τα ξέρουν αυτοί που καλλιεργούν τον ευρωμονόδρομο. Ξέρουν ότι σε όλες τις χώρες της ΕΕ και της Ευρωζώνης υπάρχει μνημόνιο διαρκείας, ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί. Θεωρούμε ότι η βάση της κρίσης του λαού μας είναι πόσο την επόμενη μέρα θα είναι ισχυρό το μπόι του απέναντι σε μια κυβέρνηση, είτε της ΝΔ, είτε του ΣΥΡΙΖΑ με τους αντίστοιχους συμμάχους τους -εκεί δεν μπορείς να βγάλεις και άκρη με το με ποιόν θα συμμαχήσουν την επόμενη μέρα των εκλογών- ώστε να μπορέσει ο λαός μας να ανακόψει αυτήν την πορεία, να καταργηθούν όλοι οι εφαρμοστικοί νόμοι, να μην αναγνωριστεί το χρέος, να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για ανάσες, αλλά και για πολιτική ανάσχεση, ανατροπή αυτού του μονόδρομου».

Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ «70 χρόνια από τον ηρωικό Δεκέμβρη του '44, σύγχρονα διδάγματα»


Εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, στην εκδήλωση




Με συγκίνηση και θαυμασμό, με μεγάλη εκτίμηση τιμάμε σήμερα τους νεκρούς αγωνιστές και αγωνίστριες των 33 ημερών του Δεκέμβρη του '44, τους τραυματίες και χιλιάδες κυνηγημένους αγωνιστές και αγωνίστριες του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ με τη λήξη του πολέμου και για πολλά χρόνια μετά.


Τιμάμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που επιδείχθηκαν, τη μαζική λαϊκή οργάνωση, την πρωτοβουλία και αυτενέργεια, τη συλλογικότητα, την αλληλεγγύη, την ετοιμότητα πολιτικής επαγρύπνησης, σε έναν αγώνα που πρωταγωνιστή είχε τα πιο διαλεχτά παιδιά της εργατικής τάξης, το ΚΚΕ. Δεν ήταν μόνο οι μαχόμενοι με τα όπλα που έλαμψαν, ήταν και οι άμαχοι που στήριζαν τους μαχητές, ήταν έτοιμοι να αναπληρώσουν τους νεκρούς και τραυματισμένους, σε πολλές συνοικίες της Αθήνας και του Πειραιά.

Ο αγώνας δεν είχε νικηφόρα έκβαση, λόγω του ετεροβαρούς συσχετισμού δυνάμεων, με τις πιο λυσσαλέες αντικομμουνιστικές ελληνικές αστικές δυνάμεις από κοινού με τα αγγλικά στρατεύματα. Ομως, δεν ήταν ένας χαμένος και άσκοπος αγώνας.

Ορισμένοι, προ πολλού ηττημένοι ιδεολογικά και ψυχολογικά, αναγνωρίζουν σε μερικές περιπτώσεις το λαϊκό ηρωισμό του Δεκέμβρη, θεωρούν, όμως, δικαιωμένο μόνο τον αγώνα που διεξάγεται, έχοντας από πριν την ασφάλεια της σίγουρης νίκης.


Οι ταξικοί αγώνες, και μάλιστα σε κορυφαίες στιγμές, όπως είναι ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, η επαναστατική κατάσταση, δεν δίνονται ποτέ έχοντας εξασφαλισμένη τη νίκη. Η αντεπίθεση είναι τότε υποχρεωτική, αυτή βγάζει στην επιφάνεια τον πραγματικό συσχετισμό δυνάμεων. Αλίμονο στην εργατική τάξη και το Κομμουνιστικό Κόμμα, αν, στο όνομα των δυσκολιών, προτιμήσουν να κρύψουν το κεφάλι στην άμμο, να παραιτηθούν από κάθε προσπάθεια, πολύ περισσότερο όταν προκαλούνται από τον αντίπαλο, μόνο και μόνο γιατί δεν έχουν προκαταβολικά εξασφαλίσει τη νίκη.

Σκεφτείτε

Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

Τζάμια και σοσιαλιστικές επαναστάσεις










Ο θρίαμβος της επανάστασης ήταν υπόδειγμα τάξης. Δεν υπήρξε λεηλασία, κανένας δεν σύρθηκε στους δρόμους, δεν υπήρξαν φόνοι, δεν έγιναν εγκλήματα. Υπήρξε απόλυτη τάξη.

Φιντέλ Κάστρο (24:43 της ταινίας). 
Λίγο μετά στο ίδιο βίντεο --26:39--, οι εκτελέσεις στελεχών του καθεστώτος Μπατίστα, βασανιστών του κουβανικού λαού. Οι εκτελέσεις έγιναν επίσης με απόλυτη τάξη.

Προς σύγκριση:

Η πραγματική λαϊκή εξέγερση δεν πρόκειται να σπάσει ένα τζάμι. Η πραγματική λαϊκή εξέγερση θα έχει αιτήματα και στόχους. Θα έχει πολιτικό σκοπό. Δε θα είναι απλώς αγανάκτηση. Η πραγματική λαϊκή εξέγερση, ακριβώς επειδή θέλει να μετατρέψει σε λαϊκή περιουσία ό,τι έχει δημιουργήσει ο εργαζόμενος λαός σε αυτόν τον τόπο, δε θέλει να την καταστρέψει. Γιατί να καταστρέψει επιχειρήσεις; Γιατί να σπάσει μηχανήματα; Γιατί να κάψει επιχειρήσεις; Γιατί να καταστρέψει τράπεζες; Λαϊκή περιουσία θέλει να τα κάνει.

Αλέκα Παπαρήγα, Δεκέμβρης 2008


Οταν θα γίνει σοσιαλισμός στην Ελλάδα, όλοι οι βιομήχανοι θα μας παραδώσουν τις βιομηχανίες τους και θα πούνε “πάρτε τα”; Θα είναι σκληρή η σύγκρουση. Και θα είναι και με τους συμμάχους τους, ανώτερα μεσαία στρώματα κτλ. Δεν κατάλαβα, δηλαδή. Βεβαίως θα υπάρξει βία, δεν το κρύβουμε.

Αλέκα Παπαρήγα, Νοέμβρης 2008

Lenin reloaded

Τα "σοβαρά επεισόδια" δε βγήκαν

"Αθήνα μετά τα επεισόδια: Τα δημοτικά συνεργεία μάζεψαν 50 τόνους πέτρες από τα Εξάρχεια!"

"Εικόνα καταστροφής από εμπόλεμη ζώνη θύμιζε την Κυριακή το κέντρο της Αθήνας τις πρώτες πρωινές ώρες, μετά τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν στον πρωτεύουσα..."

Aυτά γράφει το "αμερόληπτο" ΣΚΑΙ σήμερα.

Ε, αφού τους ενοχλούν οι πέτρες, ας έλεγαν στα δικά τους παιδιά  που είχαν σκορπισθεί παντού και τις πέταγαν να ήταν πιο συγκρατημένοι. Ας πέταγαν λιγότερες.
Αλλά όσο έβλεπαν ότι δεν μπορούσαν να προκαλέσουν συμμετοχή πολλών στα "σοβαρά επεισόδια" που είχαν σχεδιάσει, όλο και αύξαναν τη δόση.
Παρ' όλους τους 50 τόνους πέτρες πάντως τα "σοβαρά επεισόδια" δεν ήταν και τόσο σοβαρά.

Δεν τους βγήκε. Τους έχουν πάρει χαμπάρι ακόμη και οι αφελείς.

Και φυσικά αυτό που έδειχναν τα κανάλια, ήταν κανονικό σκηνικό ταινίας.
 Μόλις πας λίγα μέτρα πιο πέρα δεν τρέχει τίποτα. 

Ετσι ήταν και χθες στο κέντρο.

Όσο για το κλασσικό πιά "Άγνωστοι έχουν προκαλέσει ζημιές σε καταστήματα... κλπ" όλοι ξέρουν ότι δεν ήταν άγνωστοι. Ουτε στην Αθήνα ούτε αλλού.


Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Συμμετείχε το ΚΚΕ στις διαδηλώσεις του Δεκέμβρη του 2008; -"Φονιάς των μαθητών το κράτος των αστών"


Οι συγκεντρώσεις- Η ομιλια της Α.Παπαρήγα στην Ομόνοια 8/12/08- Δήλωση Μ.Θεοδωράκη στο "Ρ'- Οι "Ρ" των ημερών

Επειδή λέγονται πολλά από πολλές και συνήθως άκυρες πλευρές για το Δεκέμβρη του '08 και το αν συμμετείχε το ΚΚΕ στις διαδηλώσεις ενάντια στην καταστολή που έγιναν αναδημοσιεύουμε άρθρα, δηλώσεις και σχόλια από τις σελίδες του Ριζοσπάστη της Τρίτης 9 Δεκέμβρη 2008.(Θυμίζουμε ότι τα γεγονότα ξεκίνησαν μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου αργά το βράδυ του Σαββάτου 6 Δεκέμβρη του 2008. Ο "Ρ" της Τρίτης ήταν ο πρώτος μετά τη δολοφονία)
Το ΚΚΕ όπως ξέρουν όλοι πιστεύει στη δύναμη του οργανωμένου αγώνα ενώ θεωρεί τη δράση των αντιεξουσιαστών ανώδυνη για την εξουσία και επικίνδυνη λόγω των χαρακτηριστικών της για το λαικό κίνημα.
Επίσης το ΚΚΕ προσπαθεί σε κάθε συγκυρία να αποκαλύψει και να δείξει το πρόσωπο του πραγματικού ενόχου, που δεν είναι βέβαια κάποιο πρόσωπο ή ξεκομένα κάποια κυβέρνηση αλλά το δολοφονικό καπιταλιστικό σύστημα. Να δώσει δηλαδή κατεύθυνση και προοπτική στους αγώνες αντί να τους αφήσει να εγκλωβιστούν και να σκορπίσουν σε μια ευκαιριακή εκτόνωση που αργά ή γρήγορα θα κοπάσει.
Τις μέρες πάντως εκείνου του Δεκέμβρη το ΚΚΕ ήταν παρόν με καθημερινές κινητοποιήσεις μαθητών, φοιτητών κι εργαζομένων, και  μεγάλες συγκεντρώσεις και πορείες παρά το ότι δεχόταν επίθεση(στους δρόμους) και απο την πλευρά του κράτους αλλά και από την πλευρά ανεξέλεγκτων κουκουλοφόρων που κτυπούσαν τις πορείες του.

Σείστηκε η Αθήνα από τη φωνή της διαδήλωσης
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 9/12/2012
Ατέλειωτο ποτάμι η κόκκινη πορεία

Ηταν χιλιάδες. Ανθρωποι κάθε ηλικίας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, έδωσαν το αγωνιστικό τους «παρών» χτες βράδυ στην Ομόνοια, καθιστώντας κενό γράμμα την προσπάθεια εκφοβισμού που εξελίσσεται μέρες τώρα. Το κέντρο της Αθήνας σείστηκε από τη φωνή της, από την ταξική οργή της, πιο δυνατή απ' τους αλαλαγμούς των γνωστών αγνώστων που στους γύρω δρόμους έσπαγαν, έκαιγαν, τρομοκρατούσαν. Σείστηκε η Αθήνα από χιλιάδες φωνές που διατράνωσαν: «Πάλη οργανωμένη, πάλη ταξική, αυτή είναι η απάντηση στην καταστολή», «Κρίση, φτώχεια, αυταρχισμός, αυτός είναι ο καπιταλισμός», «Αυτή η πολιτική η αντιλαϊκή με μέτωπο και πάλη θα ανατραπεί».

Από τις 5.30 το απόγευμα η Ομόνοια

ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ!


Συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ την Κυριακή ενάντια στη νέα αντιασφαλιστική επέλαση






Όλοι στους δρόμους να ανατρέψουμε τη νέα αντιασφαλιστική επέλαση, τονίζει το ΠΑΜΕ. Την Πέμπτη διοργάνωσε παραστάσεις διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση, σε κυβερνητικά κτίρια. Την Παρασκευή 5 Δεκέμβρη θα γίνουν πάνω από 1.000 εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς και πικετοφορίες σε γειτονιές ενώ ανάλογη πολύμορφη δραστηριότητα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 6 Δεκέμβρη.

Την Κυριακή 7 Δεκέμβρη, θα πραγματοποιηθούν συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σε όλες τις πόλεις. Στην Αθήνα, το αγωνιστικό ραντεβού έχει δοθεί στις 5.30 μ.μ. στην Ομόνοια. Στις 5 μ.μ. έχουν οριστεί οι προσυγκεντρώσεις της Αθήνας. (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ). Στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα θα παραβρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη είναι στις 6 μ.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους ενώ κινητοποιήσεις θα γίνουν και σε άλλες πόλεις.

Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνουν η ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ και η ΟΓΕ.

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ τονίζει:

«ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ!

ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΛΑΣΗ!


Δεν αφήνουν τίποτα όρθιο στα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα!

Την Πέμπτη 4 Δεκέμβρη, συνδικάτα και εργαζόμενοι να προχωρήσουν σε παραστάσεις διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση, σε κυβερνητικά κτίρια.

Την Παρασκευή 5 Δεκέμβρη, πανελλαδική πανεξόρμηση παντού σε όλους τους κλάδους, σε όλους τους χώρους δουλειάς! Να μη μείνει εργαζόμενος ανενημέρωτος για το νέο σφαγιασμό που προετοιμάζεται.

Την Κυριακή 7 Δεκέμβρη ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ στα ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ σε όλες τις πόλεις! Στην Αθήνα, στις 5.30 μ.μ. στην Ομόνοια!

Κυβέρνηση και ΕΕ κατασπαράζουν όποιο δικαίωμα έχει απομείνει από την Κοινωνική Ασφάλιση των εργαζομένων και των συνταξιούχων, για να στηρίξουν τους μεγαλοεπιχειρηματίες στην Υγεία, στην ιδιωτική ασφάλιση, για να ενισχύσουν τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων. Σε τέτοια ανάπτυξη και ανάκαμψη αναφέρονται. Οι αλλαγές που προετοιμάζουν, θα είναι ακόμα πιο επώδυνες για τους εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, πλήττουν τις γυναίκες, τα νέα ζευγάρια, τους συνταξιούχους. Τα μέτρα αφορούν τους πάντες, δεν εξαιρούν κανέναν.

Κάθε σωματείο, κάθε συνταξιουχική οργάνωση, κάθε γυναικείος σύλλογος, κάθε σύλλογος νεολαίας, να μπει μπροστά, να πάρει την ευθύνη και τη θέση του στον αγώνα.

Να μην επιτρέψουμε το σφαγιασμό των δικαιωμάτων μας!

Με τους αγώνες και τη συμμετοχή μας, είναι στο χέρι μας να τους εμποδίσουμε!


Μειώνουν ξανά τις συντάξεις! Τις κατεβάζουν στα όρια των 200 και 300 ευρώ! Συζητούν και στοχεύουν στην προσαρμογή των συντάξεων στα όρια του "ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος", δηλαδή σε ένα μέτρο της ΕΕ που είναι φτιαγμένο μόνο και μόνο για να ρίχνει συνολικά προς τα κάτω τους μισθούς και τις συντάξεις, τη στιγμή που το λαϊκό εισόδημα βρίσκεται ήδη στα όρια της ανέχειας.


Αυξάνουν δραματικά τα όρια ηλικίας! Σβήνουν τη δυνατότητα που είχαν αρκετοί εργαζόμενοι να συνταξιοδοτηθούν πριν το 62ο έτος της ηλικίας τους ή πριν το γενικό όριο του 67ου έτους. Θίγει κυρίως παλιούς ασφαλισμένους, που μπορεί να είχαν μπει στην παραγωγή ακόμα και από τη δεκαετία του '70, αλλά είτε τους λείπει ο αναγκαίος αριθμός ενσήμων είτε το όριο ηλικίας. Σε αυτές τις ομάδες περιλαμβάνονται οι γυναίκες με ανήλικα παιδιά, εργαζόμενοι που ασφαλίζονται στα ΒΑΕ, ασφαλισμένοι στο Δημόσιο με τουλάχιστον 25ετία και μεταβατικά όρια ηλικίας πριν το 62ο έτος.


Αυξάνουν τον ελάχιστο αριθμό ενσήμων για την κατοχύρωση του δικαιώματος στη σύνταξη από τα 4.500 ένσημα στα 6.000 ένσημα! Δηλαδή ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους -που σήμερα η ανεργία τους θερίζει, που εργάζονται με 2ωρα και 3ωρα και σε προγράμματα απασχόλησης- η σύνταξη με τη μορφή που γνωρίζουμε ως σήμερα, δεν θα υπάρχει.


Συζητούν για νέους μαθηματικούς τύπους που θα μειώνουν τις συντάξεις, μαγειρεύοντας ξανά και ξανά τους συντελεστές αναπλήρωσης και τα κριτήρια, έτσι ώστε να μας καταδικάσουν στην εξαθλίωση.


Τσακίζουν το ΕΚΑΣ που έδινε ανάσα στους χαμηλοσυνταξιούχους. Μειώνουν τα προνοιακά επιδόματα.


Αφήνουν την υγεία του λαού και την προστασία των εργαζόμενων στο έλεος των κερδών των ασφαλιστικών εταιρειών!


Αυξάνουν τον ΦΠΑ σε διάφορα είδη, με αποτέλεσμα τις αυξήσεις των τιμών, πλήττοντας κυρίως τα φτωχά λαϊκά στρώματα!


Προωθούν νέα μείωση μισθών στο δημόσιο τομέα, τη στιγμή που ως σήμερα ένας δημόσιος υπάλληλος έχει χάσει πάνω από 5 μισθούς το χρόνο.

Τρίβουν τα χέρια τους οι ασφαλιστικές εταιρείες!

Οι συνεχείς μειώσεις στις συντάξεις και ο βαθιά αντιδραστικός αντιασφαλιστικός νόμος του 2010, που μπαίνει σε εφαρμογή από αρχή του έτους, δεν τους αρκεί. Νομοθετούν συνεχώς μέτρα που απαλλάσσουν το κράτος και τη μεγαλοεργοδοσία από τις ευθύνες τους στο Ασφαλιστικό. Θέλουν η σύνταξη και η υγεία να εξαρτώνται σχεδόν αποκλειστικά από τις εισφορές μας, ώστε να απαλλαγούν σταδιακά από τις ευθύνες τους.

Επιδιώκουν να γίνει η ασφάλιση ατομική υπόθεση του καθένα, να γίνουμε πελάτες των ασφαλιστικών εταιρειών, στο έλεος της κερδοφορίας τους.

Φτάνει πια! Μέχρι εδώ! Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε!

Να μη χαρίσουμε τις κατακτήσεις που κερδήθηκαν με αγώνες και αίμα!

Το ΠΑΜΕ καλεί την εργατική τάξη και τα συνδικάτα της, τις γυναίκες, τη νεολαία, τους συνταξιούχους, να συγκρουστούν με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, της ΕΕ και των επιχειρηματικών ομίλων.


Να μην επιτρέψουμε να γκρεμίσουν το όποιο ασφαλιστικό δικαίωμα απέμεινε.


Να μην επιτρέψουμε τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα να παραδοθούν στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών επιχειρήσεων.


Να μην επιτρέψουμε την απαλλαγή των επιχειρήσεων και του κράτους από τις ασφαλιστικές εισφορές.


Να μην επιτρέψουμε άλλα αντιλαϊκά μέτρα. Να καταργηθούν όλοι οι ως σήμερα αντιλαϊκοί εφαρμοστικοί νόμοι των μνημονίων.

Τα μέτρα που θέλουν να φέρουν, υπονομεύουν παραπέρα το μέλλον της νεολαίας, ξεζουμίζουν συνολικά τους εργαζόμενους, μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Αν τα μέτρα προχωρήσουν ή όχι, θα εξαρτηθεί από τη στάση μας!

Αν θα δεχτούμε να σφαγιαστούμε για τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών ή θα διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει!

Κανένας δεν επιτρέπεται να περιμένει τη σφαγή του!

Δεν υποτασσόμαστε στις αξιώσεις της κυβέρνησης, των μονοπωλίων, της ΕΕ!

Δεν θα παραιτηθούμε από το δικαίωμα στην αξιοπρεπή ζωή!

Να βάλουμε φρένο στους σχεδιασμούς για την κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης!

Να αγωνιστούμε για ένα ασφαλιστικό σύστημα που θα προστατεύει τον εργαζόμενο, θα του εξασφαλίζει αξιοπρεπή και ποιοτική ζωή μετά τον εργασιακό βίο, θα του προσφέρει δωρεάν αναβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας και Περίθαλψης.

Να πλημμυρίσουν οι δρόμοι!

Μπορούμε να τους σταματήσουμε!

Να προετοιμαστούμε για νέα απεργιακή μάχη!

ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ στα ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ στις 7 Δεκέμβρη σε όλες τις πόλεις! Στην Αθήνα, στις 5.30 μ.μ. στην Ομόνοια!».

Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Διαφθορά -"Πάμε καλά"



Βελτιώθηκε η θέση "της χώρας μας" στον "δείκτη αντίληψης διαφθοράς".
Έτσι οι εφευρέτες τρόπων παραπλάνησης των απλών ανθρώπων γύρω απο το τι μας συμβαίνει και γιατί γκρεμίζεται η ζωή μας, περιμένουν να υπάρξει μια έστω μικρή αισιοδοξία για το μέλλον.
Αφού η "διαφθορά", ως σοβαρός ή Νο1 λόγος της φτώχειας και της δυστυχίας μας αρχίζει να αντιμετωπίζεται, δε μπορεί παρά να περιμένουμε τις καλύτερες μέρες να φανούν.

Για να καταλάβουμε τι είναι αυτός ο περίφημος δείκτης που μας τοποθετεί πλέον στην πονηρή θέση 69, διαβάζουμε τι λέει ο πρόεδρος της "Διεθνούς Διαφάνειας":


«Ο Δείκτης Αντίληψης της Διαφθοράς 2014 δείχνει ότι η οικονομική ανάπτυξη υπονομεύεται και κάθε προσπάθεια καταπολέμησης της διαφθοράς φθίνει όταν ηγέτες και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι καταχρώνται την εξουσία για να οικειοποιηθούν δημόσιους πόρους για προσωπικό τους όφελος», σχολιάζει ο José Ugaz, πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας.

«Διεφθαρμένοι αξιωματούχοι διακινούν υπογείως σε φορολογικούς παραδείσους περιουσιακά στοιχεία που αποκτήθηκαν παράνομα, μέσω offshore εταιριών, χωρίς να τιμωρηθούν», προσθέτει ο Ugaz.


Όπως βλέπουμε η "Διεθνής διαφάνεια" ξεκαθαρίζει αμέσως ποια είναι τα όριά της.
Αναφέρεται στην διαφθορά ηγετών και υψηλών αξιωματούχων που οικειοποιούνται δημόσιο χρήμα.

Με λίγα και απλά λόγια δεν υπάρχουν ή δεν την ενδιαφέρουν περιπτώσεις διεφθαρμένων επιχειρήσεων, ομίλων, επιχειρηματιών κλπ. Αυτοί μπορούν να αρπάζουν ό,τι θέλουν, όποτε θέλουν και όσο τους καπνίζει. Δικός τους ο κόσμος κι ό,τι θέλουν τον κάνουν.
 Τι διάολο εξουσία θα ήταν αν δεν το έκαναν;

Τα όρια λοιπόν που βάζει πλεον το σύστημα είναι αυτά:
Επειδή η κρίση του καπιταλισμού καλπάζει και οι συνέπειές της τσακίζουν όλο και περισσότερο μεγάλες μάζες, από τη μιά πρέπει η "διαφθορά" να συμμαζευτεί όσο γίνεται και από την άλλη οι "νόμιμοι" διεφθαρμένοι εξουσιαστές πρέπει να δείξουν κάποιους άλλους ως διεφθαρμένους για να μην τους παρουν χαμπάρι τα θύματα.
Είναι βέβαια περίεργο ότι κανείς από τους αναλυτές ή δημοσιολόγους που μιλούν για το θέμα δεν σκέπτεται πως είναι δυνατόν να στήνονται στη σέντρα αυτοί που διαφθείρονται και να μένουν στη σκιά χωρίς μια μικρή ουσιαστική αναφορά αυτοί που τους διαφθείρουν.
Ακόμη κι αν δεχτεί κανείς ότι η αιτία της κρίσης είναι η διαφθορά και ότι ως διαφθορά ορίζεται το ότι "οι πολιτικοί τα παίρνουν"(πονηρά αφήνουν να εννοηθεί ότι είναι όλοι το ίδιο...) προκύπτει μια απλή σκέψη.

Αυτοί που τα παίρνουν από ποιον τα παίρνουν;

Αν για παράδειγμα ένας Τσοχατζόπουλος παίρνει μια τεράστια μίζα για να κλείσει μια συμφωνία, αυτός που του έδωσε ας πουμε 10%  μίζα δεν πήρε το 90% για τον εαυτό του;

Έτσι ενω τελικά το ίδιο το διεφθαρμένο σύστημα είναι ο διαφθορέας, δημιουργεί δήθεν έγκυρους οργανισμούς για την καταπολέμηση της διαφθοράς!
Και την ίδια στιγμή που καταγγέλει κάποιους πολιτικούς ότι έχουν offshore εταιρείες με μερικά εκατομμύρια, οι λογαριασμοί των μεγάλων μονοπωλίων γεμίζουν με δις και τρίς.

Για αυτούς άλλωστε όλα επιτρέπονται. Η λέξη διαφθορά δεν υπάρχει καν.
Ο μόνος νόμος γι αυτούς είναι το κέρδος και κάθε τρόπος που το εξασφαλίζει μπορεί να πάρει ακόμη και βραβείο επιχειρηματικότητας.

Πριν λίγα χρόνια επιτράπηκε, ή μάλλον επιβλήθηκε με νόμο, τα ασφαλιστικά Ταμεία να επενδύουν τα χρήματα των ασφαλισμένων στο Χρηματιστήριο και τις άλλες αγορές.
Ηταν άλλος ένας τρόπος για να σαρωθούν τα χρήματα των ασφαλισμένων και να καταλήξουν σε λογαριασμούς μεγάλων "παικτών".

Φυσικά η Διεθνής Διαφάνεια δεν ασχολείται με τέτοια. Αυτά επιταχύνουν την "οικονομική ανάπτυξη" (ποιων άραγε;). Απλά τώρα τα Ταμεία είναι άδεια για τους ασφαλισμένους και χρειάζονται μεταρρυθμίσεις...

Αυτό δεν ήταν διαφθορά αλλά νόμος.




Σύνταξη σε 120 χρόνια


Οι μουσικοί είμαστε από τους εργαζόμενους που όταν κάνουν 50 μεροκάματα μες τη χρονιά μάλλον πανηγυρίζουν!

Μια νέα σωτήρια "μεταρρύθμιση" του ασφαλιστικού, που φυσικά γίνεται για το καλό του τόπου,  ανεβάζει τις απαραίτητες μέρες δουλειάς για να πάρει κάποιος σύνταξη από τις 4.500 στις 6000!!!

Έτσι οι μουσικοί ή τραγουδιστές που καταφέρνουν να κάνουν ακόμη κι αυτά τα 50 μεροκάματα θα πάρουν σύνταξη σε 120 χρόνια!

Το ίδιο φυσικά ισχύει και για πολλούς άλλους όπως π.χ. οι ηθοποιοί αλλά και πολλοί άλλοι που δεν είναι δυνατόν πια να έχουν σταθερή καθημερινή δουλειά.

Κατά τα άλλα περνάμε μια χαρά στον καπιταλισμό.