Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

Δημοσκοπήσεις, δημοσκοπήσεις, δημοσκοπήσεις...

Δημοσκοπήσεις, δημοσκοπήσεις, δημοσκοπήσεις...

Η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο σίγουρο.

Από εκεί και πέρα είναι φανερή η πρσπάθεια να εμφανίσουν το κόμμα Κεντρώων του κ.Λεβέντη ως επιλογή που μπορεί να παίξει ρόλο, με στόχο μάλλον την απαξίωση της πολιτικής γενικά σύμφωνα με τη γνωστή τακτική "όλοι είναι ίδιοι" που ακολουθούν διάφορα κέντρα αστικής προπαγάνδας. Οι σκέψεις τους είναι μάλλον φανερές...
Την ίδια τακτική μεγάλων δημοσκοπικών ποσοστών σε κόμματα που θεωρούσαν "χρήσιμα" είχαν τα κέντρα αυτά και στις περιπτώσεις ΔΗΜΑΡ και Ποταμιού,

ΜRB 

Παν/μιο Μακεδονίας


Επίσης φαίνεται πως οι ΑΝΕΛ δεν είναι πλέον επιθυμητή επιλογή και προτείνονται "λύσεις" όπως το Ποτάμι κ.α.
Φυσικά επιθυμία του συστήματος είναι η ευρεία συναίνεση εναντίον του λαού και γιατί όχι και ο "μεγάλος συνασπισμός" ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ κ.α.

Οι "διαρροές" πριν λίγες μέρες ότι η ΛΑΕ θα είχε ποσοστά κοντά στο 8% δε δείχνουν να έχουν πραγματική υπόσταση.

Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

Τηλεκατευθυνόμενα πανό

Όταν χθες το βράδυ η πορεία του ΠΑΜΕ έφτασε στο Σύνταγμα δεν βρήκε κανέναν...

Μόνο κάτι πανό παρατημένα στα άδεια πεζοδρόμια κι από τις δυό μεριές της Λ.Αμαλίας έστεκαν μόνα.

Κάτι σαν τηλεκατευθυνόμενα πανό χωρίς ανθρώπους να τα κρατούν.

Λίγο αργότερα ακούστηκαν από τα ηχεία που είχαν στηθεί κάτι γενναία λόγια αντίστασης από την ΑΔΕΔΥ.
Αναρωτιόμασταν ποιος μιλούσε και σε ποιον στην έρημη Αμαλίας μπροστά στη Βουλή.

Κάποια στιγμή στρέφοντας ξανά το βλέμμα τους είδαμε.
Ηταν περίπου 200 άνθρωποι που είχαν σηκωθεί από τα πεζούλια της πλατειας και κοιτούσαν προς τη μεριά του ΠΑΜΕ.
Τέτοια κατάντια των "κινηματικών".

Βέβαια ούτε το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ ήταν ανάλογο με τα προηγούμενα.
Ηταν όμως ενα μεγάλο δυναμικό συλλαλητήριο αρκετών χιλιάδων εργαζόμενων και άνεργων.
Η επιλογή της μέρας, 13 Αυγούστου κατακαλόκαιρο, είχε κάνει τη δουλειά της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δουλέψει σωστά.

Ντροπιαστικά σωστά.



Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

Ανεξάντλητο ρεπερτόριο

Αν το ΚΚΕ έλεγε μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έφερνε για ψήφιση μνημόνιο στις 14 Αυγούστου θα το πίστευε κανείς;

Κι όμως...

Αυτή η "Αριστερά" ξεπερνάει κάθε προσδοκία.

Ψηφίζει 3ο πατριωτικό μνημόνιο παρέα με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι την πιο άδεια στιγμή των πόλεων μες το κέντρο του καλοκαιριού και των διακοπών.

Και που να δείτε την άλλη, την ερχόμενη, την "καλή"...

Κι όσο σκέφτομαι οτι οι ΚΚΕδες θα τα ακούνε πάλι γιατί δεν θέλουν να συνεργαστουν με την "καλή" "Αριστερά", κάτι με πιάνει.

Ανεξάντλητο το ρεπερτόριο του συστήματος.

Ολοι στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ σήμερα στις 7.30 μ.μ. στην Ομόνοια



Μπορούμε να καταργήσουμε αντιλαϊκούς νόμους και αφεντικά
\







Κάλεσμα στους εργαζόμενους, τους ανέργους, τη νεολαία, τη φτωχή αγροτιά, τους αυτοαπασχολούμενους να δώσουν μαχητική απάντηση στη νέα σφαγή της ζωής τους, στο νέο μνημόνιο που έφερε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, απευθύνει το ΠΑΜΕ τονίζοντας ότι «Μπορούμε να καταργήσουμε αντιλαϊκούς νόμους και αφεντικά». Καλεί σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση που διοργανώνει σήμερα Πέμπτη 13 Αυγούστου στις 19.30 στην Ομόνοια, καθώς και στις συγκεντρώσεις στις υπόλοιπες πόλεις της χώρας.

Σε κάθε χώρο δουλειάς οι εργαζόμενοι «να οργανώσουμε συλλογικά τη συμμετοχή στις συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις» τονίζει το ΠΑΜΕ. «Να οργανωθεί ο αγώνας γιατί θα έχουμε συνέχεια με σκληρούς αγώνες επειδή η κυβέρνηση έχει έτοιμα νέα μέτρα για το επόμενο διάστημα. Μέτρα που ενισχύουν τις πολυεθνικές, τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Ακόμη και όσοι βρίσκονται σε διακοπές να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις στις πόλεις που βρίσκονται. Η ελπίδα, η προοπτική δεν είναι στην απογοήτευση, στο συμβιβασμό, στην υποταγή, στις νέες αυταπάτες. Τα μνημόνια, η φτώχεια, η ζωή χωρίς κανένα δικαίωμα δεν μπορεί να είναι το μέλλον μας, το μέλλον της νέας γενιάς. Είναι στον αγώνα, στην οργάνωση σε κάθε κλάδο, σε κάθε εργοστάσιο, σε κάθε εργατογειτονιά. Είναι στην ενίσχυση του ΠΑΜΕ. Είναι στη διεκδίκηση, ο λαός να απολαμβάνει τον πλούτο που παράγει χωρίς την ΕΕ και τα μονοπώλια».

Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ φέρνει για ψήφιση στη Βουλή, μέσα στο Δεκαπενταύγουστο και με διαδικασίες εξπρές, το νέο 3ο μνημόνιο που αποτελεί έναν πραγματικό όλεθρο για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της πόλης και του χωριού.

Το μνημόνιο Τσίπρα, είναι ένα νέο βαρύ πακέτο αντιλαϊκών μέτρων που ξηλώνει ότι έχει απομείνει όρθιο σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, δίνει ένα ακόμα χτύπημα στο λαϊκό εισόδημα, επιταχύνει τις διαδικασίες των ιδιωτικοποιήσεων στρατηγικών υποδομών και του ορυκτού πλούτου χτυπάει τη φτωχή αγροτιά. Το νέο μνημόνιο δεσμεύεται να υλοποιήσει απαρέγκλιτα ότι έχει ψηφιστεί από τα προηγούμενα μνημόνια, του 2010 και του 2012 και να προσθέσει νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Ιδιαίτερα για τις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό περιλαμβάνεται η εφαρμογή όλων των αντεργατικών ρυθμίσεων των δύο προηγούμενων μνημονίων και επιπρόσθετα το χτύπημα των ΣΣΕ και της μετενέργειας, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και η πλήρης ανταποδοτική σχέση εισφορών-παροχών με συνέπειες στη μείωση των συντάξεων και στις παροχές υγείας-πρόνοιας καθώς και μια σειρά άλλα μέτρα. Οι σαφείς αντιλαϊκές δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, θα ολοκληρωθούν τον Οκτώβρη, στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2016-2019.

Στον αντίποδα, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εξασφαλίζει γενναία χρηματοδότηση πολλών δις ευρώ, για τις τράπεζες και τους επιχειρηματικούς ομίλους, αποδεικνύοντας ότι η σκληρή διαπραγμάτευση έγινε προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων, οι οποίοι πανηγυρίζουν άλλωστε για τη κατάληξη της διαπραγμάτευσης και τη συμφωνία.

Κανένα επικοινωνιακό τέχνασμα δε μπορεί να κρύψει πια τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Τη στήριξη που προσφέρουν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι. Η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων καθώς και η συμμετοχή στην ΕΕ, δε συμβαδίζει με τα λαϊκά συμφέροντα. Απαιτείται αναμέτρηση και ρήξη με το δρόμο της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, αλλιώς οι θυσίες θα συνεχίζουν αμέτρητες για την εργατική τάξη και όλο το λαό.

Δεν πρέπει να χαθεί στιγμή. Καμία ανοχή. Δε χωρά απογοήτευση και εφησυχασμός. Στην επίθεση κυβέρνησης- ΕΕ - επιχειρηματικών ομίλων απαντάμε με οργάνωση και αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, στους επιχειρηματικούς ομίλους, στις εργατογειτονιές. Δυναμώνουμε το ΠΑΜΕ, τα Ταξικά Συνδικάτα, τις Επιτροπές Αγώνα, τις Λαϊκές Επιτροπές. Η προοπτική βρίσκεται στους ισχυρούς ταξικούς αγώνες και σε μια ισχυρή Λαϊκή Συμμαχία που θα διεκδικήσει ο λαός μας να απολαμβάνει τον πλούτο που παράγει, απαλλαγμένος από την ΕΕ και τους καπιταλιστές που τον εκμεταλλεύονται.

Δίνουμε αγωνιστική απάντηση στο νέο μνημόνιο-λαιμητόμο, με τη μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, την Πέμπτη 13 Αυγούστου και ώρα 7.30 μ.μ. στην Ομόνοια. Δε δίνουμε καμία συναίνεση στα βάρβαρα μέτρα να ακυρωθούν σε κάθε τόπο δουλειάς και γειτονιά.

Ετοιμαζόμαστε για νέους πιο σκληρούς αγώνες.

Βάζουμε τη δική μας σφραγίδα στις εξελίξεις.

Mπορούμε να καταργήσουμε αντιλαϊκούς νόμους και αφεντικά».

Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

Le Monde: Σε κλίμα ηρεμίας η συμφωνία με τους θεσμούς

Ναυτεμπορική



Το «κλίμα ηρεμίας» που επικράτησε κατά τις συνομιλίες με τους θεσμούς, σε αντίθεση με «προηγούμενες διαπραγματεύσεις που είχαν μετατραπεί σε ψυχόδραμα» επισημαίνει δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Le Monde για τη συμφωνία που επετεύχθη χθες.

«Μέσα σε έξι χρόνια κρίσης, αυτό δεν το είδαμε ποτέ», δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή, αναφερόμενη στην ατμόσφαιρα ηρεμίας στην οποία διεξήχθησαν οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των πιστωτών. «Οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε κλίμα καλής συνεννόησης. Εργασθήκαμε σε μία ατμόσφαιρα ηρεμίας για να φθάσουμε σε έναν συμβιβασμό το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε πηγή των θεσμὠν.

«Τόσο τεχνικής φύσης συνομιλίες θα μπορούσαν να επεκταθούν για μήνες», δήλωσε στη Monde ο Νικ Κούνις, οικονομολόγος της ABN Amro.

«Ο Τσίπρας πραγματοποίησε στροφή 180 μοιρών. Όλα άλλαξαν μετά την ευρωπαϊκή συμφωνία της 13ης Ιουλίου, όταν οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν να συζητήσουν ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας», ανέφερε από την πλευρά του ο ανεξάρτητος αναλυτής Γιάννης Κουτσομύτης.

..........