Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Ποιος και γιατί «βροντάει» ανοιχτές πόρτες;

902






Το ΚΚΕ ποτέ δεν έκρυψε πως το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα περνά μια δύσκολη περίοδο, όπου πολλά κόμματα είτε εγκατέλειψαν αρχές και σύμβολα, είτε παραιτήθηκαν από τις θεμελιακές αρχές.

Το ΚΚΕ ποτέ δεν έκρυψε ότι ακόμη και μεταξύ των κομμάτων που έχουν διατηρήσει το όνομα ή και την πίστη τους στο μαρξισμό - λενινισμό υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις και προσεγγίσεις.

Άλλωστε, για το λόγο αυτό, το ΚΚΕ ανέλαβε σοβαρές πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, όπως είναι οι Διεθνείς Συναντήσεις των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που ξεκίνησαν από την Αθήνα και φιλοξενήθηκαν για πολλά χρόνια από το ΚΚΕ. Παρεμπιπτόντως, φέτος η 17η Διεθνής Συνάντηση θα φιλοξενηθεί στις 30 Οκτώβρη έως 2 Νοέμβρη από το ΚΚ της Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη. Αυτές οι συναντήσεις, όπως και οι Ευρωπαϊκές, οι Βαλκανικές Συναντήσεις των ΚΚ, που διοργανώνει κατά καιρούς το ΚΚΕ, έχουν ακριβώς σκοπό να μπορέσουν τα ΚΚ να ανταλλάξουν απόψεις, να διευκρινίσουν ζητήματα, να μπορέσουν να καθορίσουν στόχους κοινής πάλης.

Επιπλέον, εδώ και μερικά χρόνια, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, τα θεωρητικά περιοδικά ορισμένων Κομμουνιστικών Κομμάτων έχουν δεσμευτεί σε ένα κοινό πλαίσιο αρχών στην πάλη ενάντια στον οπορτουνισμό, για την υπεράσπιση του μαρξισμού - λενινισμού, τη χάραξη επαναστατικής στρατηγικής, εκδίδουν ένα κοινό περιοδικό, τη «Διεθνή Κομμουνιστική Επιθεώρηση» (ΔΚΕ). Σ’ αυτήν την προσπάθεια συμμετέχουν τα περιοδικά: «Debate Abierto» (ΚΚ Βενεζουέλας), «Κομμουνιστική Επιθεώρηση» (Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας), «Propuesta Comunista» (ΚΚ των Λαών Ισπανίας), «Socialist Latvii» (Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας), «Zeitung vum Letzebuerger Vollek» (ΚΚ Λουξεμβούργου), «El Communista» (ΚΚ Μεξικού), «Szabadsag» (Εργατικό Κόμμα Ουγγαρίας), «Marksizm iSouvemennost» (Ένωση Κομμουνιστών Ουκρανίας), «Sovetski Sojuz» (Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας), «Gelenek» (ΚΚ, Τουρκία).

Επιδίωξη του περιοδικού είναι να συμβάλει στη θεωρητική και ιδεολογική ανασύνταξη του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, πάνω στη στέρεη βάση της επαναστατικής κοσμοθεωρίας μας, παρά τις όποιες διαφορετικές προσεγγίσεις έχουμε σε ζητήματα τακτικής και στρατηγικής. Από το 5ο τεύχος καθιερώθηκε στήλη, μέσα στο πλαίσιο της βελτίωσης του περιοδικού, όπου δημοσιεύονται και οι διαφορετικές προσεγγίσεις που μπορεί να υπάρχουν στα άρθρα, ακόμη και μετά τη συζήτηση στη Συντακτική Επιτροπή του κοινού περιοδικού, ως ένα «βήμα διαλόγου».

Στις 29/9/15 η «Εφημερίδα των Συντακτών» (ΕΦΣΥΝ), με τον βαρύγδουπο τίτλο «Οξύτατη ιδεολογική σύγκρουση ΚΕΚΡ με ΚΚΕ», επιλέγει να ασχοληθεί με τη συζήτηση που προκάλεσαν ορισμένες θέσεις του ΚΕΚΡ στο τελευταίο (5ο) τεύχος της ΔΚΕ και το οποίο είναι αφιερωμένο στα ζητήματα του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της στάσης των κομμουνιστών απέναντί του. Για το λόγο αυτό αφιερώνει μια ολόκληρη σελίδα, προσπαθώντας να περάσει στον αναγνώστη την ιδέα πως οι κομμουνιστές των δύο χωρών «φαγώνονται» μεταξύ τους. Θα θέλαμε να τους πληροφορήσουμε, λοιπόν, πως στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ, που θα πραγματοποιηθεί στις 8 με 10 Οκτώβρη, οι επισκέπτες του θα μπορέσουν να προμηθευτούν το 5ο τεύχος της ΔΚΕ στα ελληνικά, καθώς και προηγούμενα τεύχη. Όσοι μάλιστα έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο μπορούν να διαβάσουν τις θέσεις των 2 κομμάτων για τα ζητήματα του ιμπεριαλιστικού πολέμου από την ελληνική ιστοσελίδα του περιοδικού στη διεύθυνση: http://www.iccr.gr/el/issues/page/

Εξαιρετικά αφιερωμένο…

Για εκείνους που προσπαθούν μια συζήτηση γύρω από διαφορετικές προσεγγίσεις των δύο κομμάτων να τη μετατρέψουν σε δήθεν «κόντρα», τους αφιερώνουμε το συγχαρητήριο μήνυμα που απέστειλε στο ΚΚΕ το ΚΕΚΡ στις 22 Σεπτέμβρη, δύο μέρες μετά τις τελευταίες εκλογές, για το εκλογικό αποτέλεσμα.

«Αγαπητοί σύντροφοι στον αγώνα!

Οι κομμουνιστές του ΚΕΚΡ εκφράζουν την ειλικρινή τους εκτίμηση για τα αποτελέσματα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 20ής Σεπτέμβρη.

Κάτω από συνθήκες αυξημένης πίεσης, τόσο από την πλευρά της αστικής εξουσίας, όσο και από την πλευρά των ποικιλόχρωμων δυνάμεων του οπορτουνισμού, το ΚΚΕ όχι μόνο διατήρησε τη θέση του, αλλά ήταν και το μοναδικό κόμμα που πρόβλεψε απόλυτα σωστά την εξέλιξη των γεγονότων μετά τις εκλογές του Γενάρη 2015. Οι αστοί σοσιαλιστές, του ριζοσπαστικούλη ΣΥΡΙΖΑ, αποδείχτηκαν πραγματικοί και έμπιστοι λακέδες του κεφαλαίου και συνεχίζουν τη δράση τους ως επιστάτες της αστικής τάξης. Το ΚΚΕ άντεξε και συνεχίζει τη θεμελιακή γραμμή του για την ανάπτυξη του ταξικού αγώνα των ίδιων των εργαζομένων ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα, ενάντια σε κάθε εκμετάλλευση - για το σοσιαλισμό.

Η ζωή αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι τα βάρη της κρίσης δεν οδηγούν αυτόματα σε αφύπνιση των μαζών και στροφή προς τα αριστερά και δεν εξασφαλίζουν την εκλογική επιτυχία στους κομμουνιστές. Αντίθετα, ενισχύεται η πίεση προς τους εργαζόμενους από όλο το μηχανισμό του αστικού κράτους, αναπτύσσεται η δράση των πιο αντιδραστικών και ανοιχτά φιλοφασιστικών δυνάμεων.

Οι πιο συνειδητοποιημένοι εργαζόμενοι της Ελλάδας υποστήριξαν το κόμμα τους, διατηρώντας την παρουσία του στο Κοινοβούλιο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η υποστήριξη θα εκφραστεί ακόμα περισσότερο στον πραγματικό ταξικό αγώνα στα εργοστάσια και στις επιχειρήσεις της χώρας, στους δρόμους και στις πλατείες όλων των πόλεων και των χωριών της Ελλάδας.

Είναι απόλυτα σαφές πως δεν θα υπάρξει καμία ανάπαυλα. Ο καπιταλισμός, με ευσεβείς πόθους και εκλογές, δεν είναι δυνατό να κάνει τίποτα το καλό. Όλος ο αγώνας είναι μπροστά!

Αγαπητοί σύντροφοι, είμαστε μαζί σας στις ίδιες ταξικές γραμμές! Καλή επιτυχία στον κοινό μας αγώνα!».

Ε. Β.

ΥΓ: Οι συντάκτες της ΕΦΣΥΝ ας εστιάσουν την προσοχή τους στα όσα το ΚΕΚΡ σημειώνει για τον «ριζοσπαστικούλη ΣΥΡΙΖΑ» και το ρόλο του στην υπηρεσία του κεφαλαίου…

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Συρία: Μπλέκεται το κουβάρι των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων με την εμπλοκή Γαλλίας και Κίνας

902

Κινεζικό πολεμικό πλοίο (Φωτό αρχείου ΑΡ)


Μπλέκεται το κουβάρι των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων στη Μέση Ανατολή, με επίκεντρο τηΣυρία, καθώς Ρωσία,Κίνα και Ιράν φαίνεται πως φτιάχνουν (και) στρατιωτικό μέτωπο για τη στήριξη του Άσαντ, ως απάντηση στη συμμαχία υπό τις ΗΠΑ, που μεθοδεύει την ανατροπή του.

Η Κίνα έστειλε αεροπλανοφόρο στη Συρία, ενώ την ίδια ώρα και η Γαλλία αυξάνει τη στρατιωτική της εμπλοκή στην περιοχή. Σε εξέλιξη είναι παράλληλα ένα έντονο διπλωματικό παζάρι ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές.

Αυξάνεται η πολεμική δραστηριότητα

Το πρωί της Κυριακής η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε την έναρξη των επιδρομών της γαλλικής αεροπορίας στη Συρία εναντίον θέσεων της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ). Το Παρίσι είχε αποφασίσει προ εβδομάδων να επεκτείνει τη συμμετοχή του στην ιμπεριαλιστική συμμαχία υπό τις ΗΠΑ που επιχειρεί στην περιοχή και στη συριακή επικράτεια, καθώς μέχρι πρότινος, η γαλλική αεροπορία ήταν δραστήρια μόνο στο σκέλος της επιχείρησης στο Ιράκ.

Από την άλλη, στις εξελίξεις φαίνεται πως εμπλέκεται πλέον και η Κίνα, στο όνομα της καταπολέμησης Ουϊγούρων τρομοκρατών που συνεργάζονται με το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το κινεζικό αεροπλανοφόρο Liaoning-CV-16, συνοδευόμενο από μία πυραυλάκατο, πέρασε τη διώρυγα του Σουέζ στις 22 Σεπτέμβρη και έφτασε στο συριακό λιμάνι της Ταρτούς, όπου υπάρχει η μεγαλύτερη ναυτική βάση της Ρωσίας στη Μεσόγειο.

Χθες, οι αρχές του Ιράκ παραδέχθηκαν εμμέσως το μέτωπο Μόσχας - Τεχεράνης - Πεκίνου, αναφέροντας πως οι στρατιωτικοί αξιωματικοί της χώρας συμμετέχουν στη συνεργασία με τη Ρωσία, το Ιράν και τη Συρία, σε θέματα υπηρεσιών πληροφορίας και σε θέματα ασφάλειας, για την αντιμετώπιση της απειλής της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Έντονο διπλωματικό παζάρι

Ο κοινός βηματισμός των τριών χωρών έχει θορυβήσει την ιμπεριαλιστική συμμαχία υπό τις ΗΠΑ, ωστόσο οι όποιες τριβές, κρύβονται προς το παρόν κάτω από την έντονη διπλωματική δραστηριότητα. Σε αυτή την κατεύθυνση ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, δήλωσε σήμερα κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, πως βλέπει να υπάρχει αυτή την εβδομάδα μια ευκαιρία για πρόοδο προς τον τερματισμό του εμφύλιου πολέμου στη Συρία, που διαρκεί τέσσερα χρόνια.

Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαδιμίρ Πούτιν, και ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, Σαλμάν, συζήτησαν χθες σε τηλεφωνική τους επικοινωνία για τη συριακή κρίση, με τις δύο χώρες να έχουν πάντως εντελώς αντίθετους προσανατολισμούς.

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της 20ής Σεπτέμβρη 2015








Σε ανακοίνωση για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της 20ής Σεπτέμβρη 2015 ηΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«1. Η ΚΕ χαιρετίζει τα μέλη, τους φίλους και οπαδούς του Κόμματος και της ΚΝΕ, τους συνεργαζόμενους, όλους όσοι έδωσαν τη μάχη, συστρατεύτηκαν μαζί του. Το Κόμμα συγκέντρωσε ποσοστό 5,6% και διατήρησε τους 15 βουλευτές του. Αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα εκφράζει το συνολικό αρνητικό ταξικό συσχετισμό δυνάμεων, τη γενικότερη υποχώρηση του εργατικού λαϊκού κινήματος σε συνθήκες βαθιάς καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, το επίπεδο της ταξικής πάλης στη χώρα μας και διεθνώς.

Το ΚΚΕ θα αξιοποιήσει την πολιτική, εκλογική και κοινοβουλευτική του δύναμη στην τιτάνια προσπάθεια που χρειάζεται να γίνει από εδώ και μπρος για την ανασύνταξη

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Ο Τελευταίος Πειρασμός



Συντάκτης: Διότιμος



Σίγουρα υπάρχουν πολλοί πουμετάνιωσαν για την ψήφο τους στις εκλογές του περασμένου Γενάρη και θα μείνουν αναποφάσιστοι μέχρι την τελευταία στιγμή. Το καινούργιο γι αυτές τις εκλογές είναι ότι ακόμη και αυτοί που δηλώνουν αποφασισμένοι είναι το ίδιο αναποφάσιστοι με τους αναποφάσιστους. Ο λόγος;

“Όποιος καεί στο χυλό φυσάει και το γιαούρτι”...

Με ποιο τρόπο ψήφισε μεγάλη μερίδα του λαού στις περασμένες εκλογές; Βασικά διάλεξε ανάμεσα στη Σκύλα και στη Χάρυβδη: Από τη μια υπήρχαν αυτοί που είχαν δήθεν διαπραγματευτεί σκληρά, σοβαρά, πατριωτικά, υπέγραψαν δύο μνημόνια, αλλά είχαν αρχίσει ...να βλέπουν φως στο τούνελ. Από την άλλη ήταν αυτοί που υπόσχονταν μια εθνικά υπερήφανη διαπραγμάτευση που θα χόρευε στο ταψί τους δανειστές, αλλά τελικά όχι μόνο αποδέχτηκαν τα δύο προηγούμενα μνημόνια,αλλά υπέγραψαν και ένα 3ο χειρότερο από τα δύο προηγούμενα.

Στη σκηνή υπήρχαν και κάποιοι που ενώ είχαν καεί από τους πρώτους δεν έπεσαν στην παγίδα των δεύτερων. Αυτοί έκαναν μια τρίτη επιλογή. Διάλεξαν ένα από τα υπόλοιπα φιλοευρωπαϊκά μικρότερα κόμματα, που υπόσχονταν ότι θα έπαιζαν ... ρυθμιστικό ρόλο σε μια μελλοντική κυβέρνηση. Όλα αυτά τα μικρά κόμματα τόσο της συμπολίτευσης όσο και της αντιπολίτευσης έβαλαν φαρδιά-πλατιά την υπογραφή τους στο 3ο και φαρμακερό μνημόνιο.

Οι “εταίροι”; Πως αντέδρασαν σε όλες αυτές τις χατζηαβάτικες πολιτικές οι “εταίροι”; Όπως αντιδρούν οι εκτελεστές: Αφού υπέμειναν φανερά εκνευρισμένοι τις διαπραγματευτικές τσαχπινιές των θεόσταλτων, τα “βαφτίσια”των παιχνιδιάρηδων και τις “μπλόφες” των εξυπνάκηδων, τελικά αηδίασαν από τις “γονυκλισίες” των Εθνικά υπερήφανων Ελλήνων, που υπέγραψαν το χειρότερο μνημόνιο στο όνομα του “Εθνικού συμφέροντος” και της σωτηρίας της Ελλάδας.

Οι Ευρωπαίοι “εταίροι” μας, δηλαδή οι σύγχρονοι τοκογλύφοι, αυτοί που πρώτα σου κλέβουν το πορτοφόλι και στη συνέχεια σε δανείζουν για να ζήσεις, αυτοί που ακούν και στο όνομα “δανειστές” που σημαίνει “χρηματιστικό κεφάλαιο”, ή σκέτο “κεφάλαιο” ή“μονοπωλιακοί όμιλοι”- όπως τέλος πάντων κι αν ονομάζονται- χρησιμοποίησαν σ' αυτές τις διαπραγματεύσεις λιγότερο καρότο και περισσότερο μαστίγιο. Ενώ δηλαδή οι όροι της τοκογλυφίας παρέμειναν οι ίδιοι όπως παλιά, αυτή τη φορά έταξαν λιγότερα και απείλησαν περισσότερο. Ψέλλισαν την ελπίδα να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάπτυξηκαι δήλωσαν ότι όχι μόνο δεν φοβούνται αλλά στην πλειοψηφία τους προτιμούν και είναι προετοιμασμένοι για ένα Grexit.

Ο τελευταίος πειρασμός

Και να που ο Ελληνικός λαός μετά την υπογραφή του 3ου μνημονίου βρίσκεται ξανά μπροστά στο γνώριμο και αναπαλαιωμένο σκηνικό και πρέπει για άλλη μια φορά να αποφασίσει.

Οι επί 40 χρόνια κυβερνώντες, υπερασπιστές του παλιού, του διεφθαρμένου, του αποτυχημένου ξανασηκώνουν τις χιλιομπαλωμένες σημαίες του “εθνικού” συμφέροντος, του πατριωτισμού, της συνέπειας, της σταθερότητας, όλες τις σημαίες, που μεταφράζονται στο “σκάσε και σκάβε”.

Οι επί 7 μήνες εθνικά υπερήφανοι και για “πρώτη φορά αριστεροί” στην εξουσία, αυτοί δηλαδή που όπως λένε διαπραγματεύτηκαν πιο σκληρά από τους προηγούμενους, αυτοί που πέταξαν στα γρήγορα την ψεύτικη μάσκα του αντιμνημονιακού, αυτοί που αντί να παίζουν τα νταούλια και να χορεύουν οι εταίροι, έβαλαν το λαό να χορέψει το χορό του Ζαλόγγου μπροστά στο γκρεμό της εξαθλίωσης, αυτοί που ζήτησαν από το λαό μια ευκαιρία, την πήραν και την έθαψαν μαζί τις ελπίδες του, τώρα στήθηκαν χαμογελαστοί και ζητούν από το λαό μια “δεύτερη ευκαιρία”. Η πρώτη ευκαιρία, λένε, ήταν μόλις 7 μηνών και δεν πιάνεται σαν ευκαιρία. Δε φτάσανε 7 μήνες για διαπραγμάτευση και θέλουν άλλες δυο τετραετίες για να την ολοκληρώσουν. Υπάρχουν, λένε, δείγματα γραφής της φιλολαϊκής πολιτικής τους: καταργήσανε το 5ευρο στα νοσοκομεία (και αυξήσανε τα έξοδα νοσηλείας). Ξαναβάλανε στη θέση της ΝΕΡΙΤ την παλιά κι αγαπημένη ΕΡΤ (που παίζει ακριβώς το ίδιο τροπάρι με τα ιδιωτικά κανάλια αλλά... σε πιο χαμηλούς τόνους). Έχουν οράματα, λένε. Και ποιος δεν έχει. Ακόμη και οι νεοναζιστικές επιθέσεις της ΧΑ είναι κι αυτές ντυμένες με πατριωτικό όραμα. Είναι αγωνιστές, λένε (στον αγώνα για τη σωτηρία των επιχειρηματικών ομίλων και με το λαό φτωχότερο).

Στήθηκαν ξανά επί σκηνής και οι μικρότεροι διεκδικητές μιας θέσης στον ήλιο. Αυτοί που διαφώνησαν και έφυγαν από τα παλιά κόμματα, αλλά κράτησαν τον παλιό προσανατολισμό τους. Σήμερα ψάλλουν το ίδιο τροπάρι με άλλες φωνές. Έχουν το ίδιο πρόσωπο με νέο μακιγιάζ.

Ανάμεσα σ΄ αυτούς πρόβαλαν και οι αριστεροί υπερασπιστές της δραχμής (που από την πρεμιέρα τους αποδείχτηκαν αριστεροί όχι της δραχμής, αλλά της δεκάρας) που προτείνουν επιστροφή στο εθνικό νόμισμα με παραμονή στην ΕΕ, με το λαό να σέβεται τις υπογραφές όλων των παλιών και νέων μονομάχων, να πληρώνει και τα παλιά και τα νέα και τα μελλοντικά μνημόνια δηλαδή να υπομένει σε δραχμές τη φτώχεια και τα βάσανά του.

Μικρές και μεγάλες, παλιές και νέες σειρήνες, άλλες με καινούργια και άλλες με κουρελιασμένα κοστούμια, ψάλλοντας διασκευασμένες τις παλιές μελωδίες για να ταιριάζουν στο σκηνικό των εκλογών στήνονται μπροστά στο λαό ζητώντας για μια ακόμη φορά την ψήφο του.

Είναι ο τελευταίος πειρασμός πριν την καταιγίδα, που θα ξεσπάσει αργά ή γρήγορα.

Στην άλλη όχθη

Σ΄ αυτή την όχθη σειρήνες δεν υπάρχουν. Δεν υπήρχαν ποτέ. Δεν υπάρχουν νταούλια. Υπάρχουν τα τραγούδια του αγώνα. Δεν υπάρχουν καναπέδες. Τους πέταξαν στα σκουπίδια αυτοί που ξεχέρσωναν τους δρόμους του αγώνα. Δεν υπάρχουν προεκλογικές υποσχέσεις. Υπάρχει η μόνιμη πίστη ότι ο αγώνας μπορεί να σταματήσει τη φτωχοποίηση του λαού. Δεν υπάρχουν πολύχρωμες ελπίδες. Υπάρχει η μία και συγκεκριμένη πίστη ότι ο λαός έχει τη δύναμη να πάρει την τύχη του στα χέρια του.

Το ΚΚΕ βρίσκεται στην άλλη όχθη.

Δεν εισέπραξε ποτέ κάτι για λογαριασμό του. Αντίθετα κατέθετε εδώ και έναν αιώνα στο λαό τους αγώνες του.

Δεν καρπώθηκε ποτέ τίποτα. Αντίθετα έμπαινε πρώτο στις θυσίες που απαιτούσε η ιστορία.

Δεν ακολούθησε κανέναν από τους τυχοδιώκτες. Ούτε τους δεξιούς, ούτε τους αριστερούς.

Δεν κοντοστάθηκε και δεν κιότεψε ούτε στιγμή στους δρόμους του αγώνα. Ούτε για μιαν ανάσα.

Χωρίς φανφάρες και πλαστικές σημαίες, χωρίς ανεδαφικές υποσχέσεις και θεατρινισμούς στέκεται μπροστά στο λαό με απλές και ξεκάθαρες προτάσεις:

Μη δεχθείτε, λέει, να γίνει η ζωή σας ακόμη χειρότερη. Γυρίστε την πλάτη σ' αυτούς που είναι υπεύθυνοι για τα παλιά και τα νέα βάσανά σας. Μη εξαπατηθείτε για άλλη μια φορά. Μην ανακυκλώνετε τις παλιές επιλογές σας.

Το ΚΚΕ απευθύνεται και σ΄ αυτούς που δεν είναι κομμουνιστές, ακόμη και σ' αυτούς που δεν θεωρούν ότι ο σοσιαλισμός είναι το μέλλον της ανθρωπότητας και τους λέει:

Σ΄ αυτές τις εκλογές ο λαός δεν καλείται να αποφασίσει ποιο κοινωνικό σύστημα προτιμά. Αποφασίζει αν υποκύπτοντας στον Τελευταίο Πειρασμό θα χειροτερέψει ακόμη περισσότερο τη ζωή του ή αν θα εμπιστευτεί το ΚΚΕ και θα συμπορευτεί για να ανακτήσει αυτά που του κλέψανε, τα δικαιώματά του.

Ο λαός έδωσε σε όλους τους εθνοσωτήρες ευκαιρίες. Τα δοκίμασε όλα. Δεν αντέχει άλλες δοκιμές. Στη μεγάλη του πλειοψηφία δεν έχει δώσει ακόμη την ψήφο του στο ΚΚΕ. Μήπως πρέπει να τη δώσει τώρα; Κι αν τη δώσει τι θα συμβεί;

Όχι μόνο δεν έχει τίποτα να χάσει αλλά είναι βέβαιο ότι κάτι θα κερδίσει. Αυτό το ξέρουν καλύτερα από τους φίλους οι αντίπαλοί του. Ξέρουν πολύ καλά, πως μόνο με αγώνεςκερδήθηκαν όλες οι μέχρι σήμερα κατακτήσεις του λαού. Και τους αγώνες το ΚΚΕ ξέρει όσο κανένας άλλος να τους δίνει.


Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Δημοσκοπήσεις: Το ΚΚΕ κοντά στο 7% - Μπορεί και πρέπει να είναι 3ο κόμμα την Κυριακή!



Όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν άνοδο του ΚΚΕ σε σχέση με εκείνες της προηγούμενης εβδομάδας.
Η δημοσκόπηση(εκτίμηση αποτελέσματος) της PI δείχνει το ΚΚΕ στο 6,5% ενω οι άλλες δίνουν πάνω ή κοντά στο 6% στην πρόθεση ψήφου, που σημαίνει κοντά στο 7% στην εκτίμηση αποτελέσματος, ιδιαίτερα αν πάρει κανείς υπ'όψη το ότι ένα μεγάλο μέρος των αναποφάσιστων είναι αριστεροί ψηφοφόροι που ταλαντεύονται και είναι πολύ πιθανόν να ψηφίσουν το ΚΚΕ.

Επί της ουσίας το ΚΚΕ μπορεί και πρέπει να είναι τρίτο κόμμα την Κυριακή, με δεδομενο το ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ θα ακολουθήσουν την προαποφασισμένη υλοποίση του 3ου μνημονίου και το ποιο  θα είναι τρίτο κόμμα θα έχει ιδιαίτερη σημασία .
Δεν είναι δυνατόν να δεχτεί κανείς ότι ένας αριστερός ψηφοφόρος θα προτιμήσει να αφήσει να αναδειχτεί τρίτο κόμμα η Χ.Α. και να ακούει τους φασίστες να ισχυρίζονται ότι ο λαός τους ανέδειξε σε λαική αντιπολίτευση.
Ας μην επιτρέψουν λοιπόν την 3η θεση στη Χ.Α. γιατί θα είναι αστείο στη συνέχεια να επιτιθενται "στο λαό που τους ψήφισε".
Έχουν τη δυνατότητα να αποτρεψουν κάτι τέτοιο με την ψήφο στο ΚΚΕ.





Φαρμακονήσι: Στους 34 οι νεκροί από το ναυάγιο - Αναμεσά τους δεκαπέντε παιδιά

902




Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των θυμάτων από τη νέα τραγωδία που εκτυλίσσεται από το πρωί της Κυριακής ανοιχτά τουΦαρμακονησίου, έπειτα από ανατροπή σκάφους με πρόσφυγες.

Στους 34 νεκρούς που έχουν περισυλλεγεί μέχρι στιγμής, περιλαμβάνονται τέσσερα βρέφη και έντεκα μικρά παιδιά - πέντε αγόρια και έξι κορίτσια. Από τη θαλάσσια περιοχή έχουν ανασυρθεί επίσης οι σοροί δέκα γυναικών και εννιά ανδρών.

Οι Αρχές διέσωσαν 68 πρόσφυγες, ενώ άλλοι 30 κατάφεραν να κολυμπήσουν και να βγουν στο Φαρμακονήσι.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων συνεχίζονται με τη συμμετοχή δύο ελικοπτέρων Super Puma, πλωτών του Λιμενικού και κανονιοφόρου του Πολεμικού Ναυτικού.

Στις έρευνες συμμετέχουν δύτες του Λιμενικού, καθώς το ξύλινο σκάφος που ανετράπη ήταν κλειστού τύπου. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, οκτώ από τους νεκρούς εκτοπίστηκαν από τους δύτες στο αμπάρι του σκάφους.

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που επέβαιναν στο δουλεμπορικό σκάφος παραμένει αδιευκρίνιστος. Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, προκύπτει ότι το σκάφος μετέφερε περισσότερους από 120 πρόσφυγες.

Στο μεταξύ, άκαρπες παραμένουν έως τώρα οι έρευνες για τον εντοπισμό τεσσάρων ανήλικων που αγνοούνται από χθες στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της  Σάμου, μετά την ανατροπή πλαστικού σκάφους που μετέφερε μετανάστες. Το λιμενικό περισυνέλεξε σώους 24 μετανάστες από τη θάλασσα.

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

Τελευταίες δημοσκοπήσεις -Το κύριο ζητούμενο των εκλογών δεν είναι η κυβέρνηση

"Μονομαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ" λένε με βάση τις δημοσκοπήσεις τα ΜΜΕ.
Προσπαθούν έτσι να δημιουργήσουν ενδιαφέρον ή και αγωνία στο λαό γύρω από το ποιος θα είναι ο νικητής που θα κάνει και κυβέρνηση.
Το ενδιαφέρον όμως δεν είναι σε καμιά περίπτωση εκεί.
Επί της ουσίας και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τα άλλα κόμματα που μαζί ψήφισαν το 3ο μνημόνιο θα εφαρμόσουν την ίδια ή παρόμοια πολιτική. Οι διαφορές θα είναι μικρές και δεν θα έχουν να κάνουν με τα  συμφέροντα της οικονομίας των λαικων νοικοκυριών αλλά με τα συμφέροντα των μερίδων της αστικής τάξης που βρίσκονται πίσω από τα κόμματα αυτά και έχουν πάρει διαβεβαιώσεις από τους παραπάνω.
Όλα τα μνημονιακά κόμματα έχουν δεσμευτεί ότι θα έχουν τελειώσει με την ψήφιση των απαιτούμενων μνημονιακών νόμων-μεταρρυθμίσεων μέσα στους επόμενους 3 μήνες. Έτσι χονδρικά μπορούμε να πούμε ότι αν 1ο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ θα νομοθετεί αυτός και θα στηρίζεται όπου χρειαστεί από τη ΝΔ και τους άλλους, ενώ αν νικητής είναι η ΝΔ θα νομοθετεί αυτή και θα στηρίζεται όπου χρειαστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους άλλους.
Το ζητούμενο των εκλογών λοιπόν δεν είναι το ποιος θα είναι κυβέρνηση αλλά το ποιος θα βρεθεί στο πλάι αυτών που θα αντισταθούν και πόσο δυνατός θα είναι. 
Το κυρίως ζητούμενο είναι δηλαδή το πόσο δυνατό θα είναι το ΚΚΕ που είναι το μόνο κόμμα που είπε όλη την αλήθεια ακόμη κι όταν δεν αρεσε και η μόνη δύναμη που μπορεί να εμπιστεύεται ο λαός ότι θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή των αγώνων.

Είναι μάλλον φανερό ότι σ'αυτές τις εκλογές δεν φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις να υπάρχει τάση προς κάποια πλευρά.
Είναι μάλλον φανερό βέβαια ότι αν υπήρχε κάποια τάση μεταστροφή π.χ. προς το ΚΚΕ το σύστημα θα έκανε ό,τι έπρεπε για να την αποκρύψει για να αποφύγει να δημιουργηθεί ρεύμα προς ένα κόμμα που θα του δημιουργούσε σοβαρά ή τεράστια προβλήματα ανάλογα με τη δύναμη που θα έπαιρνε.


ΠΑΜΑΚ

(Πρόθεση ψήφου)

 ΣΥΡΙΖΑ 28,5

Ν.Δ. 27,5%

Χρυσή Αυγή  7%

ΚΚE 6%

ΠΑΣΟΚ με 5,5%

το Ποτάμι με 5%

Ένωση Κεντρώων 4,5%

Λαϊκή Ενότητα 3%

ΑΝΕΛ 2%.


Η αδιευκρίνιστη ψήφος κυμαίνεται στο 8%.


Metron Analysis

(εκτίμηση ψήφου)

ΣΥΡΙΖΑ 31,7%

ΝΔ 31,3%

Χρυσή Αυγή 6,2%

 ΚΚΕ  5,9%

Ένωση Κεντρώων  5,9%
τοΠοτάμι 5,5%
ΠΑΣΟΚ 5,2%
Λαϊκή Ενότητα 3,3%

ΑΝΕΛ 3%


GPO

Στην πρόθεση ψήφου τα ποσοστά που λαμβάνουν τα κόμματα είναι τα εξής:

ΣΥΡΙΖΑ: 26%

Νέα Δημοκρατία: 25,8%

Χρυσή Αυγή: 6,5%

ΠΑΣΟΚ: 6%

ΚΚΕ: 5,7%

Ποτάμι: 4,4%

Λαϊκή Ενότητα: 3,6%

Ενωση Κεντρώων: 3,3%

Ανεξάρτητοι Ελληνες: 3%

Λοιπά κόμματα: 1,3%

Αποχή/λευκό/άκυρο: 4,4%

Δεν έχω αποφασίσει: 10%

Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

Ισχυρό ΚΚΕ, γιατί έχει πρόταση διεξόδου για το λαό








Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η μοναδική ψήφος που εκφράζει την απόρριψη της λογικής των «μονόδρομων» του καπιταλισμού και της ΕΕ. Στο κλίμα απογοήτευσης, στη λογική ότι «δεν μπορεί να γίνει τίποτα», το ΚΚΕ απαντά ότι μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διέξοδος στο δρόμο της ανατροπής, στο δρόμο της ρήξης με το κεφάλαιο, την ΕΕ, την εξουσία τους.

Το ΚΚΕ επιδιώκει και στις εκλογές να εκφραστεί η υποστήριξη σε ένα πρόγραμμα που δείχνει ένα δρόμο ανάπτυξης που βάζει στο επίκεντρο τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες.

Λύση για το λαό δεν είναι η εναλλαγή αστικών κυβερνήσεων, αλλά η εργατική - λαϊκή εξουσία. Η λαϊκή εξουσία μπορεί να θεμελιώσει την κεντρικά και επιστημονικά σχεδιασμένη κοινωνική παραγωγή και τις κοινωνικές υπηρεσίες, Παιδείας, Υγείας, Πρόνοιας. Κοινωνικοποιώντας τα μονοπώλια, μετατρέποντας σε κοινωνική ιδιοκτησία τον πλούτο που παράγεται.

Μια εξουσία που θα θεμελιώνεται με θεσμούς βγαλμένους μέσα από την εργατική - λαϊκή πάλη, θα στηρίζεται στην εργατική - λαϊκή συμμετοχή και κινητοποίηση, στον εργατικό - λαϊκό έλεγχο.

Σε αυτόν το δρόμο θα αποδεσμευτεί η χώρα από την ΕΕ, θα διαγραφεί μονομερώς όλο το δημόσιο χρέος προς όφελος του λαού, θα οδηγηθεί η χώρα σε έξοδο από το ΝΑΤΟ και τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών.

Η πρόταση του ΚΚΕ απαντά στον αν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη που να εξασφαλίζει τη λαϊκή ευημερία. Μπορεί να υπάρξει, αρκεί να «φύγει» από τη μέση ο σκοπός του καπιταλιστικού κέρδους, αρκεί τα μέσα παραγωγής, ο πλούτος που παράγεται να γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία. Έτσι μπορεί να εξαλειφθούν η καπιταλιστική εκμετάλλευση, τα αντιλαϊκά μέτρα και οι αναδιαρθρώσεις, μπορεί να μπει οριστικό τέλος στα μνημόνια και τις θυσίες όπου υποβάλλεται ο λαός για να ανακάμψουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Είναι η πρόταση με την οποία μπορούν να αξιοποιηθούν και να αναπτυχθούν παραπέρα οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας προς όφελος του λαού.

Η Ελλάδα έχει σήμερα μεγάλες αναξιοποίητες παραγωγικές δυνατότητες, που μπορούν να απελευθερωθούν μόνο με την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής από την εργατική εξουσία, με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό της παραγωγής.

Διαθέτει έμπειρο, πολυάριθμο εργατικό δυναμικό, ακόμα και υψηλής τεχνολογικής και επιστημονικής ειδίκευσης.

Διαθέτει σημαντικές εγχώριες ενεργειακές πηγές, αξιόλογο ορυκτό πλούτο, βιομηχανική, βιοτεχνική και αγροτική παραγωγή, μπορεί να καλύψει μεγάλο μέρος των λαϊκών αναγκών, όπως των διατροφικών και ενεργειακών, των μεταφορών, των κατασκευών δημόσιων έργων υποδομής και λαϊκής στέγης.

Η πρόταση του ΚΚΕ οδηγεί σε σχεδιασμένη παραγωγή για τη διευρυμένη ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών.

Με τον κεντρικό σχεδιασμό τίθενται στην υπηρεσία του ανθρώπου και των αναγκών του οι αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας, ό,τι έχει δημιουργήσει η ανθρώπινη δραστηριότητα σε Επιστήμη, Τεχνολογία, Πολιτισμό, που διασφαλίζουν ένα ανώτερο επίπεδο ζωής, πνευματικής ανάπτυξης και καλλιέργειας.

Εξαλείφονται η ανεργία, η εργασιακή ανασφάλεια, αυξάνεται ο ελεύθερος χρόνος, ώστε, εκτός των άλλων, ο εργαζόμενος λαός να έχει δυνατότητα να μετέχει ενεργά και να ασκεί τον εργατικό έλεγχο, να συμμετέχει στους θεσμούς της λαϊκής εξουσίας.

Κοινωνικοποιεί τη γη, τις καπιταλιστικές αγροτικές εκμεταλλεύσεις, στηρίζει τον παραγωγικό συνεταιρισμό όπου δεν μπορεί να οργανωθεί άμεσα κοινωνικά η παραγωγή.

Καταργεί την καπιταλιστική ιδιοκτησία και οποιαδήποτε δραστηριότητα με σκοπό το κέρδος στην Εκπαίδευση, στην Υγεία - Πρόνοια, στον Πολιτισμό και στον Αθλητισμό, στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Οργανώνει αυτούς τους τομείς αποκλειστικά ως κοινωνικές υπηρεσίες.

Πώς, όμως, θα φτάσουμε σε αυτόν το στόχο;

Το ΚΚΕ τονίζει ότι η ρεαλιστικότητα αυτού του στόχου, αυτής της προοπτικής καθορίζεται από τη δύναμη, την αποφασιστικότητα και τη θέληση του λαού να τον πραγματοποιήσει. Μπορεί ο λαός να αποκτήσει αυτή τη δύναμη με τη συγκρότηση μιας ισχυρής, μεγάλης λαϊκής συμμαχίας, που θα έχει σταθερή πυξίδα την πάλη ενάντια στα μονοπώλια και τον καπιταλισμό, που θα έχει ως στόχο την εξουσία. Η συγκρότηση και ισχυροποίησή της μπορεί και σήμερα να βοηθήσει στο να αλλάζει ο αρνητικός συσχετισμός δύναμης, να δυναμώνουν η οργάνωση, η μαχητικότητα, το αγωνιστικό πνεύμα της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, να μπαίνουν εμπόδια στα αντιλαϊκά μέτρα που φέρνουν και υλοποιούν οι αστικές κυβερνήσεις, κόντρα στη μοιρολατρία, στην υποταγή του λαού στους παλιούς και νέους διαχειριστές της βαρβαρότητας του καπιταλισμού.

Γι' αυτό χρειάζεται ένα πιο δυνατό ΚΚΕ παντού, στη Βουλή, στους χώρους δουλειάς, στα μεγάλα εργοστάσια, στις λαϊκές γειτονιές, στην ύπαιθρο, στους χώρους νεολαίας.



Το άρθρο αναδημοσιεύεται από τη στήλη «Γι' αυτό ισχυρό ΚΚΕ» του «Ριζοσπάστη» της 3ης Σεπτέμβρη 2015.

Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

Κι άλλες δημοσκοπήσεις


Άλλες τρεις δημοσκοπήσεις από MRB, Μetron Analysis και ΠΑΜΑΚ.

Δεν υπάρχει βέβαια λόγος να ληφθούν και πολύ σοβαρά υπ'όψη δεδομένου του ιστορικού και του ρόλου που είχαν και έχουν.

Ειναι φανερό το ότι "προτείνουν"(=επιθυμούν) άνοδο της ΝΔ και είσοδο στη Βουλή του γελοίου κόμματος Λεβέντη σαν άρμα απόλυτης γελοιοποίησης της πολιτικής που μπορεί να τους χρειαστεί.

Υποθέτουμε (με βεβαιότητα) ότι αν υπάρχει τάση προς το ΚΚΕ οι δημοσκόποι θα ήταν ιδιαίτερα πρόθυμοι να την αποκρύψουν.

METRON ANALYSIS



Πρόθεση ψήφου:

ΝΔ: 24%
ΣΥΡΙΖΑ: 23,4%
ΚΚΕ: 5,2%
Χρυσή Αυγή: 5,1%
Το Ποτάμι: 4,8%
ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ: 4%
Ένωση Κεντρώων: 4%
Λαϊκή Ενότητα: 3,4%
ΑΝΕΛ: 2%

Στην εκτίμηση ψήφου:

ΝΔ: 30,4%
ΣΥΡΙΖΑ: 29,6%
ΚΚΕ: 6,5%
Χρυσή Αυγή: 6,5%
Το Ποτάμι: 6%
ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ: 5%
Ένωση Κεντρώων: 5,1%
Λαϊκή Συμμαχία: 4,3%
ΑΝΕΛ: 2,6%


Στην δημοσκόπηση του ΠΑΜΑΚ εκτίμηση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ συγκεντρώνουν 29,6%, η Χρυσή Αυγή 7,1%, το ΠΑΣΟΚ 6,1%, το ΚΚΕ 5,9%, το Ποτάμι 5,4%, η Ένωση Κεντρώων 4,6%, η Λαϊκή Ενότητα 4,3% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 2,7%.