Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

FT: SPREADS ΡΕΚΟΡ ΣΕ ΓΑΛΛΙΑ-ΒΕΛΓΙΟ-ΑΥΣΤΡΙΑ-ΣΛΟΒΕΝΙΑ

ισκρα


Η ΚΡΙΣΗ ΧΤΥΠΑΕΙ ΤΟΝ ΠΥΡΗΝΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ
Μετά την κατάρρευση, ουσιαστικά, της ιταλικής αγοράς ομολόγων, στον απόηχο της εκτίναξης του επιτοκίου του 10ετούς ομολόγου στο 7%, ένα ερώτημα βασανίζει τους πάντες: Θα είναι η Γαλλία το επόμενο κομμάτι στο ντόμινο της ευρωπαϊκής κρίσης χρεών;
Ένα ερώτημα που πριν από λίγους μήνες κανείς δεν θα σκεφτόταν να κάνει, σήμερα βρίσκεται στην σκέψη κάθε επενδυτή, ο οποίος πλέον διερωτάται αν θα πρέπει να «ξεφορτωθεί» μαζί με τα ιταλικά και τα ισπανικά ομόλογα, και τα γαλλικά ενεργητικά.
Και, σχεδόν αυτόματα με την μετάδοση της κρίσης από την «αιώνια πόλη» στην «πόλη του φωτός», μια ακόμη μεγάλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, κομβική για τον δανεισμό της ανατολικής Ευρώπης υπέκυψε στα πλήγματα των αγορών ομολόγων: η Βιέννη. 
Πλέον, τα spreads ανάμεσα στα επιτόκια Γαλλίας, Βελγίου, Αυστρίας και τα επιτόκια που πληρώνει η Γερμανία για τις αντίστοιχες εκδόσεις, έχουν στα υψηλότερα επίπεδα της ιστορίας του ευρώ.
Το yield στο 10ετές αυστριακό ομόλογο εκτινάχθηκε την Παρασκευή στο 3,4% έναντι 2,7% στις αρχές Νοεμβρίου.
Μετά την Αυστριακή διολίσθηση, αρχίζουν να πέφτουν κομμάτια του ντόμινο και στις αγορές της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης. Πρώτο «κομμάτι» η Σλοβενία, όπου τα επιτόκια στα 10ετή ομόλογα έχουν εκτιναχθεί δραματικά από τις αρχές του Νοεμβρίου και ανήλθαν την Παρασκευή προς στιγμήν πάνω από το 7%, το επίπεδο πάνω από το οποίο θεωρείται «αφόρητος» ο δανεισμός μιας χώρας.
Στο επίπεδο πάνω από το 7% ήταν που υποχρεώθηκαν η Ελλάδα και η Πορτογαλία να ζητήσουν διεθνή βοήθεια και που προκλήθηκε η ραγδαία επιδείνωση της κρίσης στην Ιταλία.
Το πανωτόκιο που πληρώνει η Σλοβενία για τις 10ετείς εκδόσεις της, σε σχέση με την Γερμανία, ανήλθε στο ρεκόρ των 535 μονάδων βάσης.
Η Σλοβενία έχει στενούς οικονομικούς και τραπεζικούς δεσμούς με την Ρώμη, όπως και η Αυστρία, η οποία επιπρόσθετα επιβαρύνεται από τους φόβους για τις επιπτώσεις της κρίσης στην ευρωζώνη στην μεγαλύτερη αγορά της, την πρώην ανατολική Ευρώπη.
Μετά το ξεπούλημα στις αγορές ομολόγων, η Βιέννη, υποχρεώθηκε να προσπαθήσει να διασκεδάσει τους φόβους ότι η χώρα κινδυνεύει να χάσει την αξιολόγηση ΑΑΑ, με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας να διαβεβαιώνει ότι η βαθμολογία της Αυστρίας είναι «ασφαλής».
Ειδικά την Παρασκευή, μολονότι τα γαλλικά και ιταλικά ομόλογα «ηρέμησαν», επικράτησαν βαρύτατες πωλήσεις στα αυστριακά ομόλογα.
«Το αυστριακό χρέος ακολουθεί το γαλλικό,» σημειώνει ο κ. Marc Ostwald της Monument Securities. “Οι επενδυτές πάντα θεωρούσαν ότι η Γαλλία και η Αυστρία είναι ευάλωτες – η Αυστρία ίσως παραπάνω εξαιτίας των ανοιγμάτων της στην Ιταλία και επιπλέον στην ανατολική Ευρώπη.»
Στις αγορές φημολογήθηκε έντονα την Παρασκευή ότι η Αυστρία θα απολέσει την αξιολόγηση ΑΑΑ στα ομόλογά της. «Οι φήμες για υποβάθμιση εμφανίζονται πλέον σε τακτά διαστήματα,» τονίζει ο κ. Ostwald.
Τα γερμανικά ομόλογα εν τω μεταξύ, έχουν μείνει σχεδόν αμετακίνητα παρά την μεγάλη επιδείνωση στην κρίση χρεών, με το επιτόκιο στο 10ετές γερμανικό ομόλογο στο 1,79%. Η διαφορά του με το αυστριακό yield ανήλθε στις 165 μονάδες βάσης.
Πηγή: Financial Times

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου