Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Πώς κατάφερε η Carrefour να χρωστά τόσα πολλά σε τόσους πολλούς;...

press-gr

Από τον Νίκο Αναγνώστου

Όλη η αγορά έχει αυτό το ερώτημα. Σύμφωνα με τα νέα της αγοράς, η Carrefour Μαρινόπουλος χρωστά περισσότερα από 1,2 δις ευρώ!Είναι απορίας άξιον πώς η μεγαλύτερη αλυσίδα λιανεμπορίου στη χώρα μας, με ετήσιο τζίρο 2,5 δις ευρώ το 2011 (όπως το ανακοίνωσε στις 19/1 η γαλλική μητρική), να έχει καταφέρει να χρωστά 1,2 δις ευρώ !
Είναι απορίας άξιον πώς γίνεται να πέσεις τόσο έξω, όταν εισπράττεις τοις μετρητοίς και πληρώνεις όποτε θέλεις (γιατί έτσι γίνεται στην πράξη).
Η αγορά λέει ότι είναι πράγματι πολύ άσχημο για μια τέτοια εταιρία να βγαίνουν διαταγές πληρωμής από προμηθευτές, οι οποίοι εμφανίζονται σε καταστήματα (π.χ. Carrefour Γέρακα), με συνοδεία αστυνομίας, για να κατάσχουν τις εισπράξεις των ταμείων αλλά και εμπορεύματα. Βέβαια όλα τα ερωτήματα έχουν τις απαντήσεις τους. Όλα για κάποιο λόγο συμβαίνουν.
Στην αγορά οργιάζουν οι φήμες για διάφορες επιλογές. Εμείς δεν μάθαμε τίποτα ακόμα αλλά ακούμε για κάποιους (από τη μητρική εταιρία) που ψάχνουν για...
 το ενοίκιο του καταστήματος στο Διογένη (Ραιδεστού 2, που είναι σε 2 επίπεδα και δεν έχει ούτε καν πάρκινγκ), για την αξία του οικοπέδου του Carrefour Τρίπολης (2,4 χλμ ΕΟ Τρίπολης Πύργου), αλλά και για το Carrefour Μαρινόπουλος Σκάλας Λακωνίας (ΕΟ Σπάρτης Μονεμβάσιας), για το Carrefour Μαρινόπουλος Κυπαρισσίας (ΝΕΟ Μεθώνης Πύργου) όπως επίσης και για πολλά πολλά άλλα ενδιαφέροντα.
Πολλά τα ερωτηματικά, περισσότεροι οι ερωτώντες, αλλά ακόμα περισσότεροι οι παθόντες!
Ποιος άραγε μπορεί να βοηθήσει στα ερωτήματα αυτά ;
Ο πλέον κατάλληλος να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα είναι το πλέον άξιο και πολυτάλαντο στέλεχος της Carrefour Μαρινόπουλος, ο Γιώργος Βογιατζάκης, που έχει τον τίτλο Διευθυντή Ανάπτυξης και Δημοσίων Σχέσεων και έχει τις αρμοδιότητες για real estate, ανάπτυξη δικτύου, assets, franchise, supply & logistics, δημόσιες σχέσεις και επικοινωνία (δηλαδή 8 μόλις σε 1)!

2 σχόλια:

  1. Αναρωτιέμαι για πόσο ακόμα μπορούν να χρηματοδοτούν οι Ελληνες παραγωγοί και οι βιοτεχνικές επιχειρήσεις την ΓαλλοΟλλανδική πολυεθνική που πάει να χρεωκοπήσει στην χώρα της με πτώση τζίρου 30%, όταν και οι ίδιοι πιέζονται από ι Δημόσιο για φόρους και ΦΠΑ που χρωστάνε και από τις τράπεζες που βγάζουν καθημερινά τα χωράφια, τα σπίτια και τα μηχανήματά τους σε πλειστηριασμούς.
    Θεωρείτε λογικό ό μικροπαραγωγός να περιμένει την όποια Καρφούρ Ελλάδας να πληρώσει σε δυό -τρία χρόνια (κι άν πληρώσει τελικά), όταν αυτή χρωστάει πάνω από ένα δισεκατομμύριο στην Ελληνική αγορά, χώρια τις Τράπεζες? Προσωπική μου γνώμη είναι ότι παίζει η Καρφούρ με τον χρόνο ώσπου τελικά να ζητήσει την υπαγωγή της στο Αρ. 99 του πτωχευτικού νόμου, ή να γίνουν δεκτές οι αιτήσεις πτωχεύσεως που έχουν κατατεθεί σε βάρος της και δικάζονται Απρίλη.
    Εχει στο γενικό σχέδιό της προφανώς, το να ζητάει πίστωση χρόνου από αυτούς που χρωστάει, διότι τέλος Φλεβάρη περιμένει να πάρει στην Ευρώπη τα δύο ομολαγιακά δάνεια 600.000.000 και 500.000.000 ευρώ αντίστοιχα με λήξη 2016 και 2017 για να χρηματοδοτήσει τις εκεί ζημιές της. Πιστεύω ότι αυτό το γεγονός περιμένει, μετά δεν έχει πρόβλημα να ανακοινώσει το τέλος της Ελληνικής θυγατρικής της.... και μετά μας λένε εμάς τους Ελληνες πονηρούς! τι τους νοιάζει αφού πάρουν το ζεστό ομολογιακό δάνειο που θα χρησιμοποιήσουν για να χρηματοδοτήσουν τις ζημιές τους έξω, αν μετά θα αυτοκτονούν ο ένας μετά τον άλλον οι Ελληνες παραγωγοί.....
    Από τα έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν, προκύπτει ότι χρωστάει όσο σχεδόν ο ετήσιος τζίρος της.... Με δεδομένο ότι το 2010 είχε ζημιές 80.000.000 και το 2011 είχε επίσης ζημιές 176.000.000 ευρώ (ούτε μπορώ να φαντάζομαι πόσες ζημιές θα έχει το πρώτο τρίμηνο του 2012 που οι πωλήσεις της πιάσανε πάτο), πότε υπολογίζει να ξοφλήσει το ένα δίς περίπου που χρωστάει? το 2086? Αν δεν βάλει τώρα κάποιος πάνω από 500.000.000 στο ταμείο της εταιρείας θα πέσει έξω άμεσα, διότι τα έξοδα τρέχουν και τα έσοδα πέφτουν, γι' αυτό προφανώς η ξένη πολυεθνική αυτή, θέλει να την... κάνει με ελαφρά πηδηματάκια.... από την Ελληνική αγορά παρά τα όσα περί του αντιθέτου, αλλά χωρίς να δίνει δεκάρα, μιλάνε τα στελέχη της.
    Τόσα χρόνια ρουφούσαν το μεδούλι της αγοράς, πληρώνοντας όποτε ήθελαν και όσο ήθελαν με την εκβιαστική τακτική των πιστωτικών, λεφτά που πήγαιναν από τον Ελληνα παραγωγό και τον Ελληνα καταναλωτή στα ταμεία της πολυεθνικής έξω.
    Ηδη, όμως η αγορά έχει μυριστεί την πορεία της και οι περισσότεροι προμηθευτές της της έχουν κόψει μαχαίρι την πίστωση. Εταιρείες όπως ΦΑΓΕ, 3Ε, ΚΑΛΑΣ και πολλές άλλες ξεκαθαρίσανε ότι αν δεν ξοφληθούν τα τιμολόγια που ξεκινάνε από τις αρχές του 2011 (πάνω από έτος καθυστέρηση) δεν παραδίδουν τίποτα και ήδη προμηθευτές της εταιρείας έχουν βγάλει διαταγές πληρωμής (που ακόμα και αυτές δεν πληρώνει η Καρφούρ), με αποτέλεσμα η Καρφούρ να είναι ήδη στον πιό... μαύρο Τειρεσία. Τα ράφια είναι άδεια, ο κόσμος ψωνίζει όλο και λιγότερο από τα Καρφούρ, ειδικά μετά τα πρόστιμα μαμμούθ που έφαγε για την απίστευτη βρώμα που επικρατεί στα μαγαζιά της, κρίνω αμφίβολο να επιβιώσει μέχρι τον Απρίλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια χαρά μαχόμενε. Τι σημαίνει ακριβώς για τους εργαζόμενους στην εταιρεία η υπαγωγη στο 99; Αν ξερεις. Αλλιως το ψαχνω σε σχέση με επίσχεση, χρεωστούμενα κλπ

      Διαγραφή