Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Εκτός ελέγχου τα δάνεια των κομμάτων- (εννοεί των 2 κομματων αλλά δεν το λεει...)

 "Ημερησία"
ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. έχουν υποθηκεύσει στις τράπεζες μέχρι το 2016 τις μελλοντικές τους χρηματοδοτήσεις...


Του Γιώργου Χατζηδημητρίου

Υπέρ της διατήρησης του νόμου με βάση τον οποίον τα πολιτικά κόμματα χρηματοδοτούνται απο τον κρατικό προϋπολογισμό τάχθηκαν οι εκπρόσωποί τους που κλήθηκαν χθες στη Βουλή να καταθέσουν τις προτάσεις τους, στο πλαίσιο του διαλόγου για την εκλογίκευση της σχετικής δαπάνης, που εγκαινίασε ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Γιαννίτσης. Όμως την ίδια στιγμή προκάλεσε αρνητικούς συνειρμούς η αφοπλιστική παραδοχή των δύο από τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου για την έξοδο της χώρας απο την κρίση, όταν οι ταμίες του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., δήλωσαν απερίφραστα ότι οι υπέρογκες δανειακές υποχρεώσεις των κομμάτων τους δεν είναι διαχειρίσιμες!
Τα άλλοτε κραταιά κόμματα εξουσίας που φυλλορροούν, τουλάχιστον δημοσκοπικά, έχουν υποθηκεύσει στις τράπεζες μέχρι το 2016 τις μελλοντικές τους χρηματοδοτήσεις, οι οποίες υπολογίζονται με βάση τα έσοδα που προϋπολογίζονται στον Προϋπολογισμό και όχι το ύψος που τελικώς κλείνουν και συνήθως υπολείπεται των αρχικών εκτιμήσεων, έναντι δανείων τα οποία αθροιστικά φτάνουν τα 242 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται, όπως αναγνωρίζουν απερίφραστα ακόμα και δικά τους στελέχη για ασυνήθιστη τραπεζική πρακτική, δεδομένου ότι οι τραπεζικές στρόφιγγες που παραμένουν ερμητικά σφραγισμένες για πολλές υγιείς επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, ανοίγουν με χαρακτηριστική ευκολία πλην όμως, ευάλωτα κριτήρια στην περίπτωση πολιτικών κομμάτων.
Παρακράτηση
Μετά την πρόσφατη πρωτοβουλία του εισαγγελέα Γ. Πεπόνη για τη νομιμότητα της χρηματοδότησης των κομμάτων οι τράπεζες αποφάσισαν να παρακρατήσουν τις τελευταίες δόσεις της επιχορήγησης στο ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. για το 2011, για το οποίο είχε προβλεφθεί ποσό 54 εκατ. ευρώ, έναντι 48 εκατ. του 2010, καθώς και το σύνολο του 2012. Η απόφαση αυτή προκάλεσε ασφυξία στη λειτουργία των δύο κυβερνητικών κομμάτων με αποτέλεσμα οι Ρ. Σπυρόπουλος, ταμίας του ΠΑΣΟΚ και ο ομόλογός του απο τη Ν.Δ. Θ. Σκορδάς να καταθέσουν κοινή πρόταση ζητώντας να εισπράξουν από 1.1.2012 το 60% της ετήσιας επιχορήγησης που τους αναλογεί.
Αδυναμία
Με διαφορετικά λόγια, αλλά, ταυτόσημα επιχειρήματα και οι δύο χθες στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, παραδέχθηκαν την αδυναμία των κομμάτων τους να συμφωνήσουν στην εκλογίκευση των όρων του πολιτικού ανταγωνισμού και να εκσυγχρονίσουν το πολιτικό σύστημα, αφού, όπως δικαιολογήθηκαν, οι γιγαντιαίες προεκλογικές εκστρατείες στις οποίες δαπανούσαν υπερβολικά ποσά για μετακινήσεις ετεροδημοτών, μεταξύ άλλων, οι οποίες θα μπορούσαν να αποφευχθούν, «καθιστούσαν εκ των πραγμάτων δυσχερή την ύπαρξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών».
Ο κ. Σπυρόπουλος τόνισε οτι η κοινή πρόταση των κομμάτων «είναι η μόνη οδός για να ανασταλεί το πλήρες οικονομικό αδιέξοδο», ενώ ο κ. Σκορδάς είπε ότι «η κατάσταση σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση των δανείων έχει γίνει πλέον μη διαχειρίσιμη απο το 2010 λόγω και της εκτόξευσης των επιτοκίων». ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και Οικολόγοι φάνηκαν να συμφωνούν στη θέση για περιορισμό της επιχορήγησης στα δημοσιονομικά όρια της συγκυρίας, ενώ ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και η Ντόρα Μπακογιάννη συμφώνησαν και στο μέτρο της νομιμοποίησης της ιδιωτικής χρηματοδότησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου