Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Παράθυρο για ισοδύναμα μέτρα άνοιξε από το ΔΝΤ

Όπως βλέπουμε το θέμα είναι η υλοποίηση των στόχων του μνημονιου κι όχι ο ακριβής τρόπος της σφαγής. Αυτές είναι οι λεπτομέρειες που φυσικά αφού η εξουσία -η πραγματική- βρίσκεται σε σίγουρα δικά τους χέρια δεν θα είναι εναντίον τους. Εκτός κι αν κάποιοι καταλάβουν οτι η λύση δεν γίνεται να μην περάσει από σύγκρουση με την πραγματική εξουσία, τον καπιταλισμό και  το κεντρικό της στρατηγείο που είναι η ΕΕ. Ας δούμε τι γράφει το
Express.gr
«EΤΟΙΜΟ» να συζητήσει τυχόν νέες προτάσεις οι οποίες θα βοηθήσουν ώστε να επιτευχθούν με καλύτερο τρόπο οι στόχοι του μνημονίου, είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), όπως ξεκαθάρισε χθες στην τακτική εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου ο κ. Τζέρι Ράις, επικεφαλής των Εξωτερικών Σχέσεων του Ταμείου.
Ο κ. Ράις δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων κυρίως από Έλληνες ανταποκριτές, σχετικά με την Ελλάδα, τις έντονες αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις της κ. Λαγκάρντ, αλλά και για το τι εκτιμά για τις εκλογές.
Ξεκινώντας με το θέμα των αντιδράσεων κατά των δηλώσεων της κ. Λαγκάρντ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η πρόεδρος του ΔΝΤ έχει εκφράσει τη λύπη της για τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις της, οι οποίες έως ένα βαθμό θεωρεί ότι παρερμηνεύτηκαν. Το ΔΝΤ αλλά και η ίδια η κ. Λαγκάρντ σέβονται απόλυτα τους Έλληνες πολίτες και ταυτόχρονα γνωρίζουν και σέβονται τις τεράστιες θυσίες που έχει κάνει ο ελληνικός λαός. Γνωρίζουμε, όμως, ακόμη ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε δύσκολη θέση και εμείς ως ΔΝΤ είμαστε ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να βοηθήσουμε τη χώρα».

Απαντώντας σε ερώτηση γιατί δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση του ΔΝΤ για το θέμα, τόνισε ότι ο ίδιος αποτελεί «μία επίσημη δήλωση» του Ταμείου και προσέθεσε ότι και η ίδια η κ. Λαγκάρντ… μέσω του λογαριασμού της στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook, έστω και εάν αποτελεί προσωπική ιστοσελίδα, έχει εκφράσει τη λύπη της. Πάντως δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η φορολογική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί τον υπ'Α αριθμόν ένα στόχο του ΔΝΤ, τονίζοντας ότι «είναι σαφές ότι όλοι θα πρέπει να πληρώσουν το μερίδιό τους σε φόρους και κυρίως οι υψηλού εισοδήματος πολίτες, μέρος των οποίων φαίνεται ότι φοροδιαφεύγει».
Σε ερώτηση για τις θέσεις των κομμάτων εν όψει των εκλογών είπε πως δεν θα τις σχολιάσει. «Οι εκλογές είναι θέμα των Ελλήνων» είπε και αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τις ελληνικές εκλογές και τις θέσεις των κομμάτων.
Ο κ. Ράις, ο οποίος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης έσπευσε να δηλώσει ότι δεν θα δεχθεί ερωτήσεις μόνο για την Ελλάδα, καθώς «δεν πρόκειται για ελληνική συνέντευξη αλλά για την τακτική ενημέρωση όλων των εκπροσώπων του Τύπου για θέματα που αφορούν το ΔΝΤ», δεν δίστασε να εμφανιστεί πιο ευέλικτος από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Σε μία ακόμη ερώτηση για το κατά πόσο το ΔΝΤ είναι πρόθυμο να συζητήσει νέες προτάσεις για το μνημόνιο, είπε χαρακτηριστικά: «Το Ταμείο είναι πρόθυμο να συζητήσει νέες ιδέες οι οποίες θα βοηθήσουν ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος με τον καλύτερο δυνατό τρόπο». Όσο για το κατά πόσο το Ταμείο προτίθεται να στείλει νέα αποστολή στη χώρα μας, επανέλαβε την πάγια θέση του ΔΝΤ ότι «την Ελλάδα δεν πρόκειται να επισκεφθεί καμία αποστολή του Ταμείου πριν ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία και σχηματιστεί η νέα ελληνική κυβέρνηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου