Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Ουκρανία: Οι αντιδραστικές δυνάμεις επικράτησαν στις βουλευτικές εκλογές

902

Τα κόμματα που προκρίνουν την πρόσδεση στο «άρμα της Δύσης», με την ένταξη σε ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, επικράτησαν στις εκλογές που έγιναν την Κυριακή στην Ουκρανία.

Με καταμετρημένο περίπου το 25% των ψήφων, το «Μπλοκ Ποροσένκο» του νυν Προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο λαμβάνει 21,63%, ενώ το«Λαϊκό Μέτωπο» του πρωθυπουργού Γιατσένιουκ αποσπά 21,67%.

Τρίτο κόμμα εμφανίζεται η «Αυτοάμυνα», επίσης «φιλοδυτικό» κόμμα με ποσοστά κοντά στο 13%. Αυτά τα τρία κόμματα αναμένεται να προχωρήσουν σε συνομιλίες για τον νέο κυβερνητικό συνασπισμό.

Ισχυρή, με βάση τα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί, ήταν η επίδοση του κόμματος από το οποίο προερχόταν ο ανατραπείς Πρόεδρος Γιανουκόβιτς, το «Μπλοκ της Αντιπολίτευσης»υπό τον Γιούρι Μπόικο που απέσπασε περίπου 9,5%, μπαίνοντας άνετα στο Κοινοβούλιο.

Αντίθετα, για πρώτη φορά από το 1991, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας δεν κατάφερε να μπει στη Βουλή, ως αποτέλεσμα του πογκρόμ που εξαπέλυσαν οι φασιστικές εθνικιστικές δυνάμεις της νέας εξουσίας του Κιέβου εναντίον στελεχών του, αλλά και της διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη με στόχο να βγει το Κόμμα εκτός νόμου.

Να σημειωθεί πάντως ότι στην πραγματικότητα, οι εκλογές αυτές αποτελούν παρωδία, καθώς έγιναν σε κλίμα βίας και διωγμού κάθε αντίθετης άποψης, ενώ ένα μεγάλο μέρος της χώρας (οι νοτιοανατολικές επαρχίες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ) δεν συμμετείχε στη διαδικασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου