Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

«Είμαστε όλοι Έλληνες»


Από την Τόνια Χατζηδάκη

Το ελληνικό γένος οφείλει εν πολλοίς την απελευθέρωσή του από το ζυγό του Οθωμανού κατακτητή, στους Φιλέλληνες. Τα ζοφερά χρόνια της τουρκικής κατοχής, τότε που τα γεράκια της Ιερής Συμμαχίας με πρωτοπαλίκαρο το Μέττερνιχ, πολεμούσαν λυσσαλέα τον αγώνα ανεξαρτησίας των Ελλήνων, οι Έλληνες είχαν συμμάχους. Όχι τις διεφθαρμένες κυβερνήσεις της Δύσης, (αυτές στο Συνέδριο της Βερόνας, το 1822 καταδίκασαν την ελληνική επανάσταση), αλλά απλούς πολίτες των χωρών της. Ανθρώπους ανώνυμους και επώνυμους οι οποίοι με όποιο τρόπο μπορούσαν συμπαραστάθηκαν και βοήθησαν ηθικά και υλικά στον δίκαιο αγώνα των Ελλήνων για ανεξαρτησία. Ο Βίκτορ Ουγκώ, ο Σατομπριάν, ο Γκαίτε και ο Πέρσι Σέλλευ με την ποίησή τους προσπαθούσαν να συγκινήσουν την κοινή γνώμη των χωρών τους με τα πάθη της Ελλάδας.
Ο Ντελακρουά με τους σπαρακτικούς πίνακές του. Ευγενείς και κυρίες της αριστοκρατίας διοργάνωναν εράνους για να συγκεντρώσουν χρήματα που θα εξόπλιζαν τους επαναστάτες. Πολλοί από αυτούς έδωσαν την προσωπική τους περιουσία για τους μαχόμενους Έλληνες (ο Ελβετός τραπεζίτης ΄Ευναρντ). Κι άλλοι πρόσφεραν ακόμα και τη φυσική τους παρουσία στο πεδίο των μαχών, πολεμώντας ως εθελοντές- στρατιώτες δίπλα στους εξεγερμένους Έλληνες. Όχι μόνο ευρωπαίοι αλλά και Αραβες, Σέρβοι και Μαυροβούνιο, Βούλγαροι, Αλβανοί , Μολδαβοί και Βλάχοι, ακόμα και Τούρκοι, συμμετείχαν στον ελληνικό Αγώνα. Πολλοι από αυτούς άφησαν την τελευταία τους πνοή σε ξένη γη, για την ελευθερία των άλλων (Λόρδος Μπάιρον, κόμης Σανταρόζα, στρατηγός Ραζαλόρ, Ιάκωβος Μάγερ κ.ά. )
Όλοι αυτοί οι άνθρωποι στην Ευρώπη κι αλλού, ενέργησαν με ένα και μόνο κίνητρο, αυτό της αλληλεγγύης.

Ο τόπος μου η Κρήτη, σ’ αυτούς τους ανθρώπους χρωστά την ελευθερία της. Μια Κρήτη ερειπωμένη, αποδεκατισμένη από τις σφαγές των Τούρκων στα 1897, τότε που ο στόλος των «προστάτιδων δυνάμεων» από το λιμάνι των Χανίων, βομβάρδιζε τους επαναστάτες Κρητικούς στο Ακρωτήρι (9-2-1897). Ένας κατάπτιστος βομβαρδισμός από τους προστάτες μας συμμάχους . Μα τα συλλαλητήρια και η κατακραυγή που προκάλεσε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, οδήγησαν το νησί στην ελευθερία.

Τις ζοφερές μέρες που ζούμε, μέρες που η χώρα μου έχει παραδοθεί στη χλεύη Ευρώπης και Αμερικής και στα αρπακτικά που χώνουν τα νύχια τους στις σάρκες της, ξαναθυμήθηκα τους φιλέλληνες. Ανθρώπους έντιμους που υψώνουν τη φωνή τους απέναντι στους διεθνείς οικονομικούς τρομοκράτες, την κλίκα των τραπεζών που δεν έχουν πατρίδα και Θεό, τους κάθε λογής κερδοσκόπους, αεριτζήδες, κομπιναδόρους και τις διεφθαρμένες κυβερνήσεις τους.
Μια λέξη μου ‘ρχεται στο νου: Νέοι Φιλλέληνες. Ξένοι δημοσιογράφοι, οικονομικοί αναλυτές, βουλευτές αλλά και απλοί άνθρωποι που διαδηλώνουν στους δρόμους υπέρ της πατρίδας μας, σε μια προσπάθεια να πετύχουν την υποστήριξη των κυβερνήσεων τους, αλλά και άκουσον- άκουσον, να μας ανοίξουν τα μάτια.

Τούτες τις μέρες, που «οι ποιητές σωπαίνουν» και οι ανθέλληνες που προσυπογράφουν την εθνική ταπείνωση και την ένδεια ως μέλλον μας, πληθαίνουν εντός των τειχών, ας ακούσουμε μερικές φωνές από έξω. Να γνωρίσουμε κάποιους ξένους ανθρώπους που όπως τότε σπρωγμένοι από το κίνητρο της αλληλεγγύης και της αλήθειας, μας απλώνουν το χέρι.

-Μax Keiser. Οικονομικός αναλυτής,(στο αγγλικό Al Jazeera, BBC, Russia Today κλπ), δε χρειάζεται συστάσεις. Κατανοητός, σαφής, αποκαλυπτικός, παθιασμένος με τα δεινά μας, προσπαθεί να μας ανοίξει τα μάτια. «Οι φτωχοί Έλληνες χάνουν δουλειές και υφίστανται "μέτρα λιτότητας". Τα μέτρα όμως, δεν έχουν καμιά σχέση με ριζικές μεταρρυθμίσεις της οικονομίας! Οι Έλληνες είναι λουκάνικα που ρίχνονται στο τραπεζικό εργοστάσιο της Wall Street! Πρέπει να απαγορεύσετε κάθε μορφή μπίζνες της Goldman Sachs στην Ελλάδα! Εσείς οι Έλληνες πρέπει να διώξετε όλες τις εταιρείες της Wall Street από τη χώρα σας! Αν δεν απαλλαγείτε από τους Οικονομικούς Τρομοκράτες στη χώρα σας, θα χάνετε δουλειές, η ανεργία σας θα ανεβαίνει και το βιοτικό σας επίπεδο συνεχώς θα πέφτει! Διότι γίνατε αιχμάλωτοι οικονομικών τρομοκρατών. Δεν τό' χετε καταλάβει; Διώξτε τους!»
-Alex Jones. Αμερικάνος δημοσιογράφος, είναι ο άνθρωπος που ενημερώνει την Αμερική για πράγματα που ποτέ δεν θα βγουν στα επίσημα και «μιλημένα» έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, δείχνοντας την σκοτεινή πλευρά της εξουσίας, στο ίδιο μήκος κύματος με τον Μax Keiser κι ακόμα παραπέρα. Ούτε λίγο ούτε πολύ υποστηρίζει ότι οι διεθνείς ληστρικοί τοκογλύφοι- τραπεζίτες και τα διεθνή τραπεζικά καρτέλ πάνε να μετατρέψουν την χώρα μας σε τριτοκοσμικό κρατίδιο τύπου Λατινικής Αμερικής όπου θα υπάρχουν ακόμα και δικτατορίες με επικεφαλείς δωροδοκημένους «ηγέτες» μαριονέτες και από πίσω τα τραπεζικά καρτέλ να καταληστεύουν τον πλούτο, τα εδάφη και τις πρώτες ύλες της χώρας μας!
-Frederic Lordon. Γάλλος συγγραφέας- οικ. αναλυτής, με άρθρο του στη Monde Diplomatique: “Δεν είναι η Ελλάδα που πρέπει να αποπεμφθεί, η Γερμανία είναι !”
- Cordonnier Laurent: Γάλλος συγγραφέας – οικ. αναλυτής στη Monde Diplomatique : «Μπορεί ένα κράτος να χρεοκοπήσει ;» (Οι κυβερνήσεις κάτω από την εξουσία των τραπεζών)
- Serge Halimi. Διευθυντής της Monde στο ίδιο φύλλο: « Η Ελλάδα, η Goldman Sachs και η στάση της Ευρωπαικής Ένωσης». «Το να επιχειρείς να μειώσεις το έλλειμμα του ΑΕΠ από το 12,7% που ήταν το 2009, στο 3% για το 2012, σχεδόν 10 μονάδες του ΑΕΠ, είναι σχεδόν αδύνατον. Ιδιαίτερα σε περίοδο αναιμικής μεγένθυσης. Δεν πρόκειται λοιπόν για «λιτότητα», αλλά για σοβαρή χειρουργική επέμβαση», καταλήγει ο αρθογράφος.
- Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, επικεφαλής των Πράσινων, Γάλλος ευρωβουλευτής. Έκανε παρέμβασή στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 7-2-2010, κατά τη διάρκεια της συζήτησης που προηγήθηκε της ψηφοφορίας για την έγκριση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο Κον Μπεντίτ κατηγόρησε μεταξύ άλλων τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για "γενικολογίες" και "έλλειψη πρωτοβουλιών".
"Μιλάτε για πρωτοβουλίες" είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Επιτροπής- "ποια ήταν η πρωτοβουλία της Επιτροπής για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα; Που είναι η αλληλεγγύη για την Ισπανία; Δεν φαίνεται πουθενά, δεν ακούω τίποτα".
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ τόνισε "θα σας δώσω μία συμβουλή: Ένα από τα προβλήματα της Ελλάδας είναι ο προϋπολογισμός της για την άμυνα. Το 4,3% του ελληνικού ΑΕΠ πηγαίνει στην άμυνα. Το πρόβλημα είναι η Κύπρος και οι σχέσεις με την Τουρκία".
Ο αρχηγός των Πρασίνων ρώτησε στη συνέχεια: "Πού είναι η πρωτοβουλία της Επιτροπής για να λυθεί το κυπριακό ώστε να ελαφρυνθεί το ΑΕΠ της Ελλάδας από το βάρος αυτής της ηλίθιας και βλακώδους εμπλοκής που θα πρέπει επιλύσουν ως Ευρωπαίοι; Τι έκανε η Επιτροπή; Μηδέν, απολύτως τίποτα" κατέληξε ο κ. Μπεντίτ.
Και σε άλλες δηλώσεις του που δημοσιεύει η Καθημερινή (28-4-2010) υποστηρίζει: «Καταστροφική η διαχείριση της ελληνικής κρίσης από Ε.Ε.»
-Nigel Farage, βρετανός ευρωβουλευτής, ηγέτης ενός μικρού εθνικιστικού κόμματος (Κόμμα της Ανεξαρτησίας). Σε ομιλία του στην Ευρωβουλή, έβρισε πατόκορφα τον διορισμένο Βέλγο πρόεδρο της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρόμποϊ , (εκλεκτό της Λέσχης Bilderberg, ), τον αποκάλεσε «βρεγμένη πατσαβούρα», πως έχει βάλει στόχο την δολοφονία των ευρωπαϊκών εθνικών κρατών και πως το μόνο του κατόρθωμα όσον καιρό είναι στην προεδρία είναι να κάνει την Ελλάδα, προτεκτοράτο!
-η «Humanite» γαλλική εφημερίδα τηςΑριστεράς, έχει από τις 26-4-2010 ξεκινήσει εκστρατεία συμπαράστασης στον ελληνικό λαό: «παρ' όλο που ο ελληνικός λαός δεν είναι υπεύθυνος για την οικονομική κατάρρευση του κράτους του, οι αγορές και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στρέφονται ουσιαστικά εναντίον του και θέλουν να του ρουφήξουν το αίμα. Ο ελληνικός λαός καλείται να παραιτηθεί του δικαιώματος να ζει φυσιολογικά. Είναι άδικο. Δεν είναι αυτός που ευθύνεται. Οι μισθοί στην Ελλάδα είναι ήδη πολύ χαμηλοί. Αν υπήρξαν σπατάλες δεν έγιναν απ' τους μισθωτούς». Η λύση που προτείνει η «Humanite», απλή! Σαν το αυγό του Κολόμβου. Αντί να μας δανείσουν οι τράπεζες και το ΔΝΤ με το τοκογλυφικό 5%-8%, να μας δανείσουν για ένα διάστημα με 1%, όσο δηλαδή δανείζονται και οι ίδιες.
Για το σκοπό αυτό συγκεντρώνει υπογραφές από Γάλλους πολίτες. Η ανταπόκριση των Γάλλων πολιτών στην πρωτοβουλία της εφημερίδας είναι πολύ μεγάλη, καθώς μέσω της ιστοσελίδας της έχουν ήδη συγκεντρωθεί εκατοντάδες υπογραφές που συνεχώς αυξάνονται. Την πρόταση προσυπογράφουν πολίτες όλων των ηλικιών, συνδικαλιστές, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, ευρωβουλευτές, οικονομολόγοι, καθηγητές Πανεπιστημίου, πολλά μέλη κομμάτων της Αριστεράς και οργανώσεις που εντάσσονται στο διεθνές κίνημα υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης όπως η Attac (που προωθεί μεταξύ άλλων τη φορολογική διαφάνεια).
-Το γαλλικό "Κόμμα της Αριστεράς", οργάνωσε διαδήλωση που έγινε στις 26-4-2010, στο Παρίσι μπροστά από την Ένωση Γαλλικών Τραπεζών, με κεντρικό σύνθημα "Ο ελληνικός λαός είναι θύμα των τραπεζών".
Δεν ήταν πολλοί, 200 άτομα λένε οι ίδιοι, μπορεί και λιγότεροι. Καινούργια συγκέντρωση με ενωτική συμμετοχή προγραμματίζεται στις 5 Μαΐου. Το σύνθημα της διαδήλωσης “Les banques s’ engrece” κάνει λογοπαίγνιο μια και μπορεί να διαβαστεί “Οι τράπεζες στην Ελλάδα” αλλά και “Οι τράπεζες παχαίνουν”. Το φώναζαν άλλωστε στη διαδήλωση, “Οι τράπεζες παχαίνουν στην πλάτη των Ελλήνων”. (από εκει και η φωτο)
- Απλοί Γερμανοί πολίτες στη γερμανική πόλη Ντύσελντροφ συγκεντρώθηκαν έξω από το ελληνικό προξενείο με σύνθημα: «Είμαστε όλοι Έλληνες», προσπαθώντας να απαντήσουν σε μερικούς νεοναζί που είχε μαζέψει το νεοναζιστικό NPD διοργανώνοντας μια αποτυχημένη διαδήλωση κατά της Ελλάδας που είχε τίτλο: «Όχι λεφτά Γερμανών φορολογουμένων για τους Έλληνες».
- Η γερμανική αριστερή εφημερίδα Junge Welt στις 30-4-2010 είχε φωτογραφία στο πρωτοσέλιδό της από τις ελληνικές απεργιακές κινητοποιήσεις με τον τίτλο: «Είμαστε όλοι Έλληνες».

Σ’ όλους αυτούς τους επώνυμους και ανώνυμους πολίτες, που συμπαραστέκονται στη χώρα μου, ένα μεγάλο ευχαριστώ.
Μη παρακαλώ σας μη, λησμονάτε τη χώρα μου.
Πολλοί από εμάς τους δικούς της κατοίκους, σάρκα από τη σάρκα της, της έχουν γυρίσει την πλάτη και τη χλευάζουν. Απλώς ανόητοι ή συνένοχοι στο έγκλημα;

Σημ. Ας με συγχωρήσουν οι φίλοι αναγνώστες αν ο κατάλογος είναι ελλιπής. Εσείς που έχετε περισσότερες πληροφορίες στο αρχείο σας, ή καλύτερη πληροφόρηση από το εξωτερικό βοηθήστε με να τον εμπλουτίσω.
Η άλλη φωτο είναι ο πίνακας του Θεοδ. Βρυζάκη: «Η Ελλάς ευγνωμονούσα». Μέχρι πρόσφατα κοσμούσε το γραφείο του Πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου. Τις τελευταίες μέρες έχει εξαφανιστεί.

Τόνια Χατζηδάκη

Πηγές:
http://www.parliament.gr/1821/ekthesi/filellinismos2.asp

http://www.youtube.com/watch?v=AbH1JsOTInk&feature=player_embedded

http://www.youtube.com/watch?v=IbNtZYkAEHE

http://www.youtube.com/watch?v=bUNhtPAtMBg&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=fzNBleP9C9U&feature=related

Εφημ. LE MONDE DIPLOMATIQUE, 25-4-2010.

Εφημ. LE MONDE DIPLOMATIQUE, 7-3-2010

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_28/04/2010_334981

http://www.youtube.com/watch?v=9p1syaWAOxQ

http://sarantakos.wordpress.com/2010/05/01/gauche/

Εφημ. Ελευθεροτυπία, 28-4-2010.

http://www.jungewelt.de/2010/04-30/058.php

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου