Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Ανησυχία στην ΕΕ εν μέσω φημών για ευρωπαϊκή βοήθεια στην Ισπανία

tvxs

Τη Μαδρίτη θα επισκεφθεί αυτή την εβδομάδα ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν, τη στιγμή που ισπανική κυβέρνηση και Κομισιόν διαψεύδουν δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για την προετοιμασία σχεδίου οικονομικής βοήθειας για την Ισπανία. Παράλληλα, ο οίκος αξιολόγησης Fitch χαρακτηρίζει μακρινό τον κίνδυνο διάλυσης της ευρωζώνης.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός επέμεινε την Τετάρτη ότι η οικονομία της χώρας του είναι ισχυρή. «Η Ισπανία είναι φερέγγυα,...
αξιόπιστη και ισχυρή χώρα με διεθνή αναγνώριση», είπε στο κοινοβούλιο ο Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο, ενώ παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση του, η οποία έχει δεχτεί έντονη κριτική για τους χειρισμούς της στην οικονομική κρίση, όντως δεν έχει κάνει ό,τι καλύτερο.

Νωρίτερα, ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης παραδέχτηκε ότι οι ισπανικές τράπεζες δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν πίστωση στη διεθνή αγορά. Ως καίριας σημασίας χαρακτήρισε την επίτευξη των στόχων του προγράμματος λιτότητας της χώρας, ο διοικητής της Τράπεζας της Ισπανίας Μιγκέλ Άνχελ Φερνάντεθ Ορντόνιεθ. Στις 218 μονάδες βάσης έφθασε πάντως σήμερα το spread των ισπανικών ομολόγων 10ετούς διάρκειας.

Παράλληλα, η υπουργός Οικονομικών Έλενα Σαλγάδο διέψευσε και πάλι δημοσιεύματα που θέλουν την ΕΕ και το ΔΝΤ να προετοιμάζουν πακέτο διάσωσης για την ισπανική οικονομία. Στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί οικονομικών θεμάτων, Αμαντέου Αλταφάτζ, δήλωνε ότι «μπορώ να διαψεύσω εκ νέου και κατηγορηματικά τις πληροφορίες αυτές», αναφερόμενος σε δημοσιεύματα που έκαναν για μια ακόμη φορά λόγο για επικείμενη προσφυγή της Ισπανίας σε μηχανισμό διάσωσης της ΕΕ, αντίστοιχο με εκείνον που χρησιμοποιήθηκε για την Ελλάδα.

Η ισπανική εφημερίδα El Economista αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα πως Στρος Καν και Θαπατέρο θα συζητήσουν τα μέτρα λιτότητας που ανακοινώθηκαν από την ισπανική κυβέρνηση. «Τεχνοκράτες της ΕΕ, του ΔΝΤ και του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ θέτουν σε εφαρμογή σχέδιο χορήγησης ρευστότητας προς την Ισπανία, μία πιο ήπια φόρμουλα από το σχέδιο διάσωσης που χρησιμοποιήθηκε για την Ελλάδα», προσθέτει. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, η απόφαση διαμόρφωσης αυτού του σχεδίου «είναι πιθανόν να ελήφθη κατά τη διάρκεια έκτακτης και μυστικής σύσκεψης της διεύθυνσης του ΔΝΤ, η οποία συνεκλήθη αποκλειστικά για να συζητηθεί η οικονομική κατάσταση της Ισπανίας».

Πληροφορίες για προετοιμασία σχεδίου οικονομικής στήριξης της Ισπανίας έχουν δημοσιευθεί από την περασμένη Παρασκευή και στον γερμανικό Τύπο.

Ο ίδιος ο Στρος Καν ωστόσο, δήλωσε σήμερα πάντως πως η επίσκεψή του στη Μαδρίτη είναι "μία επίσκεψη εργασίας". Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο για αυτές τις φήμες ο Στρος-Καν απάντησε: «Πηγαίνω σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Βρίσκομαι στη Γαλλία, υπάρχουν φήμες για τη Γαλλία; Θα πάω αύριο στην Ιταλία. Υπάρχουν φήμες για την Ιταλία; Πριν μία εβδομάδα ήμουν στις Βρυξέλλες. Υπάρχουν φήμες για το Βέλγιο;» .

Fitch: Μακρινό σενάριο η διάλυση της Ευρωζώνης

Ο Fitch από την πλευρά του, επισημαίνει ότι ο κίνδυνος διάλυσης της Ευρωζώνης παραμένει μακρινός ενώ προσθέτει πως δεν συμπεριλαμβάνεται στα πιθανά σενάρια, σύμφωνα με δηλώσεις ενός εκ των διευθυντών του. Ο ίδιος απέρριψε το ενδεχόμενο εθελοντικής εξόδου από την Ευρωζώνη χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω του μεγάλου χρέους. «Εθελοντική έξοδος είναι απίθανο να συμβεί» κατέληξε στις δηλώσεις του.

Παράλληλα, ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που υιοθετήθηκε χθες, προτείνει τρόπους για τη ρύθμιση της αγοράς των λεγομένων Credit Default Swaps (συμβάσεις αντιστάθμισης κινδύνου πιστοληπτικής ικανότητας) και τη μείωση του γραφειοκρατικού βάρους στις επιχειρήσεις που είναι οι τελικοί χρήστες των παραγώγων.

Αυξάνεται στα 62 χρόνια το όριο συνταξιοδότησης στη Γαλλία


Σταδιακά μέχρι το 2018, το όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση των Γάλλων θα αυξηθεί κατά δύο χρόνια, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Ακόμα, θα αυξηθεί η φορολογία για όσους έχουν υψηλά εισοδήματα.

«Η διάσωση του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι επιτακτική» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Ερίκ Βερτ και πρόσθεσε ότι «η παράταση των χρόνων εργασίας είναι αναπόφευκτη. Δεν υπάρχουν μαγικά. Όλοι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας το κάνουν. Δεν είναι δυνατόν εμείς να μείνουμε εκτός». Το ελάχιστο όριο συνταξιοδότησης στη Γαλλία είναι μικρότερο από αυτό που ισχύει σε άλλες χώρες, αλλά τα συνδικάτα επιμένουν ότι δεν πρέπει να αλλάξει για να μην πληγούν όσοι έχουν αρχίσει να εργάζονται από πολύ νωρίς.

Ανησυχία για Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία


Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής (European Policy Centre, EPC) χαρακτήρισε ως «μη διατηρήσιμη» την αναπτυξιακή πορεία της Ιταλίας και της Πορτογαλίας, τονίζοντας την ανάγκη ριζικών μεταρρυθμίσεων για την επιστροφή των δύο κρατών στην οδό της ανάπτυξης, ενώ αντίστοιχες επισημάνσεις επιφυλάσσει και για την Ισπανία.

Ο Ευρωπαϊκός Δείκτης Οικονομικής Διατηρησιμότητας κατατάσσει τα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε. βάσει της οικονομικής τους ανάπτυξης, του ελλείμματος της κεντρικής κυβέρνησης και του χρέους, της διαφθοράς και της επιβάρυνσης που αναμένεται να επιφέρει στην οικονομία το ασφαλιστικό σύστημα. Οι οικονομικές πορείες της Ελλάδας, η οποία κατατάχθηκε στη χαμηλότερη βαθμίδα σχεδόν κάθε κατηγορίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας, χαρακτηρίστηκαν «μη διατηρήσιμες», καθώς τελούν υπο το βάρος υψηλού χρέους, χαμηλών προοπτικών ανάπτυξης, υψηλού ασφαλιστικού κόστους και διαφθοράς.

Η Ισπανία, η Λετονία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η Μάλτα, η Λιθουανία, η Κύπρος, η Σλοβενία και η Ιρλανδία κατατάχθηκαν στη βαθμίδα "κινδύνου" να βρεθούν σε «μη διατηρήσιμη κατάσταση», με την Ισπανία να καταλαμβάνει τη δυσμενέστερη θέση. Στο άλλο άκρο της ίδιας κλίμακας, η Σουηδία διαθέτει την πλέον εύρωστη οικονομία της ΕΕ, ενώ ακολουθούν η Δανία, η Εσθονία και η Φινλανδία, σύμφωνα με την ίδια μελέτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου