Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Στραγγαλίζουν την έρευνα

 ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΒΗΜΑ

Περικόπτεται το 94% των λειτουργικών δαπανών!



Από τον "Ριζοσπάστη", 23.10.2010

Ούτε μελάνι για τους σεισμογράφους δεν έχει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και η κυβέρνηση μιλά για... καινοτομία!

Αποκαλυπτικός για την κυβερνητική πρόθεση διάλυσης των κρατικών δομών έρευνας στην Ελλάδα, προκειμένου να παραδοθεί ο χώρος στο ιδιωτικό κεφάλαιο, ήταν χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας, Ι. Πανάρετος κατά τη συζήτηση Ερώτησης της βουλευτού του ΚΚΕ, Λιάνας Κανέλλη για τα Ερευνητικά Κέντρα. Στην Ερώτηση θιγόταν το θέμα της υποχρηματοδότησής τους που τα οδηγεί πρακτικά σε πλήρη αδράνεια.

Ο Ι. Πανάρετος ήταν ξεκάθαρος, λέγοντας ότι «η έρευνα είναι εν μέρει δημόσιο κοινωνικό αγαθό και στο βαθμό αυτό το κράτος πρέπει να την υποστηρίζει και να τη χρηματοδοτεί», όμως «πρέπει να υπάρχει και η ελεύθερη έρευνα, η οποία πρέπει να αξιοποιείται, κυρίως, στην καινοτομία γιατί η καινοτομία είναι εκείνη η οποία βοηθά την ανάπτυξη της χώρας»! Μάλιστα υποστήριξε ότι «στην Ευρώπη και στις πιο ανεπτυγμένες χώρες, στη Φινλανδία, για παράδειγμα, στη Γερμανία, στη Σουηδία, στην Ελβετία, το 64% έως 70% της χρηματοδότησης είναι ιδιωτική χρηματοδότηση. Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι γύρω στο 30%». Και πρόσθεσε πως «δεν αρκεί η κρατική χρηματοδότηση, χρειάζονται και επενδύσεις». Μάλιστα, έθεσε το ερώτημα αν «τα ερευνητικά κέντρα και η έρευνα πρέπει να χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από το κράτος»...

Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Λιάνας Κανέλλη, η οποία τόνισε πως «έρχεστε και μου λέτε κυνικά και ωμά ότι θα διαλύσετε, με απλήρωτους ανθρώπους, με καταργημένο ακόμα και το χαρτί τουαλέτας στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών ή στο ΙΓΜΕ, το ΙΓΜΕ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο - φέρνω δύο παραδείγματα από τα πολλά - μόνο και μόνο για να πάνε στην καινοτόμο ιδιωτική έρευνα»! Περιγράφοντας την κατάσταση επισήμανε ότι «περικόπτετε το 94% των λειτουργικών δαπανών, γιατί το υπόλοιπο είναι ανελαστικές, οριακές, μισθολογικές δαπάνες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και θα μένουν 84.000 από τον προϋπολογισμό τους για να πληρώσουν 217.000 στη ΔΕΗ και μου λέτε ότι άμα κόψει η ΔΕΗ το ρεύμα στο Αστεροσκοπείο θα προαχθεί η καινοτομία στην Ελλάδα;». Η βουλευτής του ΚΚΕ, κατέληξε στο ότι «αυτού του είδους η καινοτομία της κυβέρνησής σας είναι η καινοτομία του εκλεπτυσμένου και λεκτικά πάρα πολύ ωραία διακοσμημένου φόνου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου