Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Κοκτέιλ Μολότωφ #110-Περι αισιοδοξίας

Lenin reloaded

Η αισιοδοξία είναι αυτό που κατέστρεψε πολλούς στρατηγούς, κάνοντάς τους να υποτιμήσουν σοβαρούς κινδύνους, κι η απαισιοδοξία αυτό που έστρεψε πολλούς στρατιώτες στην παράδοση στον εχθρό, την προδοσία, τη φυγή.

Ως ποιότητες, αφορούν διαφορετικά υποκείμενα, και για να γίνουν αρετές πρέπει να συνταιριάζονται με το σωστό υποκείμενο· αλλιώς, είναι και οι δύο αδυναμίες.

Αυτό εννοεί η διάσημη φράση του Γκράμσι περί "απαισιοδοξίας της νόησης, αισιοδοξίας της βούλησης": το συνταίριασμα της σωστής ποιότητας με το σωστό υποκείμενο.

Το δεύτερο που εννοεί η ίδια φράση, και που είναι απαραίτητο να διευκρινιστεί σε ό,τι αφορά την αρχή αυτού του συλλογισμού, είναι ότι ο "στρατηγός" και ο "στρατιώτης" δεν είναι αξιώματα σε κάποια φαντασιακή ιεραρχία, αλλά υποκειμενικές τροπικότητες του κάθε στρατευμένου. 

Όταν είσαι στρατηγός, σκέψου εξίσου καλά για τις ευκαιρίες και τους κινδύνους κάθε συγκυρίας. 

Όταν είσαι στρατιώτης, σκέψου μόνο αυτό που σου δίνει θάρρος και δύναμη να αντιμετωπίσεις τη φρίκη της μάχης.

Προστάτεψε τον στρατιώτη μέσα σου με τον στρατηγό. Αυτό σημαίνει: προστάτεψε τη βούλησή σου με τη νόηση.

Υλοποίησε τον στρατηγό μέσα σου με τον στρατιώτη. Αυτό σημαίνει: υλοποίησε την νόησή σου με τη βούληση.

Έτσι γίνεσαι καλός στρατηγός και καλός στρατιώτης. Όποιος, αντίθετα, προσπαθεί να προστατέψει τη νόησή του με τη βούληση και να υλοποιήσει τη βούλησή του με την νόηση, είναι κακός στρατηγός και κακός στρατιώτης.

Τον κακό στρατηγό τον ονομάζουμε "αριστεριστή."

Τον κακό στρατιώτη τον ονομάζουμε "ιδεαλιστή."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου