Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Νίκος Δήμου:Η ελληνική υπερβολή και ο συναισθηματισμός, βασικές αιτίες της κρίσης!

 Γιατί να είμαστε λοιπόν αισθηματίες, γιατί να μπλέκουμε σε παλιοιστορίες...

Και τι δεν είπε! Και σε ποιον δεν επιτέθηκε.
Χανεται η μπάλα όταν οι διανοούμενοι που πλέον έχουν ταυτίσει την πορεία τους με την "πολιτική σταθερότητα" και την "Ευρωπαική διαδρομή της χώρας" ό,τι κι αν στοιχίσει αυτό στους πολλούς, το λαό και την οικονομια, ανοίγουν το στόμα τους ή ακόμα περισσότερο παρουσιάζουν βιβλία στο εξωτερικό προσπαθώντας να "σωσουν" το κύρος μας. Οχι άλλο σώσιμο...
Δεν τους φτάνει η άποψή τους που στρεφεται εναντίον όσων δεν φταίνε και υποφέρουν, αλλά προσπαθούν να κερδίσουν κιόλας από αυτήν μεγαλώνοντας το κοινό τους... εκτός Ελλάδος φυσικά. Προσφέρουν έτσι στο εξαγωγικό προφιλ της οικονομίας.
Μερικά αποσπασματα από τη συνέντευξη Ν.Δήμου:
" Ένας λόγος για την κρίση είναι αυτή η υπερβολή, ο πόθος να έχεις τα πάντα,να τα δίνεις όλα, να απολαμβάνεις τα πάντα χωρίς να σκέφτεσαι ότι εάν αυτό είναι πραγματοποιήσιμο. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι οι Έλληνες δεν είναι λογικοί, σκέφτονται με το συναίσθημα. Αυτό τους καθιστά τόσο δύσκολη την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης."
Αθλιε Έλληνα που και άπληστος είσαι και λογική δεν εχεις....
"Για έναν Έλληνα είναι αυτό το βιβλίο είναι κατά βάση ένα μαρτύριο. Αφού δεν πρόκειται για μία αστεία συλλογή αφορισμών για την αποτυχία των Ελλήνων, αλλά για ένα πικρό συλλογισμό για την τραγική μοίρα τους, να είναι διχασμένοι ανάμεσα σε παρελθόν και παρόν, βορρά και νότο, ανατολή και δύση... Σε κάθε περίπτωση αυτό το δύσκολο να αντέξει κανείς βάρος της αρχαιότητας αποτελεί μία πηγή του συμπλέγματος κατωτερότητας μας"
 Και κομπλεξικός...μόνο ο Ελληνας φυσικά. Ποιος είναΙ άραγε ο συμπλεγματικός; Ο καθένας ώς κέντρο του κοσμου του κρίνει εξ ιδίων πάντα...
" Στα χρόνια μετά το τέλος της δικτακτορίας των Συνταγματαρχών καλλιεργήθηκε απ'την αριστερά ένα είδος επαναστατικής κουλτούρας, μία κουλτούρα της ανομίας, η οποία έχει εξαπλωθεί κατά πολύ στην κοινωνία. Αυτό αρχίζει κιόλας με την πεποίθηση ότι δεν χρειάζεται να τηρεί κανείς τους κανόνες οδικής ασφάλειας ή να πληρώνει φόρους" Προοδευτικός και δημοκράτης ο Ν.Δήμου...Ακόμη και για τις τροχαίες παραβάσεις φταίει η κουλτούρα της Αριστεράς!
"...Τις επόμενες εκλογές φαίνεται ότι θα τις κερδίσει ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος οδηγεί το στην ουσία τελευταίο εναπομείνον κόμμα εξουσίας, τη συντηρητική Νέα Δημοκρατία. Ελπίζω ότι ο Σαμαράς θα καταφέρει να βάλει την Ελλάδα σε μία μετριοπαθή πορεία." Ο Χριστός κι η Παναγία...

Βεβαια για τους καθαρά οικονομικούς και πολιτικούς όρους που προκάλεσαν την κρίση δεν θελει να ξέρει ή να μιλάει ο Ν.Δήμου. Η αιτία είναι στα σωψυχα του Ελληνα και στην άτιμη την Αριστερά.
Τι να πεις...

Και να σκεφτεί κανείς οτι πριν πολύ λίγο καιρό ο Ν.Δήμου ήταν άλλος ένας διανοούμενος που απολάμβανε γενικης εκτίμησης και μάλιστα ιδιαίτερα στη μπλογκόσφαιρα. Τωρα γίνεται αλλος ένας που μας κουνάει δασκαλίστικα το δάχτυλο για να καθίσουμε ήσυχοι.
Βεβαια είπε οτι το βιβλίο του("Η δυστυχία του να είσαι Ελληνας")δεν είναι εχθρικό προς την Ελλάδα κι ότι όλα αυτα τα λεει από αγάπη...Πραγματι το βιβλίο αυτό είχε θεωρηθεί μαστ πριν από 35 χρονια, και μπορεί να ειχε ένα σωρό θετικά που παρουσιάζονταν μάλιστα με χιούμορ, όμως τώρα χρησιμοποιέιται για να εξηγήσει στους Ευρωπαίους γιατί εμείς οι Ελληνες είμαστε τοσο χάλια και το πως προξενήσαμε και σε αυτούς αυτη την κρίση.
Ξεχασα να σας πω ότι αυτα ειπώθηκαν με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του στα Γερμανικά και ως Γερμανομορφωμένος έπρεπε να ικανοποιήσει και το κοινό του.

Δυο τρεις σκέψεις-ερωτήματα  μόνο. Μόνο οι Ελληνες είχαν "τον πόθο να έχουν τα πάντα"; Η μήπως αυτό ήταν το παραμύθι του καπιταλισμού που έχαψαν άπαντες; Αυτα που απόκτησαν οι Ελληνες που τα θέλουν όλα, τα έχουν κλέψει, τα απόκτησαν παρέα με την Τρόικα, ή τα δούλεψαν και τα πλήρωσαν, και με βάση τις αποδοχές τους δανείστηκαν κάποιοι από αυτούς και εκπλήρωναν κανονικά τις υποχρεωσεις τους στις τράπεζες μέχρι που τους έσκασαν το παραμύθι κι άρχισε η λεηλασία; Οταν κάποιος ζει με το μισθό του και πληρώνει τα χρεη και τους λογαριασμούς του ζει εκτός ορίων και πάνω από τις δυνάμεις του; Γιατί έτσι ζούσαν οι συντριπτικά περισσότεροι. Ειναι ο απλός εργαζόμενος συγχρόνως υποχρεωμένος να κάνει οικονομολογικούς υπολογισμούς και να λύνει εξισώσεις για να δει αν είναι βιώσιμο το Δημόσιο χρέος όταν μάλιστα οι κυβερνωντες του λένε οτι η οικονομία πεταει;
Δε ξερει ο Ν.Δήμου που από το πρωί μεχρι το βράδι ενημερώνεται και συλλογάται, οτι οι Ελληνες είναι ο λιγότερο δανεισμένος λαός σε σχέση με τους άλλους Δυτικούς; Δεν έχει ακούσει ότι ακόμη και ο ιδιωτικος δανεισμός, που είναι μικρότερος των άλλων,  αποτελείται στο τεράστιο κομματι του από το δανεισμό ιδ.μεγάλων επιχειρήσεων και όχι από το δανεισμό των νοικοκυριών; Δεν θα έτυχε να πέσει το μάτι του μάλλον. Τι τον ενδιαφέρει άλλωστε αφού διαφωνεί με τα συμπεράσματά του.
Δεν εχει ακούσει ο Δήμου οτι τα στατιστικά λενε ότι οι Ελληνες δουλεύουν περισσότερο από τους άλλους Ευρωπαίους;
 Για τις αδυναμιες της οικονομιας έφταιξαν γενικά οι Έλληνες, οι εργαζόμενοι ας πουμε ή η ίδια ή λάθος δομή της και η λεηλασία από τους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ;
Από που κι ως που το κόμμα του Σαμαρά που ήταν από τους συντελεστές της άρρωστης δομής της οικονομίας και του κράτους μπορεί να βάλει τάξη;
Θα μπορούσα να ρωτάω για ώρα αλλά τι νόημα έχει;
Διανόηση για τα σκουπίδια από ικανούς μάλιστα διανοητές που όμως απλά δεν έχουν καμια διάθεση να δουν την αλήθεια όταν αυτή δυσκολεύει, και ξεβολεύει, ειδικά τώρα στα γεράματα.
Κρίμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου