Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

ΔΕΗ. Η χυδαία πολιτική οικονομία επιτίθεται μέσω Τηλεφωνίας

Ρίχνει τις τιμές ο ανταγωνισμός;

(ένα πολύ χρήσιμο σημείωμα από το fb του Στέργιου Βασιλείου-"ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ")



Και τι δεν ακούσαμε αυτές τις μέρες για να «τεκμηριωθεί» το ξεπούλημα της ΔΕΗ, κομμάτι κομμάτι. Το πλέον «τρανταχτό» παράδειγμα που μας «κολλάνε», είναι της κινητής τηλεφωνίας και του ΟΤΕ που δήθεν από τότε που είναι σε ιδιωτικά χέρια, οι τιμές πέφτουν συνεχώς μέσω του ανταγωνισμού!

Κουραφέξαλα. Οι τιμές πέφτουν μόνο γιατί πέφτει η αξία των προϊόντων και η αξία των προϊόντων πέφτει γιατί πέφτει (και μόνο) η αξία της εργασίας μέσω της πτώσης της αξίας της εργατικής δύναμης και του χρόνου εργασίας (αύξηση παραγωγικότητας) ανά μονάδα προϊόντος. Καμιά τιμή δεν πέφτει από τον ανταγωνισμό, έστω κι αν φαίνεται έτσι. Σε κάθε προϊόν ως προς την ανταλλακτική αξία του δεν υπάρχει τίποτα άλλο από εργασία, ναι από κοινωνικά αναγκαίο χρόνο εργασίας με βάση τον οποίο ανταλλάσσεται με κάθε άλλο προϊόν (και χρήμα) στη βάση της ισοδυναμίας μεταξύ των χρόνων εργασίας των ανταλλασσόμενων. Άρα ό,τι φθηναίνει, φθηναίνει από την πτώση του (κοινωνικά αναγκαίου) χρόνου εργασίας που περιέχει.

Δεν έχω χρόνο να πάω σε πλήρη ανάλυση πολιτικής οικονομίας αλλά θα πω για την ώρα μόνο τούτα:

Βρε σκερβελέδες της χυδαίας αστικής πολιτικής οικονομίας, αφού λέτε ότι σήμερα πχ στην κινητή τηλεφωνία οι τιμές είναι στο 1/5 ή στο 1/10 (μαζί με τα νέα προϊόντα που δεν υπήρχαν κάποτε) και ισχυρίζεστε ότι αυτό επιτεύχθηκε μέσω του ανταγωνισμού πρέπει αμέσως να απαντήσετε στα εξής:

Επί 15 σχεδόν χρόνια οι ιδιωτικές εταιρείες της κινητής τηλεφωνίας που είχαν την αγορά στα χέρια τους (τότε απαγορεύονταν στον κρατικό ΟΤΕ να έχει κινητή, αυτονόητο γιατί!) και αφού δεν κατέβαζαν από τότε τις τιμές, σημαίνει ότι για όλα αυτά τα χρόνια πρέπει να τους κοπεί ο πισινός γιατί καταλήστευαν τον καταναλωτή και να τους ζητηθεί να τα επιστρέψουν από εκεί που τα πήραν.
Ναι το λένε μόνοι τους, σήμερα είναι πολύ φθηνότερη η τιμή (πακέτου), άρα πρέπει να πάνε μέσα για αισχροκέρδεια και όχι να τις υμνούμε! Και τότε ιδιωτικές εταιρείες και τώρα. Και τότε λειτουργούσε ο ανταγωνισμός και τώρα. Το μόνο που μένει είναι να λογοδοτήσουν γιατί καταλήστευαν τον καταναλωτή. Όλα τα άλλα είναι φούμαρα κύριε Γιακουμάτο, «Μπάμπη» του ΣΚΑΙ, Πορτοσάλτε και κάθε σαλταδόρου της ιδιωτικοποίησης.

Έλα μου ντε, με τα λόγια σας αποκαλύπτετε το έγκλημα και το υμνείτε κιόλας! Εμ, δεν τολμάτε να πείτε την αλήθεια απο που προέρχεται η... φθήνια σας!

Όσο για τον ΟΤΕ, το ίδιο. Με τους μισούς υπαλλήλους σήμερα, παρέχει πολύ μεγαλύτερο έργο τηλεφωνίας και λοιπές υπηρεσίες. 
Πως έγινε αυτό; Μόνο με ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων από την οποία κεφαλαιοποιούνται κέρδη για έρευνα και νέα τεχνολογία που εισάγεται συνεχώς και αυξάνει κατακόρυφα την παραγωγικότητα της εργασίας, άρα μειώνει αντίστοιχα την αξία και τις τιμές. 

Ποιος ανταγωνισμός και πράσινα άλογα. Το μυστικό είναι η παραγωγικότητα της εργασίας των εργαζομένων με τα νέα μέσα παραγωγής που παρήχθησαν από τους εργαζόμενους (άλλου τομέα) η οποία παραγωγικότητα αυξήθηκε κατακόρυφα και κάθε προϊόν πχ όπου περιείχε εργασία μιας ώρας τώρα περιέχει εργασία 12 λεπτών! 
Και τα 12 λεπτά, όσο μονοπώλιο να είσαι άντε να τα πουλήσεις 10-20% παραπάνω ξεγελώντας τους εργάτες και παίρνοντας τους μέσω της αγοράς επιπλέον κέρδος (υπεραξία)! Μετά από αυτό έρχεται κρίση υπερπαραγωγής.

Για όσους δεν κατάλαβαν το μονοπώλιο μπορεί να κατεβάζει τις τιμές και ταυτόχρονα να αυξάνει τα μονοπωλιακά υπερκέρδη επί του επενδυμένου κεφαλααίου (σταθερού πάγιο, πρώτες ύλες κλπ και μεταβλητού -εργασιακού κεφαλαίου απο όπου παράγεται όλη η νέα αξία και μέσα σε αυτή η υπεραξία). έχει έτσι και φθηνότερες τιμές και μεγαλύτερα μονοπωλιακά υπερκέρδη βγαλμένα από τους εργαζόμενους τους οποίους κατασυκοφαντούν σε όλους τους τόνους. Τα άλλα είναι για παραπλάνηση του λαού.

Αυτή είναι εν τάχει και ελλιπώς σχολιασμένη η διαφορά μαρξιστικής και χυδαίας αστικής πολιτικής οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου