Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Ν. Σοφιανος στον «ΑΝΤ1»

«Μπαίνουμε σε μια περίοδο που θα ταλαιπωρείται και η νοημοσύνη και η ελληνική γλώσσα. Γιατί το λέω αυτό, βάζεις φαρδιά πλατιά την υπογραφή σου για να συνεχιστούν οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και πανηγυρίζεις ότι είσαι εναντίον των κυρώσεων και ο υπ. Εξωτερικών λέει "δεν ήμασταν εμείς το κακό παιδί". Φεύγει η τρόικα, αλλά οι τρεις θεσμικοί εταίροι θα συνεχίσουν την εποπτεία, την οποία αναγνωρίζει η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου, και θα τους ονομάσουμε αλλιώς, θα τους πούμε "τρίο" όπως είπε ο Σαπέν, θα τους πούμε "τριανδρία", θα τους πούμε "τρία παιδιά Βολιώτικα", αλλά θα συνεχίσει η εποπτεία. Θέλουμε πρόγραμμα, θα διαπραγματευτούμε πρόγραμμα και τι θα έχει το πρόγραμμα, αυτά που έλεγε η προηγούμενη συγκυβέρνηση, δηλαδή μεταρρυθμίσεις, ανταγωνιστικότητα, ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, πλεόνασμα "ματωμένο", αλλά δεν θα είναι 4% θα είναι 2%. Και ποιοι τα κάνουν αυτά, ποιοι είναι απέναντί μας, η Ευρώπη που αλλάζει. Άρα αυτό που έταζε η κυβέρνηση προεκλογικά, ότι η Ευρώπη αλλάζει, δεν αλλάζει, παραμένει η ΕΕ μια συμμαχία λύκων εχθρική για τα λαϊκά συμφέροντα».

Για την τρόικα

«Εμείς λέγαμε και προεκλογικά ότι το θέμα δεν είναι το υπηρετικό προσωπικό, δεν είναι οι υπάλληλοι, είναι τα αφεντικά, είναι οι τρεις θεσμικοί εταίροι. Αυτοί καθορίζουν γραμμή, αυτοί παίρνουν μέτρα, αυτοί έλεγαν σε όλους τους τόνους θα τηρήσετε τις δεσμεύσεις σας. Το δεύτερο παραμύθι, και θα δούμε πολλά παραμύθια, ακούγαμε είναι η Μέρκελ -και βεβαίως υπάρχουν αντιθέσεις σε σχέση με τα μείγματα, περιοριστική ή επεκτατική πολιτική και έχουν πάρει και μέτρα, δεν περίμεναν τον κ. Τσίπρα, τα 300 δισ., το πακέτο Ντράγκι, πιο χαλαροί ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί κλπ.- αλλά είναι μόνο η Μέρκελ; Δεν ακούσατε για το γαλλο-γερμανικό άξονα, δεν ακούσατε τον Σουλτς, τον Νταϊσελμπλούμ, τον Γιούνκερ, τον Ομπάμα δεν τον ακούσατε να λέει "βρείτε τα με τους Γερμανούς"; Άρα έχεις να κάνεις με ένα συνολικό πακέτο, βεβαίως η Γερμανία παίζει για τα δικά της συμφέροντα και είναι και η ατμομηχανή, ο ελληνικός λαός όμως δεν θα βρει προκοπή σ’ αυτή τη λυκοσυμμαχία, με τους νέους διαπραγματευτές, με μια διαπραγμάτευση που θα καταλήξει είτε στην πρώτη συμφωνία, τη γέφυρα…».

Είναι πολιτική διαπραγμάτευση, συμφωνείτε;

«Ποια πολιτική; Όταν ο κ. Βαρουφάκης -και εμείς θεωρούμε ότι είναι σοβαρός ο κ. Βαρουφάκης, μπορεί να είναι τηλεοπτικός, μπορεί να εξυμνεί τον κ. Σόιμπλε, ο πνευματικός ηγέτης της Ευρωζώνης τον είπε- έχει μετρήσει ότι στο 100% του μνημονίου το 65% ή το 67% είναι μέτρα που πρέπει να πάρουμε και αυτά τα μέτρα έχουν κόστος, ποιος θα πληρώσει το κόστος; Θα το πληρώσει ο ελληνικός λαός, όπως πλήρωσε και τα προηγούμενα».

«Είμαστε μπροστά σε μια νέα συμφωνία-γέφυρα, μπροστά σε μια άλλη συμφωνία-πρόγραμμα που θα τη βαφτίσουμε κι αυτή κάπως αλλιώς και όχι μνημόνιο…».

Υπάρχει περίπτωση να δείξετε ανοχή;

«Αυτήν τη στιγμή δεν πρέπει να δείξει ανοχή ο ελληνικός λαός, κατά τη γνώμη μας, πρέπει να απαιτήσει να του επιστραφούν τα κλεμμένα. Λένε τέλος λιτότητας, αλλά οι μισθοί παραμένουν μισθοί λιτότητας, οι συντάξεις παραμένουν συντάξεις λιτότητας, τα χρέη στις εφορίες, στις τράπεζες τρέχουν και αποδίδονται κανονικά όλα. Αυτό που πρέπει να δεις αυτή τη στιγμή είναι μπροστά σε μια συμφωνία- γέφυρα που θα βασίζεται στο 70% του μνημονίου -το οποίο «είναι καλό και το θέλουμε» με βάση αυτά που ακούμε- η διαγραφή του χρέους έχει φύγει από τη συζήτηση …».

«Να δούμε λίγο το περιβόητο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, γιατί η προπαγάνδα της ΝΔ στη λογική του φόβου και του τρόμου και των παροχών έκρυψε μια αλήθεια, ότι ουσιαστικά αντί για το κοινωνικό μέρισμα των 500 ευρώ θα δοθεί τα Χριστούγεννα η 13η σύνταξη σε όσους έχουν μεικτή σύνταξη έως 700 ευρώ, δηλαδή ένα αντίστοιχο ποσό, αντί για το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ θα δοθούν σε 300 χιλ. οικογένειες 1.200 κιλοβατόρες, θα δοθούν συσσίτια, το ΤΑΙΠΕΔ παραμένει, ο κ. Κατρούγκαλος λέει στους δημόσιους υπαλλήλους "μην περιμένετε τίποτα, δεν έχουμε λεφτά", στον ιδιωτικό τομέα ποιος θα πληρώσει 800 χιλ. κόσμου που είναι απλήρωτοι; Αυτά είναι τα δεδομένα των πρώτων 10 ημερών της νέας κυβέρνησης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου