Κυριακή 24 Μαΐου 2015

ΠΑΜΕ: Δημόσια καθολική υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση για όλο το λαό (VIDEO - ΦΩΤΟ)



Ημερίδα του ΠΑΜΕ με θέμα: «Οι εξελίξεις στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα και οι θέσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος»

Δείτε εδώ την κεντρική εισήγηση



«Οι εξελίξεις στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα και οι θέσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος» ήταν το θέμα της ημερίδας που διοργάνωσε τοΠΑΜΕ, το Σάββατο 23 Μάη, στον κινηματογράφο «Αλκυονίς».

Την κεντρική εισήγηση πραγματοποίησε ο Θανάσης Γκώγκος, μέλος της ΕΓ τουΠΑΜΕ (Διαβάστε στο συνημμένο όλη την εισήγηση) και ακολούθησαν παρεμβάσεις. Επιπλέον διαβάστε στο συνημμένο, στο τέλος, το πλαίσιο αιτημάτων και διεκδικήσεων του ΠΑΜΕ που ακουμπά κάθε πλευρά του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος.

Ο Θ. Γκώγκος επεσήμανε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία «θέλουμε να μετατραπεί σε ένα επικαιροποιημένο ιδεολογικοπολιτικό όπλο του εργατικού-λαϊκου κινήματος και των οργανώσεων του. Επιδιώκουμε
δηλαδή τα αιτήματα, η γραμμή πάλης και κυρίως η αντίληψη μας για το ασφαλιστικό να υιοθετηθούν μαζικά από σωματεία και εργαζόμενους, να ξεδιπλωθεί κίνημα μαχητικής αντίστασης που θα αποτρέψει το νέο κύμα επίθεσης που προετοιμάζεται, διεκδίκησης που θα πολιορκεί ενιαία μεγαλοεργοδοσία, συγκυβέρνηση, ΕΕ, ΔΣ ασφαλιστικών ταμείων, νοσοκομείων. Ένα κίνημα που με τέτοια συγκρουσιακά χαρακτηριστικά θα αγωνίζεται, θα πιέζει και θα αποσπά κατακτήσεις».

Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ασφαλιστικό ειδικά το τελευταίο διάστημα βρίσκεται ψηλά στην ημερησία διάταξη.

«Οι αυξήσεις στα όρια ηλικίας, η δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα, οι νέες περικοπές στις συντάξεις, η κατάργηση των επικουρικών συντάξεων, οι μεθοδεύσεις για την πλήρη κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης αλλά και ο προσανατολισμός στην ιδιωτική ασφάλιση όχι απλά δεν έφυγαν από το προσκήνιο, αλλά παραμένουν σε πρώτο πλάνο.

Αποτελούν διακαή πόθο του κεφαλαίου και σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η νέα κυβέρνηση. Οι δεσμεύσεις και οι παραχωρήσεις του Πρωθυπουργού στη Συνέλευση των Βιομηχάνων μόλις την προηγούμενη βδομάδα είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της κοινής πλεύσης απέναντι στις διεκδικήσεις και τα εργατικά-λαϊκά συμφέροντα».

Ο Θ. Γκώγκος υπογράμμισε ότι «για το ΠΑΜΕ, το πρόβλημα της κοινωνικής ασφάλισης είναι πολιτικό, αφετηριακά ταξικό καθώς φανερώνονται και σε αυτό το ζήτημα τα όρια του εκμεταλλευτικού συστήματος που σαπίζει, που βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Η λύση δεν εξαρτάται δηλαδή από έναν καλό ή όχι σχεδιασμό στο συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά κατά τη γνώμη μας απαιτεί κεντρικό σχεδιασμό και μια οικονομία που απέναντι από τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, θα βάζει τις σύγχρονες διευρυμένες λαϊκές ανάγκες.

Παλεύουμε μέσα από τους καθημερινούς αγώνες του σήμερα, συνδέοντας τη συνολική μας πρόταση μαζί με την ανακούφιση του εργαζόμενου λαού από τις συνέπειες της κρίσης, για την αναπλήρωση των απωλειών του. Οι καθημερινοί αγώνες συνδικαλιστικών και συνταξιουχικών οργανώσεων με οποιαδήποτε κυβέρνηση στην εξουσία, αποδεικνύει στην πράξη τη σταθερή πρωτοπόρα δράση των δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Ταυτόχρονα όμως την πάλη αυτήν την εντάσσουμε στη συνολική πρόταση μας για ένα διαφορετικό δρόμο εξέλιξης και ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας, που στηρίζεται στην αντίληψη ότι παραγωγός του πλούτου είναι ο εργαζόμενος και επομένως πρέπει να είναι και ο μοναδικός αποδέκτης του. Αυτό απαιτεί πλήρη σύγκρουση, δηλαδή ο λαός να έρθει σε αντιπαράθεση και ρήξη με το μεγάλο κεφάλαιο, τα μονοπώλια».

Οι εισηγήσεις

Εισηγήσεις στην ημερίδα έκαναν:

  • Για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, ο Χρήστος Παπάζογλου, γιατρός. (δείτε εδώ βίντεο)
  • Για τα αποθεματικά των Ταμείων, ο Τάσος Ζερβός, μέλος ΔΣ εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία (δείτε εδω βίντεο).
  • Για τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ και τα προβλήματά τους ο Στάθης Σαχινίδης, μέλος Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ (δείτε εδω βίντεο).
  • Για τις γυναίκες εργαζόμενες και το Ασφαλιστικό η Κωνσταντίνα Λυμπέρη, μέλος Συνδικάτου τροφίμων - ποτών (δείτε εδω βίντεο).
  • Για τις Υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας, η Λέττα Μεθωνιού, μέλος ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας (δείτε εδω βίντεο).
  • Για τις συντάξεις, ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ (δείτε εδω βίντεο).
  • Για την στοχοποίηση των νέων, ο Σταύρος Παπαδόπουλος, μέλος της επιτροπής του ΠΑΜΕ για το ασφαλιστικό (δείτε εδω βίντεο).
  • Για την πολιτική που εφαρμόζεται στο Ασφαλιστικό ο Αντώνης Κουρούκλης, πρόεδρος ΠΟΠΟΚΠ (δείτε εδω βίντεο).
  • Παρέμβαση από την ΟΓΕ, από την πρόεδρο της Ομοσπονδιάς Μαιρήνη Στεφανίδη (δείτε εδω βίντεο).
  • Για τα κέρδη και την προστασία της υγείας, ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας (δείτε εδω βίντεο).
  • Για τις εξελίξεις στο ασφαλιστικό σύστημα, ο Κώστας Πονηράκος, γραμματέας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΙΚΑ (δείτε εδω βίντεο).
  • Για τα επαγγελματικά ταμεία η Γιώτα Ταβουλάρη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο (δείτε εδω βίντεο).
  • Για την ιδιωτική Ασφάλιση, ο Νίκος Νιάνιος, μέλος της Επιτροπής του ΠΑΜΕ στις ασφαλιστικές εταιρείες (δείτε εδω βίντεο).
  • Για την ανασφάλιστη εργασία, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας κλπ ο Κωνσταντίνος Τσιαπάρας, μέλος ΜΑΣ (δείτε εδω βίντεο).
  • Για τα καθήκοντα των σωματείων, ο Σταύρος Λίτσας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, (δείτε εδω βίντεο).
  • Για τα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας, η Κατερινα Τζίμα, αντιπρόεδρος του ΣΕΤΗΠ (δείτε εδώ βίντεο).

1 σχόλιο:

  1. συμφωνώ στο γεγονός ότι η ασφάλεια, τα ασφαλιστικά προγράμματα και οι ασφαλιστικές κάρτες είναι ένα πολύ σημαντικό αγαθό που θα έπρεπε όλοι οι πολίτες να έχουν πρόσβαση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή