Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

«Πιθανώς αναπόφευκτη» η χρεοκοπία

kathimerini.gr/
Τhe Economist
Η ελληνική κυβέρνηση, μετά τον ανασχηματισμό της, εξασφάλισε ψήφο εμπιστοσύνης. Ακόμα όμως και αν ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου καταταφέρει να υπερψηφιστεί το νέο πακέτο λιτότητας, βήμα απαραίτητο προκειμένου η Ελλάδα να εξακολουθήσει να λαμβάνει την έκτακτη οικονομική βοήθεια από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, δεν υπάρχει εύλογη ελπίδα ότι η αποδυναμωμένη πολιτική τάξη της χώρας θα καταφέρει να εφαρμόσει έναν ακόμα γύρο επώδυνων φορολογικών αυξήσεων και περικοπής των δαπανών.
Τώρα ο κ. Παπανδρέου θα πρέπει να περάσει από το Κοινοβούλιο ένα τετραετές πρόγραμμα αύξησης της φορολογίας, περικοπής εξόδων και ιδιωτικοποιήσεων, μέτρα για τα οποία συμφώνησε κατ’ αρχήν με την τρόικα.
Είναι πιθανό να υπάρξουν κάποιες τροποποιήσεις του πακέτου λιτότητας, αλλά χαλάρωση των μέτρων θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την είσπραξη της πέμπτης δόσης, που απαιτείται ώστε να αποφευχθεί η πτώχευση. Το νέο πακέτο μέτρων θα πρέπει να ψηφισθεί από τη Βουλή στις 28 Ιουνίου και τούτο θα αποτελέσει μία ακόμα σημαντική δοκιμασία για την κυβέρνηση, την Ευρωζώνη, αλλά και το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Επί του παρόντος, πεποίθησή μας είναι ότι το πακέτο μέτρων θα υπερψηφιστεί. Ο νέος υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, πρώην αντίπαλος του κυρίου Παπανδρεου στη διεκδίκηση της ηγεσίας του κόμματος, παρά τις διαφωνίες του με το πρόγραμμα λιτότητας πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του στο υπουργείο Οικονομίας, υπεραμύνθηκε των κυβερνητικών επιλογών στη συζήτηση που προηγήθηκε της ψήφου εμπιστοσύνης. Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και αν υπερκεραστούν όλα τα εμπόδια, δεν είναι βέβαιο ότι οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις θα εφαρμοσθούν αποτελεσματικά αφ’ ενός λόγω των εσωκομματικών αντιδράσεων και αφ’ ετέρου λόγω της λαϊκής αντίθεσης στην επιβολή περαιτέρω μέτρων λιτότητας.
Η τρόικα θα ελέγχει εξονυχιστικά την εφαρμογή των μέτρων και αν αμφιβάλλει για την πρόοδό της σίγουρα θα αποφασίσει να μην εκταμιεύσει την επόμενη δόση οικονομικής βοήθειας, τουλάχιστον έως ότου πεισθεί ότι γίνονται διορθωτικές ενέργειες.
Στην ουσία δεν υπάρχει ρεαλιστική ελπίδα ότι η εξέλιξη των μεταρρυθμίσεων αυτή τη φορά θα είναι διαφορετική, ότι και πάλι δεν θα «παγώσουν» όπως συνέβη προηγουμένως. Η απειλή μη εκταμίευσης της επόμενης δόσης θα είναι πάντα υπαρκτή, όπως και η πιθανότητα ανεξέλεγκτης πτώχευσης του ελληνικού κράτους.
«Κούρεμα» του χρέους 40% - 45%Η Intelligence Unit του Economist προβλέπει ότι θα υπάρξει μια συμφωνημένη αναδιάρθωση του ελληνικού χρέους το 2013, που θα περιλαμβάνει και «κούρεμα» του χρέους της τάξεως του 40% - 45%. Ωστόσο, πιθανώς να αποδειχθεί αδύνατο να αποφευχθεί η χρεοκοπία, προγραμματισμένη ή μη, πέρα από το 2012, ακόμα και αν δεχθούμε ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να εφαρμόσει αυστηρά μέτρα για να περιορίσει το μεγάλο δημοσιονομικό της χρέος. Τούτο σημαίνει ότι οι τράπεζες στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη, και ιδιαίτερα στη Γαλλία και τη Γερμανία, θα πρέπει να προετοιμαστούν άμεσα για το ενδεχόμενο, ενισχύοντας την κεφαλαιακή τους επάρκεια.
Εαν, τελικά, τα στρες τεστ των ευρωπαϊκών τραπεζών -τα αποτελεσματα των οποίων θα δημοσιοποιηθούν τις ερχόμενες εβδομάδες- δεν περιλαμβάνουν την πιθανότητα ζημιών εξαιτίας του ελληνικού χρέους, τότε δεν θα είναι περισσότερο αξιόπιστα από τη «φάρσα» που είδαμε προ έτους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου