Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Münchner Merkur: Το «ψευτοφάρμακο του Schäuble» και το «θέατρο» της γερμανικής κυβέρνησης

tvxs


Προσποιείται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schäuble, ότι τα βάζει με τις τράπεζες μόνο και μόνο για να εξευμενίσει τους οργισμένους βουλευτές και να τους αποτρέψει από το να επιτεθούν κατά της Καγκελαρίου, όταν εκείνη επιστρέψει από την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης έχοντας εγκρίνει το πακέτο διάσωσης προς την Ελλάδα. Αυτό υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ο George Anastasiadis στο άρθρο του, στην εφημερίδα Münchner Merkur.
Ο George Anastasiadis καταρχήν διαπιστώνει τα εξής: «Πρώτον, η Γερμανία και η Ευρωζώνη θα διαθέσουν σύντομα το ποσό των 90 δισ. Ευρώ στο πλαίσιο ενός δεύτερου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας. Δεύτερον, Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού δεν πρόκειται να αποπληρωθεί. Και τρίτον, δεν θα υπάρξει ούτε αυτή τη φορά συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα από φόβο για μία νέα χρηματοπιστωτική κρίση».
Και μετά υποστηρίζει: «Όλα τα υπόλοιπα είναι περιττή φασαρία και αποσκοπούν στην παραπλάνηση των πολιτών και των βουλευτών. Σε αντίθεση με ό, τι λέγεται δημοσίως, κανείς εκ των εμπλεκομένων δεν σκέφτεται στα σοβαρά να αφεθεί η Ελλάδα να χρεοκοπήσει, εάν δεν εφαρμόσει σκληρά προγράμματα λιτότητας. Και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Schäuble γνωρίζει ασφαλώς ότι το σχέδιό του για συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο δεύτερο πακέτο για Ελλάδα δεν έχει καμία πιθανότητα επιτυχίας, λόγω του βέτο που θα ασκήσουν η ΕΚΤ και η Γαλλία».

Μάλιστα ο αρθρογράφος χαρακτηρίζει «ψευτοφάρμακο» το σχέδιο-πρόταση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών και «θέατρο» την τακτική της κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα επισημαίνει, ειρωνευόμενος: «Απ’ ό,τι φαίνεται, οι βουλευτές εμφανίζονται ικανοποιημένοι με το ψευτοφάρμακο του Schäuble. Άλλωστε ούτε οι ίδιοι επιθυμούν στην πραγματικότητα να προκαλέσουν ζημιά στην Καγκελάριο μπλοκάροντας την επιχείρηση διάσωσης. Κανείς δεν έχει τέτοιου είδους τάσεις αυτοκαταστροφής στο γερμανικό Κοινοβούλιο.
Το πιο ενοχλητικό σε όλο αυτό το θέατρο είναι η πεποίθηση της κυβέρνησης ότι οι πολίτες θα το καταπιούν. Παρόλα αυτά, ούτε ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών δεν τολμάει σήμερα να επαναλάβει παλαιότερες διαβεβαιώσεις του ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει στο ακέραιο τα δάνεια που λαμβάνει.
Και καταλήγει, όλο νόημα ότι εάν πάντως η Ευρώπη συνεχίζει να αναβάλει την χρεοκοπία της Ελλάδας σε βάρος του φορολογουμένου, κάποια στιγμή το πρόβλημα της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα θα λυθεί από μόνο του. Οι τράπεζες έχουν ήδη ξεφορτωθεί μεγάλο τμήμα των ομολόγων-σκουπιδιών των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου που κατέχουν. Τα ομόλογα αυτά κατέχονται πλέον από την αποφασισμένη να αγοράζει ΕΚΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου