Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Συνεχίζουν την απεργία ενωμένοι για 24η μέρα

Συγκέντρωση αύριο στη 1 μ.μ. στις πύλες, στο πλαίσιο της 3ωρης στάσης εργασίας. Το απόγευμα, το σωματείο καλεί σε συλλαλητήριο στις 6 μ.μ. στην πλατεία Ηρώων στην Ελευσίνα


Το νερό μπήκε στο αυλάκι, έγινε ποτάμι και η ταξική αλληλεγγύη ρέει πλέον ασταμάτητα στο εργοστάσιο της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» στον Ασπρόπυργο. Τροφοδοτεί και ανανεώνει καθημερινά τη δύναμη των απεργών μετά από 24 ολόκληρες μέρες να συνεχίσουν το σκληρό και ηρωικό αγώνα που δίνουν για 8ωρο και αξιοπρεπείς μισθούς. Για να βάλουν φραγμό στις ορέξεις και των υπόλοιπων εργοδοτών που περιμένουν να τσακίσουν ό,τι εργατικό δικαίωμα απέμεινε.Η απλόχερη αλληλεγγύη στους απεργούς εκφράστηκε και τη χτεσινή μέρα στην πύλη του εργοστασίου. Ταυτόχρονα, οι χαλυβουργοί προετοιμάζουν την επιτυχία της Πανθριασιακής στάσης εργασίας, 12 με 3 μ.μ., αύριο Πέμπτη και συγκέντρωση στο χώρο του εργοστασίου στη 1 μ.μ., αλλά και στο συλλαλητήριο που διοργανώνεται στις 6 μ.μ. της ίδιας μέρας στην πλατεία Ηρώων της Ελευσίνας.
Μια κινητοποίηση που έχει μεγάλη σημασία ώστε να εκφραστεί αγωνιστικά η συμπαράσταση των εργαζομένων της περιοχής και γι' αυτό το λόγο έχουν καλεστεί όλα τα σωματεία της περιοχής και ήδη αρκετά έχουν πάρει αποφάσεις συμμετοχής.
Προσπάθειες διάσπασης
Αυτή η ταξική συσπείρωση των εργαζομένων έχει μεγαλώσει, όπως αποδεικνύεται, και την ανησυχία της εργοδοσίας, η οποία προχτές εξέδωσε νέα ανακοίνωση υποστηρίζοντας ότι κινδυνεύει η βιωσιμότητα της επιχείρησης, ότι «οι εξαγωγές δεν απέδωσαν», ότι ελπίζει πως «τα μεγάλα τεχνικά έργα που έχουν παγώσει, θα ξεκινήσουν ξανά» για να καταλήξει στην ίδια πρόταση επιβολής 5ωρου που θα πρέπει να «συμφωνήσουν» όλοι οι εργαζόμενοι.
Μάλιστα, συγκεκριμένα και γνωστά στους εργαζόμενους τσιράκια της εργοδοσίας προσπάθησαν από προχτές να στήσουν μηχανισμό διάσπασης. Εκαναν προσωπικές επισκέψεις σε σπίτια απεργών δήθεν για να δώσουν την ανακοίνωση και προσπάθησαν και μέσα στο εργοστάσιο να διασπείρουν τρομοκρατικά ότι η εργοδοσία θα προχωρήσει σε διάφορες ενέργειες. Γι' αυτό και χτες το πρωί από τα μεγάφωνα στην πύλη του εργοστασίου ο πρόεδρος του σωματείου, Γιώργος Σιφωνιός, τους έκανε ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να πιάσουν τόπο απειλές, εκβιασμοί και τρομοκρατία.
Ταυτόχρονα, το Σωματείο, με ανακοίνωσή του, δίνει απάντηση στην επιστολή της εργοδοσίας, χαρακτηρίζοντας απειλές και ψέματα τα όσα ισχυρίζεται προκειμένου να «πείσει» τους εργαζόμενους να σταματήσουν την απεργία. «Θέλει να κερδίσει χρόνο σήμερα, για να μπορέσει το αμέσως επόμενο διάστημα να περάσει τα βάρβαρα μέτρα που θέλει και να μας τσακίσει», σημειώνει ειδικότερα. «Είναι φανερό, σημειώνει μεταξύ άλλων, ότι η εργοδοσία στριμώχτηκε από τον αταλάντευτο αγώνα μας και προσπαθεί να μας παγιδεύσει επαναφέροντας ως δήθεν νέες προτάσεις, αυτά που μας έλεγε από την αρχή. Μας πετάει ως δόλωμα την 3μηνη εφαρμογή του 5ωρου, ενώ ξέρει πολύ καλά ότι αυτά τα μέτρα θα πάρουν μόνιμο χαρακτήρα, γιατί αυτός είναι ο στρατηγικός τους στόχος! Επιβεβαιώνεται ότι παίζει το ρόλο του λαγού για τους βιομήχανους της περιοχής και όχι μόνο»!
Καταλήγοντας τονίζει: «Δεν πρόκειται να δεχτούμε τις προτάσεις, ύστερα από τόσες μέρες ηρωικού απεργιακού αγώνα. Τώρα, που η αλληλεγγύη όλων των εργατών από όλους τους κλάδους στον αγώνα μας δυναμώνει. Είναι η ώρα να πετάξουμε στα μούτρα της εργοδοσίας τις απειλές και τους εκβιασμούς που εκτοξεύει εναντίον μας».
Εφεραν γάλα από τη Λάρισα
Και πώς να πιάσουν οι απειλές και οι εκβιασμοί, όταν οι απεργοί χαλυβουργοί βλέπουν να συνεχίζει να φτάνει με αμείωτο ρυθμό η συμπαράσταση από παντού. Χτες όλο το πρωί οι απεργοί και πάλι δεν προλάβαιναν να καλωσορίζουν αντιπροσωπείες και να δέχονται υλική και οικονομική βοήθεια.
Περίπου 500 κιλά γάλα μετέφερε το Συνδικάτο ΟΤΑ Λάρισας, ενώ τη συμπαράσταση και με οικονομική βοήθεια 500 ευρώ εξέφρασε αντιπροσωπεία της ΕΕΔΥΕ αποτελούμενη από τον πρόεδρο της ΕΕΔΥΕ Σταύρο Τάσσο, την γενική γραμματέα Βέρα Νικολαΐδου και τον αντιπρόεδρο Γιώργο Λαμπράκη. Στο πλευρό τους βρέθηκαν και από την Πανελλήνια Ενωση Αμμοβολιστών, το Σύλλογο Γυναικών Ασπροπύργου, το Σωματείο του ΨΝΑ Αθηνών, ενώ με απορριμματοφόρα έφτασαν στο χώρο μέλη του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, από τα σωματεία των Δήμων Πετρούπολης, Θριασίου, Περιστερίου, Καισαριανής, Περάματος, που εξέφρασαν την αλληλεγγύη και παρέδωσαν οικονομική βοήθεια.
Η λίστα με τις αποφάσεις και τις πρωτοβουλίες συμπαράστασης μακραίνει ασταμάτητα. Ενδεικτικά αναφέρουμε: 15μελές 3ου Λυκείου Πάτρας, Μουσικού Σχολείου Σπάρτης. Οι φοιτητικοί και σπουδαστικοί Σύλλογοι από την Πάτρα (Πολιτικοί Μηχανικοί, Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί, Μηχανολόγοι Μηχανικοί, Μηχανικοί ΗΥ, Αρχιτέκτονες Μηχανικοί, Χημικοί Μηχανικοί, Μαθηματικό, Φυσικό, Χημικό, Βιολογικό, Γεωλογικό, Επιστήμη Υλικών, Δασκάλων, Ιατρική, Φαρμακευτική), τη Σπάρτη (Τμήμα Τηλεπικοινωνιών), την Τρίπολη (Τμήμα Τηλεπικοινωνιών), τον Πύργο (Τμήμα Πληροφορικής και ΜΜΕ). Σύλλογος Μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψήφιων διδακτόρων του Τμήματος Φυσικού του Πανεπιστημίου Κρήτης. Το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης προσφέρει 100 ευρώ. Στη Σάμο, στη σύσκεψη που έγινε για τη συγκρότηση Λαϊκής Επιτροπής, συγκεντρώθηκαν 260 ευρώ.
Διεθνής πλέον η αλληλεγγύη
Αυτό που έδωσε, όμως, πραγματικά φτερά στους απεργούς, χτες το μεσημέρι, ήταν η αντιπροσωπεία, που έφτασε στο εργοστάσιο, ξένων συνδικαλιστών από την Ινδία και τη Μαλαισία, οι οποίοι βρίσκονται στη χώρα μας προσκεκλημένοι της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Οργάνωσης. Κάτω από θερμά χειροκροτήματα οι απεργοί υποδέχτηκαν τους ξένους συνδικαλιστές που εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους με χαιρετισμούς του Βενκατατσαλάν από τη Συνομοσπονδία Εργατών Ινδίας, του Μικαέλ Τάν προέδρου του Συνδικάτου Τραπεζοϋπαλλήλων Μαλαισίας και του Νανταραχάν γενικού γραμματέα της Ομοσπονδίας Ποτών - Τροφίμων Μαλαισίας. «Το κίνημα της αλληεγγύης στον αγώνα μας γίνεται τσουνάμι που θα σαρώσει», επισήμανε ο Γ. Σιφωνιός, χαιρετίζοντας και ευχαριστώντας τους ξένους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου