Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Χρυσές επενδύσεις, άδεια ταμεία...

Το βρήκαμε στη σελίδα antigold και έχει ενδιαφέρον.
Φτάνει όμως η διαπίστωση της πραγματικότητας.
Τι θα κάνει άραγε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μετά τις καταγγελίες που έκανε η βουλευτής του;
Τι μπορεί να κάνει μέσα στο πλαίσιο ΕΕ-επενδύσεις-επιχειρηματικότητα. 
Τι περιθώρια υπάρχουν εντός εξουσίας των μονοπωλίων για μια κυβέρνηση διαχείρισης του καπιταλισμού, και μάλιστα όταν ο λαός κρατηθεί στη γωνία;


«Τοξική» και για την οικονομία η «επένδυση»
antigoldgreece
Ντίνα Δασκαλοπούλου / ΕΦ.ΣΥΝ.


«Ο,τι γυαλίζει δεν είναι χρυσός» είναι ο γλαφυρός τίτλος της έκθεσης του ολλανδικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού SOMO που παρουσίασαν χτες το ThePressProject, το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς και το ελληνικό Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων. Η έκθεση τεκμηριώνει πως η καναδική πολυεθνική Eldorado Gold φοροαποφεύγει στην Ελλάδα με τη χρήση εταιρειών-θυρίδων στην Ολλανδία και στέλνει τα κέρδη της σε offshore στα νησιά Μπαρμπέιντος.

«Ανήμερα Πρωταπριλιάς τα ψέματα της εταιρείας καταρρέουν», σχολίασε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής Κατερίνα Ιγγλέζη. «Την προηγούμενη εβδομάδα οι εκθέσεις των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος απέδειξαν ότι τα προϊόντα της Eldorado είναι επικίνδυνα για την υγεία και τον τόπο. Σήμερα καταρρέει ο μύθος ότι η “επένδυση” βοηθά την εθνική οικονομία. Ο τελευταίος μύθος είναι οι θέσεις εργασίας, τις οποίες η εταιρεία ανεβάζει σε 1.980 ενώ γνωρίζουμε ότι είναι 969. Τα ψέματα τέλειωσαν. Αυτή η εταιρεία δεν έχει κανένα λόγο ύπαρξης στην Ελλάδα»…

«Η εταιρεία δουλεύει με φρενήρεις ρυθμούς, επιχειρώντας να φέρει προ τετελεσμένου τη νέα κυβέρνηση», σημείωσε η Μαρία Καδόγλου από το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων. «Την ίδια ώρα έχουμε αποδείξει πως η εταιρεία παραβιάζει τη σύμβαση με το Δημόσιο, αφού η σύμβαση θέτει στόχο την παραγωγή καθαρών μετάλλων που θα φέρνουν έσοδα κι αυτό δεν γίνεται. Η εταιρεία θα εξάγει συμπυκνώματα στην Κίνα για επεξεργασία και τα έσοδα θα πηγαίνουν στα Μπαρμπέιντος».

«Πρέπει να μην ανεχόμαστε την υποκρισία στην Ευρώπη», είπε η Eva Joly, ευρωβουλευτής των Πρασίνων. «Ζητάμε από τους απλούς Ελληνες θυσίες, την ώρα που η διαφθορά των μεγάλων εταιρειών μένει ατιμώρητη. Οι πολυεθνικές λεηλατούν τις χώρες, δεν προσφέρουν καθόλου έσοδα στο κράτος και μετά φεύγουν. Το άδειο ορυχείο θα μείνει και θα γίνει πρόβλημα της χώρας σας».

Ο Xάρης Γολέμης του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς ανέλυσε πως οι πολυεθνικές στρέφονται στην υφαρπαγή γης σε φτωχές υπερχρεωμένες χώρες, που οι περισσότερες βρίσκονται σε προγράμματα προσαρμογής και παραχωρούν έναντι πινακίου φακής τα εδάφη τους.

«Τα υπουργεία οικονομικών και ανάπτυξης πρέπει να τοποθετηθούν επί της έκθεσης και να μελετήσουν στη βάση κόστους-οφέλους τη σύμβαση», ανέφερε -μεταξύ άλλων- ο κ. Γολέμης. Στην πολιτική κι επικοινωνιακή «μάχη της ταβέρνας» αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος Νικόλας Λεοντόπουλος, που παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο τα ΜΜΕ στοχοποιούν τη μικρή φοροδιαφυγή και όχι αυτή των μεγάλων εταιρειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου