Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Βρυχηθμοί ...


Όταν κάποιος προειδοποιεί ότι ο ιμπεριαλισμός απειλεί τον πλανήτη με ένα νέο γενικευμένο πόλεμο, οι περισσότεροι κλείνουν τ'αυτιά τους. Οι ειδικοί από την άλλη προτιμούν να μιλούν μπερδεμένα και να θολώνουν τα νερα όσο γίνεται πιο πολύ.
Παρ' όλα αυτά όταν έρευνες όπως η πιο κάτω εμφανίζονται και αναλύονται σε μεγάλα ΜΜΕ δεν είναι δυνατόν να μην πάει ο νους στο κακό.
Έτσι κι αλλιώς είτε το δέχονται είτε όχι, οι διαφόρων αποχρώσεων προστάτες του καπιταλισμού, το σύστημα αυτό έχει την καταστροφή και τον πόλεμο στο DNA του. Τελευταία φαίνεται πιο καθαρά ότι δεν τον έχει μόνο στο dna του αλλά και στους σχεδιασμούς σωτηρίας του.

Το άρθρο από το capital.gr

Η Ευρώπη απειλείται περισσότερρο από τον εγωισμό της παρά από τον Putin
Του Leonid Bershidsky

Εάν οι δυτικές κυβερνήσεις βλέπουν το Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin ως μείζονα απειλή, θα πρέπει να κάνουν κάτι με τους ψηφοφόρους τους, οι οποίοι δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα πρόθυμοι να βοηθήσουν τους συμμάχους τους εάν αυτοί μπουν σε μπελάδες. Αυτή η έλλειψη αλληλεγγύης συνιστά πιο σημαντική απειλή για τη Δύση από οποιαδήποτε εξωτερική επίθεση.

Στο άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον, η οποία εδραίωσε τον Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ), τα κράτη-μέλη συμφωνούν ότι "μια ένοπλη επίθεση εναντίον ενός ή περισσοτέρων από αυτά στην Ευρώπη ή τη Βόρεια Αμερική θα θεωρηθεί ως επίθεση εναντίον όλων" και ότι κάθε κράτος θα πρέπει να λάβει "τα μέτρα που κρίνει αναγκαία" για την αντιμετώπιση.

Αυτό δεν υποχρεώνει τα μέλη να χρησιμοποιήσουν στρατιωτική δύναμη, ενώ μια δημοσκόπηση του Κέντρου Ερευνών Pew που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη δείχνει ότι σε ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ, ο κόσμος δεν θα ήθελε κιόλας.

Οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν εάν η χώρα τους θα πρέπει να κάνει χρήση βίας, σε περίπτωση που η Ρωσία εμπλακεί σε ένοπλη σύγκρουση με ένα άλλο μέλος του ΝΑΤΟ. Μόνο σε δύο χώρες -τις ΗΠΑ και τον Καναδά- μια καθαρή πλειοψηφία απάντησε "ναι". Σε τρία άλλα κράτη -Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία- η πλειοψηφία τάχθηκε κατά της χρήσης βίας:







Το υψηλό επίπεδο δέσμευσης των ΗΠΑ απέναντι στο ΝΑΤΟ είναι σπουδαία νέα για τους Λετονούς, τους Λιθουανούς, τους Εσθονούς και τους Πολωνούς. Όταν πρόκειται για στρατιωτικές δαπάνες, οι ΗΠΑ δαπανούν περισσότερα από το αμέσως επόμενο πιο ευαίσθητο σε θέματα άμυνας μέλος του ΝΑΤΟ, το Ηνωμένο Βασίλειο, κατά 10 μονάδες, έτσι είναι η χώρα που έχει τον πρώτο λόγο. Δεν είναι ιδιαίτερα λογικό, ωστόσο, το ότι οι Αμερικανοί που ζουν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το δυνητικό θέατρο του πολέμου είναι πιο πρόθυμοι να βοηθήσουν από ό, τι, ας πούμε, οι Πολωνοί.

Ίσως είναι πιο εύκολο για τους πολίτες των ΗΠΑ ή του Καναδά να πουν ότι θα αγωνιστούν σε έναν μακρινό πόλεμο που είναι απίθανο να επηρεάσει άμεσα τις ζωές τους από ό,τι για τους Ευρωπαίους. Ακόμα κι έτσι, η αποσύνδεση μεταξύ της αντίληψης της απειλής και της προθυμίας για δράση είναι παράξενη. Το 70% των Πολωνών απάντησαν στο Pew ότι θεωρούν τη Ρωσία μια σημαντική στρατιωτική απειλή, σε σύγκριση με 49% που ήταν ο μέσος όρος των χωρών του ΝΑΤΟ που συμμετείχαν στο δείγμα.

Μια εξήγηση θα μπορούσε να είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών στις ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ πιστεύει ότι εάν ένα μέλος της συμμαχίας δεχθεί επίθεση οι ΗΠΑ θα παρέμβουν. Γιατί λοιπόν να εμπλακούν εάν οι Αμερικανοί αναλάβουν τη βρώμικη δουλειά;






Οι απαντήσεις αυτές πιθανότατα λένε περισσότερα για την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη των ΗΠΑ ως παγκόσμιου χωροφύλακα που θα παρέμβει ανεξαρτήτως του τι συμβαίνει. Υπάρχουν ενδείξεις, για παράδειγμα, ότι αν η Ρωσία εξαπολύσει ουκρανικού τύπου υβριδικό πόλεμο σε ένα από τα κράτη της Βαλτικής, οι Ευρωπαίοι δεν θα σπεύσουν απαραίτητα να κατηγορήσουν τη Μόσχα. Στις ΗΠΑ, το 42% των ερωτηθέντων στην έρευνα είπαν ότι πιστεύουν πως η Ρωσία φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη για τη βία στην Ουκρανία. Τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ιταλία, το ποσοστό αυτό ανήλθε σε 29%.

Άλλη μία διαφορά είναι ότι οι Αμερικανοί βλέπουν τη συμμαχία του ΝΑΤΟ ως μια φυσική επέκταση της επιρροής των ΗΠΑ, μέσα από μια ομάδα πιστών δορυφόρων. Έρευνα του περασμένου έτους έδειξε ότι η πλειονότητα των Αμερικανών πιστεύουν ότι η συμμαχία πρέπει να πραγματοποιεί στρατιωτικές επιχειρήσεις και έξω από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ: Γι 'αυτούς, είναι καθαρά θέμα Δυτικής Συμμαχίας παρά εδαφικής ασφάλειας. Η πλειονότητα των Ευρωπαίων, ωστόσο, δεν πιστεύουν ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να πραγματοποιήσει στρατιωτική επιχείρηση εκτός Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής. Για το 73%, η δράση της συμμαχίας είναι εδαφική άμυνα.

Την ίδια στιγμή, πολλοί Γερμανοί και Ιταλοί μπορεί να μην αναγνωρίσουν τους Λετονούς ή τους Λιθουανούς ως πλήρεις Ευρωπαίους, κάτι που μπορεί επίσης να εξηγήσει την απροθυμία τους να τις υπερασπιστούν.

Οι ηγέτες της ηπείρου, ιδίως η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel, θα έπρεπε να ανησυχούν για αυτές τις συμπεριφορές: Ακόμα και αν η Ρωσία δεν φαίνεται αποφασισμένη να επεκτείνει την επίθεσή της, είναι λογικό για τους Ευρωπαίους να παρουσιάζουν ένα περισσότερο ενωμένο μέτωπο. Οτιδήποτε άλλο θα ήταν μια πρόσκληση για τους ξένους να εκμεταλλευτούν μια διαιρεμένη Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου