Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

Η Κίνα απορρίπτει εκ των προτέρων την ετυμηγορία για τη Νότια Σινική Θάλασσ


Ανησυχία σε Ιαπωνία, ΗΠΑ







Διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα κατά της Κίνας έξω από το κινεζικό προξενείο στη Μανίλα, εν όψει της απόφασης του δικαστηρίου (Φωτογραφία: Reuters )







Τόκιο
Το Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο πρόκειται να εκδώσει εντός της ημέρας απόφαση για τη διαφορά μεταξύ της Κίνας και των Φιλιππίνων στη Νότια Σινική Θάλασσα. Το Πεκίνο έχει ανακοινώσει ότι θα αψηφήσει την απόφαση του δικαστηρίου. Ιαπωνία και ΗΠΑ ανησυχούν για την ένταση που θα υπάρξει στη περιοχή.

O ιαπωνικός στρατός θα παρακολουθεί στενά την κινεζική δραστηριότητα στη γειτονική Ανατολική Σινική Θάλασσα μετά την απόφαση του Μόνιμου Διαιτητικού Δικαστηρίου στη Χάγη για τις εδαφικές διεκδικήσεις του Πεκίνου στη Νότια Σινική Θάλασσα, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας.

«Καλούμε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές να αντιδράσουν με τρόπο που δεν αυξάνει την ένταση», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Τζεν Νακατάνο σε συνέντευξη Τύπου στο Τόκιο. «Θα παρατηρούμε στενά την κατάσταση στην Ανατολική Σινική Θάλασσα», πρόσθεσε.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι φοβούνται μήπως η Κίνα κηρύξει ζώνη αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας στη Νότια Σινική Θάλασσα, όπως έκανε το 2013 στην Ανατολική Σινική Θάλασσα ή επεκτείνει την κατασκευή και την οχύρωση τεχνητών νησιών.

Το Τόκιο, ωστόσο, ανησυχεί περισσότερο μήπως η Κίνα αναλάβει επίσης δράση στη γειτονική Ανατολική Σινική Θάλασσα, όπου οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ασίας έχουν μια άλλη εδαφική διαφορά και αφορά τα νησιά Ντιαογιού όπως ονομάζονται στην Κίνα και Σενκάκου, όπως ονομάζονται στην Ιαπωνία.

Η Κίνα έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα λάβει υπόψη μια απόφαση που μπορεί να διακυβεύσει τις αξιώσεις κυριαρχίας της στη θάλασσα αυτή.

Εδώ και μήνες η Κίνα αναφέρει ότι το δικαστήριο αυτό δεν έχει αρμοδιότητα στη συγκεκριμένη υπόθεση και ότι κατά συνέπεια δεν θα αναγνωρίσει την απόφασή του, ανάγοντας την υπόθεση σε πραγματικό εθνικό ζήτημα μέσω του ισχυρού συστήματος προπαγάνδας της.

«Η διαιτησία είναι άκυρη» είναι σήμερα ο τίτλος της επίσημης εφημερίδας Λαϊκή Ημερησία, πάνω σε μια φωτογραφία του Γούντι, (Γιονκγκσίνγκ), ενός νησιού του αρχιπελάγους Παρασέλ, που τελεί υπό τον έλεγχο του Πεκίνου και διεκδικείται από το Βιετνάμ.

Το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua δημοσιεύει σήμερα άρθρα με τίτλο: «Η διαιτησία στη Νότια Σινική Θάλασσα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, σύμφωνα με κινέζο εμπειρογνώμονα», «Το Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για πολιτικούς σκοπούς», «Η θάλασσα όπου οι κινέζοι ψαράδες ζουν και πεθαίνουν».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου