Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Ο πάγος έσπασε, η Λεωφόρος χαράχτηκε




Μπορεί ο Οχτώβρης να είναι κόκκινος, αλλά συγκινεί εξίσου και τους πράσινους οπαδούς, όπως απέδειξε το πανό που ανέβασαν φίλοι του ΠΑΟ την περασμένη Κυριακή, στο ντέρμπι με την ΑΕΚ στη Λεωφόρο.



Κανένα μέσο, κανείς επαγγελματίας φωτογράφος, δημοσιογράφος κτλ, δε συγκινήθηκε βέβαια για να το κάνει θέμα. Μπορεί και αυτό να ήταν θέμα που κάνει τζιζ κι έπρεπε να αποσιωπηθεί, όπως το όνομα του Παππά στις μεταδόσεις των δημοσιογράφων.



Για αυτό κι έγινε ένας μικρός αγώνας δρόμου, από όσους το είδαν και το θεώρησαν σημαντικό, για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν μια απόδειξη, ένα παγωμένο τηλεοπτικό πλάνο ή μια φωτογραφία, που να είναι μάρτυρας. Μπορεί να μοιάζει σχεδόν απίστευτο για την εποχή μας, την εποχή του διαδικτύου, των social media, των μεταδόσεων με τις δεκάδες τηλεοπτικές κάμερες που δεν αφήνουν τίποτα να πέσει κάτω ασχολίαστο, των δημοσιογράφων αναλυτών που μιλάνε για τα πάντα, αλλά είναι αλήθεια: το πανό των οπαδών του ΠΑΟ το κάλυψε παχύ πέπλο σιωπής, μία άγραφη ομερτά.

Έτσι τα πλάνα που εξασφαλίστηκαν -με την προσπάθεια συντρόφων κι ερασιτεχνών- είναι κάπως θολά, σχεδόν ρετρό θα έλεγε κανείς σε κάποιες περιπτώσεις, παραπέμποντας στον εικοστό αιώνα των επαναστάσεων, ο οποίος σφραγίστηκε από τον κόκκινο Οχτώβρη. Αλλά αυτό δε μειώνει σε τίποτα την αξία της μαρτυρίας και βασικά του συμβολισμού, του συνθήματος και της πράξης. Έστω κι αν γράφτηκε ανάποδα το σύνθημα…



Δε σημαίνει ασφαλώς τίποτα από μόνο του, δε δείχνει πως έχουν ωριμάσει οι συνθήκες ή κάτι αντίστοιχο. Αν μη τι άλλο πάντως είναι κάτι, μικρός φάρος ελπίδας, στην εποχή που πλασάρεται το δόγμα “No politica” και η εναντίωση στην εκάστοτε κυβέρνηση με βάση τα συμφέροντα της ομαδάρας -ή μάλλον για την ακρίβεια της προεδράρας…



Υπενθυμίζουμε πως ο πάγος του Νο Politica είχε σπάσει από τους Κύπριους -κι επίσης πράσινους- οπαδούς της Ομόνοιας, που είχαν σηκώσει τις προάλλες πανό με αντίστοιχο περιεχόμενο (σχετική ανακοίνωση είχε βγει και από τους οπαδούς της Νέας Σαλαμίνας, τους Red Rebels).

Εδώ μπορείτε να δείτε και τα στιγμιότυπα του αγώνα, όπου σε κάποια σημεία διακρίνεται το επίμαχο πανό (προς την εστία που φαίνεται προς τα αριστερά).

Δείτε εδώ όλες τις αναρτήσεις του Αφιερώματος της Κατιούσα στην Οχτωβριανή Επανάσταση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου