Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Οι ΗΠΑ καθοδόν προς το πουθενά


Ο ΄Εντμουντ Φελπς, που πήρε το βραβείο Νόμπελ γιατί ανέτρεψε τα καθιερωμένα περί αντίστροφης σχέσης πληθωρισμού και ανεργίας, προετοιμάζει την αμερικανική κοινή γνώμη για ακόμη πιο δύσκολα χρόνια. «Ίσως κάποια στιγμή να μειωθεί ο αριθμός των ανέργων», δήλωσε στην ίδια συνέντευξη, αλλά δεν θα μπορέσουμε ποτέ να φτάσουμε το ίδιο ποσοστό που είχαμε πριν από 10 χρόνια». Σημειωτέων ότι ο ποσοστό ανεργίας ήταν στο 4%, σήμερα έχει φτάσει το 9,5%.                          Ευθύνες στον Ομπάμα επιρρίπτει ο νομπελίστας Εντμουντ Φελπς.Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Ευθύνες στον Ομπάμα επιρρίπτει ο νομπελίστας Εντμουντ Φελπς.
Για πρώτη φορά μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο οι ΗΠΑ βιώνουν με τόσο δραματικό τρόπο το φαινόμενο της μακράς ανεργίας. Σε αυτό το 9,5% δεν περιλαμβάνονται εκείνοι που έχουν εγκαταλείψει την αναζήτηση εργασίας ή αυτούς που φυτοζωούν με λιγότερο από 100 δολάρια το μήνα και τρώνε τις αποταμιεύσεις τους. Το υπουργείο Γεωργίας υπολογίζει ότι 50 εκατομμύρια Αμερικανοί δεν έχουν αρκετά μέσα για να διατραφούν. Ένας στους 8 ενήλικες και 1 στα 4 παιδιά ζουν από τον ορό της κρατικής βοήθειας. Είναι αριθμοί που δεν μπορεί κανείς να φανταστεί για την πρώτη οικονομία του κόσμου. Η γνωστή Ελληνοαμερικανίδα κολουμνίστρια Αριάνα Χάφιγκτον προειδοποίησε ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να γίνουν οι ΗΠΑ χώρα του τρίτου κόσμου.
 
Σβήνουν τα φώτα
 
‘Όσο κι αν υπερβολικά ακούγονται όλα αυτά, η πραγματικότητα δεν είναι άλλη. «Στην Αμερική τα φώτα σβήνουν», έγραψε την περασμένη εβδομάδα ο επίσης Αμερικανός νομπελίστας Πολ Κρούγκμαν.  Και η κατάσταση τον δικαιώνει. Πάρα πολλοί Αμερικανοί δεν μπορούν να καταναλώσουν, οι αποταμιεύσεις τους έχουν εξανεμιστεί, κερδίζουν λιγότερα ή είναι άνεργοι. Και το χειρότερο για το κράτος είναι ότι δεν μπορούν να πληρώσουν φόρους. Πολλές ομόσπονδες πολιτείες και κοινότητες πολεμούν να καλύψουν τις μεγάλες τρύπες στον προϋπολογισμό τους.
Στη Χαβάη για παράδειγμα, τις Παρασκευές μένουν τα σχολεία κλειστά για να
εξοικονομήσει το κράτος χρήματα, στο Κολοράντο Σπριγκς, με 380.000 κατοίκους το 1/3 των φωτεινών σηματοδοτών είναι εκτός λειτουργίας για να εξοικονομηθεί ηλεκτρισμός.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  "Τα φώτα σβήνουν". Ο νομπελίστας Πολ Κρουγκμαν

 Αρκετά πράγματα στις ΗΠΑ έχουν ξεφύγει από τη νόρμα τους μετά την χρηματοπιστωτική κρίση. Από την μια πλευρά η κεντρική τράπεζα κόβει συνεχώς φρέσκο χρήμα και η κυβέρνηση άντλησε 182 δις δολάρια για να σώσει την AIG, τον κορυφαίο ασφαλιστικό και χρηματοοικονομικό οργανισμό και από την άλλη οι επιχειρήσεις πτωχεύουν η μια μετά την άλλη. Από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο καταγράφηκαν 422.061 πτωχεύσεις, που σημαίνει αύξηση κατά 9% σε σχέση με το τρίμηνο Ιανουάριος-Μάρτιος και κατά 11% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. «Η Αμερική», προειδοποίησε ο Κρούγκμαν. «πορεύεται σε έναν σκοτεινό και κακοτράχαλο δρόμο προς το πουθενά.
 
Handelsblatt/spiegel/dpa/Ειρήνη Αναστασοπούλου
 
Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5924262,00.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου