Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Τυνησία: Εν αναμονή σχηματισμού κυβέρνησης

TVXS

Στην προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας επιδίδονται τα πολιτικά κόμματα στην Τυνησία από χθες, δύο ημέρες μετά τη φυγή του προέδρου Ζίνε αλ-Αμπιντίνε Μπεν Αλί, υπό την πίεση της λαϊκής εξέγερσης. Σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιµα παρατηρούνταν χθες στην Τύνιδα ενώ η πρεσβεία των ΗΠΑ έδωσε εντολή αποχώρησης της διπλωματικής αποστολής της από τη χώρα ενώ αποτρέπει τους πολίτες τους να ταξιδέψουν στην Τυνησία.
Καθήκοντα προέδρου στην Τυνησία έχει ήδη αναλάβει ο πρόεδρος της Βουλής, Φουάντ Μεμπάζα, ο οποίος ζήτησε από τον πρωθυπουργό Μ. Γκανούτσι να προχωρήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης. Αλλά τα κόμματα ήδη ερίζουν ως προς την απόφαση των συνταγματικών αρχών να οριστούν οι προεδρικές εκλογές μέσα στις επόμενες εξήντα ημέρες. Το γεγονός αυτό, καθώς και άλλες διαφορές, κυρίως στη νομή της εξουσίας, προκαλεί ανησυχία στους αναλυτές, που προειδοποιούν ότι η ειρήνη παραμένει εύθραυστη.
Τα τεθωρακισμένα του στρατού παραμένουν σταθμευμένα έξω από την πρωτεύουσα Τύνιδα, έχοντας καταφέρει να περιορίσουν τα έκτροπα που ακολούθησαν την εσπευσμένη αναχώρηση του προέδρου. Ο Μπεν Αλί κατέφυγε τελικά στη Σαουδική Αραβία, αφού πρώτα ζήτησε ανεπιτυχώς άσυλο από τις γαλλικές αρχές. Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν χθες στην Τύνιδα ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και ομάδες πιστές στον πρώην πρόεδρο Ζίνε Ελ Αμπίντιν Μπεν Αλι.
Ο στρατός της Τυνησίας εισέβαλε σήμερα στο προεδρικό μέγαρο στην Καρχηδόνα, όπου είχαν καταφύγει μέλη της προεδρικής φρουράς του Μπεν Άλι, σύμφωνα με πηγή των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας.Ένας κάτοικος ανέφερε ότι άκουσε ανταλλαγή πυρών, προσθέτοντας ότι ο στρατός έχει περικυκλώσει την περιοχή γύρω από το προεδρικό μέγαρο. Μία άλλη κάτοικος της περιοχής δήλωσε ότι «τουλάχιστον δύο ελικόπτερα» πετούν πάνω από το προεδρικό μέγαρο.
Επιπλέον, ο πρώην επικεφαλής ασφαλείας του έκπτωτου προέδρου Μπεν Αλι, συνελήφθη με ένταλμα της τυνησιακής δικαιοσύνης, η οποία τον κατηγορεί ως υπεύθυνο για τις πρόσφατες βιαιότητες κατά του λαού της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα επίσημη πηγή στην Τύνιδα. Η ίδια πηγή, η οποία δεν κατονομάζεται, δήλωσε στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Τυνησίας, ΤΑΡ, ότι ο συλληφθείς, άνθρωπος κλειδί του πρώην καθεστώτος, βρίσκεται πίσω από τις πρόσφατες ταραχές στην πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις της χώρας.
Η ανατροπή του Μπεν Αλί προκάλεσε «πανηγυρικές» εκδηλώσεις σε πολλές χώρες στη Μέση Ανατολή, όπου χιλιάδες πολίτες συνεχίζουν να ζουν κάτω από αυταρχικά καθεστώτα. Οι αναλυτές, μάλιστα, προειδοποιούν ήδη για το φαινόμενο του ντόμινο, κυρίως στις χώρες που βίωσαν πρόσφατα διαδηλώσεις εναντίον των ηγετών τους, όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία και το Μαρόκο.
ΗΠΑ: Αποχώρηση του διπλωμάτη
Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έδωσε το πράσινο φως χθες για την αναχώρηση από την Τυνησία των μελών των οικογενειών της αμερικανικής πρεσβείας στην Τύνιδα και συνέστησε σε όλους του αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν την Τυνησία εξαιτίας των ταραχών. Το υπουργείο Εξωτερικών "έδωσε άδεια για την αναχώρηση όλων των μελών των οικογενειών" των προσώπων που εργάζονται στην πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Οι αμερικανοί πολίτες στην Τυνησία πρέπει να εκτιμήσουν προσεκτικά την κατάστασή τους ως προς την ασφάλεια» υπό το φως των πρόσφατων γεγονότων στην χώρα αυτή και να εξετάσουν το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν την Τυνησία, προειδοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξηγώντας ότι οι ταραχές επεκτάθηκαν στην Τύνιδα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, περιλαμβανομένων των δημοφιλών τουριστικών προορισμών.
«Αυτά τα απρόβλεπτα γεγονότα εξελίχθηκαν σε πολλές περιπτώσεις σε βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και τους διαδηλωτές, προκαλώντας μεγάλο αριθμό νεκρών, τραυματιών και τεράστιες υλικές καταστροφές», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η οποία προειδοποιεί τους αμερικανούς πολίτες να αποφύγουν τις διαδηλώσεις, ακόμη και τις ειρηνικές, που μπορούν να εκτραπούν σε συγκρούσεις και κατά τη διάρκεια των οποίων οι αλλοδαποί μπορεί να γίνουν στόχος.
Ανησυχία του Ιράν
«Διατηρούμε καλές σχέσεις με τη χώρα αυτή και ελπίζουμε ότι τα αιτήματα του λαού της Τυνησίας θα ικανοποιηθούν με ειρηνικά και όχι με βίαια μέσα», τόνισε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Ραμίν Μεχμανπαράστ.
Εν τω μεταξύ, οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας δε δίνουν καμία πληροφορία σχετικά με τη διαμονή στη χώρα του έκπτωτου προέδρου της Τυνησίας. Σε ανακοίνωσή της, η σαουδαραβική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι «δέχθηκε τον πρόεδρο Ζίνε Ελ Αμπιντίν Μπεν Αλί».
Ανοιχτός ο εναέριος χώρος και τα αεροδρόμια
Ο εναέριος χώρος και τα αεροδρόμια της Τυνησίας άνοιξαν για τις πτήσεις πολιτικών αεροσκαφών, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων TAP, μια ημέρα μετά τη ματαίωση πολλών πτήσεων. «Η υπηρεσία για την πολιτική αεροπορία και τα αεροδρόμια ανακοινώνει ότι ο εναέριος χώρος της Τυνησίας και όλα τα αεροδρόμια είναι ανοιχτά, αντίθετα με αυτό που αναφέρθηκε από ορισμένα ΜΜΕ», μετέδωσε το πρακτορείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου