Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Τυνησία: «Η νέα κυβέρνηση έχει καθαρά χέρια»

TVXS
Οι υπουργοί που υπηρέτησαν υπό το καθεστώς του Μπεν Άλι και διατηρήθηκαν στην κυβέρνηση της Τυνησίας, έχουν «καθαρά χέρια» και ενεργούσαν ανέκαθεν υπέρ «της διαφύλαξης του εθνικού συμφέροντος», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μοχάμεντ Γανούσι στο γαλλικό ραδιοσταθμό Europe 1.
«Διατήρησαν το χαρτοφυλάκιό τους επειδή τούς έχουμε ανάγκη σ' αυτή τη φάση» της δημοκρατικής οικοδόμησης, με τις προετοιμασίες για διεξαγωγή εκλογών μέσα σε έξι μήνες, δήλωσε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας το «μεγάλο διακύβευμα της ασφάλειας» σ' αυτή τη μεταβατική περίοδο.
«Όλοι έχουν καθαρά χέρια και μεγάλες ικανότητες. Έχουν αξία. Χάρη στην αφοσίωσή τους, κατάφεραν να μειώσουν τη δυνατότητα ορισμένων να βλάψουν. Έκαναν ελιγμούς, υπεξέφυγαν, κέρδισαν χρόνο για να διαφυλάξουν το εθνικό συμφέρον», επέμεινε απαντώντας στις επικρίσεις ενός μέρους της αντιπολίτευσης.
Χθες το απόγευμα, ο Μοχάμεντ Γανούσι, τελευταίος πρωθυπουργός του ανατραπέντος προέδρου, ανακοίνωσε πως σχημάτισε μια 24μελή κυβέρνηση εθνικής ενότητας, στην οποία μετέχουν τρεις αρχηγοί της νόμιμης αντιπολίτευσης, οκτώ υπουργοί της παλιάς κυβέρνησης και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών.
Ο πρόεδρος Ζιν ελ-Αμπιντίν Μπεν Άλι, ο οποίος ηγήθηκε με σιδηρά πυγμή επί 23 χρόνια, διέφυγε την Παρασκευή από τη χώρα έπειτα από ένα μήνα διαδηλώσεων που καταπνίγηκαν στο αίμα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 78 άνθρωποι, σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό.
«Όλοι αυτοί που ευθύνονται γι' αυτή τη σφαγή θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη», υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός, διαβεβαιώνοντας ότι ουδέποτε έδωσε ο ίδιος εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να ανοίξουν πυρ με πραγματικές σφαίρες εναντίον των διαδηλωτών. Αναφερόμενος στην εκλογική διαδικασία, ο Μοχάμεντ Γανούσι διαβεβαίωσε ότι «θα επιτραπεί σε όλα τα πολιτικά κόμματα να συμμετάσχουν ισότιμα στις εκλογές» .
Όμως, ο επικεφαλής του (απαγορευμένου επί Μπεν Άλι) ισλαμιστικού κινήματος Ενάχντα Ρασίντ Γανούσι, ο οποίος είναι εξόριστος στο Λονδίνο, δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στην Τυνησία «παρά μόνον αν υπάρξει ένας νόμος περί αμνηστίας» που θα εξαλείψει τη βαριά καταδίκη του σε ισόβια, η οποία χρονολογείται από το 1991, διευκρίνισε ο πρωθυπουργός.
Στην ίδια συνέντευξη, ο Μοχάμεντ Γανούσι δήλωσε ότι είχε την «εντύπωση» πως η Λεϊλά Τραμπελσί, δεύτερη σύζυγος του Μπεν Άλι, ήταν αυτή που διοικούσε πραγματικά τη χώρα κατά τα τελευταία χρόνια της εξουσίας του προέδρου.
Μπιλντ και Κον Μπεντίτ ρίχνουν ευθύνες στην Ε.Ε.
«Η πολιτική της σταδιακής φιλελευθεροποίησης του πολιτικού και οικονομικού συστήματος είναι προφανές ότι στην Τυνησία απέτυχε», σημείωσε ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπίλντ στο μπλόγκ του, αποδίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι η ΕΕ έκανε τα στραβά μάτια στην κατάχρηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο αρχηγός των Πρασίνων Ντανιέλ Κον Μπεντίτ επίσης, χθες, στην Ευρωβουλή, κατήγγειλε την ΕΕ ότι «φοβήθηκε» να αναμετρηθεί με τον πρώην πρόεδρο Μπεν Άλι, που διέφυγε στη Σαουδική Αραβία, έπειτα από μια 23ετή θητεία στα ηνία της χώρας.
Το θέμα της Τυνησίας συζητήθηκε χθες στην Ευρωβουλή, η Ολομέλεια της οποίας, όμως, απέρριψε αίτημα των Πρασίνων να υιοθετηθεί σχετικό ψήφισμα. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γιέρτσι Μπούζεκ, αναφέρθηκε στην «αποφασιστικότητα και το θάρρος» του λαού της Τυνησίας και ζήτησε την άμεση απελευθέρωση όσων έχουν συλληφθεί, την προπαρασκευή για τη διενέργεια ελεύθερων εκλογών, υπό διεθνή εποπτεία, και τέλος τη διενέργεια μιας ανεξάρτητης έρευνας σε απάντηση των καταγγελιών για τα κρούσματα διαφθοράς και την άσκηση βίας.
Χθες επίσης, η βαρώνη Άστον και ο αρμόδιος επίτροπος Στέφαν Φύλε σε κοινή τους ανακοίνωση εξέφρασαν την «αλληλεγγύη» της ΕΕ στη λαϊκή εξέγερση και τον «σεβασμό» της, στο θάρρος των ανθρώπων του δημοκρατικού κινήματος. Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως η ΕΕ έχει μια συνολική πρόταση διεξόδου, που προβλέπει τη διενέργεια δημοκρατικών εκλογών αλλά και την παροχή οικονομικής βοήθειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου