Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ Νέος αποπροσανατολιστικός καβγάς - (5% το επαχθές...)


Σταθάκης:"...Το επαχθές χρέος ανέρχεται στο 5%..."


Νέος γύρος αντιπαράθεσης άνοιξε χτες μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή δηλώσεις του βουλευτή Γ. Σταθάκη για το χρέος και πιο συγκεκριμένα το χαρακτηριζόμενο σαν «επαχθές». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σε δηλώσεις του στο ρ/σ «Κόκκινο», υπολόγισε ότι το επαχθές χρέος ανέρχεται στο 5% του ΑΕΠ, συμπληρώνοντας πως στην περίπτωση της Ελλάδας είναι περιορισμένο. «Είναι τα εξοπλιστικά προγράμματα και ο εξηλεκτρισμός του ΟΣΕ, που δεν έγινε ποτέ. Είναι περίπου στο 5%. Η μεγάλη πλειοψηφία του χρέους, πάνω από το 90%, είναι παραδοσιακό, δημόσιο χρέος των αγορών, δηλαδή των ομολόγων. Εκεί δεν υπάρχει νομική διαδικασία για ν' αμφισβητηθεί», διευκρίνισε.

Εντούτοις το χαρακτήρισε «μη βιώσιμο» και αδύνατη την εξυπηρέτησή του πόσο μάλλον, όπως είπε, που αυτή η «μακρά περίοδος πρέπει να περιλαμβάνει και χρηματοδοτικούς πόρους για την ανάκαμψη της οικονομίας, που υπό αυτές τις συνθήκες είναι αδύνατο να βρεθούν». Για να καταλήξει στην πρόταση για «ελάφρυνση του χρέους», ώστε ν' «απεμπλακεί η οικονομία από τη σημερινή παγίδα χρέους». Πιο συγκεκριμένα, πρότεινε τεράστιες ελαφρύνεις έως και μηδενικά τοκοχρεολύσια, μέχρι να γυρίσει η οικονομία σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτό - όπως είπε - θα ισχύει για τα πρώτα τρία - τέσσερα χρόνια, και μετά το μειωμένο κατά 30% με 40% χρέος θα μπορεί να εξυπηρετείται.

«'Η ο κ. Σταθάκης κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό ή ο ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας: «Δύο ερωτήσεις: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαγράψει μόνον το "επαχθές" ή το "μεγαλύτερο μέρος" του χρέους που αναγνωρίζει ως "νόμιμο"; Η "μονομερής διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους" που ζητά, τελικά αφορά μόνον το 5%, όπως μας αποκάλυψε ο κ. Σταθάκης;». Το ΠΑΣΟΚ, δράττοντας την ευκαιρία, έσπευσε να παρουσιάσει τον πρόεδρό του ως δικαιωμένο.

Η φασαρία της ψευτοαντιπαράθεσης επέτρεψε να περάσει στο ντούκου η βασική παραδοχή Σταθάκη πως το κόμμα του ζητά ρύθμιση του χρέους για να εξασφαλίσει πόρους για τους καπιταλιστές. Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, ως δυνάμεις της διαχείρισης, προτείνουν διευθετήσεις σχετικά με το χρέος, διάφορων μορφών, για να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της καπιταλιστικής ανάκαμψης. Διευθετήσεις που σέρνουν μαζί τους πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα όπως επιβεβαίωσε η πράξη, ενώ ο λαός συνεχίζει ν' αποπληρώνει χρέη που δε δημιούργησε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου