Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

«DER SPIEGEL» Εμπλέκει τον πρόεδρο των Γερμανών βιομηχάνων στις μίζες για τους εξοπλισμούς


ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) Ούλριχ Γκρίλο εμπλέκει ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel»στην υπόθεση των δωροδοκιών στα ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα. Ο Γκρίλο, κατά την εξεταζόμενη από τις δικαστικές αρχές περίοδο, ήταν επικεφαλής της εταιρείας «STN Atlas», που, σύμφωνα με την κατάθεση του Παναγιώτη Ευσταθίου, εμπλέκεται στο σκάνδαλο.

Στο δημοσίευμα, ο Ευσταθίου φέρεται να μπορεί με ονόματα και αποδεικτικά εμβασμάτων να αποδείξει ότι από τα τέλη της δεκαετίας του '90, ο ίδιος ως εκπρόσωπος της «Rheinmetall» και της πρώην θυγατρικής της, «STN Atlas», δωροδοκούσε Ελληνες αξιωματούχους και δημόσιους υπαλλήλους. Οι συγκεκριμένες «πρακτικές» έχουν απαγορευτεί νομοθετικά στη Γερμανία από το 1998. Αυτό που έχει ενδιαφέρον για τη Γερμανία, είναι το γεγονός ότι επικεφαλής της «Rheinmetall» και της «STN Atlas», έως το α' εξάμηνο 2001, ήταν ο σημερινός πρόεδρος της BDI Γκρίλο.

Οι συντάκτες του άρθρου σημειώνουν ότι κατά την επαφή τους με τον Γκρίλο ο τελευταίος εμφανίστηκε νευρικός. «Δεν είχα καμία πληροφόρηση τότε ότι στις δουλειές μας στην Ελλάδα υπήρξαν παράνομες πληρωμές». Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, η «Rheinmetall» ισχυρίζεται ότι δεν έγιναν παράνομες πληρωμές σε Ελληνες αξιωματούχους και επικαλείται «εσωτερική έρευνα» που έκανε η ίδια η εταιρεία. Στο «θετικό αποτέλεσμα» του εσωτερικού ελέγχου, παρέπεμψε και ο Γκρίλο. Οι εσωτερικοί ελεγκτές, ωστόσο, δεν έλαβαν υπόψη τους τις καταθέσεις Κάντα και Ευσταθίου.

Το δημοσίευμα σημειώνει ακόμα ότι σύμφωνα με τον Ευσταθίου, Γερμανοί μάνατζερ πήραν επίσης μερίδιο από τις «βρώμικες» ελληνικές συμφωνίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία των ανακριτικών Αρχών της Βρέμης, που ερευνούν την υπόθεση,μεταξύ των κατηγορουμένων βρίσκονται δέκα πρώην συνεργάτες της «Rheinmetall» και έξι συνεργάτες της «STN Atlas», εκ των οποίων κάποιοι εργάζονται ακόμη και σήμερα στις εταιρείες, ενώ στον Ευσταθίου διοχετεύθηκαν περισσότερα από 40 εκατομμύρια ευρώ. Οι δε υπεύθυνοι των «Rheinmetall» και «STN Atlas» επέτρεψαν να γίνουν αυτές οι πληρωμές, παραβλέποντας τους ισχύοντες κανονισμούς.

Ο Ευσταθίου δήλωσε στους ανακριτές ότι συνάντησε μόνο μία φορά τον Γκρίλο στην Αθήνα, με την ευκαιρία της υπογραφής μιας συμφωνίας, και δεν είχαν μιλήσει σχετικά με «λαδώματα», αλλά επιμένει ότι η κορυφή της διοίκησης θα έπρεπε να είχε εικόνα. Την άποψή του φαίνεται, αναφέρει το «Spiegel», να συμμερίζονται οι ανακριτικές Αρχές της Βρέμης, οι οποίες, σε απόφαση για την έκδοση εντάλματος έρευνας, σημειώνουν ότι «ήδη από το 1999 η "STN Atlas" είχε θέσει ερώτημα στην ηγεσία του ομίλου για το χειρισμό ασυνήθιστα υψηλών προμηθειών προς τον "συνέταιρο συνεργασίας" ενός Ελληνα αντιπροσώπου».
Μερεμέτια στο θεσμικό πλαίσιο

Στην Ελλάδα, ο υπουργός Αμυνας Δ. Αβραμόπουλος, σε συνέντευξή του στη «Real News», δήλωσε ότι αρχές Φλεβάρη η κυβέρνηση παρουσιάζει στην Επιτροπή Αμυνας και Εξοπλισμών της Βουλής, «προτάσεις για θεσμικές παρεμβάσεις αλλά και αλλαγές στις πρακτικές συναλλαγών μεταξύ κράτους και εταιρειών», ώστε να διασφαλίζεται «διαφάνεια» στα εξοπλιστικά. Πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε δαπάνη στο χώρο του εφοδιασμού και της συντήρησης (νέες προμήθειες οπλισμού δε γίνονται) θα συζητείται στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή και θα ζητείται έγκρισή της.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται να παράσχει δυνατότητα στους αρχηγούς των Επιτελείων να προβαίνουν σε αγορές ανταλλακτικών κόστους έως και 400.000 ευρώ. Ακόμα να προωθήσει διατάξεις ώστε να υλοποιηθούν τα περιλάλητα αντισταθμιστικά ωφελήματα που θα έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί εδώ και χρόνια από τις προμηθεύτριες εταιρείες οπλικών συστημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου