Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

Λουκέτο στις μονάδες του ΕΟΠΥΥ- σε διαθεσιμότητα μέσα στο Γενάρη το 75% του προσωπικού

902.gr




Λουκέτο αναμένεται να μπει στις μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ, καθώς σε 15 μέρες η συγκυβέρνηση προχωρά σε συντονισμένες ενέργειες εφαρμογής του καθεστώτος διαθεσιμότητας - κινητικότητας στο 75% του προσωπικού του Οργανισμού, της μεταφοράς του στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) και της μετατροπής του ΕΟΠΥΥ σε αγοραστή υπηρεσιών Υγείας.

Τα παραπάνω προκύπτουν απ' τις σημερινές διαδοχικές συνταντήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τα συνδικάτα των εργαζομένων και των γιατρών στον ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με όσα υποστήριξε η ηγεσία του υπουργείου στις συναντήσεις αλλά και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «902.gr», η ηγεσία του υπουργείου θα προχωρήσει στις παρακάτω διαδικασίες.

1. Τις επόμενες 15 μέρες θα υπάρξει η κοινή απόφαση των Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Υγείας και Εργασίας με την οποία απ' τους 9.400 εργαζόμενους συνολικά - τόσοι έμειναν μετά τις συνταξιοδοτήσεις - μπαίνουν σε διαθεσιμότητα και κινητικότητα περίπου 8.000 γιατροί, υγειονομικοί και διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΟΠΥΥ. Στον ΕΟΠΥΥ παραμένουν οι υπόλοιποι 1.400 εργαζόμενοι στην κεντρική υπηρεσία και στις 57 περιφερειακές υπηρεσίες, που στην πλειοψηφία τους είναι διοικητικοί υπάλληλοι, 200 φαρμακοποιοί και 15 γιατροί.

2. Ταυτόχρονα συστήνονται θέσεις στις ΥΠΕ, αντίστοιχες με αυτές του ΕΟΠΥΥ των υπό μετακίνηση εργαζομένων, στις οποίες πρέπει να ζητήσουν να μεταφερθούν οι εργαζόμενοι του Οργανισμού. Το «στοίχημα» -όπως λένε στην κυβέρνηση- είναι κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας - κινητικότητας οι εργαζόμενοι να παραμείνουν στις μέχρι τώρα θέσεις τους και να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους. Όμως μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της διαθεσιμότητας και κινητικότητας, που μπορεί να διαρκέσει από 15 μέρες μέχρι και οχτώ μήνες, οι 8.000 γιατροί και εργαζόμενοι δεν επιτρέπεται να ασκούν «καθήκοντα κύρια και παρεπόμενα», όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος. Έτσι, δηλαδή, θα μπει λουκέτο στην κυριολεξία στις μονάδες του ΕΟΠΥΥ.

3. Με απλή υπουργική απόφαση θα μεταφερθούν στις ΥΠΕ και τα Κέντρα Υγείας, με επόμενο βήμα την έναρξη συγχωνεύσεων τόσο μεταξύ των μονάδων του ΕΟΠΥΥ, όσο και μεταξύ των μονάδων του Οργανισμού με τα Κέντρα Υγείας. Υπάρχει, δηλαδή, μια διαφορετική μεταχείριση: Οι εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ μετακινούνται μέσω της διαθεσιμότητας και κινητικότητας, ενώ οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Υγείας μετακινούνται ως έχουν. Η κατάληξη θα είναι ένας εργασιακός αχταρμάς, ιδιαίτερα για τους γιατρούς, που θα ενταχθούν ως γιατροί Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Έτσι οι ηγεσίες των συνδικάτων των γιατρών διαπραγματεύονται για όσους μείνουν εκτός του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, να έχουν προνομιακή σχέση με τον ΕΟΠΥΥ: Να έχουν συμβάσεις τριετούς διάρκειας και να αναλάβει το κράτος τις εισφορές προς το ταμείο τους (ΤΣΑΥ).

4. Τέλος η κυβέρνηση ετοιμάζει και νομοθετική ρύθμιση για τη μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε αποκλειστικά αγοραστή υπηρεσιών Υγείας. Πρόκειται για μια ρύθμιση, η οποία -μαζί με τα υπόλοιπα μέτρα, όπως η πληρωμή των 25 ευρώ για νοσηλεία στα δημόσια νοσοκομεία και του 1 ευρώ ανά συνταγή για φάρμακα- θα απογειώσει την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας και θα αναγκάσει τα λαϊκά στρώματα να πληρώνουν νέα αιματηρά χαράτσια στην ώρα της ανάγκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου