Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Πως ο φασισμός ετοιμάζει τη δικτατορία μέσω κοινοβουλευτισμού


Αριστερά και πολιτική


Ιστορικά διδάγματα

Ο Ι. Μεταξάς χρίστηκε Πρωθυπουργός στις 13 Απριλίου του 1936, από την ταξική εξουσία της άρχουσας τάξης, το Βασιλιά και τους ξένους με στόχο να αντιμετωπίσει δήθεν τον «κομμουνιστικό κίνδυνο».

Ήταν κοινοβουλευτικός πρωθυπουργός πριν γίνει δικτάτορας. Όπως ο Χίτλερ.

Άρχισε αμέσως την προετοιμασία της δικτατορίας με συλλήψεις, βασανιστήρια, προβοκάτσιες, παραβίαση συνταγματικών, δημοκρατικών και εργασιακών δικαιωμάτων, με την έγκριση των αστικών κομμάτων και της αστικής Βουλής. Όπως ο Χίτλερ.


Βιαζόταν να στρώσει το δρόμο στην δικτατορία, όπως ο Χίτλερ. Και το πέτυχε με την υπόγεια έγκριση και των αστικών κομμάτων που μαγεύονταν με τη τα "αποτελέσματα" του φασισμού σε βάρος του λαού. Τον «ΕΧΘΡΟ ΛΑΟ» έπρεπε να τον αντιμετωπίσουν με κάθε μέσο!

Για να μην έχουμε αυταπάτες, η τότε βουλή, έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Μεταξά με 241 ψήφους υπέρ, 16 κατά και 4 αποχές. ο Μεταξάς είχε μόνο 7 βουλευτές και όμως η εξουσία του κεφαλαίου τον έχρησε πρωθυπουργό με 241 ψήφους! Όλοι οι βουλευτές του ΚΚΕ καταψήφισαν.



Το αστικό «κόλπο» έγινε στις 30 Απριλίου όταν η βουλή διέκοψε τις εργασίες της λόγω του καλοκαιριού έως τις 30 Σεπτεμβρίου, εξουσιοδοτώντας την κυβέρνηση να διοικήσει τη χώρα με νομοθετικά διατάγματα, υπό τον όρο να επιτηρείται, δήθεν, από μία 40μελή κοινοβουλευτική επιτροπή. Ο δρόμος ήταν ανοικτός για τη δικτατορία που κηρύχτηκε «φυσιολογικά»(!) στις 4 Αυγούστου 1936.

Μέχρι το 1940, ενώ οι συλληφθέντες ανέρχονταν σε 50.000 περίπου.

Το καθεστώς της 4ης Αυγούστου, δεν δίστασε να παραδώσει τους κομμουνιστές πολιτικούς κρατουμένους στους κατακτητές Γερμανούς και Ιταλούς, με αποτέλεσμα πολλοί να εκτελεστούν κατά την κατοχή, μεταξύ των οποίων και οι 200 της Καισαριανής την 1η του Μάη 1944.




Μία από τις πρώτες πράξεις της δικτατορίας ήταν το κάψιμο των προοδευτικών βιβλίων ως κομμουνιστικά. Τα βιβλία που κάηκαν σε δημόσιους χώρους από μέλη φασιστικών οργανώσεων, στελέχη του καθεστώτος και πληρωμένων ατόμων, ήταν Ελλήνων και ξένων συγγραφέων. Εκτός από τα έργα των Μαρξ, Ένγκελς, Λένιν, Πλεχάνωφ και άλλων κλασικών του μαρξισμού κάηκαν και έργα των Γκόρκυ, Ντοστογιέφσκι, Τολστόι, Γκαίτε, Δαρβίνου, Φρόυντ, Ανατόλ Φράνς, Μπέρναρ Σω, Παπαδιαμάντη, Καρκαβίτσα, Κορδάτου και άλλων.

Σαν σήμερα

(από την Μαρία Παπαγιάννη)

1936 Η επιθετικότητα του αστικού κράτους κατά του ΚΚΕ και του εργατικού κινήματος οξύνεται στο δρόμο προς την ανοιχτή δικτατορία του κεφαλαίου (δικτατορία Μεταξά): Μέσα στο Μάη έγιναν 1.492 συλλήψεις αγωνιστών, 160 προφυλακίσεις, 34 εκτοπίσεις από Επιτροπές Ασφαλείας, 7 εκτοπίσεις από δικαστήρια, 761 παραπομπές σε δίκη, 283 καταδίκες. Βασανίστηκαν 438, τραυματίστηκαν 571, σκοτώθηκαν 10, έγιναν έρευνες 64, κατασχέσεις 585, διαλύσεις συγκεντρώσεων 135.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου