Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Ελεύθεροι οι τρεις Κουβανοί πατριώτες, η Κούβα απελευθέρωσε δύο πράκτορες της CIA-Προς εξομάλυνση σχέσεων Κούβα και ΗΠΑ


Προς εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων Κούβας και ΗΠΑ


Οι 5 Κουβανοί πατριώτες (φωτό ΑΡ)

Προς εξομάλυνση των διπλωματικών τους σχέσεων βαδίζουν ΗΠΑ και Κούβα, μετά τη σημερινή εξέλιξη με την ανταλλαγή κρατουμένων και την ανακοίνωση τόσο του προέδρουΜπάρακ Ομπάμα, όσο και τουΡαούλ Κάστρο, προέδρου του Κρατικού Συμβουλίου της Κούβας και του Συμβουλίου των Υπουργών.

Οι τρεις Κουβανοί αγωνιστές που εξακολουθούσαν να κρατούνται από το 1999, ο Χεράρδο Ερνάντες με ποινή δύο φορές ισόβια, ο Ραμόν Λαμπανίνο που είχε ποινή ως το 2024 και οΑντόνιο Γκερέρο που θα ολοκλήρωνε την ποινή του το 2017, επέστρεψαν σήμερα στην Κούβα δίνοντας μεγάλη χαρά στους συγγενείς τους και σε όλο το κίνημα αλληλεγγύης. Αυτοί οι τρεις, μαζί με τους Ρενέ Γκονζάλες και Φερνάντο Γκονζάλες, που είχαν ήδη απελευθερωθεί νωρίτερα, αποτελούσαν τους 5 Κουβανούς αγωνιστές που είχαν διεισδύσει στην αντικουβανική μαφία του Μαϊάμι για να αποτρέψουν επιθέσεις στο Νησί και να αποκαλύψουν τα σχέδια που έχουν τη στήριξη των αμερικανικών κυβερνήσεων Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων.

Όπως είπε ο Ρ. Κάστρο, η Κούβα απελευθέρωσε για ανθρωπιστικούς λόγους τον πράκτορα Άλαν Γκρος 65 χρονών, που δούλευε για την Υπηρεσία των ΗΠΑ για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID), παραμάγαζο της CIA, είχε συλληφθεί το 2009 και είχε καταδικαστεί σε 15 χρόνια κάθειρξη, επειδή έστηνε υπονομευτικό δίκτυο τηλεπικοινωνιών στο Νησί. Επίσης απελευθερώθηκε και ένας ακόμα πράκτορας της CIA, κουβανικής καταγωγής, που κρατούνταν για 20 χρόνια, χωρίς να δοθεί το όνομά του.

Εκτός από τις παραπάνω πληροφορίες για τις απελευθερώσεις, στο μήνυμά του, που μεταδόθηκε ραδιοτηλεοπτικά στη χώρα, ο ηγέτης της Κούβας σημείωσε:

«Αποφασίσαμε την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων. Αυτό δεν σημαίνει ότι λύθηκε το κύριο ζήτημα. Ο οικονομικός, εμπορικός και χρηματοπιστωτικός αποκλεισμός, που προκαλεί τεράστιες ανθρώπινες και οικονομικές ζημιές στη χώρα μας, πρέπει να σταματήσει. Παρόλο που οι κυρώσεις έχουν μετατραπεί σε νόμο, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών μπορεί να τροποποιήσει την εφαρμογή τους, χρησιμοποιώντας τις εκτελεστικές του εξουσίες. Προτείνουμε στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να υιοθετήσει αμοιβαία μέτρα για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων και να κινηθούν προς την ομαλοποίηση με βάση τις αρχές του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Η Κούβα επαναλαμβάνει τη βούλησή της να στηρίξει τη συνεργασία σε πολυμερείς οργανισμούς, όπως ο ΟΗΕ. Αναγνωρίζοντας ότι έχουμε βαθιές διαφορές, κυρίως στην εθνική κυριαρχία, τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την εξωτερική πολιτική, επιβεβαιώνουμε τη βούλησή μας να συζητήσουμε όλα τα θέματα. Καλώ την κυβέρνηση των ΗΠΑ αφαιρέσει τα εμπόδια που αποτρέπουν και περιορίζουν τους δεσμούς μεταξύ των λαών, των οικογενειών και των πολιτών των δύο χωρών μας, ιδιαίτερα εκείνων που σχετίζονται με τα ταξίδια, τις ταχυδρομικές υπηρεσίες και τις τηλεπικοινωνίες. Η πρόοδος στις ανταλλαγές έχει αποδείξει ότι είναι δυνατόν να βρεθεί λύση σε πολλά προβλήματα. Όπως έχουμε πει, θα πρέπει να μάθουμε την τέχνη της συμβίωσης, με πολιτισμένο τρόπο, με τις διαφορές μας. Για αυτά τα σημαντικά ζητήματα θα μιλήσουμε και αργότερα».

Επίσης ο Ρ. Κάστρο ευχαρίστησε για τη διαμεσολάβηση τον πάπα Φραγκίσκο και το Βατικανό και την κυβέρνηση του Καναδά για τη διευκόλυνση του διαλόγου σε υψηλό επίπεδο.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, που έκανε το διάγγελμά του την ίδια ώρα με τον ηγέτη της Κούβας, ερμήνευσε την απόφασή του για άμεσες συνομιλίες και για εξομάλυνση των σχέσεων με την Κούβα τονίζοντας ότι «μετά από 50 χρόνια της πολιτικής του εμπάργκο αυτό έχει ξεπεραστεί γιατί απέτυχε να προωθήσει τα αμερικανικά συμφέροντα». Έτσι ανακοίνωσε πως έδωσε ήδη εντολή στον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι να ξεκινήσει άμεσα συνομιλίες με την κουβανική πλευρά για ομαλοποίηση και αποκατάσταση των διμερών σχέσεων με στόχο το άνοιγμα αμερικανικής πρεσβείας στην Αβάνα ως το Γενάρη του 2016 και να εξετάσει την απαλοιφή του ονόματος της Κούβας από τη λίστα των χωρών που προωθούν την τρομοκρατία. Κάλεσε επίσης τους αρμόδιους αξιωματούχους να ξεκινήσουν βήματα προς την κατεύθυνση της ανεμπόδιστης ταξιδιωτικής κίνησης Αμερικανών προς την Κούβα και της παράλληλης «ροής πληροφοριών, διαφάνειας και αμεσότητας στις διμερείς σχέσεις», σημειώνοντας ότι οι «Αμερικανοί πολίτες θα είναι οι καλύτεροι "πρεσβευτές" του αμερικανικού τρόπου ζωής» και πρόσθεσε «οι ΗΠΑ σκοπεύουν να δημιουργήσουν περισσότερες ευκαιρίες για να συνεργαστούν Αμερικανοί και Κουβανοί».

Στην συνέχεια «έντυσε» την προσπάθεια που θα συνεχιστεί για την ανατροπή του σοσιαλισμού στην Κούβα με αναφορές για «σεβασμό στην ελευθερία, στη δημοκρατία, στην αυτοδιάθεση και στα κυριαρχικά δικαιώματα κάθε χώρας», αναφέροντας ως πρώτους τομείς διμερούς συνεργασίας την Υγεία, τη μετανάστευση, το λαθρεμπόριο ναρκωτικών,προτείνοντας συνεργασία ανάμεσα σε ομάδες Κουβανών και Αμερικανών γιατρών για την αντιμετώπιση της επιδημίας του «Έμπολα» στην Αφρική. Το επικοινωνιακό σόου ολοκληρώθηκε με αναφορά στον Κουβανό ποιητή Χοσέ Μαρτί και με την φράση στα ισπανικά «Όλοι είμαστε Αμερικανοί».

Στις ίδιες τις ΗΠΑ υπήρξε η πρώτη αντίδραση από την πλευρά του Τζον Μπένερ, προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων με τους Ρεπουμπλικάνους, που χαρακτήρισε την απόφαση Ομπάμα ως μέτρο που εντάσσεται σε μια σειρά «ασυλλόγιστων παραχωρήσεων» και είπε ότι δεν πρέπει να αναθεωρηθούν οι σχέσεις με την κυβέρνηση της Κούβας.

Την απελευθέρωση των 3 Κουβανών αγωνιστών όπως και την εξομάλυνση των σχέσεων χαιρέτισαν κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής, ενώ και ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν σημείωσε ότι «τα Ηνωμένα Έθνη είναι έτοιμα να βοηθήσουν τις δύο αυτές χώρες να αναπτύξουν σχέσεις καλής γειτονίας».

1 σχόλιο:

  1. Παντως ενα πράγμα ειναι σοβαρό να έχουμε υπόψη μας
    Η Κουβα δεν λύγισε Ο Καστρο παντα ελεγε οτι διαλογος με την ΗΠΑ θα γίνει κάτω από συνθήκες σεβασμού στο δικαίωμα αυτονομίας της Κούβας

    ΑπάντησηΔιαγραφή