Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Γιούρογκρουπ: Δίμηνη «τεχνική παράταση» του μνημονίου - Σχόλιο του ΚΚΕ


Ηρεμα και χαμογελαστά...
902
Δίμηνη «τεχνική παράταση» του «ελληνικού προγράμματος» (Μνημονίου) αποφάσισε το Eurogroup. Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας αναμένονται την Τρίτη στην Αθήνα για να συνεχιστούν οι συζητήσεις και τα «πάρε - δώσε» για τη διαμόρφωση των αντιλαϊκών μέτρων και για την «επόμενη μέρα», που η κυβέρνηση ονομάζει «μεταμνημονιακή».

Όπως δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, η τρόικα ενημέρωσε το Eurogroup πως υπάρχει κάποια πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, όμως αυτή δεν είναι αρκετή για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως τα τέλη του 2014.

Την Τρίτη, η Ελλάδα θα υποβάλλει και τυπικά (με επιστολή) το αίτημα της δίμηνης παράτασης το οποίο αναμένεται να γίνει δεκτό από το Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Σε αυτό το αίτημα θα υπάρχει από την Ελλάδα η επαναβεβαίωση των δεσμεύσεών της για την υλοποίηση των ενεργειών του προγράμματος.

Παραλλήλως, η τρόικα θα υποβάλλει την Τρίτη έκθεση για τα πεπραγμένα της Ελλάδας.

Η τρόικα πρότεινε την παράταση της διαθεσιμότητας των 11 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως το τέλος Φεβρουαρίου και το Eurogroup αναμένεται να εγκρίνει το αίτημα. Για την ολοκλήρωση του προγράμματος απαιτείται Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους (DSA), η οποία μετατίθεται «για πρακτικούς λόγους» κατά δύο μήνες, στο τέλος Φεβρουαρίου. Η οποιαδήποτε απόφαση για τη γραμμή ECCL θα ληφθεί αργότερα, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και του παρόντος προγράμματος, αν αυτό ολοκληρωθεί με θετικό τρόπο.

Ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί καλωσόρισε την πρόθεση της Ελλάδας για τη χρήση πιστωτικής γραμμής ECCL.

Σχόλιο του ΚΚΕ

Σε σχόλιό του για τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - τρόικα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το δίλημμα για παράταση ή όχι του μνημονίου δεν αφορά το λαό, που θα συνεχίσει να ματώνει και στη νέα φάση επιτήρησης, όπως και στην παλιά. Αφορά τους δανειστές (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ), την κυβέρνηση, το κεφάλαιο, που διαπραγματεύονται στις πλάτες του λαού για το πώς θα πληρωθεί το δυσβάσταχτο χρέος, για το οποίο δεν ευθύνεται ο λαός, καθώς και για το πώς θα επιτευχθεί η καπιταλιστική ανάκαμψη.

Με όλους αυτούς πρέπει να ξεμπερδέψει οριστικά ο λαός, γυρνώντας την πλάτη σε εκείνους που τον θέλουν στη γωνία, να αναζητά δήθεν τον καλύτερο διαπραγματευτή».

Συνεχή μνημόνια σε όλη την ΕΕ

Το Γιουρογκρούπ διαπίστωσε «προβλήματα» με τους κρατικούς προϋπολογισμούς 7 κρατών - μελών της Ευρωζώνης. Πρόκειται για τις διαδικασίες του λεγόμενου «ευρωπαϊκού εξαμήνου», της εφαρμογής των μέτρων της ενισχυμένης δημοσιονομικής εποπτείας, που ισχύουν για όλα τα κράτη που δεν υπάγονται σε μηχανισμούς στήριξης και δανειακές συμβάσεις. Παράλληλα, η Ελλάδα και η Κύπρος, που δεν αξιολογήθηκαν με τη συγκεκριμένη διαδικασία, καλούνται από το Γιούρογκρουπ να «συνεχίσουν την αντιμετώπιση των προκλήσεων που προσδιορίζονται στα αντίστοιχα προγράμματά τους με αποφασιστικότητα». Σε αυτό το πλαίσιο, Γαλλία, Ιταλία,Ισπανία, Αυστρία, Πορτογαλία, Βέλγιο και Μάλτα, αξιολογούνται στη ζώνη κινδύνου για μη συμμόρφωση με το «Σύμφωνο Σταθερότητας», ενώ για τη Γαλλία, την Ιταλία και το Βέλγιο, συμφωνήθηκε, όπως είχε ζητήσει η Κομισιόν στην εισήγησή της, η επανεξέταση της κατάστασης τον ερχόμενο Μάρτη.

Η Ευρωζώνη τονίζει ακόμη ότι, σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση της Κομισιόν, η «διαρθρωτική δημοσιονομική προσπάθεια» της Γαλλίας το 2015 θα είναι 0,3% του ΑΕΠ, ενώ απαιτείται 0,8% του ΑΕΠ στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος. Σε αυτή τη βάση, θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα για να καταστεί δυνατή η βελτίωση της διαρθρωτικής προσπάθειας. Παράλληλα, χαιρετίζει τις δεσμεύσεις της γαλλικής κυβέρνησης να εφαρμόσει τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσει ότι ο προϋπολογισμός θα είναι σύμφωνος με την απαιτούμενη δημοσιονομική προσπάθεια για το 2015. Να σημειωθεί πως γαλλική κυβέρνηση ήδη ανακοίνωσε γιγαντιαίο σχέδιο περιστολής των κρατικών δαπανών, ύψους 50 δισ. ευρώ σε διάστημα τριετίας, προκειμένου να μειώσει τα ελλείμματα.

Σε ό,τι αφορά την Ιταλία, το Γιούρογκρουπ τονίζει πως «ενώ αναγνωρίζουμε ότι οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες και το πολύ χαμηλό ποσοστό του πληθωρισμού έχουν περιπλέξει την επίτευξη των κριτηρίων αναφοράς στη μείωση του χρέους και την πλήρη συμμόρφωση με τον κανόνα του χρέους φαίνονται πολύ απαιτητικές σε αυτό το σημείο, το υψηλό επίπεδο του χρέους εξακολουθεί να αποτελεί θέμα ανησυχίας».

Ενδοαστική διαπάλη

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε δήλωσε ότι στις «τελευταίες εβδομάδες θα διαπιστώσετε ότι η Ιταλία, για παράδειγμα, πέρασε μια αξιοσημείωτη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για την αγορά εργασίας από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου της, ενώ η Γαλλία λαμβάνει επιπρόσθετα μέτρα διαρκώς». Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μ. Σαπέν σημείωσε ότι «τις μεταρρυθμίσεις τις κάνουμε όχι για να ευχαριστήσουμε τον έναν ή τον άλλον Ευρωπαίο ηγέτη, αλλά γιατί είναι αναγκαίο για τη Γαλλία». Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι η Γερμανία έχει τα δικά της προβλήματα, «από τους διαλυμένους δρόμους μέχρι την υπογεννητικότητα», λέγοντας ότι η Γερμανία «θα πρέπει να επικεντρωθεί στη εσωτερική ζήτηση στη Γερμανία, στην έλλειψη επενδύσεων ή στις ανισορροπίες του ισοζυγίου πληρωμών».

Την Τρίτη, στο Εκοφίν αναμένεται να συζητηθεί το επενδυτικό πακέτο που έχει ανακοινώσει ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ, για την ερχόμενη τριετία. Σύμφωνα με το διεθνή Τύπο, η Κομισιόν έχει καταρτίσει λίστα με περίπου 2.000 έργα, συνολικού προϋπολογισμού ύψους 1,3 δισ. ευρώ, τα οποία είναι προς επιλογή για ένταξη στο σχέδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου