Χαρακτηριστική η συνέντευξη που έδωσε σε γερμανικό περιοδικό
Η ενίσχυση των «ευρωσκεπτικιστικών» κομμάτων μαρτυρά την αγωνία μερίδων των ευρωενωσιακών μονοπωλίων να ανακτήσουν τη χαμένη τους δύναμη |
Χαρακτηριστικά για τη φιλομονοπωλιακή ταυτότητα του κόμματός της είναι τα όσα δήλωσε η πρόεδρος του «Εθνικού Μετώπου» της Γαλλίας,Μαρίν Λε Πεν, σε συνέντευξή της στο γερμανικό περιοδικό «Ντερ Σπίγκελ».
Οπως βεβαιώνει, το πρόβλημά της με την Γερμανίδα καγκελάριο δεν είναι τα όσα κάνει, αλλά ότι αυτά ευνοούν τα γερμανικά μονοπώλια και ζημιώνουν τους ανταγωνιστές τους, όπως τα γαλλικά. Εξήγησε ότι δεν καταλογίζει στην Αγκελα Μέρκελ ευθύνη επειδή θέλει να διατηρήσει ένα ισχυρό ευρώ, αλλά απευθύνει «τις κατηγορίες εναντίον των δικών μας ηγετών, οι οποίοι δεν εκπροσωπούν τα συμφέροντά μας. Ενα ισχυρό ευρώ καταστρέφει τη χώρα μας». Ουσιαστικά, η Λε Πεν εξήγησε ότι επιδίωξή της είναι να μετατραπεί σε μια Γαλλίδα... «Μέρκελ», δηλαδή σε μια πρωτοπόρα πολιτικό που δρα για λογαριασμό των μονοπωλίων που εδρεύουν στη δική της περιοχή. Η ευρωενωσιακή πολιτική της είναι πρόβλημα όχι γιατί συντρίβει τα λαϊκά - εργατικά δικαιώματα αλλά γιατί μειώνει τη δύναμη των γαλλικών επιχειρήσεων και ειδικά εκείνων των μερίδων της γαλλικής τάξης που θα ευνοούσε μια διαφορετική σχέση με την ΕΕ, ένα «εθνικό» νόμισμα που θα αύξανε, π.χ., την ανταγωνιστικότητα των Γάλλων εξαγωγέων και θα τους επέτρεπε να κυριαρχήσουν σε αγορές (εντός και εκτός Ευρώπης) από τις οποίες σήμερα παραγκωνίζονται σημαντικά.
Η Λε Πεν σημείωσε επίσης ότι τρέφει θαυμασμό για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, διότι δεν επιτρέπει να του επιβάλλονται αποφάσεις από τη μια ή την άλλη χώρα. «Ο Ρώσος Πρόεδρος σκέφτεται πρώτα από όλα το συμφέρον της Ρωσίας. Υπ' αυτή την έννοια, τρέφω για τον κ. Πούτιν τον ίδιο σεβασμό όπως για την κα Μέρκελ», εξήγησε.
Η Λε Πεν χαρακτήρισε «πιθανό» το ενδεχόμενο συνεργασίας με το «Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου» (UKIP), λέγοντας ότι έχουμε την ίδια «θεμελιακή θέση για την Ευρώπη», ενώ σχετικά με το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AFD) δήλωσε: «Μοιραζόμαστε ορισμένες απόψεις», αλλά «έχει εντελώς διαφορετική δομή».
Ισχυρίστηκε ότι το «Εθνικό Μέτωπο» θα έρθει στην εξουσία μέσα στην επόμενη δεκαετία, «ίσως νωρίτερα από ό,τι ορισμένοι μπορούν να φανταστούν».
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου