Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Ακόμα και στο Χρηματιστήριο δεν τους πιστεύουν!

στοχασμός-πολιτική


 Γράφει ο Δευκαλίων
Άρχισε ήδη, όσο περνάνε οι ώρες, να επιβεβαιώνεται η θέση του χθεσινού Δευκαλίωνα «έχουν να δουν πολλά τα μάτια μας και να ακούσουν τα αυτιά μας», για την κοινή πρόθεση της κυβέρνησης και των γκαιμπελίσκων του Μαξίμου και του ΔΝΤ να τρομοκρατήσουν τους Έλληνες που τους χαλάνε τα σχέδια επειδή συνεχίζουν να αντιστέκονται ενάντια στο περιβόητο μνημόνιο αφυπνίζοντας την κοινή γνώμη για τις συνέπειες της πολιτικής της Τρόικας.
Η συνεργασία των αστυνομικών δυνάμεων με παρακρατικές ομάδες, η οποία αποκαλύφθηκε με αδιάψευστο video στα τηλεοπτικά κανάλια και η ανεξέλεγκτη βία εναντίον ανθρώπων που ούτε καν συμμετείχαν στην πορεία είναι σημάδια ενός αυξανόμενου αυταρχισμού. Εάν συνδυάσουμε σε αυτά τα γεγονότα και την «Νέα Εθνικοφροσύνη» που προβάλει ο Γιώργος Παπανδρέου ως κυρίαρχη ιδεολογική πλατφόρμα που πρέπει να ασπαστεί η Ελληνική Κοινωνία τότε φτάνουμε σε πολύ μελαγχολικά συμπεράσματα.
Με απλά λόγια… «Όσοι διαφωνούν δεν είναι πατριώτες και γι’ αυτό και θα τρώνε ξύλο είτε από την αστυνομία είτε από το παρακράτος».
Με την επισήμανση ότι τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας αποπροσανατόλισαν την κοινή γνώμη από την ψήφιση των επαίσχυντων νόμων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) και του Εφαρμοστικού Νόμο, θα επισημάνουμε για μία ακόμα φορά:

-        Με την ψήφιση του ΜΠΔΣ αυξάνονται οι τόκοι του Ελληνικού Δημόσιου Χρέους. Συγκεκριμένα μέχρι το 2010 πληρώναμε 1,5 ευρώ για κάθε 1 ευρώ που είχαμε δανεισθεί (από το 1975 έως το 2010) ως κεφάλαιο. Τώρα με το ΜΠΔΣ στο τέλος του 2015 θα πληρώνουμε 5,3 ευρώ για κάθε 1 ευρώ που έχουμε δανεισθεί ως κεφάλαιο (από το 1975 έως το 2015).
-        Ταυτόχρονα με την εφαρμογή του ΜΠΔΣ την Ελληνική Οικονομία θα πλήξει μία πρωτόγνωρη ύφεση. Ύφεση που θα αυξήσει την ήδη υπάρχουσα και η οποία θα προέλθει από την εισπρακτική επίθεση στους μισθούς και τις αποδοχές των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Ύφεση που θα προκαλέσει νέα ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας. Ύφεση που θα οδηγήσει τα οποιαδήποτε εισπρακτικά μέτρα προβλέπονται στο ΜΠΔΣ σε αποτυχία. Μέχρι τα Χριστούγεννα θα γίνουμε όλοι μάρτυρες μίας ακόμα εισπρακτικής επίθεσης εναντίον των μισθών και των συντάξεων προκειμένου να διασωθεί η υλοποίηση του ΜΠΔΣ το 2011.
Μια κατ’ αρχή απόδειξη ότι το ΜΠΔΣ δεν πρόκειται να επιτύχει την σταθεροποίηση της οικονομίας, έδωσε η διαμόρφωση των τιμών των τραπεζικών μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών κατά την χθεσινή συνεδρίαση που ψηφίζονταν στην Βουλή το ΜΠΔΣ. Ενώ μέχρι την ψήφιση του ΜΠΔΣ καταγράφονταν με χαμηλούς τζίρους μεγάλη άνοδος των τιμών των τραπεζικών μετοχών, αμέσως μόλις ψηφίσθηκε πρώτα εξανεμίστηκε η πολύ καλή άνοδος και οι τιμές επανήλθαν στα κόκκινα.
Η απλή ερμηνεία. Μέχρι να ψηφισθεί το ΜΠΔΣ κάποιοι είχαν αγοράσει και περίμεναν με υψηλές τιμές είτε να πουλήσουν μεγάλες ποσότητες για να προσπορισθούν κέρδη, είτε νέα μεγαλύτερη άνοδο και αύξηση των τιμών. Μόλις όμως ψηφίσθηκε το ΜΠΔΣ δεν προέκυψε μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον. Απ’ ότι φαίνεται μάλλον δεν προέκυψε καθόλου αγοραστικό ενδιαφέρον. Μοιραία όσοι περίμεναν να καταγράψουν κέρδη απελπίστηκαν πούλησαν και έπεσαν οι τιμές.
Το Χρηματιστήριο είναι προνομιακός χώρος για όσους ασπάζονται και υπηρετούν τον νέο-φιλελευθερισμό. Όμως ακόμα και στο Χρηματιστήριο δεν τους πιστεύουν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου