Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Ούτε καν τον τροχονόμο…

στοχασμός-πολιτική

Γράφει ο Δευκαλίων

Με κυριότερα οικονομικά νέα της ημέρας

α) τη μείωση των φορολογικών εσόδων του Ιουνίου έναντι του αντίστοιχου περσινού μήνα

β) τις συζητήσεις σε διεθνές επίπεδο για το Ελληνικό Δημόσιο Χρέος, κύλησε και η σημερινή ημέρα.

Συγκεκριμένα, τα φορολογικά έσοδα του Ιουνίου ήταν μειωμένα έναντι του περσινού κατά 3,5 %, αυξάνοντας την συνολική μαύρη τρύπα των εσόδων του προϋπολογισμού στα 2,2 δις ευρώ.

Τι φταίει για αυτήν την κατάσταση; Κάποιοι επικαλούνται το μέτρο των αποδείξεων και των συνεπακόλουθων επιστροφών φόρου και κάποιοι άλλοι την αυξημένη ύφεση και κατά συνέπεια μικρές εισπράξεις από φορολογία επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων. Η κατάσταση αυτή αναμένεται να αντιστραφεί όταν εφαρμοσθούν οι διατάξεις της σχετικής νομοθεσίας του εφαρμοστικού νόμου του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ).

Θα δούμε... Ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος δεν είναι μακριά οπότε θα φανεί αν η αύξηση του φόρου εισοδήματος, η έκτακτη εισφορά στα εισοδήματα, ο φόρος επιτηδεύματος, ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης και ο φόρος ακίνητης περιουσίας, είναι φορολογικά μέτρα ικανά να ικανοποιήσουν τους στόχους του ΜΠΔΣ.

Πάμε τώρα στις συζητήσεις για τον χειρισμό του Ελληνικού Δημόσιου Χρέους.

Όλες οι συζητήσεις επιδιώκουν κατά τα φαινόμενα να βοηθήσουν την Ελλάδα να καλύψει τις πληρωμές Δημόσιου Χρέους των επόμενων ετών (2013-2015), χωρίς η προτεινόμενη εκάστοτε μέθοδος να θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός-credit event. Δηλαδή σε απλά ελληνικά. Να διευκολυνθεί η Ελλάδα στην εξυπηρέτηση του χρέους, αλλά ταυτόχρονα να μην πληρωθούν τα CDS.


Ουσιαστικά ένας ολόκληρός λαός στο σφαγείο για να μην χάσουν κάποιες τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες που εξέδωσαν CDS. Προτείνουν λοιπόν διάφορους εναλλακτικούς τρόπους αντικατάστασης των παλαιών ελληνικών ομολόγων με νέα. Όλες αυτές οι λύσεις όμως προσκρούουν σε μία αδήριτη πραγματικότητα. Δεν καταβάλλεται στους κατόχους των ομολόγων στην λήξη ολόκληρο το συμφωνηθέν ποσό σε μετρητά. Άρα σύμφωνα με τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης έχουμε πιστωτικό γεγονός-credit event.

Το πρόβλημα βρίσκεται στη έννοια «αντικατάσταση». Δηλαδή κανένας δανειστής από τις χώρες του μνημονίου δεν δίνει στην Ελλάδα ως δάνειο μετρητά. Οι μνημονιακές-δανείστριες χώρες αποδέχονται να αντικαταστήσουν με κάποια τεχνική φόρμουλα τα παλαιά ομόλογα που λήγουν. Δηλαδή να δώσουν στους παλαιούς δανειστές (όποιοι και αν είναι αυτοί) νέα πιο φερέγγυα (γιατί είναι ενυπόθηκα) ομόλογα. Αυτοί αντιδρούν και η φασαρία μεγαλώνει. Ταυτόχρονα όμως η μνημονιακή κυβερνητική οικονομική πολιτική αποτυγχάνει να πιάσει τους στόχους της, οπότε οι παλιοί δανειστές έχουν ένα ακόμα λόγο να αρνούνται την ανταλλαγή των παλαιών ομολόγων με νέα πιο φερέγγυα (γιατί είναι ενυπόθηκα) ομόλογα και να απαιτούν μετρητά.

Ο Ιησουιτισμός στο αποκορύφωμα του. Οι μνημονιακές-δανείστριες χώρες δεν δανείζονται και στη συνέχεια δεν δανείζουν μετρητά για να διευκολύνουν την Ελλάδα. Κάνουν απλά τον φερέγγυο μεσάζοντα αμειβόμενοι μέσα από την υψηλότατη διαφορά επιτοκίου, ώστε να αντικατασταθούν τα παλιά ομόλογα με νέα πιο φερέγγυα (διότι είναι ενυπόθηκα).

Που κάνουν τον μεσάζοντα; Μα φυσικά μεταξύ της Ελλάδας και των τραπεζών τους που έχουν δανείσει την Ελλάδα και θα πρέπει τώρα να σταματήσουν να αντιδρούν, και έναντι ηγεμονικής αμοιβής (τεράστια διαφορά επιτοκίου) να δώσουν πίσω τα παλαιά ομόλογα και να πάρουν καινούργια πιο φερέγγυα (διότι είναι ενυπόθηκα).

Προσέξτε! Μετρητά δεν βάζει κανένας!

Μόνο οι Έλληνες πληρώνουν με μετρητά για να καλύψουν τις λογιστικές διαφορές που προκύπτουν από αυτή την λύση.

Μόνο οι Έλληνες πωλούν κρατική περιουσία για να καλύψουν πληρωμές δημόσιου χρέους.

Και όλα αυτά γιατί τα κάνουν οι Έλληνες; Για να μην έχουν ζημιές αλλά και για να μην προκύψει πιστωτικό γεγονός-credit event και πληρώσουν CDS οι τράπεζες των μνημονιακών-δανειστριών χωρών.

Δηλαδή για να μην χρεοκοπήσουν οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες.

Αυτό σε απλά Ελληνικά είναι το πρόβλημα. Και μπροστά σε αυτό το πρόβλημα τι κάνει αυτός στον οποίο οι Έλληνες εμπιστεύθηκαν την τιμή τους και την αξιοπρέπεια τους;

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ο Γιώργος Παπανδρέου… Ούτε καν τον τροχονόμο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου