Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

DJ: Αγώνας δρόμου από το EFSF για τα ελληνικά δάνεια

Το ταμείο διάσωσης της ζώνης του ευρώ ενδεχομένως να μην είναι έτοιμο να πληρώσει την επόμενη δόση των δανείων προς την Ελλάδα έως τα μέσα του Σεπτεμβρίου, μεταδίδει το Dow Jones Newswires επικαλούμενο αξιωματούχους από την Ευρωζώνη.

Το θέμα συζητήθηκε σε τηλεδιάσκεψη αξιωματούχων της Ευρωζώνης την Πέμπτη, αναφέρει το πρακτορείο.

Οι ηγέτες της Ευρωζώνης στη σύνοδο κορυφής της περασμένης Πέμπτης ανέθεσαν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) να κάνει την επόμενη πληρωμή των δανείων προς την Ελλάδα ύψους 5,8 δισ. ευρώ αντικαθιστώντας το σύστημα των διμερών δανείων που δημιούργησαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την Ελλάδα το 2010, αναφέρει το πρακτορείο.

Ωστόσο, το EFSF θα πρέπει να αντλήσει τα χρήματα στις αγορές -όπως κάνει για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία- πριν μπορέσει να καταβάλει τα δάνεια. Αυτό ενδεχομένως να αποδειχθεί δύσκολο έως τα μέσα Σεπτεμβρίου καθώς μεσολαβούν οι διακοπές του Αυγούστου, αναφέρει το Dow Jones Newswires.

"Το μόνο πρόβλημα είναι ότι μεσολαβεί πολύ μικρό χρονικό διάστημα", δήλωσε ένας αξιωματούχος.

Σε αυτό το πλαίσιο, ενδεχομένως να ζητηθεί από την Ιταλία και την Ισπανία να διαθέσουν απευθείας τα δάνεια τους προς την Ελλάδα, κάτι που θα μπορούσε να επιδεινώσει τις εντάσεις στις αγορές χρέους των δύο χωρών.

Μια λύση που εξετάζεται από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα ήταν το EFSF να πληρώσει ένα μέρος της δόσης του Σεπτεμβρίου και το υπόλοιπο να καλυφθεί από δάνεια απευθείας από τις κυβερνήσεις, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Υπενθυμίζεται ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. στη σύνοδο της 21ης Ιουλίου δήλωσαν ότι για την επόμενη εκταμίευση "ως μέσο χρηματοδότησης σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF)", ενώ κάλεσαν το ΔΝΤ "να συνεισφέρει στη χρηματοδότηση του νέου ελληνικού προγράμματος".




Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου