Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Proton Bank για Λαυρεντιάδη: «Ηγείται εγκληματικής οργάνωσης»

iefimerida

Κόλαφο για τον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη αποτελεί η νέα μήνυση που κατέθεσε εναντίον η διοίκηση της νέας Proton Bank η οποία ζητά την παραδειγματική τιμωρία του καθώς τον χαρακτηρίζει «ηγετική φυσιογνωμία ομάδας με εγκληματική δράση» προκειμένου με «δόλιες, παράνομες και ζημιογόνες ενέγρειες» να πετύχουν μαϊμού δανειοδοτήσεις και να διαπράξουν απάτη και απιστία σε βάρος της τράπεζας.
Στην 32 σελίδων μηνυτήρια αναφορά που κατετέθη,όπως αποκαλύπτει το vima.gr, στις 3 Ιανουαρίου στην Εισαγγελία Αθηνών επισημαίνεται ότι η διοίκηση της νέας τράπεζας θα παραστεί ως πολιτικών ενάγουσα σε βάρος του για το ποσό των 200 εκατομμυρίων ευρώ, λόγω της ζημιάς που υπέστη.
Ετσι προφανώς εξηγείται και η σπουδή του επιχειρηματία να δηλώσει
ότι προτίθεται να επιστρέψει στην τράπεζα το ποσό των 200 εκατομμυρίων ευρώ, από τα συνολικά 701 εκατομμύρια που ήταν τα δάνεια μαϊμού, σύμφωνα με το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδας. Βεβαίως η πράξη αυτή, εκτός του ότι αποτελεί άμεση και αβίαστη παραδοχή ενοχής δεν αθωώνει τον κ. Λαυρεντιάδη από τις ευθύνες, αλλά προφανώς του εξασφαλίζει ελαφρυντικά.
Υπενθυμίζεται ο κ. Λαυρεντιάδης έχει ζητήσει μια ακόμη προθεσμία -για τις 18 Ιανουαρίου- προκειμένου να παράσχει εξηγήσεις στον εισαγγελέα για τις υποθέσεις των δανείων της Proton καθώς είναι ύποπτος για τα αδικήματα της απάτης, του ξεπλύματος και της σύσταστασης εγκληματικής οργάνωσης.
Σύμφωνα πάντως με τη μήνυση της νέας Proton, «ο κ. Λαυρέντης Λαυρεντιάδης έθεσε σε εφαρμογή με απροκάλυπτο τρόπο ένα σχέδιο που είχε σκοπό την άντληση υπέρογκης δανειοδότησης από εταιρείες που «κατασκευάστηκαν» με τη συνεργασία προσώπων που εργάζονταν στις δικές του επιχειρήσεις με σκοπό να λάβουν χωρίς εξασφαλίσεις και εγγυήσεις δάνεια από την Τράπεζα Proton με εξαπάτηση των εποπτικών αρχών και των λοιπών μετόχων. Τα δάνεια αυτά χρησιμοποιήθηκαν εν τέλει για σκοπούς εντελώς άλλους από αυτούς για τους οποίους χορηγήθηκαν.
Ο κ. Λαυρεντιάδης διέπραξε απάτη σε βαθμό κακουργήματος αφού παραπλάνησε τους λοιπούς μετόχους της Τράπεζας και τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, αποκρύπτοντάς τους βασικά στοιχεία των χορηγούμενων χρηματοδοτήσεων, τα οποία, υπό κανονικές συνθήκες, θα οδηγούσαν στην μη χρηματοδότηση ή στη διαφορετική αξιολόγηση του πιστωτικού κινδύνου».
Πως στήθηκε ο μηχανισμός

Στο έγγραφό της η διοίκηση της νέας Proton Bank χαρακτηρίζει τον κ Λαυρεντιάδη «ηγετική φυσιογνωμία μίας ομάδας που είχε εγκληματική δράση» και αναφέρεται σε «δόλιες, παράνομες και ζημιογόνες ενέργειες» του κ. Λαυρεντιάδη και άλλων οκτώ μελών του παλαιού διοικητικού συμβουλίου του πιστωτικού ιδρύματος.
Οπως αναφέρεται στη μήνυση «ο κ. Λαυρεντιάδης έστησε έναν μηχανισμό μέσω του οποίου πέτυχε την έγκριση πιστοδοτήσεων υπέρογκου ύψους σε επιχειρήσεις που άμεσα ή έμμεσα συνδέονταν με τον ίδιον, εξυπηρετώντας έτσι τα συμφέροντα του σε βάρος όχι μόνον της παλαιάς Proton, αλλά και της σημερινής Νέας Τράπεζας ως διαδόχου της. Ειδικότερα όπως διαπιστώθηκε από τα αρμόδια όργανα εκ των υστέρων ιδίως κατά της διάρκεια του έτους 2010 έως και το πρώτο εξάμηνο του 2011, η Proton παρέσχε χρηματοδοτήσεις σε νεοσυσταθείσες, εγχώριες ή υπεράκτιες εταιρείες με σκοπό κυρίως την εξαγορά κλάδων και θυγατρικών εταιρειών συμφερόντων του κ Λαυρέντη Λαυρεντιάδη Alapis και Elfe με κοινό χαρακτηριστικό τις εσπευσμένες και συνοπτικές και παρεκκλίνουσες από τις εσωτερικά προβλεπόμενες διαδικασίες της Τράπεζας. Σε πολλές περιπτώσεις οι εν λόγω δανειοδοτήσεις λάμβαναν χώρα σε εταιρείες που είχαν ιδρυθεί κατά την ίδια μέρα ή μόλις λίγες ημέρες πριν και δεν παρουσίαζαν, φυσικά, ουδεμία επιχειρηματική δραστηριότητα».
Οπως δε προστίθεται αμέσως μετά «καταλυτικό ρόλο στην υλοποίηση του παραπάνω σχεδίου έπαιξε ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης ο οποίος, με τη σύμπραξη των συμβούλων, συνεργατών του και λοιπών εμπλεκομένων προσώπων, παρενέβη στην διαδικασία έγκρισης πιστοδοτήσεων μέσω της αντικατάστασης των μέχρι τότε στελεχών της Proton με πρόσωπα εμπιστοσύνης του, τα οποία ήταν σε κάποιες περιπτώσεις, πρώην στελέχη των εταιρειών του».
Διάλυση των μηχανισκών ελέγχου
Οπως σημειώνεται «η Διεύθυνση Εσωτερικής Επιθεώρησης παρόλο που διέθετε επικαιροποιημένο κανονισμό και έξι υπαλλήλους και κατά τα έτη 2008 και 2009 είχε διενεργήσει ελέγχους στις Διευθύνσεις Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής και Private Banking με αντικειμενικότητα και ορθή απεικόνιση του πιστωτικού κινδύνου, αποδυναμώθηκε επίσης σημαντικά με τις αλλαγές και τις μετακινήσεις των στελεχών που έγιναν από τον Μάρτιο του 2010 μέχρι τον Ιανουάριο του 2011, πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας του έργου της και την ανεπαρκή αξιολόγηση του πιστωτικού κινδύνου. Ετσι η Διεύθυνση Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής παρά το σημαντικό μέγεθος του χαρτοφυλακίου της και την περαιτέρω αλματώδη μεγέθυνση του, δεν εντάχθηκε στο ελεγκτικό έργο της».
Τέλος ενδεικτικό του ύφους της μηνυτήριας αναφοράς και του κλίματος σε βάρος του κ. Λαυρεντιάδη είναι και το απόσπασμα όπου σημειώνεται ότι «πέραν κάθε αμφισβήτησης και αμφιβολίας όλοι οι νυν μηνυμένοι ενώθηκαν με κοινό σκοπό και με κοινή εγκληματική δράση για να διαπράξουν, τόσο σε βάρος της νυν σε εκκαθάριση Τράπεζας Proton, όσον και σε βάρος της Τράπεζας μας, πράξεις μεταξύ άλλων απάτης κι απιστίας. Ο κ. Λαυρεντιάδης ήταν ηγετική φυσιογνωμία αυτής της ομάδας και αυτός που εξ υπαρχής διηύθυνε την οργάνωση αυτή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου