Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Αύξηση στο ρεύμα!

Αυξήσεις στο ρεύμα ζητάει η τρόικα! 
Για ποιούς; Ε όχι βέβαια για τους πλούσιους, ούτε για τις βιομηχανίες τους. Αυτές έχει ήδη αποφασιστεί να έχουν μείωση τιμολογίων ..."για το καλό της οικονομίας ΜΑΣ".

Όποιος θυμάται τις συζητήσεις που έγιναν πριν λίγο καιρό, ξέρει πως όλοι πλην Λακεδαιμονίων ήταν υπέρ της μείωσης της τιμής του ηλ.ρεύματος για τη βιομηχανία.
Τότε μόνο το ΚΚΕ σκέφτηκε ότι κάποιος άλλος, δηλ. τα λαικά νοικοκυριά θα πλήρωναν τη νύφη. 
Κάποιος θα έπρεπε να καλύψει την τρύπα.
Στους άλλους, δεξιούς ή "αριστερούς", δεν τους πέρασε καθόλου από το μυαλό...

Τωρα η τρόικα ζητάει "εξορθολογισμό" για να διορθωθεί η "στρέβλωση"...
Άμεσα και χωρίς πολλά πολλά...

Ποιος θα πληρώσει και πάλι λοιπόν; Μα είναι φανερό.
Η κατανάλωση μέχρι 800 κιλοβατώρες!
Είπατε τίποτα; Ποιος άλλος θα μπορούσε να πληρώσει δηλαδή;
Ταξικός ο κόσμος μας, ταξικές κι οι αποφάσεις.

Από αύριο πάλι όλοι οι "έγκυροι" θα ρωτούν κυβερνητικούς αν θα ληφθούν νέα μέτρα κι εκείνοι φυσικά θα απαντούν "κατηγορηματικά όχι".
Εμείς πάλι ας ξαναγδάρουμε τις άδειες τσέπες μας για να μην τη βγάλουμε με κεράκια.

Τα αποσπάσματα του άρθρου από την Καθημερινή:

Ηλεκτροσόκ από την τρόικα


Τον πλήρη εξορθολογισμό των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, για να εξασφαλιστεί η επαρκής ανάκτηση του κόστους και να αποφευχθούν οι σταυροειδείς επιδοτήσεις ζητάει η τρόικα μέσω του επικαιροποιημένου Μνημονίου.

Οι αλλαγές αφορούν περίπου 2,5 εκατ. νοικοκυριά με κατανάλωση μέχρι 800 κιλοβατώρες στο τετράμηνο που τιμολογούνται κάτω του κόστους, και τις αγροτικές καταναλώσεις που επίσης επιδοτούνται.

Στον αντίποδα βρίσκονται οι εμπορικές καταναλώσεις χαμηλής και μέση τάσης (μικρά και μεσαία καταστήματα, εργαστήρια, φούρνοι κ.λπ.) οι οποίες επιβαρύνονται με το κόστος των επιδοτούμενων τιμολογίων. Από την κατάργηση των σταυροειδών επιδοτήσεων, τα εμπορικά τιμολόγια θα επωφεληθούν με μια μείωση της τάξης του 4%-5%.

......
Οσο για τις μικρές οικιακές καταναλώσεις, η ΔΕΗ προωθεί σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ σχέδιο για την κατάργηση των επιδοτήσεων, εκτιμώντας ότι με την υλοποίησή του θα επέλθει και η διόρθωση μια τεράστιας στρέβλωσης. Οπως εξηγούν αρμόδιοι παράγοντες, η κατηγορία των καταναλώσεων 0-800 κιλοβατώρες αριθμεί περί τα 2,5 εκατ. καταναλωτές. Μέσα σε αυτούς, όμως, δεν περιλαμβάνονται μόνο φτωχά νοικοκυριά αλλά και εξοχικά, δεύτερες και τρίτες κατοικίες.

«Εχουμε καταφέρει δηλαδή το μικρομάγαζο να επιδοτεί τη δεύτερη και τρίτη κατοικία» αναφέρει χαρακτηριστικά αρμόδιο στέλεχος της ΔΕΗ. Αυτό που εξετάζεται είναι να βρεθούν με τη συμβολή της ΓΓΠΣ (Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων) ποιες από αυτές τις καταναλώσεις αφορούν την πρώτη κατοικία και να μεταφερθούν στο ΚΟΤ (Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο) ώστε να μην επιβαρυνθούν με αυξήσεις. Οι υπόλοιπες καταναλώσεις θα τιμολογηθούν με βάση την αμέσως επόμενη κλίμακα της ΔΕΗ που είναι κοστοβαρής και θα επιβαρυνθεί με αυξήσεις που φτάνουν και το 25%.

Μικρές επιβαρύνσεις αναμένονται από την 1η Απριλίου και με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου στο σύνολο των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτές θα προκύψουν από την αναγκαία αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ) για τη μείωση του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) που αποτελεί επίσης μνημονιακή υποχρέωση της χώρας.

Η αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ αναμένεται να περιοριστεί μεσοσταθμικά στα 2,5 ευρώ η μεγαβατώρα έναντι προβλεπόμενης αύξησης -με βάση απόφαση της ΡΑΕ- 20 ευρώ η μεγαβατώρα. Για τους οικιακούς καταναλωτές η νέα αύξηση θα ανεβάσει το κόστος που καταβάλλουν για την αποπληρωμή της «πράσινης» ενέργειας από 20 ευρώ η μεγαβατώρα σήμερα στα 22,5 ευρώ η μεγαβατώρα.

ΠΗΓΗ: Καθημερινή

Υ.Γ.Όπως βλέπουμε ξανά και ξανά για όλα τα μικρά ή μεγάλα εγκλήματα πάντα θα υπάρχουν επαρκείς δικαιολογίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου