Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

H Κίνα αυξάνει κατά 12% τις εξοπλιστικές της δαπάνες

ΗΜΕΡΗΣΙΑ



Η Κίνα σκοπεύει να αυξήσει τις στρατιωτικές της δαπάνες κατά 12,2% φέτος, δίνοντας άλλο ένα σημάδι πως το Πεκίνο σκοπεύει να ενισχύσει τη θέση του ως μία από τις στρατιωτικές υπερδυνάμεις διεθνούς βεληνεκούς.

Η αύξηση στα εξοπλιστικά συνάδει με την ενίσχυση των μεγεθών της κινεζικής οικονομίας, αλλά παρακολουθείται στενά από όλες τις χώρες της περιοχής -όπως και τις ΗΠΑ στην άλλη όχθη του Ειρηνικού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο αμυντικός προϋπολογισμός της Κίνας - ο δεύτερος μεγαλύτερος στον κόσμο, αλλά πολύ πίσω από αυτό των Ηνωμένων Πολιτειών- το τρέχον έτος θα φθάσει τα 95 δισ. ευρώ.

Η κινεζική πολιτική ηγεσία αυξάνει τα τελευταία χρόνια τις αμυντικές της δαπάνες κατά 11,2 % το 2012 και 10,7 % το 2013.

Η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών της Κίνας αυξάνει και τις ανησυχίες των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και των γειτονικών κρατών, ιδιαίτερα της Ιαπωνίας με την οποία είναι ανοιχτό το θέμα των εδαφικών διαφορών για την κυριαρχία μιας διαφιλονικούμενης συστάδας νησιών με πλούσιο σε υδρογονάνθρακες πυθμένα στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου