Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Μεγάλη ήττα των Σοσιαλιστών στην Ισπανία

www.newsbomb.gr

Μεγάλη ήττα υπέστη σήμερα το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας στις περιφερειακές εκλογές συγκεντρώνοντας το 27,98% των ψήφων, έναντι του 36,25% που κέρδισε το Λαϊκό Κόμμα (PP), με καταμετρημένο το 53,09% των ψήφων. Στις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές του 2007, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) είχε και πάλι χάσει από το PP με μικρή όμως διαφορά, 34,9% έναντι 35,6%.
Η διαφορά των περισσότερων από οκτώ μονάδων που παρατηρείται σήμερα ερμηνεύεται ως τιμωρία των Σοσιαλιστών, που βρίσκονται στην εξουσία από το 2004, λιγότερο από ένα χρόνο πριν τις βουλευτικές εκλογές και την ώρα που η χώρα έχει βυθιστεί στην οικονομική κρίση.
Παράλληλα εδώ και μερικές ημέρες έχει ξεσπάσει και ένα πρωτοφανές για τα ισπανικά δεδομένα κίνημα διαμαρτυρίας στο οποίο συμμετέχουν χιλιάδες νέοι και κινήματα της νεολαίας που διαμαρτύρονται για την οικονομική και κοινωνική κατάπτωση και δηλώνουν ότι έχουν κουραστεί από την ανεργία, «την διαφθορά των πολιτικών», «την κρίση».
Εν μέσω της οικονομικής κρίσης η οποία ξέσπασε το 2008, η ανεργία βρίσκεται στο 21,3% και μεταξύ των νέων μεταξύ 18 και 25 ετών εκτιμάται πως ξεπερνά το 40%.
Περίπου 30.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν και πάλι στην Πουέρτα δελ Σολ της Μαδρίτης το βράδυ του Σαββάτου επικρίνοντας έντονα τους χειρισμούς της κυβέρνησης, όπου ο καταυλισμός από λινάτσες και τέντες των "αγανακτισμένων" νέων έχει γίνει η καρδιά της αμφισβήτησης.
Newscode.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου