Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Κινητοποίηση εργαζομένων του ΟΠΑΠ Πηγή:www.capital.gr

Πηγή:www.capital.gr


Σε προειδοποιητική 24ωρη απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι των ΟΠΑΠ ΑΕ και ΟΠΑΠ Παροχής Υπηρεσιών, στις 25/5/2011, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η απόφαση της κυβέρνησης για εκχώρηση σε ιδιώτες επενδυτές του ποσοστού του δημοσίου στην Ο.Π.Α.Π. Α.Ε., την κατά τεκμήριο πιο κερδοφόρα διαχρονικά ελληνική εταιρεία με συμμετοχή δημοσίου, είναι επιλογή που στρέφεται από κάθε άποψη κατά του δημοσίου συμφέροντος. Οι εργαζόμενοι της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. και της Ο.Π.Α.Π. Παροχής Υπηρεσιών Α.Ε. θεωρούν χρέος τους να αντιταχθούν στην παράλογη και ύποπτη αυτή αποκρατικοποίηση.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους:

1. Η τρέχουσα αξία των μετοχών του δημοσίου στην Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. ανέρχεται σε 1,5 δις € περίπου. Τα έσοδα, όμως, του δημοσίου με το σημερινό μοντέλο λειτουργίας της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. ανέρχονται ετησίως σε 700 εκ. € περίπου, τα οποία προέρχονται από τις εισφορές στο Δημόσιο (φόρος εταιρείας, έκτακτη εισφορά, μερίσματα, φόρος μερισμάτων, φόρος πρακτόρων κλπ). Επιπλέον αυτών, ποσό που υπερβαίνει τα 100 εκ. € ετησίως, αποτελεί το κοινωνικό μέρισμα της εταιρείας ως χορηγίες και οικονομικές ενισχύσεις στην υγεία, τον πολιτισμό, την παιδεία, τον αθλητισμό και το περιβάλλον.

2. Σε περίπτωση που δεν ξεπουληθεί η Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. και ταυτόχρονα τηρηθεί το δικαίωμα της 1ης προαίρεσης που έχει η εταιρεία για κάθε νέο παιχνίδι (όπως τα παιγνιομηχανήματα) και το δικαίωμα διάθεσης των αδειοδοτημένων παιχνιδιών με κάθε πρόσφορο τρόπο (άρα και μέσω διαδικτύου), τότε τα οφέλη του δημοσίου από τις δραστηριότητες της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. θα εκτοξευθούν σε 1,2 έως και 1,5 δις € για κάθε έτος.

Με αυτά τα δεδομένα, η πώληση αποτελεί πραγματικό έγκλημα κατά του δημοσίου, αν συνυπολογίσει κανείς ότι ο υποψήφιος αγοραστής, μαζί με τις μετοχές, αγοράζει και τη διαχείριση των εκατοντάδων εκατομμυρίων χρηματικών διαθεσίμων της ΟΠΑΠ ΑΕ, αλλά και μια εταιρεία με μηδενικό δανεισμό και συνεπώς απεριόριστες δυνατότητες ανάπτυξης και επενδύσεων. Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση, που απέστειλε το αμερικάνικο fund Fernbank Partners LLC προς τον Υπ. Οικονομικών, με κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις και επενδύσεις που θα αξιοποιούν τα παραπάνω, το δημόσιο θα μπορούσε να αυξήσει τη χρηματιστηριακή αξία τoυ μεριδίου του στην εταιρεία έως και σε 16 δις €.

Θα αναρωτηθεί κανείς, αν πουληθεί η ΟΠΑΠ Α.Ε. θα εξακολουθεί να δίνει τα ίδια έσοδα στο κράτος ως αμιγώς ιδιωτική εταιρεία; Η απάντηση είναι κατηγορηματικά ΟΧΙ. Το σημερινό μοντέλο λειτουργίας της εταιρείας έχει εξασφαλίσει διαχρονικά υψηλή κερδοφορία αλλά και μερισματική πολιτική, που αποδίδει στους μετόχους - άρα και στο Ελληνικό Δημόσιο - σχεδόν το σύνολο των κερδών, με αποτέλεσμα υψηλά μερίσματα. Ενδεικτική είναι η αρνητική εξέλιξη της κερδοφορίας του Ομίλου ΟΤΕ τα τελευταία χρόνια μετά την εκχώρηση του management στη Deutsche Telecom.

Το έγκλημα ωστόσο δεν είναι μόνο οικονομικό. Με το ξεπούλημα της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. σπάει στην ουσία το μονοπώλιο και παραδίδεται η οργάνωση και λειτουργία τυχερών παιχνιδιών σε ιδιωτικά συμφέροντα, χωρίς δημόσιο management και χωρίς ταυτόχρονα να υπάρχει ρυθμιστικό πλαίσιο και κατάλληλα εξοπλισμένος και στελεχωμένος εποπτικός μηχανισμός για τον αποτελεσματικό έλεγχο της αγοράς τυχερών παιχνιδιών. Ένα χώρο ιδιαίτερα ευαίσθητο, στον οποίο πρέπει να προστατεύονται οι ευπαθείς στον εθισμό κοινωνικές ομάδες και οι ανήλικοι. Ποιός θα αποτρέψει την αύξηση της εγκληματικότητας, που συνδέεται με τη διάχυση του ανεξέλεγκτου τζόγου και ποιός θα προστατέψει το πορτοφόλι του πολίτη από τη λεηλασία; Αυτά, φαίνεται ότι είναι ψιλά γράμματα για τους αποφασίζοντες. Σημειώνεται ότι, όλες οι πρόσφατες αποφάσεις και η νομολογία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναγνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα του κλάδου, δεν αντιτίθενται στη ύπαρξη κρατικού μονοπωλίου στον κλάδο των τυχερών παιγνιδιών, αλλά ούτε και στη διαχείρισή του από εισηγμένη εταιρεία με συμμετοχή του δημοσίου, παρά τις περί αντιθέτου φήμες που διασπείρουν συγκεκριμένα συμφέροντα.

Οφείλουμε να ξεσκεπάσουμε τα σκοτεινά σχέδια των εντολοδόχων της τρόϊκας και να τους αποδείξουμε ότι δε θα αποδεχθούμε τη μοίρα της καμαριέρας. Θα αντισταθούμε με κάθε μέσο στο παράλογο ξεπούλημα της παραγωγικής δημόσιας περιουσίας εις βάρος του Εθνικού συμφέροντος αλλά και του Έλληνα πολίτη.

Οι υπάλληλοι της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. και της Ο.Π.Α.Π. Παροχής Υπηρεσιών Α.Ε. θα προβούν σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία την Τετάρτη, 25/5/2011».


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου