Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Μπάφετ: Σοβαρευτείτε και φορολογήστε τους πλούσιους

koutipandoras.gr

Με άρθρο - αυτομαστίγωμα στους New York Times, o δισεκατομμυριούχος μεγαλοεπενδυτής και εκ των πλουσιοτέρων ανθρώπων στον πλανήτη ζητάει περισσότερη φορολόγηση για τους πλούσιους (και τον ίδιο)


Να πληρώσουν περισσότερους φόρους οι πλούσιοι Αμερικανοί ζητά με άρθρο του στους "Νιου Γιορκ Ταιμς" ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Ουόρεν Μπάφετ και μάλιστα χρησιμοποιεί ως παράδειγμα την προσωπική του περίπτωση.

O 80χρονος μεγαλοεπενδυτής δεν κρύβει λόγια: "Ενώ οι φτωχοί και η μεσαία τάξη πολεμούν στο Αφγανιστάν, και οι περισσότεροι Αμερικανοί αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα, εμείς οι πολυεκατομμυριούχοι εξακολουθούμε να έχουμε υπερβολικές φοροαπαλλαγές".
Ο κ. Μπάφετ τονίζει ότι οι βουλευτές στην Ουάσιγκτον αισθάνονται υποχρεωμένοι να προστατεύουν τους πλούσιους, "λες και είμαστε είδος που κινδυνεύει με εξαφάνιση".
Αναφερόμενος στη δική του περίπτωση, ο κ. Μπάφετ, υπολόγισε ότι πλήρωσε το 2010 σε φόρους μόλις το 17,4% των εισοδημάτων του, την ίδια στιγμή που οι συνεργάτες του πλήρωσαν από 33% σε 41% του εισοδήματός τους.

Σε αντίθεση με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, και ιδιαίτερα τα μέλη του Tea Party που ζητούν να μην αυξηθούν οι φόροι αλλά να μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες, ο κ. Μπάφετ προτείνει να αυξηθεί ο φορολογικός συντελεστής για όσους κερδίζουν πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια τον χρόνο (το 2009 περίπου 236000 χιλιάδες Αμερικανοί δήλωσαν αυτό το εισόδημα).

"Αρκετά έχει κακομάθει τους φίλους μου κι εμένα ένα φιλικό προς τους δισεκατομμυριούχους Κογκρέσο", σημειώνει με νόημα ο κ. Μπάφετ και συνεχίζει γράφοντας ότι "είναι καιρός η κυβέρνησή μας να σοβαρευτεί στο ζήτημα της κατανομής των θυσιών".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου