Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Με αφορμή τους εορτασμούς της Παναγίας στην Τήνο


 πολιτικό καφενείο

Πλήθος κόσμου να μπουσουλάει, με σκυφτό κεφάλι, απελπισμένο και απογοητευμένο, ζητώντας βοήθεια από την Παναγία! Αυτό γίνεται κάθε χρόνο όχι μόνο στην Τήνο αλλά σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Ένας λαός γονατισμένος!
Όπως γράφει η καλή μας συντρόφισσα Ελένη από την Καλαμάτα: «Άνθρωπος = άνω θρώσκει. Με απλά λόγια δεν του πάει να σκύβει το κεφάλι σε καμιά εξουσία, ούτε επομένως να περπατάει με τα τέσσερα μπροστά σε καμιά εικόνα , σε κανένα ναό.
Προσβάλλει τον εαυτό του, την ύπαρξή του, την αξιοπρέπειά του. Ο καθείς είναι λεύτερος αν το νιώθει, να αποτανθεί στο θεό, να ανάψει το κεράκι του και να προσκυνήσει. Ειδικά να ζητήσει παρηγοριά, αφού στην καπιταληστρική κοινωνία μας, απουσιάζουν εκείνοι οι μηχανισμοί στήριξης του ανθρώπου στα δύσκολα...
Το θέμα είναι η εκμετάλλευση αυτής της ανθρώπινης ανάγκης από την Α.Ε. Ορθόδοξη Εκκλησία. Ο όποιος πιστός ΔΕΝ χρειάζεται μεσάζοντες στη σχέση του με το θείο... Τα παραμάγαζα που στήνει η Α.Ε. εξυπηρετούν συμφέροντα και σκοπιμότητες που καμιά σχέση δεν έχουν με την πίστη και την ανάγκη να αποτανθεί κανείς στο θείο»
Κανένας, λοιπόν, Θεός πατέρας, δεν θέλει τα παιδιά του να ζουν γονατιστά. «Μη νομίσητε ότι ήλθον να βάλω ειρήνην επί την γην, δεν ήλθον να βάλω ειρήνην, αλλά μάχαιραν». Ο Ιησούς. Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, 10, στιχ. 34.
Εμείς δεν παλεύουμε μόνο για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο ή της καταπίεσης ανθρώπου από άνθρωπο, παλεύουμε και για την εξάλειψη κάθε ταπείνωσης του ανθρώπου από άνθρωπο. Και αυτό που συμβαίνει μέσα στους ναούς είναι μία ακόμα ταπείνωση του ανθρώπου μπροστά στις τόσες άλλες!
Η αξιοπρέπεια δεν είναι μια ηθική αρχή, εξωκοσμική, μεταφυσική για μας, αλλά βρίσκεται στην πεμπτουσία του επαναστατικού, κομμουνιστικού οράματος. Η αξιοπρέπεια του ανθρώπου την οποία σε κάθε επαναστατική στιγμή την θυμάται ο καθένας, όπως τώρα στους δρόμους όλων σχεδόν των χωρών του πλανήτη, όταν οι λαοί κατεβαίνουν στις πλατείες «Ταχρίρ» όλου του κόσμου και βαράνε τις κατσαρόλες, όταν κάνουν τις λαϊκές τους συνελεύσεις, λένε ότι δεν παλεύουν μόνο γιατί τους κλέψαν τα λεφτά ή επειδή πεινάνε αλλά γιατί τους κλέψαν την αξιοπρέπειά τους, οι ληστές που κυβερνούνε.
Βήχος Παναγιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου