Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Η «δημοκρατία» τους είναι των μονοπωλίων

Το ενδεχόμενο να δώσει στην αστυνομία μεγαλύτερες εξουσίες, ακόμα και τη δυνατότητα να επιβάλλει γενική απαγόρευση κυκλοφορίας σε συγκεκριμένες περιοχές, μελετά η βρετανική κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να αξιοποιήσει στο έπακρο τα γεγονότα των προηγούμενων ημερών. Η αρμόδια υπουργός Εσωτερικών, αφού έδωσε τα εύσημα στις κατασταλτικές δυνάμεις για το «έργο» τους, ανακοίνωσε ότι ανάμεσα στις αλλαγές που εξετάζονται είναι η διεύρυνση των αστυνομικών αρμοδιοτήτων, ώστε η αστυνομία να έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί «νεκρές περιοχές», κηρύσσοντας απαγόρευση κυκλοφορίας, σύμφωνα με τον «Γκάρντιαν».
Για να γίνει αυτό, υποστηρίζει η υπουργός, «η Αστυνομία πρέπει να έχει διαθέσιμες όλες τις απαραίτητες εξουσίες». Οι εξελίξεις στην Αγγλία και οι αποφάσεις της βρετανικής κυβέρνησης έρχονται από το μέλλον.
Πρόκειται για μια προσπάθεια του πολιτικού προσωπικού των μονοπωλίων να θωρακίσει την εξουσία τους, όχι βέβαια από τα ελέγξιμα και τυφλά ξεσπάσματα, αλλά από τους μαζικούς πολιτικούς αγώνες, που αργά ή γρήγορα θα θεριέψουν και θα στρέφονται ενάντια στην καρδιά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο οι αστικές κυβερνήσεις, όπως η βρετανική, επιχειρούν να νομιμοποιήσουν μέσα στην αστική δημοκρατία τους πρακτικές των πιο αντιδημοκρατικών καθεστώτων, όπως για παράδειγμα η απαγόρευση της κυκλοφορίας.
Σε τελική ανάλυση, οι αποφάσεις τους δείχνουν πως η «δημοκρατία» τους δεν είναι τίποτε περισσότερο από τη δικτατορία των μονοπωλίων στις πλάτες του λαού, η οποία γίνεται ολοένα και πιο αντιδραστική, όσο η σαπίλα του καπιταλισμού δεν μπορεί να κρυφτεί και δυναμώνουν οι λαϊκές αντιδράσεις. Η «δημοκρατία» τους είναι μόνο για το κεφάλαιο, γι' αυτό και πρέπει να την αντιπαλέψει ο λαός, να την κλονίσει, να την ανατρέψει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου