Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Στα αμφιθέατρα του Facebook

Τρίτη εβδομάδα των φοιτητικών κινητοποιήσεων και η διαπάλη για την εφαρμογή ή μη του νόμου-πλαισίου δεν διεξάγεται πλέον μόνο στα αμφιθέατρα και τις πολυπληθείς γενικές συνελεύσεις αλλά και στα δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Τα αντίπαλα «στρατόπεδα» στον ιδιότυπο αυτό διαδικτυακό «πόλεμο» είναι από τη μια πλευρά οι φοιτητές που παλεύουν για να πέσει ο νόμος-πλαίσιο με καταλήψεις και αγωνιστικές κινητοποιήσεις και από την άλλη συνάδελφοί τους που με βασικό επιχείρημα την απώλεια του εξαμήνου αναρτούν στο facebook εκατοντάδες σχόλια, παρακινώντας σε μαζική προσέλευση στις γενικές συνελεύσεις για να τερματισθούν οι καταλήψεις.
«Αναγνωρίζουμε τα προβλήματα που χαρακτηρίζουν το ελληνικό πανεπιστήμιο, καθώς επίσης και τους φόβους πολλών ότι ο νέος νόμος θα κάνει τα πράγματα χειρότερα. Ομως πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι κλειστές σχολές όχι μόνο δεν λύνουν τα προβλήματα αλλά τα επιδεινώνουν. Η κατάληψη υποβαθμίζει το πανεπιστήμιο και σήμερα περισσότερο από ποτέ, πρέπει να αγωνιστούμε για ένα αξιοπρεπές, ανοιχτό πανεπιστήμιο» υποστηρίζει το γκρουπ «Ψηφίζω Ανοιχτή Σχολή-Ιατρική Πατρών».
Παρόμοιο περιεχόμενο έχουν πολλά ακόμα γκρουπ από διάφορες σχολές. «Είμαστε εδώ όχι για να υπερασπιστούμε ή να καταδικάσουμε το νόμο, αλλά για να καταδείξουμε ότι η κατάληψη δεν είναι το πλέον κατάλληλο μέσο για να εκφράσουμε τη διαφωνία μας αναγράφεται σε σχόλιο του γκροουπ «Ψηφίζω Ανοιχτή ΑΣΟΕΕ».
«Οταν δεκάδες χιλιάδες φοιτητές που συμμετέχουν στις συνελεύσεις φαίνονται λίγοι, ενώ τα 2 έως 3 χιλιάδες like στο facebook, που δεν γνωρίζουμε από ποιον προέρχονται, αποτελούν ένδειξη για τη βούληση του μέσου φοιτητή, τότε χειραγωγείται η κοινή γνώμη!» απαντά ο Μάνος Αργύρης από το Συντονιστικό της Κατάληψης Αρχιτεκτονικής.
Στο ίδιο μήκος κύματος ο συνάδελφός του Χάρης Μερτής σημειώνει ότι «στη γενική συνέλευση ενός φοιτητικού συλλόγου ο καθένας έχει δικαίωμα να καταθέσειπροτάσεις προς ψήφιση. Η τελική απόφαση λαμβάνεται με απλή πλειοψηφία, όταν υπάρχει απαρτία που ορίζεται από το καταστατικό του συλλόγου. Η σκόπιμη απόκρυψη από το δημόσιο διάλογο του τρόπου λειτουργίας της συνέλευσης έχει σαν στόχο να απαξιώσει το αποτέλεσμα των αποφάσεών της».
Οι γενικές συνελεύσεις του τελευταίου μήνα είναι οι μαζικότερες που έγιναν από το 2006, λένε οι φοιτητές.
«Ποιος λοιπόν ισχυρίζεται ότι τις σχολές κλείνουν οι φοιτητοπατέρες; Δεν υπάρχει αιτία; Οσοι διαφωνούν με τις καταλήψεις διαμορφώνουν μια υπαρκτή τάση η οποία ωστόσο είναι υπερπροβεβλημένη και η δυναμική που της αποδίδεται είναι κραυγαλέα αναντίστοιχη με την πραγματική της δυναμική», υποστηρίζει ο Αναστάσης Πετρολέκας, μέλος της ΑΡ.ΕΝ.
Οι φοιτητές οι οποίοι είναι υπέρ των ανοιχτών σχολών κατέβασαν πλαίσια στις γενικές συνελεύσεις και εν τέλει μειοψήφισαν. «Υπάρχει ένα κομμάτι που αγωνιά πραγματικά για το εξάμηνο και θέλει να τελειώσει τις σπουδές του. Αυτό είναι σεβαστό. Ομως δεν έχουν όλοι οι "ανεξάρτητοι" τις ίδιες ανησυχίες...», σημειώνει ο Παναγιώτης Λούβρος, φοιτητής Μηχανολογίας στο ΕΜΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου