Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Επέτειος της χρεοκοπίας της Lehman... και το σύστημα τρίζει ξανά!

http://news.kathimerini.gr/
 
Η ΔIEΘNHΣ AΓOPA
ZEZA ZHKOY
Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2008, η κυβέρνηση Μπους άφησε την ιστορική Lehman Brothers, την 4η μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα της Wall Street, να χρεοκοπήσει. Ηταν η μεγαλύτερη χρεοκοπία στην οικονομική ιστορία των ΗΠΑ. Ηταν η μέρα που σταμάτησε το καπιταλιστικό σύστημα να λειτουργεί.
Καθώς το τραπεζικό σύστημα βρέθηκε σε κατάσταση όπου θα έπρεπε να κηρύξουν πτώχευση όλες, σχεδόν, οι τράπεζες. Και για να αποφευχθούν οι κατά συρροήν χρεοκοπίες θα έπρεπε να γίνουν μαζικές ανακεφαλαιοποιήσεις, δηλαδή να ενισχυθούν με δημόσιο χρήμα οι τράπεζες. Το κράτος εξαναγκάστηκε να παρέμβει και ως «επενδυτής» και ως «ρυθμιστής», αλλά και ως «οικονομική δύναμη».
Ομως, όποιοι ήλπιζαν πως η διάσωση των τραπεζών που βρέθηκαν τότε στο χείλος της χρεοκοπίας, οι τεράστιες απώλειες θέσεων εργασίας, η πτώση του παγκόσμιου εμπορίου και η εξάπλωση της οικονομικής απόγνωσης θα μπορούσαν να σημαίνουν και τη λύτρωση είναι βέβαιο πλέον ότι έχουν πλήρως διαψευστεί. Η πολιτική που διασώζει τις τράπεζες που κινδυνεύουν για να τις παραδώσει «υγιείς» στους τραπεζίτες αποτελεί το κυνικό δόγμα - ορόσημο της κρίσης αυτής –μιας κρίσης στο μεδούλι της τραπεζικής– που το υιοθέτησαν και το εφάρμοσαν με ευλάβεια και χωρίς ιδεολογικούς ενδοιασμούς οι ισχυροί της Γης και της δικής μας χώρας. Μια πολιτική που αντί να μεταβιβάσει εισόδημα από τους τραπεζίτες, οι οποίοι κάθονται πάνω στο χρήμα που τους έδωσε το κράτος, σε εκείνους που θα το ξόδευαν αλλά που σήμερα δεν έχουν ούτε για να ζήσουν, έκλεισε τα μάτια.
Χθες, 15 Σεπτεμβρίου, συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από τη χρεοκοπία της Lehman Brothers και τη χειρότερη χρηματοπιστωτική κρίση που ξέσπασε στην Αμερική από το 1930, με πρωτοφανείς συνέπειες στο τραπεζικό σύστημα και στην πραγματική οικονομία σε ολόκληρο τον κόσμο.
H αμερικανική οικονομία δεν βρίσκεται πλέον στο χείλος της καταστροφής, όμως οι παρενέργειες από τη «φούσκα» της αμερικανικής στεγαστικής πίστης και το πιστωτικό κραχ δεν έχουν ακόμη πλήρως αμβλυνθεί. Οι αιτίες που προκάλεσαν το κραχ είναι πολλές –μεταξύ αυτών, η οικονομική κακοδιοίκηση, οι αδυναμίες του εποπτικού συστήματος (bad regulation) και η τραπεζική απληστία– και παραμένουν.
H ηλικίας 158 ετών τράπεζα πέρασε στην ιστορία της Wall ως το μεγαλύτερο θύμα της διαβόητης κρίσης των subprimes στεγαστικών δανείων και των «τοξικών», που εξελίχθηκε σε πρωτοφανή πιστωτική ασφυξία και έπληξε βίαια το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα και την οικονομία. Είχε πρωτοστατήσει στην έκδοση ελκυστικών πακέτων σύνθετων δομημένων ομολόγων πάνω στα στεγαστικά subprime δάνεια υψηλού ρίσκου. Ο αμερικανικός λαός «μάτωσε» και μαζί ολόκληρος ο κόσμος από τη χρηματοπιστωτική κρίση, που μεταλλάχθηκε σε εφιαλτική κρίση χρέους, με δεινές κοινωνικές επιπτώσεις στην Ευρώπη.
Το μήνυμα από τις Κεντρικές Τράπεζες των ΗΠΑ (FED), της Ευρωζώνης (ECB), της Βρετανίας (BOE), της Ιαπωνίας (BOJ) και της Ελβετίας (SNB) δεν είναι αισιόδοξο. Θεωρούν ότι τα σωσίβια διάσωσης για τις οικονομίες και τις τράπεζες είναι ξανά απαραίτητα! Υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ECB) με συντονισμένα βήματα προχωρούν, από χθες, στον εφοδιασμό των εμπορικών τραπεζών με αμερικανικά δολάρια. Στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε από την ΕΚΤ επισημαίνεται ότι στόχος είναι «οι εμπορικές τράπεζες να διαθέτουν τις ερχόμενες 90 ημέρες επαρκή ρευστότητα σε αμερικανικά δολάρια». Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί τον Μάιο του 2010, στην κορύφωση της αμερικανικής τραπεζικής κρίσης και η κίνηση τότε είχε διαρκέσει ένα επταήμερο, υπενθυμίζεται στο ανακοινωθέν. Αυτή τη φορά, πάντως, αναγγέλλεται ότι η κίνηση θα γίνει σε τρεις ξεχωριστές χρονικές φάσεις – τη 12η Οκτωβρίου, την 9η Νοεμβρίου και την 7η Δεκεμβρίου.
Η κρίση του ελληνικού χρέους έχει διαλύσει τις τράπεζες της Ευρωζώνης και η Κριστίν Λαγκάρντ, αφού καλωσόρισε τη συντονισμένη παρέμβαση των πέντε κεντρικών τραπεζών, προειδοποίησε ότι ο χρόνος κυλάει επικίνδυνα για την εκταμίευση της έκτης δόσης της δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα. Μιλώντας χθες στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) δήλωσε πως «η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται σε μια νέα επικίνδυνη φάση».
«Ακριβώς τρία χρόνια μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, το οικονομικό τοπίο μοιάζει ταραγμένο και ασταθές, καθώς η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνεται και οι κίνδυνοι μιας νέας ύφεσης αυξάνονται», υπογράμμισε η κ. Λαγκ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου