Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

SIEMENS: Απέσυρε 500 εκατ. ευρώ από γαλλική τράπεζα και τα κατέθεσε στην ΕΚΤ


Νέο πλήγμα δέχθηκαν οι γαλλικές τράπεζες, αυτή τη φορά όχι με υποβάθμισή τους από τους γνωστούς οίκους αξιολόγησης, αλλά με... ψήφο δυσπιστίας από τη Siemens.
Ο όμιλος της Siemens απέσυρε πάνω από μισό δισ. ευρώ από μεγάλη γαλλική τράπεζα και τα μετέφερε στην ασφαλή Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Οπως υποστηρίζει σχετικό δημοσίευμα των εφημερίδων «Financial Times» και «Financial Times Deutschland», η Siemens έκανε την κίνηση αυτή επειδή έχει αμφιβολίες για τη σταθερότητα του γαλλικού τραπεζικού συστήματος αλλά και επειδή είναι υψηλότερα τα επιτόκια που της δίνει η ΕΚΤ.

 Μάλιστα η Siemens-Bank απέσυρε τα κεφάλαιά της από τη Γαλλία πριν η Moody's ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι υποβαθμίζει τις δύο γαλλικές τράπεζες Societe Cenerale και Credit Agricole λόγω της μεγάλης έκθεσής τους σε ελληνικά ομόλογα. Αν και δεν διευκρινίζεται ποια είναι η συγκεκριμένη τράπεζα, εικάζεται ότι πρόκειται για τη Societe Generale.
Από τον περασμένο Δεκέμβριο η Siemens δεν κατασκευάζει μόνον βιομηχανικά προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, αλλά δραστηριοποιείται και στον τραπεζικό τομέα. Στόχος είναι λόγω της κρίσης να διασφαλίσει τα νώτα της και να περιορίσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό την έκθεσή της σε προβλήματα ρευστότητας.

Ετσι ίδρυσε τη δική της τράπεζα Siemens-Bank με αποκλειστικό σκοπό να μπορεί να συναλλάσσεται άμεσα με την ΕΚΤ καταθέτοντας ή αντλώντας κεφάλαια. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Financial Times» έχει μεταφέρει στην ΕΚΤ ποσό μεταξύ τεσσάρων και έξι δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου