Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Spiegel: Υπάρχουν νομικά και θεσμικά εμπόδια στην ευρωσυμφωνία

Εnet
Ως παράνομη χαρακτηρίζεται από τις νομικές υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, η υπογραφή συμφωνίας μόνο από τα μέλη της ευρωζώνης, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του “Der Spiegel”.
Ως εκ τούτου, σύμφωνα  με το γερμανικό περιοδικό, η συμφωνία των 17 μελών της ευρωζώνης και των 9 μη μελών της, για την προώθηση μιας βαθύτερης δημοσιονομικής ενοποίησης, προσκρούει σε ορισμένα θεσμικά και νομικά εμπόδια. 

Κατά το σκεπτικό των ευρωπαϊκών νομικών υπηρεσιών, το οποίο επικαλείται το δημοσίευμα, η ρύθμιση της λειτουργίας της νομισματικής ένωσης προβλέπεται αναλυτικά στη συνθήκη της Λισσαβόνας, επομένως οι αναθεωρήσεις αυτών των ρυθμίσεων θα πρέπει να γίνουν εντός του ίδιου νομικού πλαισίου και με διαδικασίες που απαιτούν ομοφωνία. 
Όπως αναφέρουν οι πηγές του Der Spiegel, κατά την άποψή τους, το μόνο που μπορεί να γίνει με ασφάλεια, είναι μια «πολιτική δήλωση προθέσεων» η οποία όμως δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα ενώ μπορεί να ανακληθεί από μια επόμενη κυβέρνηση της χώρας που αρχικά την είχε συνυπογράψει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου